Sari la conținut

GX400 rev.1 - 400W Audio Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

Am definitivat revizia nr.1 a amplificatorului audio GX400. Precum o sa observati am facut cateva modificari, atat pe partea de semnal, cat si pe partea de protectii si monitorizare a amplificatorului. Circuitul superdioda l-am modificat ca sa puteti regla curentul de mers in gol in limite mai restranse. Daca se uita reglarea acestui curent, atunci curentul de mers in gol chiar daca se stabileste la valoarea superioara, acest lucru nu pune in pericol componentele amplificatorului. Totodata, o sa vedeti si un circuit de limitare mai deosebit - de fapt, as spune unul dintre cele mai simple si eficiente circuite de limitare sau protectie la scc. de amplificatoare audio.

Pentru ca nu am vrut sa impun conditii foarte riguroase la sortarea componentelor - stiu ca unii dintre voi nici nu se omor sa faca lucru asta - am inclus si posibilitatea de reglaj a tensiunii de offset a amplificatorului. Se poate folosi pentru inceput un semireglabil de 100 Ohm, desi s-ar putea sa fie situatii cand veti fi nevoiti sa folosi un semireglabil de valoare mai mare. Asta ramane de vazut. Am modificat si "circuitul de signal", deci, mai simplu, mai eficient. O sa vedeti un circuit VAS mult mai bine pus la punct fata de varianta cealalta de amplificator audio.

Cu modificarile efectuate am impins functionarea amplificatorului audio la distorsiuni mult mai mici (tipic 0,001%) decat varianta precedenta (asta datorita si oglinzi de curent de pe circuitul de intrare).

Regulile de ansamblare raman aceleasi ca si la varianta precendenta. Astfel, ca sa obtineti niste lipituri corespunzatoare realizati gaurile de pe cablaj cu burghie de valoare corespunzatoare (0.7mm pentru rezistente de 0,25W, diode 1N4148 si capacitoare de valori mici, gen 39pF sau 270pF etc.). Pe langa cele spuse anterior citez ce am spus si in topicul precendent:

Referitor la constructia si functionarea amplificatorului as dori sa mai precizez:

- amplificatorul GX400 are avantajul de a intra automat in starea de MUTE daca se arde din diverse motive una din sigurantele de pe alimentare;

- la contactul TEMP se poate anexa un senzor de temperatura, cum ar fi un termostat, care la atingerea unei anumite temperaturii a radiatorului (spre ex. 85 gr. C) va forta intrarea amplificatorului in MUTE - intrarea in functie a protectiei este semnalata de ledul PROTECT;

- terminalul MUTE daca este scurtcircuitat va forta intrarea in aceasta stare a amplificatorului audio;

- amplificatorul GX400 dispune de o protectie la DC pentru a proteja incinta acustica de tensiuni continue care ar putea aparea din diverse motive la iesirea amplificatorului - intrarea in functie a protectiei este semnalata de ledul PROTECT;

- nu am inclus o protectie la inversarea polaritatii tensiuni de alimentare (mare atentie la conectarea plusului si minusului). Aceasta protectie nu am considerat-o foarte importanta dar daca kitul va prinde la public in urmatoarea versiune voi include si aceasta protectie (informativ, mai trebuie introduse min. doua diode care nu sunt vitale pentru buna functionare a amplificatorului);

- ledurile de SIG si PEAK au fost realizate in cel mai simplu mod posibil. Daca sunt atent calibrate (mai ales led-ul de PEAK) poate semnala foarte bine intrarea amplificatorului in limitare;

- gaurile la rezistentele de 0,25W, la diodele 1N4148 si la tranzistoarele in capsula TO-92, al caror fotoprint se poate identifica cu usurita, recomand sa fie realizate cu spiral de 0,7mm diametru. Celelalte rezistente, diode de putere, tranzistoare MJE / BD, precum si headeri aferenti de mica putere, gaurile de montare a acestora se vor executa cu spiral de 1mm diametru. La alte componente electronice, va fi nevoie de spirale de diametru mai mare, cum ar fi terminalele PCB de putere si terminalele tranzistoarelor finale;

- recomand sortarea tranzistoarelor 2SA970 de pe intrare si a celor finale.

Fisierul cu GX400 rev.1 il puteti descarca de mai jos.

ATENTIE! Daca doriti sa printati ultima pagina din proiectul atasat mai jos la dimensiunile reale, nu uitati sa setati optiunea de imprimare: Page Scaling = NONE.

ERATA: R81 = 10K - 1W, nu 1k - 3W.

ACEST AMPLIFICATOR NU MAI ESTE RECOMANDAT PENTRU CONSTRUCTIE

VA RECOMAND SA CONSTRUITI ULTIMA REVIZIE A ACESTUI AMPLIFICATOR ACCESAND:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5483-gx400-rev2-ultima-revizie-cu-gx400a-si-gx400b/

GX400 rev.1 - 400W Hi-Fi Audio Amplifier.pdf

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dl. donpetru, aveti un talent extraordinar la facut cablaje. Sa va dea Dzeu sanatate si noroc. Felicitari.

Tocmai am cautat radiatoare pentru TO126 la tehnoelectric, ca in proiectul gx400 rev.1, si nu mai au pe stoc! :sign_sorry: Stie cineva daca mai aduc radiatoare de alea ?

Link spre comentariu

Dl. donpetru, aveti un talent extraordinar la facut cablaje. Sa va dea Dzeu sanatate si noroc. Felicitari.

Tocmai am cautat radiatoare pentru TO126 la tehnoelectric, ca in proiectul gx400 rev.1, si nu mai au pe stoc! :sign_sorry: Stie cineva daca mai aduc radiatoare de alea ?

Pai ar trebui sa le dati un telefon sa intrebati doamnele de acolo...si apropo de tehnoelectric eu lucrez la o firma care cumpara diverse lucruri de la ei si odata ne-au adus componentele dorite in bagajul de mana pe cand se intorcea unul dintre cei care lucreaza acolo din China. Faceau acest lucru in mod constant acum 2-3 ani. Dar daca sunteti din Bucuresti mergeti La Maica domnului si acolo sunt doua magazine, unul langa altul, care comercializeaza acelasi gen de piese, aduse tot din China. Unul este o bomba de magazin dar care exista de vreo 10-12 ani si va continua sa existe vis-a-vis de magazinul Conex Electronic si nu stiu sa fii avut vreoadata numele arborat la intrarea in magazin, iar celalalt este Global Electronic care are si site. Puteti incerca si pe site-ul Metrafo. Si acestia aduc printre altele si chinezarii.

Editat de George I.
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am definitivat revizia nr.1 a amplificatorului audio GX400.

Cu modificarile efectuate am impins functionarea amplificatorului audio la distorsiuni mult mai mici (tipic 0,001%) decat varianta precedenta (asta datorita si oglinzi de curent de pe circuitul de intrare).

Regulile de ansamblare raman aceleasi ca si la varianta precendenta. Astfel, ca sa obtineti niste lipituri corespunzatoare realizati gaurile de pe cablaj cu burghie de valoare corespunzatoare (0.7mm pentru rezistente de 0,25W, diode 1N4148 si capacitoare de valori mici, gen 39pF sau 270pF etc.). Pe langa cele spuse anterior citez ce am spus si in topicul precendent:

Multumesc, un proiect interesant ce merita pastrat si tot repectul pentru munca, detaliu si pcb (uneori radioscamatorii mai fac "stoc" de documentaii) un proiect numai bun si cind ai nevoie sa-l pui in aplicare.

Cu respect - Tony

Editat de yo8llx
Link spre comentariu

• 5 months later...

Are tot ce vrea muschiul tau. Eu chiar nu inteleg de ce mai face lumea AV400 si alte balarii cand un kit GX400 sau 800 are si softstart cu releu, protectii, limitare de curent pe iesire, si daca ai putin ceva mai multa bibilica in electronica, poti sa-l cusomizezi sa moara toti dusmani... in puii mei!

ma scuzati.. m-am uitat aseara la emisiunea in puii mei...:wallbash:

Link spre comentariu

Am scos schema protectiei, sper sa nu se supere nimeni pe mine...

Acum am cateva intrebari legate de aceasta protectie, cum ar fi:

1.O pot folosi la alt amplificator? (tot cu mosfeti 9240 240)

2.Cand este alimentata, cate secunde dureaza pana aclanseaza releul?

3.Cand o sa am la iesire curent continuu, la cati volti va decupla?

4.Daca fac scurt pe iesirea amplificatorului imi va decupla releul sau o sa ard toti finalii?

5.Alimentarea de care dispun eu este de +/-74, va functiona fara sa modific nimic pe schema?

Astept parelile voastre...

post-6304-037634700 1323104093_thumb.png

Link spre comentariu

1. Da, o puteti folosi la un alt amplificator audio, cu conditia sa faceti ajustarile necesare daca va fi cazul si unde e cazul.

2. Aprox. 3 - 4 secunde, cand amplificatorul e alimentat la +/-70Vcc (cu o toleranta de +/-10Vcc).

3. Protectia la DC, din ce imi aduc aminte de la ultimile teste, actiona cand tensiunea continua pe iesirea amplificatorului trecea de 1...1,5Vcc.

4. In imaginea de mai sus nu ati extras protectia care asigura protectia la scc. pe iesire a tranzistoarelor finale, deci...

5. Va functiona fara probleme la +/-74Vcc.

Numai Bine

Link spre comentariu

• 1 month later...

La cererea utilizatorului @Ionut_GL, postez din nou aici fisierele PDF necesare pentru realizarea "profi" a cablajului GX400 rev.1. Suplimentar, am atasat si fisierele necesare pentru realizarea hobby a silkscreen-ului. Am atasat din nou si fisierele PDF de mai sus, care se regasesc in proiectul din colectie, cu observatia ca nu am schimbat nimic in schema de conexiuni din acele fisiere, ci doar am reasezat pe fisierul copper bottom anumite trasee PCB, fara sa afectez pozitia initiala a componentelor de pe cablaj. Deci, chiar daca ati realizat cablajul dupa varianta copper bottom din pdf-ul din colectie sau ati realizat cablajul dupa varianta copper bottom prezentata in acest post, in ambele situatii, puteti folosi unul din fisierele de mai jos pentru realizarea practica a silkscreen-ului printr-o metoda care va avantajeaza.

Nu uitati, inainte de imprimare, sa setati Page Scaling = NONE ca sa va iasa cablajul la dimensiunile reale.

Numai bine si spor la construit.

all layers.pdf

copper bottom.pdf

drill top mirror.pdf

drill top.pdf

silkscreen top mirror negative.pdf

silkscreen top mirror.pdf

silkscreen top negative.pdf

silkscreen top.pdf

Link spre comentariu

Ai reusit sa termini cablajul. Eram curios sa vad si sa ne spui cum ai facut silscreenul la cablaj. Am avut o tentativa mai demult si m-am lasat pagubas.

Si cum merge amplificatorul?

stima

dan

Link spre comentariu

Am fost "ocupat" zilele astea....stiti voi sarbatori in familie..si nu am reusit sa termin decat un cablaj de facum...

Metoda pentru silkscreen a fost destul de simpla....pnp..dar de data pe partea tht a cablajului...

Revin cu poze pentru ca nu postez de acasa:):)

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock