Jump to content
Sign in to follow this  
Negrutzu

Quadcopter

Recommended Posts

Buna ziua, incerc sa proiectez un quadcopter ceva in genul celui din imagine, si as avea nevoie de un pic de ajutor pe parte de electronica si control.

post-11114-006332400 1303883780_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banuiesc ca trebuie sa incerci sa controlezi fiecare elice in parte, ca sa poti sa te deplasezi sus-jos, stanga-dreapta. Ai cumparat deja motorasele care actioneaza elicele? Daca nu le-ai cumparat atunci incearca sa gasesti niste motoare de curent continuu care merg la 5V. Dupa aceea iti mai trebuie partea de telecomanda. Aici sunt mai multe variante pe care poti sa le abordezi. Dar ce este mai greu acolo, e programul pe care va trebui sa-l scrii in memoria microcontrolerului care actioneaza motorasele dupa cum ii spui tu din telecomanda. Acolo sa vezi, arta! Cat de mult ai avut tangenta cu electronica in ultimul timp? Ai programat vreun microcontroler pana acum?

 

:book2:

Edited by politehnica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut! In ce stadiu esti cu jucaria asta?

Ai rezolvat electronica aferenta?

Cred ca as putea contribui cu ceva la acest proiect.

In principiu, deplasarea pe verticala se face prin cresterea simultana a turatiei tuturor motoarelor (evident, stiai asta).

Pentru deplasare inainte/inapoi trebuie pastrata constanta turatia motoarelor din stanga/dreapta si modificata turatia motiarelor fata/spate.

Cred ca as face asta cu circuite pvm.

Intr-o maniera similara se procedeaza pentru deplasarea pe laterala.

Rotirea este mai delicata...

Elicile se se rotesc in sensuri opuse doua cate doua. Pentru rotire la dreapta a ansamblului trebuie sa crestem turatia elicilor care se rotesc spre stanga si sa micsoram turatia celor care se rotesc spre dreapta. Rationamentul este similar pentru rotirea spre stanga...

Turatia fiecarui motor este proportionala cu tensiunea de alimentare.

Tensiunea de alimentare a fiecarui motor poate sa fie obtinuta din surse in comutatie comandate prin modulatia in durata a impulsurilor.

Electronica poate sa fie facuta cu microcontroller dar poate sa fie facuta si mai simplu cu circuite clasice.

Pot sa dezvolt mult subiectul, insa habar nu am daca te mai intereseaza.

Vad ca data postarii este ... departe in urma ...

Astept noutati.

Cele bune !!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai incercat sa cauti pe site-uri specializate de modelism ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu vedeti la ce data a fost deschis topicul si ca de atunci autorul nu a mai dat niciun semn de viata?Dar si eu sunt putin curios daca a realizat proiectul sau la abandonat.

Edited by Ciprian 81

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandeam ca n-ar fi rau sa se adune un grup interdisciplinar si sa continue aceasta provocare. Pentru inceput vin cu o mica "contributie", acea a senzorului magnetic. Am sa incerc un montaj cu 2 bobine dispuse axial iar intre ele sa fie un spatiu mic in care o bila (din ferita, de unde?; ar merge din otel?) se rostogoleste intr-o parte sau in alta in interiorul bobinelor (dupa cum se inclina modelul), in final sa se comande motoarele in asa fel incit sa avem o stabilitate automata, eliberand de grija asta operatorul. Daca exista alte metode (si sunt sigur de asta!) rog pe cei mai experimentati sa ni le prezinte.

Ce parere aveti? 

"Intr-o maniera similara se procedeaza pentru deplasarea pe laterala.
Rotirea este mai delicata...
Elicile se se rotesc in sensuri opuse doua cate doua. Pentru rotire la dreapta a ansamblului trebuie sa crestem turatia elicilor care se rotesc spre stanga si sa micsoram turatia celor care se rotesc spre dreapta. Rationamentul este similar pentru rotirea spre stanga..." 

Deasemenea cred ca este bine sa vina si altii sa explice mai bine, pe intelesul tuturor, pentru a putea veni cu solutii.

Edited by gica70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe mine m? interesa partea de comand? GPS (sunt topograf) foarte, foarte precis?...cu Arduino ori ceva gen, dac? ?tie cineva ...Mul?umesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.