Sari la conținut

Transformator toroidal

deletet

Postări Recomandate

Buna ziua numle meu este Georgian si as dori sa stiu daca este posibil ca urmatorul miez toroidal poate sigura tensiunile necesare pentru 2 module ipa400 ,Dimensiunile acestui miez sant:

Diametru exterior = 149mm

Diametru interior =104mm

Inaltime =59mm

eu am incercat sa fac niste calcule dupa niste formule gasite si sincer nam facut altceva decat sa ma incurc si mai mult ,am luat si exelul lui donpetru si cu respectele cuvenite ,acele date cat de reale sant finca mai bine intreb de 2 ori sa fiu sigur finca nam mai bobinat asa ceva ,daca cineva este dispus sa-mi dea o mana dea ajutor sa nu ma electrocutez respectele mele

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...as dori sa stiu daca este posibil ca urmatorul miez toroidal poate sigura tensiunile necesare pentru 2 module ipa400...

Cred ca ar fi mult mai util sa definesti consumatorul raspunzand la urmatorul chestionar:

- transformatorul se utilizeaza in curent alternativ, sau intr-un redresor?

- ce tip de redresor se foloseste - eventual?

- puterea totala necesara in secundar, sau tandemurile tensiune - curent, pentru fiecare secundar in parte

- frecventa curentului si eventual forma acestuia

Link spre comentariu

Cred ca ar fi mult mai util sa definesti consumatorul raspunzand la urmatorul chestionar:

- transformatorul se utilizeaza in curent alternativ, sau intr-un redresor?

- ce tip de redresor se foloseste - eventual?

- puterea totala necesara in secundar, sau tandemurile tensiune - curent, pentru fiecare secundar in parte

- frecventa curentului si eventual forma acestuia

Buna ce vreau eu e sa bobinez acest miez totroidal ,ca acesta sa scoata 2x50v,

The power supply components for this amplifier are as follows and are expressed for Two Channels.

1 x Toroidal Transformer with a Core rating of 625VA.

post-4650-081146500 1298041487_thumb.png

Link spre comentariu

Daca miezul transformatorului este asemenea miezurilor folosite in transformatoarele toroidale din comert, atunci cu miezul de transformator toroidal pe care il aveti puteti realiza un transformator toroidal de cel aprox. 1000VA. La aceasta concluzie veti ajunge si daca veti folosi corect programul excel la care faceti referire si care se poate descarca din acest forum accesand sectiunea Tehnium Azi. Repet si aici, nu este versiunea finala a programului, mai trebuie adaugat partea de verificare a incadrarii bobinajului in fereastra trafo, lucru pe care va trebui sa-l faceti dvs..

Pentru inceput, va recomand sa adoptati in calcule: w =~ 4 spire/volt >> w1 = 920 spire (primar) si doua secundare de 50V, fiecare avand cca. w21=w22 = 205 spire.

Apoi consideram randamentul transformatorului aprox. 90%. Rezulta:

I1 = P1/0.9*U1 = 1000/230= 4,83A ~~~5A.

I21=I22 = P/U2 = 1000/100 = 10A, unde U2 = U21 + U22, cu U21 = U22 = 50V.

Daca transformatorul va alimenta un amplificator audio, atunci densitatea de curent va recomand sa o adoptati: 4A/mmp pentru infasurarea primara a transformatorului toroidal si 5A/mmp pentru infasurarea secundara. Stiind ca: J=I/S, unde I reprezinta curentul primar, respectiv secundar, se poate calcula sectiunile, respectiv diametrele infasurarilor astfel:

d1 = 2*SQRT(I1 / Pi*J1) = 1,26 mm (se poate adopta min.1,2mm).

d2=d21=d22 = 2*SQRT(I21 / Pi*J2) = 1,6 mm.

O verificare populara, mai putin inginereasca, sa vedem daca incape bobinajul in fereastra transformatorului toroidal ar fi:

- adoptam o grosime a stratului de izolatie dintre infasurari de cca. 1mm (in realitate primele straturi izolate din primar pot fi mai subtiri, dar am trecut cu vederea acest aspect);

- apoi, stiind ca perimetrul cercului este Pi*d, vom defini multimea de cercuri (nr. de straturi) care se incadreaza in fereastra;

- stiind ca diametrul interior al toroidului este 104mm si ca primul strat inainte de primar este mai gros de 1mm, voi incepe definirea multimii de cercuri de la 100mm - 0,6mm, unde 0,6mm reprezinta jumatate din diametrul conductorului primar ales initial mai sus. Voi nota cu "p" perimetrul si cu "q" numarul de conductoare care incap in perimetru cu aproximatia de rigoare (sau nr. de straturi primare); rezulta:

y11 = 100 - 0,6 = 99,4 mm >> p11 = 3,14*99.4 = 312,1 mm >> q1 = p11/d1 = 260 spire.

y12 = y11 - 1 - 0,8 = 97,6 mm >> p12 = 3,14*97.6 = 306.4 mm >> q2 = p12/d1 = 255 spire.

y13 = y12 - 1 - 1 = 95,6 mm >> p13 = 3,14*95.6 = 300mm >> q3 = p13/d1 = 250 spire.

y14 = y13 - 1 - 1,2 = 93,4 mm >> p14 = 3,14*93.4 = 293mm >> q4 = p14/d1 = 244 spire.

Verificare (sa vedem daca mergem mai departe cu calculul de mai sus): q1 + q2 + q3 + q4 > w1. Daca da, ne oprim.. si ne oprim. Dupa cum o sa observati al patrulea strat al infasurarii primare nu ocupa intreg perimetrul, lucru ce ne poate ajuta in cadrul etapei de bobinare, deoarece practic s-ar putea sa constatam ca ne incape la fix primarul in patru straturi si nu in 3 si ceva. De ce pare aceasta situatie, am sa las pe altcineva sa va explice.

- acelasi altgoritm se aplica si la infasurariile secundare astfel (consideran grosimea stratului de izolatie dintre primar si secundar aprox. 3mm):

y21 = y14 - 3 - 0.8 = 89.6 mm >> p21 = 3,14*89.6 =281mm >> q21 = p21/d21 = 175 spire.

y22 = y21 - 1 - 1 = 87.6 mm >> p22 = 3,14*87.6 =275mm >> q22 = p22/d21 = 171 spire.

Deci avem doua straturi pe o singura infasurare secundara. Pentru a doua infasurare avem:

y23 = y22 - 1 - 2 = 84.6 mm >> p23 = 3,14*84.6 =265mm >> q21 = p23/d22 = 166 spire.

y24 = y23 - 1 - 3 = 80.6 mm >> p24 = 3,14*80.6 =253mm >> q22 = p24/d22 = 158 spire.

Daca se adauga ultima izolatie a transformatorului se ajunge la y25 = ~~ 75mm, in practica aprox. 70mm, ceea ce e suficient pentru trecerea suveici infasurarii secundare, de regula lata de aprox. 50mm.

Numai Bine

Link spre comentariu

Tot ce pot spune e multumesc si jos palaria Donpetrut.

Daca mai e cineva care vrea da ma avertizeze in legatura cu ce sa nu fac si ce sa fac sfaturi de contructie si si alte plb de ce vati mai lovit

sant bine venite .

Inca o data Multumesc pentru raspunsul dat Donpetrut

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Buna ziua azi am fost la o firma de bobinat cu miezul si am ramas stupefiat la ce mia spus cel de acolo ,mi-a masurat masutat miezul si mi-a data raspunsil urmator >imi dare rau dar miezul dumneavoasta nu poate scoate decat 125w cand iam spus domne am calculele facute ma risk eu sa mil bobinati cu numaru de spire care mi lea dat Donpetru mia raspus din nou ca nu vrea sa aiba plobleme si decat sa aibe ploble nul bobineza ,cea ce ma enervat la culme am venit acas si am incercat eu sa fac calculul ma mana si mie mi-a esit ca poate suporta 1050w deci in romania asta chiar daca te duci la o firma de bibinat au numai tuve scuzati expresia , la fel cand iam spus ca vreau sa cumpar sarma nu a vrut sami vanda pe motiv ca nu vra sa ma vada cu craci in sus la fl scuati expresia deci eu unu nu mai stiu unde sa ma duc sal bobinez finca eu am fost in alta localitate sa pot pot primi acest raspun stupid dupa mintea mea .Acum astept comentarii ,Donpetru din pacate nu am de unde ca cumpar sarma sal bobinez eu si sa ma duc cu trafu inapoi sai arat ca suporta 1000w si sal fac de rasu lumi acolo .

Editat de deletet
Link spre comentariu

Nu stiu pe ce baza a afirmat persoana respectiva ca acel miez de transformator ar scoate 125W pentru ca nu are niciun fundament practic real (probabil a scos informatia asta din burta).

Ca sa demonstrez lucru asta, ca unii "meseriasi" mai au multe de invatat, voi calcula sectiunea activa a acelui miez de transformator (am considerat ca sunt tole de buna calitate - ramane sa ne infirmati sau sa confirmati acest lucru venind cu o imagine a miezului trafo):

S=h*[ (D- d)/2], unde h - inaltimea torului, D - diametrul exterior si d - diametru interior, cu h = 59mm, D = 149mm si d = 104mm - asa cum ne-ati spus mai sus. Voi transforma in calcul acele dimensiuni in cm.

S = 5,9 * [(14,9 - 10,4)/2] = 5,9 * 2,25 =13,27cm

Stiind ca P = ~S2

>> P = 176,15W. Mult peste acei 125W presupusi de meserias.

In cazul unui transformator toroidal, din considerente pe care le-am spus si cu alta ocazie, se tine cont in calculul puterii nu numai de sectiunea activa a miezului trafo ci si de sectiunea ferestrei, lucru redat si in aceasta documentatie:

http://www.radiostat...e/expexch1.html

Numai Bine si incercati sa urmati indicatiile pe care vi le-am spus in postul anterior referitor la bobinarea transformatorului.

Link spre comentariu

Astazi am fost pe la baiatu de la care am luat miezul si lam intrebat daca stie de cat erea si nu stia nici el tot cea putut sa faca e sami arate sarma carea fost pe primar care erea de 1.8mm .Deci donpetru aveti dreptate cu puterea miezului acum ce ramune de facut e sa caut sarma .

Link spre comentariu

Chiar daca mai sunt semne de rugina pe miez, acest lucru nu e o problema asa mare. Fata de cazul cand nu erau acele semne de rugina, capabilitatea in putere a miezului nu se reduce foarte mult (scade cu max. 10...20%). In asemenea situatii, e mult mai important sa nu apara "scurturi" intre/in tole, pentru ca aceste scurturi reduc capabilitatea in putere si randamentul transformatorului.

Asadar, incercati sa respectati indicatiile pe care vi le-am spus mai sus, inclusiv diametrul conductoarele necesare la bobinat.

Numai Bine

Link spre comentariu

...S = 5,9 * [(14,9 - 10,4)/2] = 5,9 * 2,25 =13,27cm

Stiind ca P = ~S2

>> P = 176,15W. Mult peste acei 125W presupusi de meserias.

...

176 nu e chiar atat de mult peste 125w evaluati, meseriasul n-a spus chiar prostii (a mai pus un coeficient pe langa acel S patrat, o fi stiind el de ce.

Asta daca ne raportam la distanta pana la valoarea de 625...1000VA, vehiculata anterior, caci despre puterea asta se vorbeste mai sus, nu?

...1 x Toroidal Transformer with a Core rating of 625VA....

Link spre comentariu

@em2007, e buna observatia, dar ati trecut cu vederea expresia din paranteza din mesajul meu de mai sus, citez:

Ca sa demonstrez lucru asta, ca unii "meseriasi" mai au multe de invatat, voi calcula sectiunea activa a acelui miez de transformator (am considerat ca sunt tole de buna calitate - ramane sa ne infirmati sau sa confirmati acest lucru venind cu o imagine a miezului trafo):

Bineinteles, am trecut cu vederea acel coeficient din relatia P = S2, tocmai din cauza motivului exprimat in paranteza.

Oricum, miezul trafo din imaginile de mai sus, daca am trece cu vedere starea fizica in care se afla, e capabil de puteri de 1kW. Am bobinat mai multe transformatoare toroidale, inclusiv unele cu miezul mai ruginit, si vreau sa va spun ca din punct de vedere a capabilitatii in putere, diferentele nu sunt asa mari cum se insinueaza sau presupunea "acel meserias". Adica, de la 1000W la 125 e o diferenta enorma. Chiar si in starea in care se afla miezul trafo, asa cum arata in imaginii, practic nu pariez ca va ajunge la 1000W dar nici 125W nu va avea. Ochiometric, am putea face o medie din aceste puteri (min si max), dar nu e un gest corect si nu recomand sa fie aplicat.

Si daca tot veni vorba de miezuri de transformatoare toroidale, tocmai am pe masa, de ceva vreme, un miez trafo toroidal. Oare ce putere are (sau a fost catalogat de producator)? Inaltimea miezului este de 60mm. Astept raspunsuri. Sa fie un 250W de meserias sau mai mult?

miez trafo toroidal.JPG

Si pana va veni raspunsul meu intr-un topic anul asta, unde voi prezenta un tutorial de dimensionare trafo toroidal avand la baza o parte din calculele prezentate in acest topic, va invit sa raspundeti la intrebarea adresata adineaori.

Numai Bine

Link spre comentariu

176 nu e chiar atat de mult peste 125w evaluati, meseriasul n-a spus chiar prostii (a mai pus un coeficient pe langa acel S patrat, o fi stiind el de ce.

Asta daca ne raportam la distanta pana la valoarea de 625...1000VA, vehiculata anterior, caci despre puterea asta se vorbeste mai sus, nu?

Formula consacrata in calculul expeditiv (simplificat) este S=10sqrt(P/f) - unde:

- sqrt este functia radical de ordinul 2;

- P, puterea aparenta;

- f, frecventa.

Relatia poate fi gasita in lucrarea de aici, la pagina 146. Pentru f=50 Hz, va fi deci S=1,414sqrt(P) si deci P=13,272/1,4142=88 VA. La miezurile toroidale insa, ca si la transformatoarele in coloane cu bobine repartizate jumelat pe ambele coloane, relatia difera prin aceea ca (din motive care nu fac obiectul discutiei) transformatorul se considera bifazat. Acest lucru se concretizeaza in formula prin inmultirea frecventei de la numitorul primei relatii cu numarul de faze, adica cu 2. Asta inseamna in acest caz P=2fS2/100=13,272=176,1 VA.

In realitate, atunci cand puterea transformatorului creste, fiecare amanunt conteaza, iar relatia care da puterea se complica. Ea va depinde, nu numai de aria sectiunii miezului, ci si de aria ferestrei lui (golul circular al torului) precum si de densitatea de curent, factorul de umplere, inductia in miez, iar la torurile formate din tole se mai tine cont de un factor subunitar (0,85 pentru tolele cu grosimea de 0,35 mm) Toate acestea fac ca aria suprafetei miezului, in mod simplificat sa se scrie ca o relatie de genul S=(1,2...1,6)sqrt(P) la transformatoarele in manta si S=(0,85...1,13)sqrt(P) la trafuri toroidale si in coloane, cu bobinaj simetric repartizat pe coloane. Practic deci, in functie de parametrii care se exclud in mod nu foarte "practic" din calcul, puterea in cazul de fata poate lua valori in intervalul P=68,8...122,3 VA in cazul miezului in manta, sau P=138...243 VA la cele in coloane sau toroidale. Iata deci, care sunt argumentele pentru utilizarea unui calcul mai detaliat. Bineinteles ca nimanui nu-i va fi indiferent, daca la bornele secundarului va obtine 138, sau 243 VA. In ceea ce-i priveste pe meseriasi, sa-i lasam sa-si faca treaba asa cum stiu sa si-o faca. De cele mai multe ori ei sunt profesionisti cu foarte mult bun simt tehnic. Ei merg pe maximum sau chiar supra dimensioneaza transformatoarele in manta si reduc mult puterea la cele in coloana si toroidale, chiar sub minimum. Practic avem (122,3+138)/2=130,15 VA - media aritmetica - adica foarte aproape de ceea ce a calculat meseriasul.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Buna dimineata ca e 2 seara

Donpetru din calculele mele a reesit ca ca poate 576 W acum nu s tiu daca calculul este facut bine da sper ca da .Dar dupa parerea mea ca incepator estea ca poate sa duca cel putin 2500W

Link spre comentariu

Formula consacrata in calculul expeditiv (simplificat) este S=10sqrt(P/f) - unde:

Ati gresit, trebuia: S=10-3 sqrt(P/f) - asa este scris in pagina cartii la care faceti trimitere.

Deci, daca f=50Hz, rezulta: P = f* (S / 10-3)2= 50 * S2 * 106

Rezultatul va rog sa-l recalculati dvs.

Acum va intreb, unde s-a strecurat eroarea in acea formula sau in acea carte, o carte destul de veche, scrisa intr-o perioada cand se faceau destul de multe greseli. Multe din informatiile regasite in cartile romanesti din acea vreme erau transcrise, uneori cuvant cu cuvant, din carti rusesti. Apropo, v-ati uitat pe adresa web din limba rusa pe care am postat-o in topicul cu softul trafo, acolo unde se prezinta un calcul al transformatoarelor toroidale si nu numai? Ce parere aveti?

@deletet, cu miezul transformatorului postat de mine mai sus, a fost realizat un transformator de 2000VA de catre un producator (atentie, nu din Romania cum ar fi unii tentati sa creeada), era bobinat cu conductor de 2mm diametru si avea in primar aprox 480 spire. Transformatorul a fost testat la puterea declarata de producator si a fost capabil, inainte sa fie scos conductorul de bobinaj, sa debiteze acea putere. Desi la un calcul simplu, aplicand formula binecunoscuta ar rezulta aprox. 575W, cum va explicati (o intrebare adresata tuturor), ca transformatorul a fost catalogat si a fost capabil sa debite 2kVA?

Informativ: i-am dat jos infasurarea primara, in primul rand din cauza curentului de mers in gol prea mare pe care il avea in ultimul timp. Urmeaza-l sa-l rebobinez si sa-l incadrez intr-un proiect (nu audio) la care lucrez de mai multi ani. Rebobinarea acestui transformator si concluziile de rigoare, asa cum am mai spus, o sa le prezint intr-un topic special in acest forum.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock