Sari la conținut

Montaj pentru reglarea curentului de sudare cu AA145

Postări Recomandate

Buna ziua

Cu ceva timp in urma (citeva zile) am rugat colegii forumisti sa ma ajute cu scheme de aplicatii ale CI AA145.Multumesc domnului Miron 1947 pentru bunavointa.Am cautat pe internet si am gasit o gramada de scheme cu AA145.Deasemenea am gasit intr-o revista Tehnium din 2004 nr.2 mai multe scheme cu AA145,scheme pentru actionarea atit a motoarelor de CA si CC cu rotor bobinat cit si a motoarelor de CA universale cu rotorul in scurtcircuit.

Eu vreau sa construiesc un montaj pentru reglarea curentului de sudare cu un AA145,modificind tensiunea din primarul trafului de sudura.Intrebarile mele sint: Pot sa folosesc una din schemele prezentate in revista? Pot sa folosesc numai un tiristor unind cele doua iesiri ale CI-ului sau sa folosesc 2 tiristoare legate in antiparalel fiecare tiristor fiind comandat separat? Dupa cum am observat cele doua iesiri ale CI-ului dau comenzi alternativ. Am decis sa folosesc CI-ul AA145 dupa ce am construit un montaj dupa o schema publicata tot intr-o revista Tehnium dar care mi-a scos peri albi nereusind sa o fac sa functioneze asa cum era prezentata in revista.Am reusit sa o fac sa functioneze mai adaugind doua surse de tensiune complet diferite si alte modificari ale trafului de comanda al tiristorului.In fine. Schema cred ca a fost publicata fara sa fie realizata practic.

Cu stima.

Editat de george b
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3726-montaj-pentru-reglarea-curentului-de-sudare-cu-aa145/
Distribuie pe alte site-uri

...scheme pentru actionarea atit a motoarelor de CA si CC cu rotor bobinat cit si a motoarelor de CA universale cu rotorul in scurtcircuit...

Motoarele universale NU au rotorul in scurtcircuit, ele au rotorul bobinat, accesibil prin perii, se numesc universale pentru ca merg atat in CA cat si in CC.

Motoarele universale NU au rotorul in scurtcircuit, ele au rotorul bobinat, accesibil prin perii, se numesc universale pentru ca merg atat in CA cat si in CC.

Da, aveti dreptate.Daca stau si ma gindesc motoarele cu perii si rotorul bobinat functioneaza si in cc si in ca.Nu am fost eu atent cind am citit articolul unde se spune ca schemele prezentate actioneaza motoare cu colector atit de cc cit si motoare de ca.Se mentioneaza ca schemele nu sint destinate actionarii motoarelor asincrone,sincrone si motoarelor pas cu pas.

Multumesc pentru corectie.

Nu am revista, poate atasati schema.

Daca am timp o sa desenez schema in PSpice si o sa o trimit cu atasament.

Si pentru ca Pastele sint aproape va doresc "Sarbatori fericite" dvs si tuturor forumistilor.

Daca am timp o sa desenez schema in PSpice

Nu mai este nevoie, am gasit revista pe internet.Dupa parerea mea, utilizarea acestui integrat pentru aplicatia Dvs. este o solutie prea "stufoasa", deoarece nu aveti nevoie de precizia de reglaj(controlul turatiei in functie de semnalul taho)pentru care este conceput acesta.

Nu mai este nevoie, am gasit revista pe internet.Dupa parerea mea, utilizarea acestui integrat pentru aplicatia Dvs. este o solutie prea "stufoasa", deoarece nu aveti nevoie de precizia de reglaj(controlul turatiei in functie de semnalul taho)pentru care este conceput acesta.

In revista respectiva sint vreo 4 sau 5 scheme.Am ales schema pentru actionarea unui motor cu perii,cu rotorul bobinat(prima schema)care nu are montajul realizat cu un operational 741 care controleaza turatia motorului cu ajutorul semnalului dat de tahogenerator.

Aceasta actioneaza in CC, Dvs. cum intentionati s-o utilizati in primarul tramsformatorului?

Am gindit ca sa realizez schema pina la tiristor.Traful de alimentare o sa-l folosesc numai pentru alimentarea integratului inclusiv infasurarea pentru semnalul de sincronizare si renunt la infasurarea care alimenta motorul.In anodul tiristorului leg sarcina (traful de sudura), o iesire a primarului iar cealalta iesire a primarului o leg la reteaua de CA, sa zicem faza iar catodul tiristorului il leg tot la retea,sa zicem nulul.Cred ca in felul acesta o sa pot folosi schema, prezentata in revista,pentru reglarea cuerntului de sudare.Studiind schema cred ca pot comanda si doua tiristoare legate in antiparalel,fiecare tiristor primind in poarta semnal de deschidere de la cite unul din trafuri,trafurile fiind separate nu ca in schema din revista unde sint legate in paralel. Dvs ce ziceti?

O zi buna sa aveti.

O schita pe blocuri ar fi utila.Care este curentul in primar si in secundar?

Traful de sudura este calculat sa poata suda cu electrozi de 2,5mm.Primarul trafului va fi bobinat cu sirma de 2,5mm-3mm. In cazul bobinarii cu sirma de 2,5mm,sectiune de aroximativ de 5mm2, admitind o densitate a curentului de 3A/mm2 rezulta un curent in primar de 15A iar in cazul bobinarii cu sirma de 3mm,sectiune de aproximativ 7mm2, admitind un curent de 3A/mm2 curentul in primar de aproximativ de 21A.Chiar in cazul lipirii electrodului de piesa nu cred ca, curentul din primar sa se dubleze.Chiar in cazul dublarii curentului,acesta nu va depasi 50A.Tiristorii pe care ii am sint de 80A/1200V.Secundarul trafului va fi bobinat cu banda de Cu cu sectiunea de 42mm2(7mmX6mm)deci curentul in secundar nu va depasi 120A, mai mult decit suficient pentru electrozi de 2,5mm.Poate ca in postul anterior nu am fost destul de explicit cind am spus ca schema pe care vreau sa o folosesc poate comanda 2 tiristori legati in antiparalel. In cazul folosirii a 2 tiristori legati in antiparalel(catodul unuia la anodul celuilalt) acestia impreuna vor fi legati la o iesire a primarului trafului iar portile vor fi comandate separat de catre montajul pe care vreau sa-l folosesc.V-am explicat toate astea pentru a va arata ca inteleg ce vreau sa fac nu pentru altceva. Oricum va respect toate observatiile si obiectiile avind in vedere ca sint foarte,foarte departe de a avea experienta pe care o aveti dvs.

O zi buna sa aveti.

Cu stima.

curentul in primar de aproximativ de 21A.Chiar in cazul lipirii electrodului de piesa nu cred ca, curentul din primar sa se dubleze.Chiar in cazul dublarii curentului,acesta nu va depasi 50A.

Dar la ce priza il alimentati?

legati la o iesire a primarului trafului iar portile vor fi comandate separat de catre montajul pe care vreau sa-l folosesc.

Este corect, dar mai puteti comanda tiristoarele si printr-un optocuplor si un tiristor mai mic pe poarta tiristorului de putere, daca confetionarea transformatoarelor de comanda este dificila, sau cu un singur tiristor in diagonala unei punti de curent si tensiune adecvate.

P.S.

Nu ma pricep la sudura, dar ca observatie, daca reglati in faza tirisoarele, pauza care o genereaza intarzierea aprinderii, nu afecteaza sudura, in perioada respectiva, arcul fiind intrerupt?

Editat de miron1947

Dar la ce priza il alimentati?

Este corect, dar mai puteti comanda tiristoarele si printr-un optocuplor si un tiristor mai mic pe poarta tiristorului de putere, daca confetionarea transformatoarelor de comanda este dificila, sau cu un singur tiristor in diagonala unei punti de curent si tensiune adecvate.

P.S.

Nu ma pricep la sudura, dar ca observatie, daca reglati in faza tirisoarele, pauza care o genereaza intarzierea aprinderii, nu afecteaza sudura, in perioada respectiva, arcul fiind intrerupt?

In articolul din revista in care sint prezentate schemele sint date detalii despre construirea transformatoarelor de comanda,care pot fi construite atit pe miezuri de ferita E+I sau E+E, cit si pe miezuri din tole.Am mai bobinat trafuri mici asa ca nu cred ca ar fi o problema bobinarea trafurilor mai ales ca cele doua infasurari contin cite 90 spire daca bine-mi aduc aminte.As putea incerca cu un tiristor in diagonala unei punti dar asta ar presupune patru diode de curent destul de mare(cel putin 50A) si tensiune de cel putin 400V plus radiatoarele aferente.Intr-o revista am vazut o schema de reglare a curentului de sudare, realizata cu un tiristor.Am construit montajul care nu a functionat asa cum era prezentat in revista. Cred ca schema a fost publicata fara a fi incercata.

Referitor la alimentarea aparatului de sudura.Alimentarea o fac dupa contor printr-o siguranta separata si conductor dimensionat corespunzator.Curentii pe care i-am dat sint,cred, exagerat de mari.Nu cred ca o sa se ajunga niciodata la valori asa de mari.Dealtfel am vazut trafuri de sudura monofazice care sudau cu electrozi de 3,2mm si erau alimentate de la priza,bienteles sigurantele erau "dimensionate corespunzator"iar priza dupa o perioada de timp era schimbata.

O seara buna sa aveti.

Cu stima.

Editat de george b
  • 3 months later...

buna am vazut si eu ca este vorba de aparat de sudura si am citit si eu am gasit in revista tehnium septembrie 2006 o schema pe tiristori care zice ca regleaza intensitatea curentului electric la transformatoarele de sudura monofazate

(schema a fost relevata dupa o schema de provenienta straina carreia ia fost inlocuite tiristoareleputerea absorbita de un astfel de transformator poate fi cuprinsa in domeniul uzual de 0,5-5kva) nu am schema ca sa o pot afisa si rog pe cei car o au daca ese utila sa o posteze

Nu e nici o paguba, panarama aia nu trebuia sa vada lumina tipaului.

Pentru orice meserias care a lucrat in domeniu, e evident ca solutia e o porcarie.

Scuze, dar nu ma pot abtine, de-a lungul vremii in revista respectiva au aparut, din pacate, destule productii de acest gen, si-mi provoaca greata ori de cate ori le vad tiparite.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock