Sari la conținut

sursa de tensiune stabilizata

Postări Recomandate

am o tema de realizat o sursa de tensiune stabilizata care sa respecte specificatiile din imaginea atasata.

va rog daca ma puteti ajuta cu o schema.

va multumesc

post-15585-008987300 1304775415_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 5 months later...

Buna seara, as dori si eu o schema de sursa de alimentare (simpla) dar sa fie reglabila intre 7-8 V si 12 V si sa suporte un curent de 5 A. Daca se poate o schema cu LM7812 sau LM317, dar sa suporte acest curent si sa fie reglabila in acele limite. Va multumesc!

Link spre comentariu

Acesta este un regulator cu tensiune fixa.

Cred ca daca intre terminalul stabilizatorului 7812 care se conecteaza la masa si masa, se intercaleaza un potentiometru ,atunci tensiunea la iesirea stabilizatorului variaza in limite destul de largi.

Editat de george b
Link spre comentariu

in limite destul de largi.

Posibil, eu n-am incercat dar nu vad rostul acestei solutii cand exista LM117, dar cred ca n-ati citit cu atentie ce doreste Dl.

sa fie reglabila intre 7-8 V si 12 V

Cum obtineti 7V, fara inca o sursa de tensiune negativa?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Posibil, eu n-am incercat dar nu vad rostul acestei solutii cand exista LM117, dar cred ca n-ati citit cu atentie ce doreste Dl.

Cum obtineti 7V, fara inca o sursa de tensiune negativa?

Eu am inteles ca doreste o sursa de tensiune reglabila cu valori ale tensiunii intre 7V sau 8V si 12V.Am inteles ca valoarea tensiunii minime poate fi de 7V sau 8 V.Cred ca nu-l deranjeaza in mod deosebit daca valoarea tensiunii minime este de 7V sau 8V.

Link spre comentariu

cu LM317 se poate regla tensiunea dar cum fac sa suporte un cujrent de 5A? Se face cu tranzistor? daca da cum ar fi schema? si nu stiu cum sa fac tensiunea sa se regleze doar in intervalul spus mai sus, pentru ca am observat ca daca dau semireglabilul pana la cap se duce aproape de 0. Daca as inseria o rezistenta potrivita in serie cu semireglabilul as obtine acele limte de tensiune?

Link spre comentariu

cu LM317 se poate regla tensiunea dar cum fac sa suporte un cujrent de 5A? Se face cu tranzistor?

Da, ca aici.

nu stiu cum sa fac tensiunea sa se regleze doar in intervalul spus mai sus,

Inseriati cu potentiometrul la terminalul care se laga la masa o rezistenta de cca.1K.

Link spre comentariu

I-mi cer scuze domnule Miron.Intradevar nu am citit cu mare atentie ce s-a scris pe topicul acesta.La fel nici cind am scris nu am fost foarte atent, fiind foarte obosit dupa o zi de tot "rahatul"(sa-mi fie iertata expresia).Azi am citit ce am scris si am constat ca am comis o gresala.Cind am spus ca daca se inseriaza la terminalul care se leaga la masa al integratului stabilizator un potentiometru am scris din gresala 7812,cind trebuia sa scriu 7808.Afirmatia, ca daca se inseriaza un potentiometru cu terminalul ce se leaga la masa al integratului este raeala, din potentiometru facind ca tensiunea la iesire sa varieze in limite destul de largi,de la tensiunea de stabilizare a integratului in sus Cind am spus acest lucru m-am gindit ca toate integratele din seria 78XX admit la intrare o tensiune maxima de 35V,tensiunea minima de intrare fiind cu cca.3V mai mare decit tensiunea de stabilizare a integratului.Inca odata i-mi cer scuze d-lui Miron si tuturor celor care au citit topicul.

Editat de george b
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock