Sari la conținut

Montaj pentru reglarea curentului de sudare cu AA145

Postări Recomandate

inseamna ca schema din revista nu este functionala

Poate functioneaza, dar este foarte periculoasa in manipulare, deoarece este neizolata galvanic de reteaua electrica.

buna am vorbit cu un prieten si mi a dat o schema de variator de tensiune pe care l a folosit la o plita electrica si mergea acum nu stiu daca pentru aparat de sudura este buna

post-4230-070079500 1313428711_thumb.jpg

Editat de alinuts

Poate functioneaza, dar este foarte periculoasa...

Functioneaza, dar cum?.

Problema principala a schemei nu e ca nu asigura separare galvanica, asta n-ar fi cel mai mare bai, o constructie ingrijita si un potentiometru cu ax de plastic asigura ceva protectie.

Ceea ce deranjeaza enorm la schema asta este faptul ca traful e alimentat contra firii, cu tensiune redresata monoalternanta.

Asta face tiristorul acela inseriat cu primarul trafului de sudura. Cred ca nici nu mai trebe sa explic, si un incepator realizeaza ce inseamna asta pt un transformator obisnuit, darmite pt un traf de putere.

E un lucru despre care autorul articolului, care se mai si semneaza doctor inginer ca ceauseasca, nu si-a dat seama pentru ca probabil nu stie ce e aia componenta continua si cum apare, e clar ca doctoratul si l-a luat in altceva (poate o fi veterinar ori astronaut), nu in electronica, este evident din mai multe articole pe care le semneaza, ca electronica nu stie, dar nu se jeneaza sa semneze doctor, inducand in eroare pe tinerii constructori amatori care au luat o revista de electronica, sa invete electronica de la astfel de doctori.

De altfel uitati-va si in textul cu descrierea functionarii, ce scoate din el, cica:

post-7-079374000 1313574972_thumb.png

Don doctor amesteca tens medie cu cea efectiva si nu stie ca o tensiune nu trece ca voda prin loboda prin infasurarea unui traf (ala e curentul, sau amperajul, cum i se mai zice), tensiunea se aplica pur si simplu (ori se culege) pe niste borne...

Daca cititi tot articolul, mai are destule "perle", din care se poate vedea cat de bine stie meseria asta.N-ar fi nici un bai daca in focul pasiunii extra-profesie nu te poti abtine sa-ti publici productiile, dar sa ai bunul simt sa-ti precizezi calitatea de amator in bransa respectiva, nu de doctor, astfel ca cititorul sa poata cantari corect si obiectiv.

Problema principala a schemei nu e ca nu asigura separare galvanica

Eu am gresit ca n-am citit si textul(m-am uitat doar la schema), am crezut ca sarcina inseamna electrozii de sudura, de unde si referirea mea la separare galvanica.

OFFTOPIC

Cine e autorul acelui articol ?

Am vazut destul de multe "perle" in fosta revista Tehnium. Pacat totusi ca nu avem in Romania o revista in format scris de profil. Ma gandeam mai demult ce ar fi sa avem in Romania varianta Elektor in limba romana. Ce spuneti? Ar fi mai bine vazuta sau mai mult cumparata decat fosta revista Tehnium ?

Numai Bine

...am crezut ca sarcina inseamna electrozii de sudura...

Si eu am inteles acelasi lucru - ca in sarcina se leaga electrodul de sudura.

In alta ordine de idei, ar mai fi posibil ca domnul doctor, sa fi semnat articolul, pe care l-a scris de fapt vre-un diletant. Una dintre "perlele" de care vorbeste domnul em2007 este estimarea "diametrului" toroidului la "0,4...0,5 mm". Oricine stie ca toroidul are o sectiune a miezului rectangulara. Apoi dimensiunea de 0,4...0,5 mm, este o "enormitate" fie ca este vorba despre un diametru, fie despre latura sectiunii unui toroid. Aceeasi chestiune se repeta si la descrierea transformatorului E+I dat ca alternativa, unde sectiunea recomandata a miezului este de "0,5x0,5 mm". Atat de multe greseli elementare, nu poate face o persoana licentiata, indiferent daca are sau nu titlul de doctor. Concluzia mea personala, este ca articolul a fost scris de catre o persoana (semi)analfabeta din punctul de vedere al electronicii si al tehnicii in general.

Editat de ola_nicolas
  • 7 months later...

Desi discutia este destul de veche ,pun alaturat schema pe care o folosesc la un traf de sudura de ~1 an cu rezultate foarte bune;poate regla tensiunea in secundar intre 60 si 0 (zero) volti

Cer scuze pt calitatea desenului.

post-4274-0-05187800-1334410553_thumb.jpg

Editat de gcom61
  • 2 weeks later...

Schema de mai sus cu diac-triac-tiristoare antiparalel este clasica si merge bine ca regulator de tensiune pe aproape orice sarcina. Transformatoarele de sudura au necesitati speciale: tensiune mare in gol (peste 50 V), tensiune mica (15-20 V) si curent mare in timpul sudarii, curent limitat in scurtcircuit si stabilitatea arcului la variatia distantei piesa-electrod. Practic, caracteristica de sarcina a transformatorului trebuie sa fie "moale", adica tensiunea sa scada mult. pana la zero, la cresterea curentului. Aceasta se obtine construind un transformator cu flux de scapari mare. Pentru fiecare grosime de electrod caracteristica optima incepe de la aceeasi tensiune, dar se termina la alt curent. Daca transformatorul se realizeaza pentru o singura grosime de electrod nu este necesar nici un reglaj, totul se rezolva din proiectare. Pentru mai multe grosimi de electrod se modifica fluxul de scapari prin mai multe metode: cu sunt magnetic reglabil, cu bobine mobile, etc. Reglajul tensiunii de alimentare nu rezolva in mod satisfacator problema: la un curent mic al arcului tensiunea in gol este mica si se sudeaza greu, mai ales in conditii dificile. Modificarea caracteristicii de sarcina a unui transformator cu un regulator cu tiristoare in primar nu este deloc usoara. Sursele de sudura moderne, in comutatie, o rezolva cu microcontrolere.

• 2 months later...

ce ziceti schema asta ar functiona ca variator la un singur traf mai mare de sudura? mentionez ca in schema sunt mai multe transformatoare cu primarul la 110V dar tot blocul ala de traf-uri l-as inlocui cu unul singur de 3...4 KW

post-10734-0-47534200-1343194245_thumb.jpg

Editat de marius2

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock