Sari la conținut

Grosime optima polistiren


donpetru

Postări Recomandate

Ma intereseaza daca cunoaste cineva care este grosimea optima a postirenului utilizat pentru izolarea termica a locuintelor. Am inteles aici ca trebuie respectata si densitatea. As dori sa stiu daca cunoasteti vreo sursa de informatie care sa detalieze acest aspect ?

 

P.S. Ma intereseaza aceste aspecte deoarece vreau, in nici un caz anul asta ca nu mai este timp, sa-mi izolez termic apartamentul (pe exterior, ma gandeam eu - am auzit ca e mai bine daca este si pe interior si pe exterior). Am citit de curand o stire, sursa Germania, in care se spunea ca acolo s-a izolat termic o casa cu polistiren de 30cm grosime. In fine, se mai spunea printre altele, ca transferul termic a incintelor cladirii cu exteriorul era 0. Nu stiu, mi se pare putin cam exagerat!

 

P.S. Scuze ca am mai deschis inca o data aceasta tema dar ma intereseaza acum exact grosimea polistirenului. Alte detalii le-am rasfoit si din indrumarile date in topicul "Cateva idei de amenajari interioare".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, multumesc, dar ma intereseaza care este grosimea polistirenului spre exemplu daca peretele are o grosime de 75mm si este zidit cu BCA-uri ? M-am uitat pe legatura web postata dar nu am vazut nimic legat de asta sau poate ca nu m-am uitat suficient de bine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un calculator util ,aicSimpleSol.poate fi descarcat de aici:

http://www.aic.info.ro/Downloads+MostPopular.html

De aici aflam rezistenta termica.

Un alt calculator ptr. rezistenta termica a peretilor este aici:

http://www.celco.ro/ctermic.html

Trebuie doar vazut care este rezistenta minima agreeata de standarde si deci rezistenta termica sa fie mai mare decat aceasta.

Se pare ca rezistenta termica minima a peretilor exteriori este de 1,4 mpK/W

Ptr. izolatie termica suficienta cred ca se impune o rezistenta termica de 3 mpK/W.Cel putin asa am vazut pe net.

Astfel se poate afla ce grosime sa aiba polistirenul ptr. exterior.

 

Sau :

rezistenta termica a unui material R = grosime material/conductibilitatea termica a materialului.

Conductibilitatea termica a diferitelor materiale ,BCA,polistiren,beton,etc,cred ca se gaseste usor pe net.

 

Suplimentar:

http://cuishor.neosite.ro/files/pp_101906.html

http://www.sporulcasei.ro/main.php?!=m...e=13&art=91

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc inca o data.

Am facut un mic calcul ajutandu-ma de unul din site-urile prezentate mai sus si la un perete de BCA-uri de circa 7,5cm grosime (care se foloseste de regula la constructia unui balcon) rezistenta termica a rezultat circa 0,5238. Acum daca aplic formula pe care ati mentionat-o mai sus rezulta (conductivitatea termica a unui perete de BCA autoclavizat cu rosturi subtiri este de 0,27 W/mK, valoare conform normativului C 107/3-97):

g=Rt*Ct, unde g=grosimea finala care este g=g1+g2, unde g1=grosimea polistirenului si g2=grosimea peretelui. Inlocuiesc in formula si rezulta:

g1+g2=Rt*Ct.

Acum mai stiu ca Rt=rezistenta termica a ansamblului perete-polistiren care precum ati spus mai sus trebuie sa fie de minim 3 mpK/W. Ct=conductivitatea termica care este Ct=Ct1+Ct2, unde Ct1=conductivitatea termica a polistirenului si Ct2 este conductivitatea termica a zidului, deci Ct2=0,27 W/mK.

In final formula va deveni:

g1+g2=Rt*(Ct1+Ct2), unde necunoscuta principala este g1=grosimea polistirenului, iar Ct1, conductivitatea termica a polistirenului, va trebui sa o aflam. Am cautat pe internet si am gasit valoarea asta 0,032. Valoarea am luat-o de aici:

http://www.mmce.go.ro/pgid1_site_RO.htm

Atunci va trebui sa extragem valoarea g1 din formula de mai sus. Deci, rezulta (in formula am tinut initial cont de multipli si submultipli - astfel in final vom avea un 10-e2 de la cm, un 10-e3 de la mK):

g1=Rt*(Ct1+Ct2)-g2=3*(0,032+0,00027)-0,075=0,02181m grosime sau o grosime minima de polistiren de 2,18cm. Din catalog voi adopta bineinteles valoarea de 3cm grosime polistiren cu o densitate de 16 kg/mc (zic eu optima) pe care il voi aseza in exterior pe un perete de BCA-uri de 7,5cm grosime.

Va rog sa ma corectati daca am gresit cu ceva. :a5:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Off topic:

Cred ca suntem ca in situatia traita de un renumit fizician,cred ca Newton,dar nu sunt sigur,poate Betamax stie povestea mai in detaliu,fiind in aceeasi breasla,cand a facut niste calcule si i-a rezultat ca e suficient un singur rand de sticla in geamuri.Cand a venit iarna a inghetat de frig.In primavara si-acautat notitele facute si a descoperit ca puse-se o virgula prea in stanga,cu o unitate.Deci calculul real la necunoscuta pe care o calcula,sa zicem conductivitatea termica, era de 10 ori mai mare.Daca ii iesea din prima ii rezulta ca trebuie doua straturi de sticla la geam,dar iarna trecuse..... :b1:

Poate ne spune Betamax mai in detaliu povestea,daca o stie cumva,sau daca o stie cineva sa ne-o relateze mai exact.

 

On topic:

Cred ca m-am grabit ieri cu termenii.

Reiau:

Grosimea polistirenului pentru o rezistenta termica R este g = R x Lambda

R= rezistenta termica [mpK/W]

Lambda= Conductivitate termica [W/mK],data de producatorul materialului

Pe acest site http://www.swisspor.ro/eps.html spune ca la tipul de polistiren cu densitate de15 k/m3 ( EPS15) lambda =0,038 W/mK

Tu ai calculat,de fapt si eu am calculat,cu ajutorul programului mentionat si a dat ca rezistenta termica peretelui de BCA, de7,5 cm, grosime este Rbca = 0,5238 .Corect.

Rezistenta termica a ansamblului pereteBCA+polistiren am zis ca ar' fi bine sa fie Rtot=3 mpK/W.

Rtot=Rbca + Rpol.

Rpol. fiind rezistenta termica a polistirenului.

Deci Rpol.=Rtot. - Rbca = 3 - 0,5238 = 2,4762 mpK/W.

Deci trebuie sa alegem o grosime a polistirenului (EPS15) astfel incat sa ne rezulte rezistenta termica obtinuta anterior.

Aplicam formula de mai sus si obtinem g = Rpol. x lambda pol. = 2,4762 x 0,038 = 0,094 ml.

Deci trebuie un polistiren de 9,4 cm grosime.

Daca folosesti polistiren de densitate mai mare automat lambda(conductivitatea termica) scade,

deci si grosimea rezultata va fi mai mica.

Rezistenta termica minim ptr. Romania la o izolatie este de1,4mpK/W

Poti lua ca acesta sa fie realizat de polistiren si mai ai in plus rezistenta termica a BCA-ului.

In acest caz rezulta grosimea polistirenului de 0,0532 ml deci 5,3 cm.

Sau poti folosi deasemenea polistiren cu densitate mai mare si din nou grosimea rezultata va fi mai mica.(lambda scade)

Am mai gasit urmatoarele:

 

Capacitatea de izolare termica a unui element de constructie (de ex. perete exterior, acoperis, pardoseala, etc.) este exprimata de valoarea K

K- coeficientul de tranfer termic reprezinta cantitatea de caldura exprimata in Wh transmisa printr-un m2 de constructie timp de o ora la o diferenta de 1 grad c intre interior si exterior.

Nivelul de conductivitate termica a unui material este exprimat prin λ.

λ – coeficientul de conductivitate termica a unui material reprezinta cantitate de caldura exprimata in Wh transmisa printr-un material cu o grosime de 1 m in timp de o ora la o diferenta de 1 grad C

Cu cat cele 2 coeficiente sunt mai mici cu atat proprietatile termice ale materialelor sunt mai bune. PROPRIETATILE PRODUSELOR

 

Enjoy.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi SIG, banuiam eu ca m-am incurcat in "niste virgule pe acolo" dar asteptam sa vad si parerile voastre. Eram cam obosit aseara. Mi s-a parut ca mi-a rezultat o grosime cam mica dar nu am mai stat sa verific. Multumesc inca o data de "verificare".

Sa concluzionam: la un BCA de 7,5cm grosime trebuie un polistiren de 9,4cm grosime. Totusi, eu am calculat grosimea polistirenului (asa cum am calculat-o) luand un calcul polistiren cu o densitate de 16 kg/mc. As dori sa-mi spuneti grosimea polistirenului calculata de dvs. la ce densitate este ? Ma scuzati, dar nu am avut rabdarea sa ma uit pe site-ul respectiv, probabil ca acolo era raspunsul acesta (dar nu m-am uitat).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am facut exemplificarea ptr. un polistiren cu densitate de 15 kg./mc.(lambda=0,038 W/mK)

Cum creste densitatea scade conductivitatea termica,lambda.

Ptr. polistiren cu densitate de 16kg./mc,lambda=0,032 W/mK,rezulta ca trebuie pus polistiren de

grosime g = 2,4762 x 0,032 = 0,079 m.Deci grosime de 7,9 cm.

Nu stiu de cat gasiti prin magazine.Poate este de 8 cm.cu densitate de 16 kg./mc.

Daca nu,de 10 cm cu densitate de 15 kg./mc. gasiti sigur.

Am mai gasit ceva:

Pentru a intelege mai bine de ce trebuie sa folosim sistemul termoizolant, trebuie sa va spunem ca 5 cm de polistiren sunt insuficienti pentru placarea exterioara a zidului. Recomandata este placarea zidului exterior cu minim 10 cm de polistiren.

Am pus si niste pdf-uri cu poza exemplificativa de pe site-ul respectiv.Aici se poate observa cum punctul de 0 grade Celsius se deplaseaza inspre exterior,pe masura ce grosimea polistirenului creste.

 

caramida.pdf

caramida___polistiren_5_cm.pdf

caramida___polistiren_10_cm.pdf

caramida___polistiren_20_cm.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca pentru un perete de balustrada de balcon realizat cu BCA-uri de 7,5cm un polistiren de 3cm grosime, hai maxim 5, este suficient. Pentru izolarea peretilor blocurilor pe exterior un minim 5 cm este o solutie minim acceptabila.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu grosimea de 3 cm e suficienta.Eu in vara am izolat balconul ,am pus si termooan si tre sa recunosc ca am temperatura optima si nu trebuia sa dau drumul la caorifer.recomand alegerea bde b3cmm pt interior ca astfel nu pierdeti din spatiu.am trei camere izolate cu cel de 3cmm si cea de a patra urmeaza dar diferenta de tempertura se obsearva. :a9:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu grosimea de 3 cm e suficienta.Eu in vara am izolat balconul ,am pus si termooan si tre sa recunosc ca am temperatura optima si nu trebuia sa dau drumul la caorifer.recomand alegerea bde b3cmm pt interior ca astfel nu pierdeti din spatiu.am trei camere izolate cu cel de 3cmm si cea de a patra urmeaza dar diferenta de tempertura se obsearva. :a9:

Da,3cm la interior(in Arad,unde clima este mai blanda decat in Brasov)poate fi suficient,dar

P.S. Ma intereseaza aceste aspecte deoarece vreau, in nici un caz anul asta ca nu mai este timp, sa-mi izolez termic apartamentul (pe exterior, ma gandeam eu - am auzit ca e mai bine daca este si pe interior si pe exterior). Am citit de curand o stire, sursa Germania, in care se spunea ca acolo s-a izolat termic o casa cu polistiren de 30cm grosime. In fine, se mai spunea printre altele, ca transferul termic a incintelor cladirii cu exteriorul era 0. Nu stiu, mi se pare putin cam exagerat!

se dorea la exterior.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca deja vorbim despre altceva.

Sa o luam ca la matematica.

Se da:

Rezistenta termica recomandata 3 [mpK/W]

Conductivitate termica BCA ......

Conductivitate termica polistiren ...........

Se cere:

ma intereseaza care este grosimea polistirenului spre exemplu daca peretele are o grosime de 75mm si este zidit cu BCA-uri ?

 

Raspuns:

10 cm la o densitate de 15 kg./mc.

8 cm la o densitate de 16 kg./mc.

 

Se poate contesta rezultatul,dar deja am observat ca se discuta altceva:

Izolarea peretilor la apartamente, la care grosimea peretilor au in jur de 30 cm.

Se poate calcula ce grosime de polistiren e nevoie si in acest caz,functie de materialul de constructie al blocului.

 

@tiristor ,tu zici ca se simte diferenta.Corect.Dar aceasta nu inseamna ca e si suficient.

In plus, ai izolat pardoseala?Sub balcon e deschis.Betonul e foarte rece iarna.

Chiar sa nu trebuiasca sa pornesti un calorifer in acea zona?Ce-i drept,depinde si de temperatura de afara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am o nedumerire,densitatea,la ce se refera,la cantitatea de material(polistiren),sau la spatiile cu aer?

Unitatea de m?sur? a densit??ii ?n SI (Sistemul Interna?ional de M?sur?ri ?i Greuta?i) este raportul dintre unitatea de m?sur? a masei (kilogram) ?i unitatea de m?sur? a volumului (metru la puterea a treia, sau metrul cub), deci este kilogram pe metrul cub, kg/m3.

 

Chestia este ca fiecarei densitati i se asociaza o conductivitate termica.

De exemplu:

Polistiren expandat ignifugat EPS-F11

-termoizolarea unor suprafete fara incarcare mecanica, izolarea mansardelor, acoperisurilor (intre capriorii acoperisului), termoizolarea pe interior in sistem panou a peretilor (sub sisteme de gipscarton)

Caracteristica

Culoare Alb imaculat fara nuante

Clasa 11

Densitate aparenta Kg/m3 - 11±10%

Conductivitate termica w/mk- 0,036

Tensiune de compresiune la tasare la 10% kPa -40-60

Tensiune de incovoiere la rupere (N/mm2)- 0,05

Absorbtia de apa la 7 zile (%) - 2-4%

 

 

Polistiren expandat ignifugat EPS-F15

 

-termoizolarea suprafetelor cu incarcare mecanica usoara, pentru realizarea de panouri sandwich, la utilizarea in sistem cofraj pierdut pentru turnarea stalpilor si a centurilor.

 

Caracteristica

Culoare Alb imaculat fara nuante

Clasa 15

Densitate aparenta Kg/m3 - 15±10%

Conductivitate termica w/mk - 0,032-0,036

Tensiune de compresiune la tasare la 10% kPa - 70-120

Tensiune de incovoiere la rupere (N/mm2 ) - 0,15-0,25

Absorbtia de apa la 7 zile (%) - 1-3%

 

Polistiren expandat ignifugat EPS-F20

 

-termoizolarea suprafetelor cu incarcare mecanica obisnuita, termoizolarea suprafetelor orizontale sub sape armate, a acoperisurilor in sarpanta, a camerelor frigorifice

 

Caracteristica

Culoare Alb imaculat fara nuante

Clasa 20

Densitate aparenta Kg/m3- 20±10%

Conductivitate termica w/mk -0,031-0,035

Tensiune de compresiune la tasare la 10% kPa -100-160

Tensiune de incovoiere la rupere (N/mm2) -Min 0,25

Absorbtia de apa la 7 zile (%) - 1-2,3 %

 

Polistiren expandat ignifugat EPS-F16

 

-produs special pentru montarea intr-un sistem combinat de izolare termica exterioara numit generic "sistem de termoizolare a fatadelor ISOSIST

 

Caracteristici tehnice

Culoare Alb imaculat fara nuante

Clasa 16

Densitate aparenta Kg/m3 - 16±10%

Conductivitate termica w/mk - 0,032/0,035

Tensiune de compresiune la tasare la 10% kPa - Min 70

Tensiune de incovoiere la rupere (N/mm2)- Min 0,16

Absorbtia de apa la 7 zile (%) -1-3 %

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock