Sari la conținut

KIT102.4 = GX400 - Amplificator Audio Hi-Fi 400W

Postări Recomandate

Asa cum am promis in unul din subiectele din acest forum, am definitivat prototipul cu tot cu partea de protectii si softstart a amplificatorului audio care are la baza topologia kitului 102 prezentat in forum. Noul kit de amplificator audio incearca sa impleteasca cat mai bine simplitatea cu performanta, intr-o topologie unica, care cu siguranta va starni si invidii. Nu am incercat sa realizez un kit extrem de complex pentru ca nu isi avea rostul, ci mai degraba am vrut sa construiesc un amplificator audio care sa prezinte cele mai bune performante intr-un pret cat mai redus posibil si sa fie o alternativa demna de luat in seama, la alte amplificatoare audio, asemenea AV400. Avantajele noului GX400, asa cum am botezat versiunea KIT102.4 din Colectia Tehnium Azi, are tot ce trebuie ca sa realizati un amplificator audio, daca nu de nota 10, macar de nota 9,99. As putea spune, si ramane sa-mi confirmatii voi lucru asta, ca GX400 este cel mai compact amplificator audio DIY (deci, cu cele mai putine piese) care are cele mai bune performante daca se respecta calitatea componentelor folosite si modul de sortare a acestora. O parte din aceste performante sunt redate in tabelul cu caracteristicile amplificatorului din proiect.

Referitor la constructia si functionarea amplificatorului as dori sa mai precizez:
- amplificatorul GX400 are avantajul de a intra automat in starea de MUTE daca se arde din diverse motive una din sigurantele de pe alimentare;
- la contactul TEMP se poate anexa un senzor de temperatura, cum ar fi un termostat, care la atingerea unei anumite temperaturii a radiatorului (spre ex. 85 gr. C) va forta intrarea amplificatorului in MUTE - intrarea in functie a protectiei este semnalata de ledul PROTECT;
- terminalul MUTE daca este scurtcircuitat va forta intrarea in aceasta stare a amplificatorului audio;
- amplificatorul GX400 dispune de o protectie la DC pentru a proteja incinta acustica de tensiuni continue care ar putea aparea din diverse motive la iesirea amplificatorului - intrarea in functie a protectiei este semnalata de ledul PROTECT;
- nu am inclus o protectie la inversarea polaritatii tensiuni de alimentare (mare atentie la conectarea plusului si minusului). Aceasta protectie nu am considerat-o foarte importanta dar daca kitul va prinde la public in urmatoarea versiune voi include si aceasta protectie (informativ, mai trebuie introduse min. doua diode care nu sunt vitale pentru buna functionare a amplificatorului);
- ledurile de SIG si PEAK au fost realizate in cel mai simplu mod posibil. Daca sunt atent calibrate (mai ales led-ul de PEAK) poate semnala foarte bine intrarea amplificatorului in limitare;
- gaurile la rezistentele de 0,25W, la diodele 1N4148 si la tranzistoarele in capsula TO-92, al caror fotoprint se poate identifica cu usurita, recomand sa fie realizate cu spiral de 0,7mm diametru. Celelalte rezistente, diode de putere, tranzistoare MJE / BD, precum si headeri aferenti de mica putere, gaurile de montare a acestora se vor executa cu spiral de 1mm diametru. La alte componente electronice, va fi nevoie de spirale de diametru mai mare, cum ar fi terminalele PCB de putere si terminalele tranzistoarelor finale;
- recomand sortarea tranzistoarelor 2SA970 de pe intrare si a celor finale.

Momentan atat, vorba multa saracia omului. Daca vor fi intrebari voi raspunde cu cea mai mare placere. Dupa testarea primei versiuni a prototipului, lucrul care il poate face orice utilizator, voi putea realiza cateva PCB-uri la c-da, numai daca va fi o cerere cat de cat considerabila in acest sens. Dar pana atunci... NUMAI BINE.

KIT102.4 - GX400 - 400W Audio Amplifier.pdf

LATER EDIT:
Corectez exprimarea de la pag.3, vezi OBS. pct. 3, din proiectul atasat mai sus:
Optional se poate utiliza un circuit de softstart pe alimentarea transformatorului T1.

ATENTIE! Daca doriti sa printati ultima pagina din proiectul atasat mai sus la dimensiunile reale, nu uitati sa setati optiunea de imprimare: Page Scaling = NONE.

>>

ATENTIE!! A aparut noua versiune a amplificatorului audio atasat mai sus. Va recomand sa realizati noua versiune accesand link-ul web de mai jos:

ACEST KIT102 NU MAI ESTE RECOMANDAT PENTRU CONSTRUCTIE - VA ROG SA CONSTRUITI ULTIMA VERSIUNE GX400 postata aici:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3626-kit1024-gx400-amplificator-audio-hi-fi-400w/
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc!

Daca amplificatorul va fi construit intr-un numar de exemplare semnificativ, ma gandesc sa prezint in acest topic si o varianta de preu pentru amplificator. Acest preamplificator audio e foarte util mai ales daca sursa de semnal nu atinge 1,5Vef. Spre exemplu, o mare parte din mixerele audio Behringer nu pot reda la iesire semnale mai mari de 0,75Vef. Din acest motiv, pentru cine se gandeste sa foloseasca un asemenea mixer audio e foarte important sa includa in amplificator si un preu de semnal care sa aduca iesirea mixerului la valoarea sensibilitatii nominale caracteristice amplificatorului.

Numai Bine

Va salut,cum as putea intra in posesia a 2 buc cablaje la acest amplificator?Multumesc anticipat

emoisescu@yahoo.com

Pentru inceput puteti intra in posesia a doua cablaje realizandu-le prin propriile puteri, deci folosindu-va de ultima pagina din proiect.

Dupa ce voi realiza prima versiune a prototipului si voi aplica daca e cazul prima revizie, de abia dupa aceea putem vorbi de un cablaj care ar putea fi reprodus in serie. Dar pana atunci astept sa vedem cum se comporta prima versiune a prototipului KIT102.4 sau GX400.

In primul rand, multumim.

Donpetru, ce puteti sa-mi spuneti daca tensiunea de alimentare este de doar 35V ? ce modificari ar trebui sa fac ? si care va fi puterea maxima ? mai are rost sa imperechez patru randuri de tranzistori ? mai ales ca 400W mi se par putin cam prea mult ?

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock