Sari la conținut

Cel mai simplu amplificator audio cu tranzistori

pelikanu

Postări Recomandate

Experimentul este interesant, tranzistorii KD607S 80V,70W,10A sunt foarte buni, dar inainte trebuie

un etaj de putere care sa livreze citiva wati. Atentie, daca se foloseste un montaj cu un transistor in clasa A

trebuie proiectat un transformator cu intrefier, cu TBA790 ca driver functioneaza bine, dar trebuie sursa separata

pentru alimentarea sa si condensator de cuplaj.

Ar fi instructiv sa postati o schema completa, driver, final si alimentatoare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Personal am folosit ca driver un modul cale sunet din TV AN cu integrate, romanesc, separand componenta de cc printr-un condensator. Partea de demodulare cu TAA661 a ramas nefolosita, facand conexiunile la pinii corespunzatori ai modulului.Desigur se poate construi un amplif cu acest integrat(TBA790 sau TBA810) sau mai simplu cu TDA2003 pentru mono sau cu 2005 pentru stereo. Eu am avut norocul sa am driverul cuTBA 790 de-a gata.Schemele postate de initiatorul topicului se pot aplica fara proleme.Am reusit sa gasesc schema acestui modul tot pe intrenet pentru a o posta.post-32596-0-84951600-1502450516_thumb.jpg

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Desi schema prezentata in prima postare pare ar fi foarte simpla, pina la urma este mai complexa decit amplificatorul de 10W sau 30W

cu componente discrete, dar si cu performante mai reduse, din cauza transformatorului si etajului final.

Deasemenea la frecvente joase, sub 100Hz transformatorul poate introduce distorsiuni si TBA790 sa intre in protectie.

Valoarea condensatorilorilor de 2x4700uF este exagerat de mare, este corecta o valoare de 1000uF sau 2200uF,

deci care ar fi valoarea calculata optima pentru 50Hz, frecventa minima fara reactia negativa pe transformator  si 4 ohmi pentru difuzor ?

Schema se complica pentru ca trebuisc 2 alimentari de putere, o alimentare de circa 12V si 250mA si una de 50V cu 2A pentru mono

sau 4A pentru stereo, bineinteles cu masa comuna.

@gsabac

Link spre comentariu

Am vazut prima data aceasta schema in "HI-FI ABC" de GD. Oprescu , unde era prevazuta pentru cu tranz. cu germaniu. Autorul propunea montajul  pentru a fi conectat la borna de difuzor suplimentar a unor aparate existente.Deasemenea, valorile condensatoarelor seamana cu cele propuse de dvs. Montajul nu consuma chiar 2A , nici la varfuri de semnal, dar e bine de luat in calcul la dimensionarea alimentarii. Pe boxa de 8 ohmi are un bas impecabil (cel putin pentru urechile mele...). Daca se foloseste ca amplificator al unui aparet de calitate dar de putere mica, se simplifica mult si se reduc mult distorsiunile.

Link spre comentariu

Revin cu poze ale modulului cale sunet pe care-l folosesc eu, si care se afla, poate ,uitat si prin sertarele altor useri. Pentru acestia, si poate nu numai,postez inca odata si schema folosita in receptoarele TV AN. Nu stiu care e gradul de reactie negativa prin transformator realizata prin intermediul infasurarii inseriate cu difuzorul, dar, efectul legarii corecte a acesteia este semnificativ. Cum credetica e mai bine de adus finalii in pragul deschiderii: prin reducerea rezist de 620R sau prin marirea celor de 10R? Eu as opta pentru a doua, considerand ca se micsoreaza consumul prin rezistoarele de putere si se mai compenseaza cumva diferenta de factor de ampificare a finalilor, desi se reduce putin curentul de baza. Daca gresesc, astept corectii.Stima.post-32596-0-98170900-1502541637_thumb.jpgpost-32596-0-29502300-1502541656_thumb.jpgpost-32596-0-14071300-1502541676_thumb.jpgpost-32596-0-73951700-1502541698_thumb.jpgpost-32596-0-16949100-1502542403_thumb.jpg

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Asa cum este, schema se ambaleaza la caldura, la un reglaj facut la temperatura camerei.

Daca reglajul se face la cald, distorsioneaza la rece, samd.

Cel mai bine este cu un darligton NPN-NPN si PNP-NPN si circuit VAS simplu cu un transistor.

Cred ca schema se preteaza cel mai bine la studiul practic al influentei temperaturii asupra curentului de polarizare

prin tranzistorii finali, pentru incepatori.

@gsabac

Link spre comentariu

Salutare tuturor! Este adevarat ca schema nu contine nici un element de stabilizare pentru curentul de colector, dar din testele pe care le-am facut pana acum, pe canicula, deci la temperatura mare, nu am constatat nici cea mai mica tendinta de incingere a tranzistorilor. Am facut si unele masuratori, dar din pacate nu le-am notat.Dar mai retin ca la 43Vcc alimentare,am avut cam 90-100 mA in gol, insumand, curentul de repaus si cel prin rezistoarele de polarizare. Sper sa revin cu masuratori detaliate, si cu valorile mai potrivite pentru rezistoarele de polarizare.

Link spre comentariu

Slutare tuturor!.

Revin cu unele masuratori asupra celui mai simplu amplificator tranzistoare  asa cum am promis.

In primul rand am umblat la valorile pieselor si am adaugat in serie cu rez. de 10 R cate o rez. de 6.8 R, pentru a deschide un pic finalii.

tensiune de alimentare 45V

curent consumat in gol  68mA

curent de repaus prin perechea 1 de finali 13,5 mA

curent de repaus prin a doua pereche de finali 19,5 mA

Se intelege ca diferenta se scurge prin rezistoarele care polarizeaza tranzistoarele.Acesti curenti de reoaus ar fi fost mai mici daca inseriam rez. de 10 ohmi cu 4,7 ohmi in loc de 6,8 ohmi, dar nu am avut.

tensiuni B-E la perechea :''de sus" 570-572mV

tensiuni B-E la perechea  " de jos (dinspre masa)" 567-569mV

Precizez ca rezistoarele dintre baze si colectoare nu au nici unul 620R, ci unul 610R iar celalalt 618R, totusi mediana are o valoare rezonabila, de 22,7V. La aceasta alimentare,(44-45Vcc) tensiunea la iesire pe 4 ohni depaseste 12V.

In mod surprinzator pentru ca nu are dispozitive de control al curentului de repaus, se comporta bine dpdv.termic dar si acustic.

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Salutare din nou!

M-am mai jucat putin cu ampliful respectiv si l-am alimentat si la tensiunea indicata in prima postare (50V), si am constatat ca la 50 V cu o singura pereche de finali pe o impedanta a incintelor de 4 ohmi, incalzirea este totusi mai pronuntata;radiatoarele se incalzesc binisor la volum mare si nu se grabesc sa se raceasca la reducerea volumului .

Cu 2 perechi de finali nu se mai manifesta acest comportament Pentru deschiderea tranzistoarelor am folosit rezistoare de 3,9 ohmi in serie cu cele de 10 ohmi iar Ube-urile sunt de cca 550mV

Ma gandeam ca pentru prevenirea ambalarii termice sa folosesc termistori intre baze si emitoare: sa impart cei aprox 14R (10+3,9R) in doua valori standardizate pentru un rezistor si un termistor care sa se fixeze pe radiator. Asta pentru a putea functiona sigur la 50 V cu o pereche de finali pe 4 ohmi.

Link spre comentariu

Cand va referiti la schema din prima postare, va referiti la versiunea cu transformator pe comanda finalilor ? Totusi, ce radiator pentru finali ati folosit ? Postati o imagine, doua, cu montajul realizat pana acum.

Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Nu am mai avut acces la internet de vineri si de aceea raspund tarziu. Schema este aceea cu transformator din primul post al colegului @pelikanu. la care eu am fost nevoit sa modific valorile rezistoarelor.Radiatorul de proba a fost pentru o pereche de finali doar bucata in forma de L din imagine. Celelalte adaosuri sunt pentru a doua pereche: o bucata de platbanda de Al cam 20x5 x0,4cm respectiv un radiator de bloc de alimentare din TV AN cu CI, romanesc. Deci radiatoare nu prea grozave.post-32596-0-20081400-1504007990_thumb.jpg.Mai multe imagini sunt in postarea #15.

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock