Sari la conținut

KIT102.4 = GX400 - Amplificator Audio Hi-Fi 400W

Postări Recomandate

Domnilor, nu am mai intrat demult pe acest forum si uite ce topic nou si special vad. Felicitari donpetru, felicitari tuturor! Uitandu-ma pe schema GX400, acesta e un amplificator simplu si eficient. E misto, pentru ca nu te chinui sa imperechezi prea multi tranzistori, asa cum e la alte scheme.

BAFTA si multe succese! :music_hifi:

Am redimensionat si redenumit imaginile atasate mai sus. Pe viitor, va rog sa le redimensionati la o rezolutie maxima de 800x600px.

In al doilea rand, am inteles ca nu ati finalizat kitul inca dar la final nu uitati sa va asigurati ca fac bine contact capsulele tranzistoarelor intre ele: Q3 cu Q4 si Q7 cu Q8. Atentie la eventualul contact intre partea metalica a capsulelor. La o pereche din aceste tranzistoare va trebui sa introduceti o folie de mica daca MJE-ul e cu parte metalica (unele tranzistoare MJE sunt complet izolate, altele nu).

Numai Bine

Am revenit cu un test la amplificator ..... releul cupleaza dupa aprox. 3-4 sec,protectia functioneaza.....pana aici bn. Cu intrarea scurtcircuitata am 50mV pe iesire,problema e ca daca ii pun un semnal pe intrare mic merge destul de bine. Daca maream semnalul in amplitudine se tot declansa releul.Consumul intregului kit era de 4.4Ape ramura si se declansa intre timp si protectia suresei de laborator. Am pus cosumatorul direct pe terminalul unei rezistente,care dau in ramura de iesire si se aprinde ledul de protecfie.Si curentul pe ramuri era diferit in mersul in gol.Pe ramura pozitiva era 0.03A si p ramura negativa 0.01. Sper sa fi citit bine c am facut pe acolo. Donpetru zice-ti unde sa fie problema sau ce eroare am facut !!!!?

Editat de jack_roby2008

- ai imperecheat bine tranzistoarele de pe intrarea amplificatorului asa cum a spus autorul schemei?

- pe care terminal al rezistente ai pus consumatorul (ce nr. are rezistenta: R...)?

- si la ce tensiune ai alimentat kitul? Poti sa reglezi bine curentul de mers in gol?

Editat de leo_electro

Sper ca nu ai cumparat de la magazin fix 2 buc. 2SA970 ca sa le montezi pe intrarea amplificatorului. In cazuri de astea se cumpara mai multe tranzistoare. Ce hFe au tranzistoarele 2sa970 de pe intrare? Le-ai masurat?

Apoi, rezistentele de 0,47 Ohm au doua terminale, unul spre iesire si unul spre FETuri. Ma lasi sa ghicesc?

Si mai apoi, cand dai volumul mai tare se aprinde led-ul protect si in acelasi timp declanseaza releul? Sau, declanseaza numai releul?

Editat de leo_electro

Daca numai releu decupleaza, atunci masoara sa vezi ce tensiune continua ai pe iesirea amplificatorului cand decupleaza releul. Daca tensiunea e mica, cel mult cateva sute de milivolti, atunci problema e de la sursa de alimentare, scad tensiunile mult cand dai mai tare volumul si nu ma tin releul.

Editat de leo_electro

Posibil sa fie din sursele de laborator???stiu ca aveau curentul max de 5A....Nu de alta dar am verificat iar circuitul pas cu pas si nu pare sa am vre-o eroare. O sa mai incerc altadata cand voi avea o sursa de tensiune pe masura.

In primul rand, descrieti sursa de alimentare folosita: putere transformator, condensatoare de filtraj, punte redresoare (eventual veniti si cu niste imagini) si descrieti "consumatorul".

Dupa aceea, asa cum vi s-a recomandat mai sus, conectati un voltmetru pe iesirea amplificatorului setat sa masoare tensiuni continue. Masurati valoarea acestei tensiuni, inainte si dupa ce conectati "consumatorul". Eventual urmariti variatia tensiuni de offset in timpul aplicarii semnalului test de la generator (am spus generator de semnal, pentru ca asa ceva am inteles ca ati folosit). Daca tensiunea de offset creste, atunci protectia la dc. s-ar putea sa sesize aceasta crestere si "sa blocheze releul". Prezenta acestei tensiunii de offset marite in timpul regimului dinamic se poate datora unei greseli de montaj, cum ar fi montarea necorespunzatoare a diodelor sau tranzistoarelor din schema amplificatorului: D1, Q4, respectiv D2, Q7. Reverificati daca ati lipit bine aceste componente. Totodata, am vazut ca nu ati raspuns la intrebarea de mai sus cu reglajul curentului de mers in gol (ar fi bine sa faceti lucru asta pentru a lamuri toate aspectele problemei). Referitor la diferenta curentului de mers in gol pe cele doua ramuri, asta e o consecinta a faptului ca nu ati sortat bine tranzistoarele de pe intrare (s-ar putea ca si tranzistoarele Q6 si Q8 sa aiba parametri foarte diferiti).

Intre timp, pentru ca am vrut sa testez si eu acest montaj, am facut un cablaj (pe un suport CEM, mult mai usor de prelucrat si foarte potrivit la realizarea unor prototipuri), urmand sa-l populez cu componente saptamana asta (sau cel tarziu saptamana viitoare, asta in functie de cat de repede sosesc niste componente). Pentru inceput, deoarece acum nu am posibilitatea sa testez amplificatorul la tensiunea nominala (o sa fac acest lucru mai tarziu dupa ce bobinez acel toroidal la care am facut referire intr-un topic aici), am sa probez amplificatorul audio la o tensiune de +/-30Vcc (pe post de releu am sa montez provizoriu o rezistenta serie cu un led, asta pana fac rost de un releu). Uitati si cateva imagini cu cablajul:

GX400_1.JPG GX400_2.JPG

Asadar, o sa postez si propriile concluzii, urmand ca pe parcursul acestei discutii, sa aplic in direct (vom vedea daca e cazul), reviziile necesare.

Numai Bine

sursa de alientare folosita este una de laborator...scotea maxim in pozitia serie +30/-30 si curent maxim 5 amperi.Eu am inseriat 2 surse de alimentare,deci prin urmare am avut 60/-60.In gol aveam p ramura pozitiva 0.03A si p ramura negativa 0.01(spun asta pt ca acele surse aveau incorporat voltmetru si ampermetru). Releu cupla dupa circa 3-4 secunde.Aplicam semnal de la generator...mergea,pana la un anumit volum,dupa care intra releul.Nu stiu din c cauza. Consumul in acel moment era de 4.45 amperi p ramura(dupa cate tin minte). Consumatorul este o rezistenta bobinata de 7.7 Ohm de 80W.

Am verificat si pozitia D1-Q4 respectiv D2-Q7,sunt corect pozitionate,precum si conexiunea este corecta nu exista intreruperi. Pe de altfel nu ar functiona la nici o tensiune.

Mentionez ca am plecat din pozitia 1kohm al multiturei...

Editat de jack_roby2008
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock