Sari la conținut

Influenta puntii redresoare asupra transformator

Postări Recomandate

Am o intrebare si totodata o nelamurire mai "nestiintifica" :flag_of_truce: si anume,mai demult am recuperat dintr-un radio-casetofon ptr. acasa(ceva nemtesc vechi)un transformator(220-12v,1-2A max)si cablajul pe care erau diodele redresoare si cond. de filtraj.Toate bune si frumoase pana odata cand sunt nevoit sa schimb diodele(ceva scurt pe iesire si s-au ars sau ceva de gen...nu mai tin minte exact).Am inlocuit cu ce am avut prin casa,4 diode "normale" nu mai stiu exact de care 1n400X sau ...Dupa aceasta inlocuire am observat o crestere semnificativa a temperaturii transformatorului in functionare ceea ce inainte cu diodele originale nu se intampla.Cu diodele originale se incalzea in limite normale iar cu cele schimbate mult mai tare.Care sa fie motivul?

Multumesc

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3692-influenta-puntii-redresoare-asupra-transformator/
Distribuie pe alte site-uri

sunt nevoit sa schimb diodele(ceva scurt pe iesire si s-au ars sau ceva de gen

Acel eveniment este posibil sa fi afectat si transformatorul.Verificati si cu alti condensatori daca acum sunt cei initiali.

Editat de miron1947

Nu-i problema ca oricum nu mai folosesc transformatorul si nu-mi mai bat capul cu el...insa eram curios daca tipul diodelor folosite pot afecta functionarea unui transformator,in special pe partea asta "termica" :flag_of_truce:

Din ce am mai vazut din cauza incalzirii excesive s-a topit si izolatia de pe primar,banda aceea colorata ce vine data peste toata infasurarea primara/secundara,posibil sa se fi topit si izolatia conductorului si asta sa fie cauza....

Diodele din secundarul transformatorului deformeaza rau forma de unda sinusoidala a curentului, iar saturatia trafo pe cea a tensiuni in mod special.

In cazul tau, mai mult ca sigur cand a picat puntea a suprasolicitat rau transformatorul. Deci, nu are nicio treaba temperatura transformatorului cu faptul ca ai montat niste diode noi sau ca ai inlocuit puntea redresoare. Transformatorul a inceput sa lucreze la o temperatura mai mare in primul rand din cauza suprasolicitari la care a fost supus pe parcursul duratei de viata. S-ar putea sa fi rezistat si alte scurturi si tocmai cand ti-a ars puntea sa-i fi pus capat si lui.

:juggle:

Nu ne-ai spus, care era puterea inscrisa pe traf si ce putere - eventual curent - solicita aplicatia la care era folosit redresorul.

Nu mai stiu detalii,pe transformator scrie doar ceva serie...radio-casetofonul sa zic ca avea 2x5-10W reali,mai mult nu cred,oricum la vremea lui era "scula",se auzea destul de tare.Nu mai folosesc oricum transformatorul de ani buni,doar eram curios daca au efect si diodele asupra incalzirii lui.Pentru cine doreste pot face 2,3 poze cu el asa pentru "arhiva".

...Am inlocuit cu ce am avut prin casa,4 diode "normale" nu mai stiu exact de care 1n400X sau ...Dupa aceasta inlocuire am observat o crestere semnificativa a temperaturii transformatorului in functionare ceea ce inainte cu diodele originale nu se intampla...

Iata care este "teoria" mea. Desi mai putin probabila, este totusi posibila. Ai inlocuit acele diode cu altele - eventual nemarcate - care nu erau de fapt diode redresoare ci poate erau niste zenere de putere, care de regula seamana leit cu cele redresoare. Eu personal detin o cutie plina cu diode vechi, pe care nu se mai cunoaste marcajul si am avut adesea surprize utilizandu-le, chiar daca nu exact de genul acesta. Daca de exemplu ai folosit 4 zenere de putere de 9 V, sau chiar si una singura intercalata in punte, ea si-a facut treaba ca dioda redresoare, limitand insa tensiunea continua redresata pe perioada de blocare la doar 9 V, in loc de 12 cat cerea montajul. Intrucat sarcina are o anumita rezistenta proprie R, ea trage din sursa o putere P=RI2. Condendensatorii de filtraj, nu mai dovedeau insa prin riplul caracteristic sa dea o tensiune efectiva suficienta, atata timp cat primeau chiar si de la o singura dioda o alta tensiune decat cea proiectata. In acest fel, sarcina tragea din sursa acelasi curent, insa la o tensiune nominala mai mica. Acest lucru, inseamna bineinteles ca secundarul trafului furniza un curent mai mare. Adica in ultima instanta conductorul nefiind dimensionat pentru acest curent se incalzea. Sper ca "teoria" mea este credibila, altminteri daca nu era cumva vre-un spiridus care se hranea cu diferenta de energie, nu exista o explicatie.

Editat de ola_nicolas

Iata care este "teoria" mea. Desi mai putin probabila, este totusi posibila. Ai inlocuit acele diode cu altele - eventual nemarcate - care nu erau de fapt diode redresoare ci poate erau niste zenere de putere, care de regula seamana leit cu cele redresoare. Eu personal detin o cutie plina cu diode vechi, pe care nu se mai cunoaste marcajul si am avut adesea surprize utilizandu-le, chiar daca nu exact de genul acesta. Daca de exemplu ai folosit 4 zenere de putere de 9 V, sau chiar si una singura intercalata in punte, ea si-a facut treaba ca dioda redresoare, limitand insa tensiunea continua redresata pe perioada de blocare la doar 9 V, in loc de 12 cat cerea montajul. Intrucat sarcina are o anumita rezistenta proprie R, ea trage din sursa o putere P=RI2. Condendensatorii de filtraj, nu mai dovedeau insa prin riplul caracteristic sa dea o tensiune efectiva suficienta, atata timp cat primeau chiar si de la o singura dioda o alta tensiune decat cea proiectata. In acest fel, sarcina tragea din sursa acelasi curent, insa la o tensiune nominala mai mica. Acest lucru, inseamna bineinteles ca secundarul trafului furniza un curent mai mare. Adica in ultima instanta conductorul nefiind dimensionat pentru acest curent se incalzea. Sper ca "teoria" mea este credibila, altminteri daca nu era cumva vre-un spiridus care se hranea cu diferenta de energie, nu exista o explicatie.

Da,se poate si acest lucru,m-am gandit si la treaba asta,mai ales ca pe vremea cand foloseam "montajul" nu prea "vedeam" piesele,adica nu stiam detalii,daca erau asemanatoare inseamna ca erau bune ..

:juggle:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock