Sari la conținut

KIT102.4 = GX400 - Amplificator Audio Hi-Fi 400W

Postări Recomandate

Amplificatorul asa cum este prezentat in proiect poate functiona si la tensiuni mai mici de alimentare (inclusiv +/- 35Vcc). Deci, GX400 are avantajul sa functioneze foarte stabil intr-o plaja larga de tensiuni de alimentare. Daca doriti, puteti folosi valorile componentelor de la KIT102.3 (ma refer strict doar la amplificator in sine) si bineinteles una sau doua perechi de finali.

Referitor la cealalta parte a schemei, cea cu protectii si softstart, daca veti folosi amplificatorul la o tensiune de +/-35Vcc va trebui sa faceti urmatoarele modificarii:

- in primul rand va trebui sa folositi un releu cu tensiunea nominala a bobinei mai mica, spre ex. 48Vcc sau 60Vcc, cum ar fi:

releu 48Vcc 16A (atentie la cod, trebuie G2RL14E):

http://ro.rsdelivers...dc/6838797.aspx

releu 60Vcc 16A:

http://ro.rsdelivers...dc/6803791.aspx

- in functie de releul adoptat mai sus se va alege R44 astfel:

• daca releul e de 48Vdc atunci R44 =2k4 sau 2k7 0,5W;
  • daca releul e de 60Vdc atunci R44 =1k5, 0,25W.

- rezistentele R25 = R40 = 220k - 0,25W;

- rezistenta R4 = R24 = R53 = 4k7 sau 5k1 - 1W.

- D9 = 1N4751.

Ca sa aflati cu o anumita aproximatie puterea amplificatorului alimentat la acea tensiune, studiati tabelul de mai jos:

http://www.tehnium-a...plif/tabel2.PNG

Referitor la lista cu componente, aveti schema in proiect, atunci puteti creea si lista.

Numai Bine

• Like 1

Felicitari pentru montajul realizat.

Mult succes in finalizarea acestuia si va asteptam sa formulati concluziile de rigoare inainte de punerea in practica a reviziei 1 (daca e cazul).

Initial ma gandeam sa realizez generatoarele de c.c. cu doua tranzistoare (2Q) si nu tranzistor + tranzistor + dioda, dar cum in loc de doua diode am folosit un tranzistor si o dioda, performantele de pastrare constanta a curentului la variatia tensiuni de alimentare a celor tipuri de generatoare sunt foarte apropiate (nesesizabile din pct. de vedere auditiv).

Fosta varianta de amplificator audio MX400 pe care nu am facut-o publica (mai mult din motive economice), e foarte asemanatoare cu aceasta varianta GX400, mai ales la partea de protectii si softstart, dar e complet diferita la etajul de intrare si VAS. Performantele MX400 sunt putin peste GX400. Totusi, daca ar fi vreodata sa realizez sub forma de kit comercial un amplificator audio, atunci acest kit va fi MX400, cu tot cu notiunile de punere in functie (nominalizate pe cablaj) si diagrama de depanare.

Numai Bine

Am o intrebare...ati spus d-voastra despre termostat...v-ati referit la el in sensul propiu sau la un tranzistor pe baza de detector termic.....

Multumesc mult pt apreciere d-le Donpetru.O sa pun si rezultatele knd il voi finaliza,acum mentionez ca nu prea am timp,sunt ocupat cu facultatea si proiectele la anumite discipline..

Se poate utiliza un termostat bimetalic, fara resetare manuala dar cu placuta de fixare, cum ar fi modelul AM04-85:

http://www.tme.eu/html/RO/termostate-bimetalice-cu-fire/ramka_2232_RO_pelny.html

sau orice montaj electronic care la depasirea unei anumite temperaturi "scurtcircuiteaza" terminalele header-ului TEMP.

Eu mai am cateva rezistente de putere.....am primit confirmarea de la donpetru ca trebuie sa mearga ( daca a mers primul kit 102.3-mosfet,trebuie sa mearga si acesta)si cum mie mi-a mers acel kit, am mari sanse sa cred ca va merge si acest GX400....eu pe joi o sa testez ampliful,dar fara releu pt ca o sa-mi vina peste 2 saptamani. Salutare

Editat de jack_roby2008

Asa cum am promis am testat kit-ul...Tensiunea a fost de +15--0-- -15 V , curentul 1A....a mers din prima,functioneaza absolut tot , mai putin releul pt. ca nu l-am achizitionat inca.Ledul de power functioneaza,ledul ce arata limitarea functioneaza si el atunci cand este cazul. Inca o data multumim donpetru pt. munca depusa in realizarea schemei si pcb-ului acestui kit. Se aude destul de frumos si se merita realizat.

Salutare !!!!!

post-4600-033619100 1301588420_thumb.jpg

post-4600-089338700 1301588422_thumb.jpg

post-4600-072537300 1301588425_thumb.jpg

Editat de jack_roby2008

Multumesc pentru efortul depus.

Dupa ce o sa primesti releul as vrea, daca doresti, sa testezi amplificatorul la o tensiune de alimentare mai mare. De abia dupa aceea se pot trasa niste concluzii finale, sa le zic asa, mult mai elocvente.

Numai Bine

Da donpetru , probabil ca o sa aduc si niste imagini cu semnalul pe osciloscop.....dar mai intai sa mai fac rost si de un radiator pe masura. Inca nu stiu sigur cand il voi incerca la tensiunea nominala, dar va fi curand. O sa incerc sa folosesc aparatura de laborator de la facultate pt date mai exacte.

leo_electro:functionarea ledurilor nu inseamna ca se aprind la intensitatea maxima dar se vede si cand se vede inseamna ca merg, nu??? Iar de nu crezi iti voi atasa si-un video sa te convingi , pt ca nu este interesul meu sa spun gogosi....

Numai bine tuturor !!!!!!

Editat de jack_roby2008

Bine, ca sa te cred ataseaza doua clipuri video cu testul amplificatorului GX400 la tensiunea de plus-minus 15V si la tensiunea nominala, sau aproape de tensiunea nominala.

Am vazut ca e la moda teste de aparatura filmate!!!

In rest, succes, ai facut o treaba excelenta ca te-ai incumetat sa fii primul care face acest kit. :music_hifi:

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock