Sari la conținut

Se poate face electronica fara a lucra cu piese electronice ...


Postări Recomandate

:juggle:

Asadar cum am putea sa ne aflam in domeniul electronicii, fara a folosi unelte de lipit, aparatura elctronica, materiale, piese, si scule ?

Sa nu pierdem din vedere ca acest mesaj este editat electronic si plasat intr-o locatie pe un calculator.

Deci internetul ofera sansa ca electronica sa fie practicata de si mai multi iubitori de surubareala. Noii surubari se folosesc de internet, fara a fi neaparata nevoie sa investeasca in obiectele reale si uneori costisitoare utilizate de tehnologia electrotehnica.

:music_hifi:

Editat de suntonlain
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3677-se-poate-face-electronica-fara-a-lucra-cu-piese-electronice/
Distribuie pe alte site-uri

prototipul romanului neaos, sa muncim lenevind si visand...

spor la... ce fumezi tu acolo.

RR

De ce domnule pui problema asa ?

Geme internetul de aplicatii care mai de care mai interesante, gratuite, si dumneata nu vrei sa fie utilizate.

 

Am citit pe unele forumuri despre testari cu Spice: baietii povesteau acolo de scheme care erau testate.

 

Nu vad de ce mai este necesar sa bagi banii in piese si aparatura de masura, cand poti utiliza programe gratuite cu care sa simulezi circuite electronice, electrice electromecanice si tot asa.

Daca din divese motive, nu poti utiliza programe gratuite cu care sa faci simularile amintite mai sus, atunci alegi calea pierderii de vreme si a cheltuirii banilor pentru achizitionare de diverse obiecte reale utilizabile in electrotehnica si electromecanica.

 

:music_hifi:

:music_hifi: :juggle: Tare asta....uite asa mam contrazis si eu cu domnul profesor de la liceul meu...ca a simulat ceva intrun program si mergea, dar practic esec total...deci una este sa simulezi si una sa functioneze sunt multe criterii pe care un soft nu le cunoaste.

 

Exemplu: ca tot ziceam de simulare...am lucrat la o automatizare simpla pe relee pentru o masina de dat gauri in niste "pucuri" numai pe relee 24v si senzori pe magnet[releele actionau supapele pentru presiunea pistoanelor] si rezultatul esec, de ce? pei in simulare mergea, de ce nu ar merge in montaj???. Pei simplu acei senzori care declansau releele ramaneau blocate[se sudau] si trebuia sa stau sa lovesc senzorii de masa ca sa revina la normal.Pana la urma sa rezolvat problema cu tranzistori :clap:

 

:bleh:

Editat de trax

trax, simulatorul este simulator, iar realitatea este realitate. Sincer sa fiu, eu m-am ferit mereu sa ma contrazic cu profesorii.Degeaba nu ai fost de acord cu domnul inginer care a facut simularea respectiva, deoarece cand ai trecut la realizarea proiectului respectiv, nu ai folosit componente cu proprietatile celor din simulator, si de aceea rezultatul a fost diferit. Inca nu este prea tarziu sa imbunatatesti functionalitatea componentelor electronice din baza de piese a aplicatiei respective.

 

Ce am scris mai sus, este valabil si pentru exemplificarea data de dumneata, si anume ca trebuie cunoscute cat mai multe caracteristici ale obiectului simulat.

Ca sa vezi o chestie concreta, ia programul 3DS Max, si vezi cate proprietati are culoarea. :-)

Revenind la electrotehnica, nici nu stai sa te candesti cate proprietati poate avea de exemplu un condensator: greutate, dimensiuni, materiale, pierderi de toate felurile, inductante si rezistente parazite, tot soiul de tensiuni, tot soiul de curenti, tot soiul de proprietati mecanice, tot soiul de proprietati termice , chimice, e.t.c, e.t.c, e.t.c, ..., deci este vorba de puzderie de proprietati, pe care in mod curent nu le bagi in seama, dar cand este vorba simulare, trebuie tinut cont de ele.

 

Iti recomand o carte de electronica: 'Modele analitice ale tranzistorului bipolar' de Margareta Simonescu

:music_hifi:

Un altfel de radioreceptor pentru gamele de radioamatorism: WebSDR

Tot cu acest WebSDR, vom descoperi un alt tip de SSTv (Scan Slow Television).

Estionline,

acum daca chiar ti-ai propus sa faci ceva destept, fa un SDR (software defined radio) pe un fpga.

Am fost consultant la un proiect SDR unde receptorul (partea de tuning, filtrare, demodulare) era facuta pe fpga si puteai receptiona simultan 100 de canale. Partea interesanta era ca puteai sa reconfigurezi canalele individual (la nivel de schema de demodulare) in timp ce alte canale functionau bine mersi.

RR

Estionline,

acum daca chiar ti-ai propus sa faci ceva destept, fa un SDR (software defined radio) pe un fpga.

Am fost consultant la un proiect SDR unde receptorul (partea de tuning, filtrare, demodulare) era facuta pe fpga si puteai receptiona simultan 100 de canale. Partea interesanta era ca puteai sa reconfigurezi canalele individual (la nivel de schema de demodulare) in timp ce alte canale functionau bine mersi.

RR

Nu sunt nici suficient de inventiv ca sa fac lucruri destepte, si nici programator.

Asa cum arata subtitlul acestui tread, "Sa nu consumam prea mult curent electric", eu sunt interesat sa am cheltuieli mici, deoarece si veniturile sunt mici. Deci mult free software si cat mai putin de lucrat cu obiecte reale.

Astept cu interes ca sa fiti alaturi de YO3GGX, YO2MBU si YO2BH, care au pus la dispozitia internautilor paginile http://yo3ggx.1p.ro:8765/ si http://websdr.yo2kqt.ro:8901/ .

 

Asadar avem calculator, platim abonament pentru acces la internet, si de asemenea platim costul energiei electrice consumate de acesta si aparatura sa anexa. Cu aceste cheltuieli speram sa facem electronica ... :music_hifi:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock