Sari la conținut

Cel mai simplu amplificator audio cu tranzistori

Postări Recomandate

Umblam astazi prin hartiile cu care am inceput electronica si am dat peste schema primului amplificator construit de mine.

Am digitalizat-o si o postez aici, poate cineva din plictiseala o va realiza.

post-1312-064737900 1301405374_thumb.jpg

Later Edit:

Schema, in ciuda simplitatii sale, a functionat la mine aproximativ 2ani. Nu avea PCB, totul fiind fixat de o scandura.

Transformatorul era atacat daca-mi amintesc bine cu un alt amplificator construit cu TBA790T.

Editat de pelikanu
  • Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3680-cel-mai-simplu-amplificator-audio-cu-tranzistori/
Distribuie pe alte site-uri

• 3 months later...

Umblam astazi prin hartiile cu care am inceput electronica si am dat peste schema primului amplificator construit de mine.

Am digitalizat-o si o postez aici, poate cineva din plictiseala o va realiza.

post-1312-064737900 1301405374_thumb.jpg

Later Edit:

Schema, in ciuda simplitatii sale, a functionat la mine aproximativ 2ani. Nu avea PCB, totul fiind fixat de o scandura.

Transformatorul era atacat daca-mi amintesc bine cu un alt amplificator construit cu TBA790T.

Salut.Se poate cumva un cablaj cu dispunerea de piese la aceasta schmea ca nu prea inteleg ce e cu bobinele alea acolo, si nu prea inteleg unde intra semnal audio si alimentarea.Multumesc anticipat.Si daca mai exista vreo schema ce foloseste doar tranzistori 2n3055 mai simpla dar functionala va rog postati.

A si inca ceva :) o schema cu tranzistori complementari cu Ge GD607 ca am 4 bucati de la un amplificator de pickup care s-a stricat si nu ii dau de cap asa ca as dori o schema simpla de amp cu gd607 ce foloseste 2 perechi ca finali. Multumesc si astept scheme si raspunsuri.

Editat de mistique

Salut.Se poate cumva un cablaj cu dispunerea de piese la aceasta schmea ca nu prea inteleg ce e cu bobinele alea acolo, si nu prea inteleg unde intra semnal audio si alimentarea.Multumesc anticipat.Si daca mai exista vreo schema ce foloseste doar tranzistori 2n3055 mai simpla dar functionala va rog postati.

A si inca ceva :) o schema cu tranzistori complementari cu Ge GD607 ca am 4 bucati de la un amplificator de pickup care s-a stricat si nu ii dau de cap asa ca as dori o schema simpla de amp cu gd607 ce foloseste 2 perechi ca finali. Multumesc si astept scheme si raspunsuri.

mistique, bobinele alea formeaza un transformator pe care tu il vei bobina conform instructiunilor scrise mai jos , in imaginea cu schema. scrie acolo ca sectiunea miezului trebuie sa aiba 4 centimetri patrati, ce fel de sarma sa folosesti si cate spire sa dai.

bineinteles ca cei 2 tranzistori se vor monta pe niste radiatoare din aluminiu. mai trebuie sa construiesti o alimentare cu tensiune care sa aiba 50 V...

e frumoasa schema , trebuie putina grija dar si multa atentie , atentie la inceputurile bobinajelor , sa ai defazarea corecta , numai asa lucreaza. este abordabila de un incepator, asa iti "formezi mana" cum se zice. succes , incearca sa o iei cu pasi marunti , ptr inceput cauta sa faci transformatorul de intrare , apoi celelalte.

Dar la ce foloseste aceasta bobinare ? alimentarea vad ca o are la 50v la ce trebuie bobine pt intrarea de semnal ca presupun ca asta e. nu se poate sari peste asta sau inlocui cu ceva ? nu am de gand sa bobinez trafuri acum :)

Editat de mistique
  • Like 1

transformatoarele prin definitie permite transformarea unei tensiuni ?n altă tensiune. asta se intampla si aici, semnalul de intrare ( o tensiune in fapt cu o anumita frecventa si oscilatie ) este ridicat prin acest transformator si se ataca direct tranzistorii finali , prin acest transformator reusesti sa faci ceea ce faceau mai multe piese electronice discrete. inlocuirea transformatorului inseamna practic o schema noua , cu tranzistori , condesatoare, rezistente , diode , etc, cum de altfel gasesti chiar aici pe forum. daca vrei sa faci un amplificator la care sa nu muncesti mult incearca un circuit integrat specializat.

dar asa cum am scris, asta inseamna electronist amator , sa migalesti singurel la cate un aparat pana il reusesti :biggrin: :smartass:

Aha am inteles...voi bobina acum nu am de ales :) as vrea sa te intreb daca miezul de fier pe care trebuie sa boibenz este un patrat cu fiecara latura de 1 cm si lung de 4 cm ca in poza atasata.si ce ar trebui sa bobinez mai intai n1 , n2 , n3 sau n4 ? daca gresesc in legatura cu miezul de fier imi poti face o schita repede in paint cum ar trebui sa arate sau sa il descrii detaliat tot transformatorul de pe intrarea semnal ( care "N" trebuie bobinat primu , etc .) . Multumesc anticipat.

post-11850-096658500 1311192668_thumb.jpg

Aha am inteles...voi bobina acum nu am de ales :) as vrea sa te intreb daca miezul de fier pe care trebuie sa boibenz este un patrat cu fiecara latura de 1 cm si lung de 4 cm ca in poza atasata.si ce ar trebui sa bobinez mai intai n1 , n2 , n3 sau n4 ? daca gresesc in legatura cu miezul de fier imi poti face o schita repede in paint cum ar trebui sa arate sau sa il descrii detaliat tot transformatorul de pe intrarea semnal ( care "N" trebuie bobinat primu , etc .) . Multumesc anticipat.

trebuie sa citesti mai multe despre transformatoare . in desen ai partea centrala a transformatorului , se inmultesc A cu B , rezultatul trebuie sa fie 4 in cazul tau , C nu se calculeaza, trebuie sa fie suficient numai ptr a incapea bobinajul tau .de obicei se bobineaza intai primarul N1 apoi secundarul, scrie in schema cum se face.

post-13740-080565700 1311226957_thumb.jpg

Mersi de informatii.O sa vad de la ce transformator sa iau tolele sa indeplineasca conditile si ma apuc de bobinat :).o sa revin cu poze in 2 zile sau cam asa cu amplificatorul terminat...bineinteles daca imi iese :)

• 3 years later...

Cred ca a abandonat proiectul.Cred ca s-a impotmolit cu traful.Sigur nu a inteles termenul "fazare".Apoi are serioase lacune in ceea ce priveste transformatoarele.Schema prezentata de @pelikanu nu este adresata chiar incepatorilor,ci acelora care au ceva cunostinte despre amplificatoare care au in componenta si transformatoare.Sigur, la inceput, a fost fascinat de faptul ca de la o putere de 2W aplicata etajului final prezentat,poate scoate 50W.Oricum la un moment dat chiar si-a manifestat nemultumirea in legatura necesitatea realizarii trafului.Nu prea a inteles la ce folosea traful de la intrarea etajului final de putere.Vroia altceva,dar acel "altceva" presupunea complicarea schemei.O schema de amplificator cu putere de 50W nu este chiar atit de simplu de realizat,exceptind schemele cu amplificatoare intergate de putere.

Am avut niste boxe mai vechi si cam cu vreo 17-18 ani in urma le-am modificat pentru un casetofon initial, apoi le-am folosit la pc. Nu mai tin minte precis valorile din schema dar stiu ca erau cu darlington BDW83C+BDW84C. Undeva la 2x20W. Am fost foarte multumit de amplificatoare (stereo). Toate reglajele de ton si volum erau din casetofon/pc. Nu le mai am, nici macar n-am idee ce-am facut cu ele, dar au mers foarte bine.

Cu cativa ani in urma, testand noul multisim, am pus si schema aceea incercand sa o performez. Cam asta am obtinut:

post-1355-0-55036200-1411406351_thumb.gif

Nici nu stiu de ce am pastrat fisierul multisimului. Dar daca tot l-am gasit?

Nu cred ca se poate mai mult de la schema asta, dar cine doreste poate incerca ajustari. Eu am folosit in simulare 60Vcc pentru 100W, dar se poate orice tensiune cu recalcularea celor 47k, 2k2 si 220. Am convingerea ca e functional, direct pe pc sau mp3, mp4, etc.

Schema ar fi asta:

post-1355-0-55033700-1411406360_thumb.gif

Merge cu MJ11016+11015 sau alte tipuri darlington, mai ales la puteri mai mici. Eu asta alesesem la simulare.

Condul pe iesire e tot 4700u, am uitat sa pun valoarea.

Editat de smilex
  • 2 years later...

Salutare tuturor! Am sa postez eu (imediat ce prind aparatul) dupa "numai" 6 ani cateva poze cu un amplificator experimentat dupa aceasta schema. Este in faza experimentala si nu este prea fotogenic dar, in ciuda simplitatii, are un parfum aparte din cauza trafului defazor si ...suna promitator!

Salutare. Pozele promise: Transformatorul de intrare si defazor provine dintr-un traf de cadre din TV alb-negru cu tuburi si care indeplineste toate conditiile cerute de schema, desigur rebobinat. Am prevazut sa folosesc 2 perechi de finali si vreau sa montez cat mai multe piese recuperate. (de ex tranzistoare KD607S din blocurile de alimentare a TV cu CI). Rezistoarele de polarizare trebuie modificate, cu valorlie din primul post nu se deschid tranz, de putere.Trebuie micsorate cele de 620R sau marite cele de 10R.post-32596-0-47609700-1502369091_thumb.jpgpost-32596-0-20071500-1502369113_thumb.jpgpost-32596-0-84023700-1502369134_thumb.jpgpost-32596-0-65680000-1502369167_thumb.jpgpost-32596-0-77596400-1502369193_thumb.jpgpost-32596-0-58864400-1502369217_thumb.jpgpost-32596-0-31733200-1502369278_thumb.jpg

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock