Sari la conținut

KIT102.4 = GX400 - Amplificator Audio Hi-Fi 400W

donpetru

Postări Recomandate

Asta chiar nu stiam despre laterali!

Chiar recent am citit cartea lui Bob C. - Designing Audio Power Amplifiers - unde autorul face o comparatie intre MOSFET-urile laterale si verticale, si ia si cateva exemple. Intr-un exemplu, o pereche de MOSFETuri laterale disipa cu aproape 50% mai multa putere decat MOSFETuri verticale, ambele perechi avand acelasi curent de mers in gol si erau alimentate la aceeasi tensiune.

Uite asa mai invata omul! Mersi donpetru si mult succes in continoare!

stima,

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 weeks later...

Am implementat ultimile modificari de pe cablajul test pe cablajul realizat initial. Circuitul de PEAK am sa-l las asa cum era, desi in imaginea de mai jos o sa vedeti ca nu este montata dioda Zener a acelui circuit. Nu este montata din cauza ca am facut mai multe teste iar la ultimul test nu m-am mai chinuit sa reprobez functionarea acelei parti de circuit. In plus, am modificat circuitul de SIGNAL si am mai introdus un led de POWER, care ca arata mult mai bine anclasarea sau declansarea releului.

Totodata, pe langa modificarile pe care vi le-am spus initial, o sa mai fie cateva (o sa vedeti cand voi prezenta schema dupa definitivarea cablajului), asta pentru ca am vrut sa cobor THD amplificatorului la puterea nominala la cca. 0.001% iar suma THD de pe toata banda audio la Pnom nu depaseste 0.01%. Valoarea SR a ramas aceeasi. In plus, avand in vedere faptul ca voi prezenta si versiunea GX800 si ca MOSFET-urile IRFP necesita o incarcare controlata si rapida a capacitatilor GS, pe toata banda audio, am marit curentul de polarizare a etajului VAS si valoarea capacitatii de bias. Personal, prefer sa folosesc un circuit VAS care lucreaza cu un singur tranzistor pilot in clasa A, decat sa folosesc un alt etaj driver complementar cu doua tranzistoare, unul tip N si altul P. Nu prefer sa adaog un etaj suplimentar deoarece e destul de greu de imperecheat din pct. de ved. a hFe un astfel de etaj (am tinut cont de componentele care le puteti gasi pe piata), iar daca acest lucru nu e facut corect, performantele amplificatorului sunt mult sub cele oferite de solutia pe care am adoptat-o la realizarea etajului VAS. Ar mai fi si varianta cu un etaj driver cu MOSFET - asemenea celei din amplificatorul AV1000 - dar si aceea are mici dezavantaje, si din acest motiv am evitat sa o folosesc, asta si din cauza ca comportarea amplificatorului in forma in care il voi prezenta este ireprosabila, asa ca "o complicatie" nu isi avea rostul.

Dupa realizarea reviziei nr.1 a acestui amplificator, am sa incerc sa realizez un cablaj din nou ca sa-l testez la tensiunea nominala, pe sarcina artificiala si cu osciloscop .De abia dupa aceea se poate vorbi de o reproducere in serie a cablajului GX400/800. Oricum, modul de realizare a unui montaj functional si mai ales fiabil, fie el si amplificator audio, asemenea seriei GX400/800, nu se face chiar asa usor. Producatori care se respecta fac foarte multe teste practice de fiabilitate a produsului, testand mai multe variante de prototipuri cu anumite componente care prezinta un anumit grad de dispersie a parametrilor de fabricatie. Alti producatori prefera doar simularea software a fiabilitati, luand in calcul modele matematice a circuitelor. De abia dupa aceea trag concluzia necesara, cum ar fi, in etajul de intrare vor folosi numai tranzistoare cu hFe intre 400..500, rezistente RPM de 1% toleranta etc. Va spun acest lucru, deoarece multe din aceste aspecte sunt neglijate de electronisiti amatori, nu degeaba unii dintre voi nu pot realiza montaje care sunt produse de serie functionale (a se vedea cazul reproducerii unor scheme din manuale de service). Deci, mare atentie la acest aspect, cat si la atentia pe care o acordati procesului de lipire a componentelor electronice pe cablaj.

Deci, in cursul zilelor ce urmeaza am sa incerc sa definitivez cele doua versiuni de cablaje a acestui amplificator.

NUMAI BINE

ATENTIE!! A aparut noua versiune a amplificatorului audio atasat mai sus. Va recomand sa realizati noua versiune accesand link-ul web de mai jos - asta e versiunea testata si functionala 100%:

TOPIC INCHIS - discutiile vor continua in noul topic de mai sus

GX400 rev1.JPG

GX400 rev1.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock