Jump to content
alinuts

aparat de sudura

Recommended Posts

buna as vrea sa mi fac un aparat de sudura si am niste tole dar nu stiu daca se poate pachetul de tole este de 6x6 cmasta ar cam veni 36cm ?este de tipul e+i dar sunt mai lungi de 17.5cm mijlocul

ajutor va rog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Expunerea este confuza. Din cate am inteles eu, latimea bratului central al E-ului, este de 60 mm, caz in care lungimea aceluiasi brat ar trebui sa fie de 180 mm. O astfel de tola, nu este cuprinsa in STAS. Am vazut insa, in mai multe randuri, tole EI atipice. Aria suprafetei miezului de 36 cm2, nu este suficienta pentru un transformator de sudura. Probabil ca ar fi utile, doua astfel de pachete, totalizand 72 cm2, pentru a putea construi un transformator de sudura pentru utilizarea cu preponderenta a electrozilor de 2,5 mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ,pentru un transformator de sudura va trebuie tole typ I cu o latime de 50-60 mm latime si lungime de 160-180mm iar ca pachet de tole (inaltime) 100mm pentru tolele de 50mm.

Adica un miez de 50 cm2 sau 60x90=54 cm2 de aici se scade pierderile ,adica izolatia care trebuie sa fie foarte buna.

Tolele se intretese formind un pachet de tole patrat si dimensiunea dorita de dv dar nu mai mic de 45 cm2 cele mai uzuale si cu randament destul de bun sunt de 50 cm2 undeva apropiat de frecventa tensiunii de 220v

Daca construiti miezul de 50cm2 in primar construiti 2 bobine cu CuEm de 2,5mm cu nr de spire 110 1 bobina+110 a doua bobina=220 totalul de sp a bobinelor adica sp si voltul pentru un amperaj mai mic se adauga sp in primar.Pentru secundar se procedeaza la fel dar cu o sectiune a conductorului mai groasa (bara)peste 10 cm2.

Asta informativ pentru realizarea unui transformator pentru sudura iti trebuie ceva indeminare si cunostinte de electrotehnica mai ales ca lucrezi in contact direct cu secundarul ,asa ca trebuie izolat fata de primar de cineva priceput BAFTA. :thumbup3:

Share this post


Link to post
Share on other sites

36cmp e cam putin, dar cu racire fortata (ventilator) se poate face ceva modest, pt mici lucrari in gospodarie.

Eu am lucrat de obicei cu sectiuni de 39-40cmp, e suficient daca se reuseste o caracteristica externa corecta.

Niste exemple pentru orientare gasesti aici , dar miezurile sunt cu 2 coloane, nu EI.

Cu miezuri E este un pic mai dificil de obtinut un cuplaj optim pt caracteristica dorita, dar nu imposibil, trebe si experimentat in functie de miezul existent.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...trebe si experimentat in functie de miezul existent.

As vrea sa realizez, pe baza calculului in MathCAD, pe care deja l-am pus la punct pentru transformatoare in coloane, un calcul destinat special transformatoarelor de sudura. Aveti cumva informatie statistic - tehnica, despre ce procentaj din timpul de functionare (sub tensiune) al unui transformator de sudura reprezinta timpul efectiv de lucru?

 

Cu respect.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

am observat in datele de la d-l emil matei ca in secundar scrie 40 de spire 7x2.2 cuH dar nu stiu ce inseamna 7 fire de 2.2 mm, iar la infasurarea primarului daca o fac fara prize si fac un variator de tensiune merge?multumesc :eat:

Edited by alinuts

Share this post


Link to post
Share on other sites
...inseamna 7 fire de 2.2 mm, iar la infasurarea primarului daca o fac fara prize si fac un variator de tensiune merge?...

Da.

 

In ceea ce priveste inlocuirea prizelor cu variatorul de tensiune, este (din punctul de vedere al costurilor) precum ai bobina cu conductor din argint, sau chiar mai mult. In definitiv, nu este decat un transformator de sudura. Daca vrei altceva, atunci poti incerca constructia unui invertor. De asemenea trebuie respectate cu strictete detaliile de bobinare, mai ales pentru prizele din primar, intrucat primarul este bobinajul "activ" - cel care furnizeaza puterea - si tot el impune o anumita valoare a inductiei electromagnetice in miez. La transformatoarele de sudura, inductia de calcul constructiv in miez, nu depaseste 0,7...0,8 T. Valoarea acestei inductii a fost verificata de mine - pentru cele trei variante, catre care trimit link-ul domnului em2007 - cu un program de calcul. Orice abatere de la datele furnizate de articolul domnului em2007, poate duce la saturarea miezului. Poate cu aceasta ocazie, domnul em2007, imi va raspunde la intrebarea de mai sus, deoarece programul meu de calcul este aproape functional. Mai trebuiesc introduse unele detalii, printre care, cel mai important ar fi detaliul solicitat in postarea #5.

Edited by ola_nicolas
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

...in secundar scrie 40 de spire 7x2.2 cuH dar nu stiu ce inseamna 7 fire de 2.2 mm...

Era bara de cupru izolata in hartie, sectiune dreptunghiulara 7mmx2.2mm, adica 15.4mmp.

Asta aveam disponibil la vremea respectiva. De altfel, se vede si in poza. Bobinajele sunt impregnate in lac si uscate la cuptor.

Suplimentar, la alte exemplare bara am izolat-o cu banda textila (banda alba), infasurata in timpul bobinarii, bineinteles urmat de impregnare in lac si uscare la cuptorul din dotarea atelierului de bobinaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era bara de cupru izolata in hartie, sectiune dreptunghiulara 7mmx2.2mm...

Scuze, dar si eu am inteles ca este conductor multiplu :eat:

Share this post


Link to post
Share on other sites

...cel mai important ar fi detaliul solicitat in postarea #5.

Pt asta sper sa fie utile paginile scanate din agenda sudorului. elaborata de V. Berinde - fisier atasat.

Berinde1.pdf

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
...sper sa fie utile paginile scanate din agenda sudorului...

Paginile imi sunt intr-adevar utile. Totusi speram sa aveti o statistica practica intocmita de utilizatorii instalatiilor de sudura. Date despre aceste "durate active" (DA) avute in vedere de constructorii instalatiilor de sudare, mai gasisem si in alte materiale. De utilitate imediata imi este acel sir standarizat de tensiuni nominale de lucru, functie de curentul de sudare. Oricum multumesc pentru fisier :hi2:

 

P.S.

1 Sper sa nu se sesizeze adversarii materialelor scanate din literatura tehnica :drool2:

2 Pentru a evita confuziile de mai sus cu diversele formate de conductori de bobinaj, ca de altfel pentru orice fel de materiale laminate, inaintea formatului respectiv se pune un semn caracteristic. Pentru table si benzi, in industrie se foloseste inaintea cifrelor care definesc formatul, semnul "≠". Unul dintre motivele care a dus la confuzia de mai sus, a fost acela ca valoarea de 2,2 este o valoare standardizata pentru diametre. Stiind ca este destul de complicat ca in editorul forumului sa fie aduse semnele speciale, printre care chiar si semnul "Ø", am presupus atat eu, cat si colegul care a intrebat ca inaintea valorii 2,2 din formatul 7x2,2, s-a omis acest semn. Iata ca de cele mai multe ori o astfel de intrebare poate fi utila, chiar daca unii ar considera-o idioata. Personal, eu am bobinat cu conductor multiplu gros - imi amintesc foarte bine, ca diametrul sau era chiar de 2,2 mm - izolat cu siret tubular din bumbac. La bobinare tot manunchiul de fire, care aparent era circular se reordona si aparea exact ca un conductor de tip "banda". Deci confuzia este perfect posibila.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Pentru a evita confuziile de mai sus cu diversele formate de conductori de bobinaj, ca de altfel pentru orice fel de materiale laminate, inaintea formatului respectiv se pune un semn caracteristic....

Corect, vina pt confuzie (recte, superficialitate exprimare)imi apartine, materialul respectiv de pe website l-am scris la repezeala, intr-un timp record, scopul initial la vremea respectiva fiind de a ajuta useri de pe ceva forumuri, nu-mi amintesc exact de pe care, dar atunci cand am scris am vrut sa economisesc timp si sa trimit direct la articol ca sa evit discutii lungi pe forum, unde de multe ori cand intru in amanunte ma trezesc vorbind singur, multi vor retete si scheme fara sa incerce a intelelege de ce asa si nu altfel. Cand o sa am timp, poate la pensie, daca o apuc, o sa mai cioplesc pe ici pe colo. Deci, mea culpa, deocamdata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...materialul respectiv de pe website l-am scris la repezeala, intr-un timp record, scopul initial la vremea respectiva fiind de a ajuta useri de pe ceva forumuri...

Va suparati daca pe acest forum, sau pe altul voi face trimitere prin link, la website-ul dumneavoastra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va suparati daca pe acest forum, sau pe altul voi face trimitere prin link, la website-ul dumneavoastra?

Nu, din contra.

Intrebarea e mai potrivita pt donpetru, proprietarul forumului.

Oricum, a avut amabilitatea sa puna un link permament pe fiecare pagina, in cadrul unei conventii pt schimb de link-uri.

Personal, cred ca popularizarea paginilor romanesti de electronica, este un lucru bun.

Edited by em2007

Share this post


Link to post
Share on other sites

d-l emil as avea o intrebare in privinta secundarului se poate sa pun sa zicem 7 fire de 2.5 mm daca nu gasesc bara de cupru multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.