Sari la conținut

GX400 rev.1 - 400W Audio Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

GX400 rev.1 poate functiona in clasa A, AB sau B, in functie de tensiunea de alimentare aleasa si valoarea curentului de mers in gol reglat.

GX400 rev.1 e una din putinele scheme de amplificatoare audio de pe internet care permite o plaja larga de tensiuni de alimentare fara sa afecteze performantele etajelor interne a amplificatorului. E un amplificator complet, cu tot cu protectii si softstart.

Am adoptat o topologie de intrare diferentiala care impreuna cu celelalte etaje ofera un timbru sonor aparte. In plus, amplificatorul audio necesita un minim de componente electronice care vor trebui sortate (un lucru foarte benefic pentru un utilizator DIY). Veti obtine astfel unul dintre cele mai ieftine si complete kituri de amplificare.

Si ca sa raspund unei intrebari primita pe mesageria privata a forumului, referitoare la puterea transformatorului recomandat la alimentarea a doua montaje GX400 rev.1, as dori sa subliniez si aici faptul ca gradul de solicitare a infasurarilor secundare a unui amplificator audio de banda larga este mult mai mic decat in cazul in care se alimenteaza un motor de c.c. Pentru lamuriri suplimentare, rog utilizatori care au dubii in privinta asta, sa citeasca articolul acesta:

http://www.tehnium-azi.ro/index.html/_/articles/surse-de-alimentare/Surse_de_alimentare_liniare_pentru_amplificatoare_audio

Acolo am spus foarte multe lucruri despre alimentarea amplificatoarelor audio, unele din precizarile din acel articol sunt unicat in literatura de specialitate din Romania, si fara sa exagerez as spune, chiar si in lume.

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

GX400 rev.1 poate functiona in clasa A, AB sau B, in functie de tensiunea de alimentare aleasa si valoarea curentului de mers in gol reglat.

am incercat eu sa alimentez prototipul testat de dl. donpetru cu +/- 25V c.c. si i-am dat curent de mers in gol de 1A si merge in clasa A de rupe.

Daca ar fi vreodata sa se faca revizia 2, eu as alege un releu mai fortos, in rest e OK.

Link spre comentariu

salutare,tocmai ce am terminat de montat un modul de GX400 rev.1 ,urmeaza sa-l testez la o tensiune mai mica la inceput,apoi sa-l reglez la tensiunea finala .Am o sursa in comutatie care scoate +/- 80V ,trebuie sa mai modific ceva la acest modul ,pentru aceasta tensiune (In afara de rezistenta serie cu releul de protectie si de reglajul curentului de mers in gol la +/-80V), sau modific sursa?

Link spre comentariu

@nel65, verificati cat de mult ii scad tensiunile de pe iesirea sursei la un curent nominal de 5A...6A c.c. Sunt producatori care alimenteaza montaje de acest fel la +/80Vcc, dar aceea e o tensiune de functionare in gol. El va functiona in sarcina si la +/-80Vcc foarte bine dar la patru perechi de finali, in cazul limitarii unui scurtcircuit pe iesire vor apare mici semne de intrebare (pe care vi le puteti asuma). Spre exemplu, in cazul unui scurtcircuit pe iesire un tranzistor final va disipa 100...120W putere de varf daca amplificatorul e alimentat la +/-70Vcc, cu protectia de scc aferenta GX400 rev.1 (comparativ, in full load un tranzistor disipa 40W cu amplificatorul polarizat in clasa AB). Daca alimentam amplificatorul la +/-80Vcc, atunci puterea disipata la scurtcircuit ajunge la 140W...150W/max. pe tranzistor (nu zic ca nu pot sa reziste tranzistoarele, dar trebuie sa fiti sigur ca nu sunt tranzistoare fake ca sa le alimentati la +/80Vcc). Deci tineti cont si de aceasta precizare inainte de a va hotara sa le alimentati la +/80Vcc..

@leo_electro, fac o completare la spusele tale de mai sus.

GX400 rev.1 cat si GX800 au un avantajul ca la orice tensiune de alimentare cuprinsa de regula intre +/-25Vcc si Unom, sa aiba acelasi curent de polarizare pe etajul de intrare si VAS, deci indiferent de tensiunea de alimentare din domeniul expus anterior. Deci performantele se pastreaza intr-un domeniu larg de tensiuni de alimentare cu conditia reglarii optime a curentului de mers in gol. In ceea ce priveste releul de pe iesire, crede-ma, doua contacte de 16A in paralel fac fata cu brio la GX400 rev.1. In c.c. contactele au fost testate de mine la 50V si 70V, 5A si 6A si au rezistat cu brio (nu uitati ca in perioada de exploatare a unui astfel de amplificator intreruperea sau suportarea unui curent continuu e destul de rara - doar nu facem scurtcircuit pe iesire sau se intrerupe o componenta continua pe difuzor in fiecare zi). Intr-adevar, poate ca la GX800 ar trebui ceva, cum spui tu, "mai fortos" in locul releului existent, dar modificarea asta o voi implementa in rev.1 a lui GX800 care va fi prezentata in cursul anului asta, undeva prin primavara.

Si ca sa va convingeti ca e suficient un transformator de 1kVA pentru alimentare a doua module GX400, va propun sa studiati si manualul de service LEM Pegasus Poseidon care este bibliografie la realizarea AV400 v2. Acolo producatorul a folosit un transformator de 900VA pentru alimentare a doua module gen AV400 alimentate la +/-80Vcc. Utilizatorul @hpa_victor care mi-a transmis acel manual de service poate sa va confirme lucrul asta - asta daca nu cumva aveti deja manualul.

Numai Bine

Link spre comentariu

multumesc de precizari,intr-adevar, nu sunt sigur ca tranzistoarele nu sunt fake si de aceea am sa modific sursa pentru +/- 60V (nu +/- 70V) .In privinta sursei ,este o sursa home made cu limitare la 2kw,cu IGBT si ETD59 half bridge

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Promisesem si eu cateva poze dar din cauza timpului foarte scurt pe care il am liber nu prea am avut timp de asa ceva...

Aici sunt poze cu cablajul:

30012012494.jpg

30012012495.jpg

30012012496.jpg

Din pacate nu am fost prea atent si am lasat placa prea mult la corodat...si s-a corodat cam tare...dar locurile unde sunt intreruperi se va pune sarma cositorita pe cablaj...

Acum si cateva poze cu cateva piese montate(ce am avut timp si ochi aseara..)...Releul e pus doar pentru poza...nu e cositorit...Nu e cel care va sta in montaj(el fiind la 24V)

31012012503.jpg

31012012504.jpg

Link spre comentariu

Montajele GX400 au iesit foarte bine. Felicitari!

Daca doresti, am un releu la 110VDC care se potriveste perfect pe cablajul GX400 cat si anumite piese (rezistente, condensatoare, tranzistori etc). Unele tranzistoare ti le pot da deja sortate in functie de beta (ma refer la bipolare).

In fine, va urma sa ne spui cat de bine functioneaza amplificatorul, atat din punctul de vedere a reglarii curentului de mers in gol si offset-ului, cat si "a reproducerii sound-ului".

Numai Bine

Link spre comentariu

Vizitator hpavictor

Pentru o viitoare versiune a acestui amplificator ( am inteles ca este in proiect GX400 rev.2 ) va ofer o schema de circuit de protectie , controlul ventilatoarelor , indicatii Signal Clip ( montajul este perfect functional si reprezinta un extras din schema unui amplificator profesional de mare putere ).

Circuitul de indicatie Signal Clip nu are nevoie de calibrare , ceea ce poate constitui un mare avantaj pentru constructorii care nu au acces la osciloscop , generator de semnal , rezistente de sarcina calibrate etc....

Sper sa va foloseasca .

Auditii placute si spor la mestereala !

2zi6m49.jpg

Link spre comentariu

• 4 months later...

Salutare! Am si eu o intrebare legata de felul in care se realizeaza montajul acestui amplificator. Observ ca Q7-Q11 respectiv Q1-Q6 sunt montati pe PCB unul langa celalalt, lipiti. Mentionez ca practic electronica la nivel amator si mai am multe de invatat si as dori sa stiu care este motivul pentru care sunt montati asa si de ce anume ar trebui sa tin cont cand realizez montajul, ii prind pe amandoi cu un surub astfel incat sa stea lipiti unul de celalat sau daca sunt aproape unul de celalalt e suficient (evident ca voi avea grija sa ii izolez intre ei cu o foita de mica, in special Q1-Q6). Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Nu da nimeni niciun raspuns?? :help:

Tranzistoarele acelea trebuie sa stea lipite pentru a compensa deriva termica a generatorului de curent constat din care fac parte. De asta au fost prevazute asa. Am vazut la mai multe scheme electronice audio treaba asta - vreau sa zic la schemele electronice care vor sa fie o referinta cat de cat mica in domeniu.

Editat de politehnica
Link spre comentariu

• 2 months later...

Buna ziua!

Sunt si eu nou pe forum.

Acum lucrez la niste incinte acustice si dupa ce sunt gata, doresc sa achizitionez un kit de amplificare sau chiar sa il fac eu.

In incinta mea, am wooferul (P=200w) de 4ohmi, mediile (P=100w) si inaltele (P=70w, nu conteaza oricum) pe 8ohmi. Crossoverul dintre woofer si medii e la 800hz. Asta imi da puterea boxei de aproximativ 300W (la 800hz, rap. de puteri e 55%/45%).

In legatura cu amplificatorul:

1.Acest GX400 ar "scoate zeama" din boxele de mai sus?

2.E sub- sau supra- dimensionat pentru incinte?

3.La ce tensiune trebuie alimentat?

4.Daca e supra dimensionat, pentru a reduce costurile, se pot elimina o pereche de final? Daca da, cum?

5.Finalii si prefinalii cum se imperecheaza?

6.Ce este mai exact bias-ul, cum se regleaza?

7.Cum se stabileste clasa in care lucreaza amplificatorul? (tentat sa merg in clasa A)

8.Daca imi este potrivit acest kit, se poate achizitiona de undeva? (realizat in regim DIY)

Multumesc mult si imi cer scuze pentru avalansa de intrebari.

Link spre comentariu

1. Despre ce difuzor de 4 Ohmi este mai exact vorba ? Nu prea se practica constructia incintelor acustice pe doua cai utilizand un difuzor de 4 Ohm si unul de 8 Ohmi, din cauza ca, in functie de tipul constructiv al filtrului, impedanta incintei poate cobora ca valoare sub cea dictata de woofer, adica foarte probabil ca impedanta rezultata sa fie sub 4 Ohmi la frecvente medii cu precadere.

2. Raspunsul la intrebarea asta este dependent de tensiunea de alimentare folosita. Avand in vedere domeniu mare de tensiunii de alimentare pe care le accepta kitul GX400 rev.1, raspunsul poate fi si "sub" si "supra". Avand in vedere puterea woofer-ul va recomand sa va situati cu tensiunea de alimentare la aprox. +/-50VDC.

3. Am spus adineaori.

4. Mai bine reduceti tensiunea de alimentare. E mult mai bine asa.

5. http://www.tehnium-a...or/page__st__15

6. http://www.tehnium-a...lificatoarelor/

Pentru detalii suplimentare, inclusiv valoarea curentului de mers in gol, recititi pdf-ul cu documentatia GX400 rev.1

7. Stabiliti valoarea curentului de mers in gol sau "bias-ul" asa cum am recomandat in PDF si veti un amplificator audio clasa AB spre B. Daca veti dori clasa A, atunci va trebui sa reduceti tensiunea de alimentare, dar personal nu va recomand un asemenea mod de functionare pentru ca diferenta auditiva va fi minora iar consumul pe masura.

8. Kitul este un prototip functional ajuns la rev.1 pentru a fi realizat acasa in regim DIY. Daca mai asteptati, o luna, cel mult doua, veti putea achizitiona proiectul Tehnium Azi AV400 v2, care este un amplificator de aceeasi putere ca GX400 rev.1 dar mult mai performant.

Link spre comentariu

Wooferul este de 4ohmi. Din lipsa de bani am achizitionat un Star-Audio de 12". Scrie de el ca e de 700w dar in urma a indelungate cautari am aflat ca e de 200w. E bulgaresc mi se pare.

Mediile si inaltele sunt de 8 fiecare. Mediile si inaltele sunt de la Selenium, 6w4p si st200

Crossoverul este de gradul 2(Linkwitz-Riley) si separa wooferul de medii la 800hz si mediile de inalte la 6000hz. La frecventa de separare de 800hz raportul de puteri din puterea boxei este de 55%(cat ia wooferul) / 45%(cat iau mediile si inaltele).

Ce vroiam sa zic, mai pe scurt, este ca doresc sa fie stabil si in 4ohmi cu o putere nu mai mare de 200w (sa nu ard wooferul), iar in 8 ohmi, pe masura de frecventa trece de 800hz si deci sunetul va fi redat de difuzoarele de medii si inalte, sa am o putere de 100 w.

In caz ca va ajuta, aici e schema crossoverului.

GX400 am vazut ca are toate protectiile uzuale. Dupa ce am urmarit topicul de la v1 mi-am dat seama ca este un amplificator foarte bun, mai bun decat un AV400.

Daca spuneti ca va aparea kitul AV400v2 in voi astepta. O intrebare as avea; cum se achizitioneaza acest proiect si in ce consta?

PS: Am reparat linkul

Editat de Birle Matei
Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock