Sari la conținut

Filtru de netezire de tip ∏

Postări Recomandate

Salut la toata lumea! Sunt nou pe acest forum si nu foarte priceput in ale electronicii asa ca va rog sa ma luati usor adica daca spun tampenii corectati-ma dar nu-mi sariti la gat. Multumesc!

In topicul pe care l-am deschis va cer ajutorul intr-o problema careia nu i-am gasit rezolvare.

Concret vreau ca cineva (mai priceput decat mine si mai documentat) sa-mi spuna cum calculez o bobina de inductanta mare (chiar foarte mare) intre 1 si 10 Henry cu miez. Ideea e ca peste tot pe unde am cautat am gasit tot felul de aberatii iar unele programe care le-am gasit nu calculau inductante mai mari de 100 mH (ceea ce este mult prea putin pt. ce vreau eu). De aceea am apelat la voi cu speranta ca o sa gasesc un raspuns concret si cateva formule clare. Multumesc anticipat. Astept raspunsurile voastre.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ai putea sa ne spui ce vrei sa filtrezi? ca poate nu ai nevoie de o bobina de inductanta asa mare.

RR

Construiesc un redresor pentru acumulatori auto si vreau sa netezesc tesiunea redresata pe cat posibil de bine pt ca mai apoi stabilizatorul sa debiteze un curent perfect continuu. Ideea e ca o bobina de asemenea inductanta are si dimensiuni pe masura dar nu e asta problema ci faptul ca nu stiu cum s-o construiesc. As avea nevoie de niste formule de calcul: numar spire, dimensiune miez, ce fel de miez, grosime sarma (am nevoie sa suporte 15 A si am calculat ca o sarma de cupvu cu diametrul de 2,5 mm e suficienta), dimensiunile fizice a-le bobinei inaltime, latime, grosime, diametru interior, etc. In concluzie tot si eventual cateva ponturi cum sa iasa mai bine. Multumesc anticipat. Astept raspunsul tau.

Link spre comentariu

Construiesc un redresor pentru acumulatori auto si vreau sa netezesc tesiunea redresata

O filtrare mai buna decat acumulatorii conectati, nu obtineti cu aceasta inductanta.

Nu utilizeaza nimeni asa ceva pentru incarcarea acumulatorilor, deoarece este inutil.

P.S,

Puteti verifica aceasta prin conectarea unui milivoltmetru AC pe bornele acumulatorilor pusi la incarcat.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

cum ti-a spus si Miron, e inutil un asemenea filtru, nu ajuta cu nimic, bateria actioneaza ca un condensator de capacitate mare si va netezii oricum tensiunea redresata.

RR

Probabil aveti dreptate dar ca sa va spun toata istoria acestui redresor: zilele trecute m-am contrazis cu un prof univ de la mine de la facultate si el spunea ca nu pot sa fac un redresor - stabilizator mai bun sau cel putin egal cu cele care se afla in comert; eu fiind un tip ambitios din fire am facut un fel de pariu cu el si de aceea m-am pus la treaba sa fac unu redresor aproape perfect, adica privind curentul debitat de acesta la osciloscop sa fie o dreapta perfecta. In fine sa revin la problema: M-am documentat putin si in unele carti de specialitate spune asa "Pentru a obtine la iesirea redresorului o tensiune practic fara pulsatii se folosesc filtre de netezire de tip ∏. Acesta consta dintr-o bobina cu inductanta mare (L=1?10 H), in serie cu rezistenta de sarcina si doua condensatoare electrolitice (C=20?100 μF), in paralel cu rezistenta de sarcina. Rolul primului condensator este de a micsora factorul de ondulatie. Bobina prezinta o reactanta XL=Lω mare pentru componenta alternativa a curentului redresat dar lasa sa treaca usor, spre rezistenta de sarcina componenta continua a acestuia. Componenta alternativa, de intensitate foarte mica, care totusi trece prin L, se scurge usor prin cel de-al doilea condensator cu reactanta mica (Xc=1/Cω<<Rs) in timp ce componenta continua nu trece prin condensator. Cu mai multe filtre ∏ se poate netezi curentul prin Rs oricat de bine." Deci practic stabilizatorului nu-i mai ramane mare lucru de facut, si plus ca componentele pasive (bobine si condensatori) sunt mai rezistente la diverse solicitari decat componentele active semiconductoare (diode si tranzistori care se afla in componenta unui stabilizator). In concluzie acestea sunt motivele pt care vreau sa construiesc astfel de filtre si v-as fi foarte recunoscator daca m-ati ajuta.

PS: Va rog sa-mi explicati daca e mai bine sa folosesc o punte redresoare normala sau una facuta din diode rapide sau ultrarapide. Multumesc pt. intelegere. Astept raspunsurile voastre

Link spre comentariu

spunea ca nu pot sa fac un redresor - stabilizator

Pentru incarcarea acumulatorilor aveti nevoie de un montaj limitator de curent, daca prin stabilizator intelegeti aceasta este corect, dar pentru aceasta actiune nu aveti nevoie de filrtru de netezire, daca sarcina este un acumulator.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pentru incarcarea acumulatorilor aveti nevoie de un montaj limitator de curent, daca prin stabilizator intelegeti aceasta este corect, dar pentru aceasta actiune nu aveti nevoie de filrtru de netezire, daca sarcina este un acumulator.

Da domnu' Miron am gasit o schema foarte buna de incarcare a acumulatoarelor care incarca in trei etape in functie de starea de descarcare a acumulatorului. Ceea ce vreau eu sa nu ajunga deloc componenta alternativa la acumulator pt ca in timp ii face rau si ii va scadea viata acestuia. De aceea va rog daca aveti formule de calcul pt astfel de bobine v-as fi recunoscator daca mi le-ati da si mie si inca ceva daca imi puteti explica diferenta dintre diodele normale si cele rapide sau ultrarapide ca sa vad ce fel de punte voi folosi. Multumesc

Link spre comentariu

Ceea ce vreau eu sa nu ajunga deloc componenta alternativa la acumulator pt ca in timp ii face rau si ii va scadea viata acestuia.

Componenta alternativa nu are cum sa apara pe acumulator daca tensiunea este redresata, daca nu este redresata, nici bobina Dvs. nu va face acest lucru.

diferenta dintre diodele normale si cele rapide sau ultrarapide ca sa vad ce fel de punte voi folosi.

Pentru a redresa cei 50Hz, nu aveti nevoie de diode rapide, iar puntea trebuie aleasa in functie de curentul la care vreti sa incarcati acumulatorul.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Componenta alternativa nu are cum sa apara pe acumulator daca tensiunea este redresata, daca nu este redresata, nici bobina Dvs. nu face acest lucru.

Pentru a redresa cei 50Hz, nu aveti nevoie de diode rapide, iar puntea trebuie aleasa in functie de curentul la care vreti sa incarcati acumulatorul.

Bun sa zicem dar atunci care mai este rolul unui filtru pi? Sa inteleg ca astia in carti bat campii? La ce folosete un filtru pi? Am pus mai jos schema incarcatorului si modul de functionare; va rog sa-mi spuneti ce parere aveti. Multumesc!

post-4046-018797800 1299679503_thumb.jpg

post-4046-005007500 1299679516_thumb.jpg

post-4046-031155600 1299679528_thumb.jpg

post-4046-065298200 1299679541_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu bat campii aia in carte, ei trateaza sarcina la modul general, un acumulator e o sarcina mai speciala, poate fi asimilata cu un condensator electrolitic foarte mare.

Daca sarcina este un acumulator atunci filtrul este inutil.

RR

Link spre comentariu

nu bat campii aia in carte, ei trateaza sarcina la modul general, un acumulator e o sarcina mai speciala, poate fi asimilata cu un condensator electrolitic foarte mare.

Daca sarcina este un acumulator atunci filtrul este inutil.

RR

Bun am inteles, va multumesc. Spuneti-mi va rog ce parere aveti de schema postata. O sa-i mai aduc modificari de genu protectie la scurtcircuit la suprasarcina si sa debiteze pana la 10-12 A.

Link spre comentariu

Spuneti-mi va rog ce parere aveti de schema postata. O sa-i mai aduc modificari de genu protectie la scurtcircuit la suprasarcina si sa debiteze pana la 10-12 A.

Schema ca principiu este corecta, dar acumulatorii(sau acumulatorul) ce capacitate au(sau are), daca doriti sa debitati 12A?

Link spre comentariu

Nu are rost sa urmariti sa obtineti un curent continuu cu factor de ondulatie = 0 atunci cand doriti sa incarcati un acumulator.

In anumite carti de specialitate, "mai vechi", cand tranzistoarele erau foarte scumpe si stabilizatoarele de tensiune la fel, se utiliza pentru incarcarea acumulatoarelor redresoare cu filtre LC pe iesire pentru a reduce din caracterul curentului pulsatoriu redresat. Asemenea filtre se utilizeaza si in prezent la alimentarea directa a motoarelor de c.c. Teoretic, pentru a obtine ondulatii de curent de 0% era nevoie in constructia filtrului de inductante asa mari. Practic, nu este nevoie si se accepta ondulatii de max. 20%, lucru ce conduce la realizare unei bobine de cca. 10...100mH.

Odata cu ieftinirea componentelor electronice a inceput sa se foloseasca in constructia incarcatoarelor de acumulatorii (in special auto) diferite montaje cu tranzistoare (stabilizatoare de tensiune / curent = const.). Utilizarea stabilizatorului ne permite sa reducem pulsatiile de tensiune, implicit ondulatiile curentului si sa folosim (optional) inductante de valori foarte mici pe iesirea stabilizatorului (care poate fi clasic, liniar, sau modern, in comutatie).

Recomandarea mea e sa incercati sa realizati un incarcator de acumulatori (auto) modern si sa renuntati la realizarea unei bobine de ordinu H, pentru ca nu isi are rostul, gabaritul si greutatea acesteia fiind pe masura.

Numai Bine

Link spre comentariu

Schema ca principiu este corecta, dar acumulatorii(sau acumulatorul) ce capacitate au(sau are), daca doriti sa debitati 12A?

Eu vreau sa fac un incarcator universal sa pot sa il folosesc si la acumulatoarele cu care sunt echipate tirurile de 120 Ah deci un curent de incarcare de 12 A. Eu de exemplu am pe masina baterie de 100 Ah. Un incarcator de acesasta putere poate incarca chiar doi acumulatori de 66 Ah in acelasi timp. Daca tot il fac sa-l fac cum trebuie.

P.S. Pt a mari curentul debitat de incarcator este suficient sa inlocuiesc tranzistorii cu altii echivalenti dar de putere mai mare sau mai trebuie sa aduc si alte modificari? Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock