Sari la conținut

Functionare defectuoasa AV400


dan_e

Postări Recomandate

Am vrut sa simulez in Multisim v.11 amplificatorul AV400 pe care l-am descarcat din topicul cu scheme de amplificatoare audio. Uitati ce am obtinut:

post-3561-043968000 1302087479_thumb.jpg

 

si fisierul cu simularea in MultiSim v11:

AV400.rar

 

Unde am gresit? De ce este asa distorsionata sinusoida?

 

editare dupa: Am inlocuit circuitul superdioda din schema originala cu alta superdioda si tot aia e. Deci nu e de la montajul superdioda.

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati gresit valoarea rezistentelor R28, R30, R32, R34. Aceste rezistente trebuie sa fie de 0,47 ohm si nu 470 Ohm asa cum ati folosit in simulare.

Folositi montajul superdioda din schema originala a amplificatorului AV400 si veti putea regla curentul de mers in gol optim.

 

Chiar daca e un amplificator care suna bine si a fost realizat de multa lume, din punct de vedere tehnic nu este optimizat 100% corect, spre exemplu: pe rezistentele (din simularea dvs.) R10 si R11, fiecare de 100 Ohm, pentru a echilibra cat mai bine curentii pe cele doua ramuri in regim dinamic dar mai ales pentru a reduce distorsiunile etajului de intrare la minim, tensiunea pe aceste rezistente se recomanda sa fie in jurul valorii 25mV (+/-10mV) si nu 70mV cat rezulta din schema. O alta problema ar fi condensatorul Cdom = C1 de 10pF (cam mic). O alta problema ar fi lipsa unui condensator electrolitic polarizat pe dioda Zener D1 s.a.m.d.

 

Oricum, cu valorile din schema originala, THD-ul acestui amplificator e max. 0,08% (care s-ar mai putea imbunatatii, foarte putin). Valoarea Slew Rate-ului la AV400 este situata in jurul valorii de 40V/us (un maxim teoretic). In practica, din ultimile masuratori pe un montaj alimentat la +/-70V valoarea slew rate-ului era de doua ori mai mica decat cea teoretica rezultata prin simulare.

 

Numai Bine si mai multa atentie la utilizarea programelor pSpice gen MultiSim.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

donpetru, nu e neaparat nevoie sa ai o schema optimizata tehnic 100% bine ca sa sune bine. Am vazut scheme de amplificatoare simulate si optimizate, care in practica nu sunau asa bine dar sunt si scheme de amplificatoare audio care pot fi simulate corect si optimizate, si sa sune extraordinar de bine. Sunt cazuri si cazuri sau scheme si scheme! La AV400 nu mi-a placut ca se incalzesc prea tare MJEurile (in afara de cel din superdioda). Si da, am citit si prin alta parte ca AV400 i-ar mai trebui ceva ca sa fie un amplificator audio de secol 21. Dar, nu uita, AV400, e o schema de amplificator publicata in 1994, asa ca nu ii putem cere prea multe. :sunglasses_unhappy:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@leo_electro sunt de acord cu tine pana la un punct dar sa nu generalizam pentru ca nu e corect. Spun asta pentru ca notiunea "suna bine" e relativa si poate fi interpretata diferit de la persoana la persoana. Apoi notiunea "optimizat tehnic" poate avea mai multe conotatii, ca de exemplu:

a) optimizarea tehnica a polarizarii in c.c. a amplificatorului audio (lucru care la amplificatorul AV400, asa cum am aratat nu este realizata 100% corect);

b) optimizarea functionarii in regim dinamic a amplificatorului audio (acest lucru presupune inclusiv realizarea unui amplificator audio care sa aiba un timbru sonor aparte fata de celelalte amplificatoare audio). Acest lucru se poate face montand in circuitul amplificatorului anumite componente electronice de o anume calitate si/sau constructie. Multi audiofili tin cont de acest aspect, unii chiar dau o tona de bani pe un anumit, spre exemplu, condensator s.a.m.d.

 

Deci, e posibil daca neoptimizam bine pct.a si sa tinem cont mai mult de pct. b de mai sus, sa obtinem un amplificator audio care suna bine. Totusi, nu ar trebui uitat un aspect, pct. a are un impact semnificativ asupra duratei de viata a amplificatorului. S-a exemplific: un tranzistor dintr-un etaj VAS care este polarizat, intr-un prim caz la un curent de 10mA si in alt caz la un curent de 40mA. Poate aceasta variatie a curentului nu este asa importanta pentru unii, dar chiar daca intr-un anumit caz amplificatorul suna mai bine, observam ca suna mai bine dar are o durata de viata mai mica. Sunt nuante de multe ori trecute cu vederea dar daca ai sa ajungi sa produci 1000 de bucati de amplificatoare audio, altfel vei pune problema si o sa ajungi sa analizezi schema mult mai in amanuntit.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock