Sari la conținut

Modificare IPA400


marku_trd

Postări Recomandate

Salut!

Am si eu o mare rugaminte.Vreau sa-mi fac un amplificator pt subwoofer la masina.Problema este ca am nevoie de 600Wrms pe 2ohm.As vrea sa stiu ce modificari trebuie aduse la IPA400 (numar de tranzistoare si tensiune de alimentare) ca sa obtin aceasta putere.Ar fi super daca cineva mi-ar explica si de ce (cum se calculeaza nr de tranzistoare in functie de tensiunea de lucru si curent, cum este cu SOA la tranzistoare).Si nu in ultimul rand ma intereseaza ce protectii trebuie implementate(am inteles ca se poate face o limitare de curent prin tranzistor cu ajutorul unei diode zenner pusa pe grila).

Amplificatorul va fi alimentat de o sursa in comutatie dimensionata pentru acest amplificator.

Multumesc si astept cu nerabdare sfaturile voastre! :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va recomand sa utilizati IPA800 alimentata la +/-65Vcc. Nu are rost sa modificati IPA400 deoarece acest lucru nu implica numai dublarea numarului de tranzistoare finale ci si anumite inlocuiri de tranzistoare, respectiv rezistente. Acest lucru presupune sa aveti putin timp si rabdare pentru realizarea unor "teste", care in cel mai nefericit caz se pot sfarsi in defavoarea dvs.

Referitor la:

Si nu in ultimul rand ma intereseaza ce protectii trebuie implementate(am inteles ca se poate face o limitare de curent prin tranzistor cu ajutorul unei diode zenner pusa pe grila)

Dioda Zener pusa in paralel pe jonctiunea grila-sursa a tranzistoarelor MOSFET are in primul rand rolul de a limita supratensiunile tranzistorii pe grila tranzistoarelor in regim de saturatie "maxima". Deci nu are rolul de protectie la scurtcircuit a amplificatorului. Pentru scurtcircuit si suprasarcini puteti utiliza schema urmatoare (condesatoare cu tens. de 100V):

protectii.JPG

Numarul de tranzistoare finale la un amplificator audio trebuie sa indeplineasca niste cerinte legate de tipul capsulei tranzistorului final; clasa de operare a amplificatorului (A, AB, C, etc), tensiunea de alimentare a amplificatorului si puterea maxima disipata de un exemplar (de o capsula). Apoi trebuie facute verificari astfel incat la un coeficient de suprasarcina de 20-40% punctul de functionare a tranzistorului sa se afle in domeniul SOA.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Protectia redata de donpetru am implementat-o si eu la statia mea cu AV400, numai ca nu i-am montat condesatoarele dar merge foarte bine. Ca orice schema de protectii are si neajunsuri. Va trebui sa limitezi valoarea tensiuni de pe intrarea amplificatorului sau sa faci o adaptare buna de impedanta intre etaje preu-amplif. Daca nu faci asta in suprasarcina risti sa pompezi cam mult semnal dreptunghiular in difuzoare si nu e bine. :g7:

Pentru un scurtcircuit instantaneu pe iesire la amplificator e o schema buna. In nici un caz nu-ti recomand sa modifici un IPA400 sa mearga pe 2 Ohmi. Nu ca nu ar fi bine dar necesita ceva experimente pe care nu ti le recomand sa le faci.

 

BAFTA.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

salut....ai cumva din intamplare cablajul la protectia la scurtcircuit si suprasarcini de mai sus?

Din pacate nu. De regula protectia respectiva se include direct pe cablajul amplificatorului. Daca doriti sa o realizati separat nu este cine stie ce schema complexa ca sa nu o puteti realiza. In acest sens trebuie si putina vointa din partea dvs.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezistentele 2 si 3 pentru o functionare corecta a schemei, dupa nenumarate teste, se recomanda de 0,33Ohmi la 5W. Personal am probat si cu 0,22Ohmi la 5W, dar mi s-a parut ca apare putin cam tarziu limitarea curentului. Acum, dupa cum doriti, daca vreti ca limitarea sa apara mai tarziu, deci sa mariti procentul de suprasarcina a amplificatorului, puteti alege valoarea de 0,22Ohmi daca nu puteti adopta valoarea de 0,33Ohmi. In general, depinde acum si de amplificator (adica daca este AV400 sau AV800) se adopta valoarea acestor rezistente (un exemplu, la AV400 am lasat 0,22Ohmi, iar la AV800 am lasat 0,33Ohmi - bine, regula nu este obligatorie).

Rezistentele 1 si 4 sunt rezistentele din grila tranzistoarelor MOSFET (asa cum sunt trecute valorile pe schema amplificatorului).

Schema de protectie prezentata, se foloseste intr-un singur exemplar pe modul de amplificare, deci nu este neaparat nevoie sa o aplicati fiecarei perechi de finali. Aceasta modalitate are intr-adevar dezavantajul ei dar limiteaza conductia tuturor perechilor de tranzistoare monitorizand curentul de pe o pereche de finali. Daca din diverse motive perechea careia i se monitorizeaza curentul "pica" atunci utilizarea protectiei in circuit este egala cu 0 (de fapt asta este "dezavantajul" de care aminteam).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles ca se mai poate face protectie si cu circuitele integrate TA7317P sau cu UPC1237.De ele ce stiti?

Circuitele respective sunt o alternativa care are cateva neajunsuri. Din cate amplificatoare audio am depanat, iti pot da un exemplu, un model de amplificator audio ONKYO avea implementata o protectie cu TA7317P si amplificatorul alimentat (din cate imi aduc aminte la +/-50Vcc cu doua perechi de finali de tipul 2SC5200/2SA1943 pe canal). Protectia era eficienta 100% doar la componenta continua pe iesirea amplificatorului in rest eficienta ei era foarte redusa. Dupa circa 2 ani de utilizare proprietarul amplificatorului ar fi trebuit sa vina la service pentru depanare (inclusiv schimbarea finalilor).

Unul dintre dezavantajele acestor tipuri de circuite integrate, apropo de amplificatorul ONKYO adus in discutie, era acela ca nu asigura deloc protectia la suprasarcini a amplificatorului si la tensiuni inverse pe finali datorita comutatiei acestora pe sarcina puternic inductive cum sunt acele de la "subwoofere". Eu unul (parere personala) nu am fost prea incantat, deoarece circuitele integrate aduse in discutie nu reprezentau o solutie mai buna decat o alta schema de protectie bazata pe tranzistoare. Din experienta iti pot spune ca cea mai buna solutie (de fapt nu in totalitate, pentru ca nu este o schema perfecta de protectie) sunt cele folosite de firmele QSC si CREST.

 

Si inca ceva. Tranzistoarele trebuie neaparat imperecheate?Ce se intampla daca nu le imperechez?

Daca nu imperecheati tranzistoarele:

- reduceti durata de viata a amplificatorului;

- facilitati aparitia distorsiunilor mari de racordare a amplificatorului cu repercursiuni asupra reproduceri fidele a semnalului muzical la nivele de puteri mari modulate de amplificator pe iesire (creste coeficientul de distorsiuni armonice, spre exemplu, daca teoretic aveti un 0,1% la putere maxima, daca nu imperecheati finali puteti ajunge la 1% sau chiar mai mult).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postez mai jos o pagina web (probabil turceasca) despre constructia lui AV400. O pagina web foarte utila cu o alta idee despre realizarea cablajului imprimant de la AV400 cat si a amplificatorului per ansamblu. Din nenumaratele variante PCB de la amplificatorul AV400 sau IPA400 care s-au realizat se pare ca varianta propusa de turci este foarte interesanta.

http://www.elektrotekno.com/about5408.html...t=1000w+mos+fet

 

P.S. Am considerat necesar postarea acestui mesaj aici pentru a fi un instrument util tuturor celor care doresc un altfel de PCB pentru amplificatorul AV400. In plus, imaginile cu montajul din adresa de mai sus sper sa fie utile tuturor. Trebuie totusi apreciata ideea turcilor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock