Sari la conținut

dinstanta minima dintre cladiri civile si post de transformare


BNG

Postări Recomandate

Salut,

 

Vreau sa imi cumpar un teren, situat cam la 10 - 12m de zona unde va veni amplasat un post de transformare subteran.

 

Aveti idee care este distanta minima, safe, dintre o casa de locuit si acest post trafo subteran ? (toate instalatiile se vor face subteran). Safe dpdv al meu, care voi locui casa si dpdv al aparatelor electronice.

 

Multumesc,

Bogdan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu trebuie sa va faceti probleme daca cladirea postului de transformare este la cca. 15 m de viitorul teren unde urmeaza sa va construiti o casa, cu atat mai mult cu cat postul de transformare e subteran. Sunt cladiri cu postul de transformare inclus unde in incaperea adiacenta postului se lucreaza 24 din 24 de ore fara nicio problema (nu se aude nici un zgomot produs de post si nici campul electromagnetic al postului in camera adiacenta nu reprezinta un pericol pentru sanatate). Oricum, alegerea unei distante optime se face si in functie de puterea postului de transformare. Una e sa discutam despre un post de transformare de 2x1000kVA si alta de un post de transformare de 63kVA. Dar chiar si asa, sa presupunem ca este vorba de un post de transformare de 2x1000kVA, subteran, in acest caz zgomotul produs de post nu este deranjant daca cladirea unde urmeaza sa locuiti se amplaseaza la cca. 30metri sau mai mult. Bineinteles, va puteti lua o marja mai mare (sau o distanta putin mai mare: sa presupunem ca aveti 15 metri fata de teren si mai adaugati o marja de 15 metri - e o distanta minima suficienta).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc mult pentru raspuns.

 

Atasez o schita :

schita.jpg

 

Eu as dori sa imi iau terenul indicat cu nr 1, din mai multe considerente. Acest post trafo, ar trebui sa sustina 26 de case. Nu stiu de ce putere este, insa, avand in vedere ca e subteran, probabil vor mai ramane 10-12 m intre postul trafo si terenul nr 1.

Credeti ca este ok ?

 

Care ar trebui sa fie puterea maxima pe care sa o aiba ca sa nu imi fac nici un fel de pb ?

 

Multumesc.

Editat de BNG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Referitor la intrebarea cu puterea maxima a postului trafo, intrebarea cred ca nu ati formulat-o destul de corect. In primul rand, puterea acestui post transformare se determina (s-au in cazul prezentat de dvs. a fost determinata) luand in considerare un coeficient de cerere si suma puterilor consumatorilor din zona respectiva, alimentati de post. De regula nu se ia in considerare o posibila dezvoltare a zonei (eventuali consumatori suplimentari ce pot apare pe parcursul duratei de viata a postului trafo) sau se poate lua in considerare, depinde de zona geografica, intr-un procent relativ mic, alegand in faza de proiectare un coeficient de cerere putin mai mare decat in mod normal dar nu foarte mult.

 

Marea problema aparuta in ultimul timp care a condus la prezenta diferitelor intreruperii de energie electrica, mai ales in zonele rurale, se datoreaza faptului ca in faza de proiectare a postului trafo nu s-a luat in considerare o posibila crestere a consumului. Si nu pot sa zic ca este un lucru rau, deoarece daca postul a fost proiectat in anii '70 - este doar un exemplu - e greu ca un proiectant din acea perioada sa preconizeze ce se va intampla peste 20...30 ani. Deci, o posibila supradimensionare in acea perioada nu isi avea rostul. Apoi, daca mergem pe drumul implementarii unor solutii usor supradimensionate de alimentare cu energie electrice, apar o alta serie de probleme, ca de exemplu: marirea consumului de mers in gol a posturilor trafo, lucru deloc neglijabil pentru furnizor si mai putin pentru consumatorul casnic. Asadar, in aceasta situatie trebuie gasit un echilibru si in situatia dezvoltarii zonei respective (aparitia unor consumatori noi) e de preferat sa se utilizeze inca un post trafo pe langa cel existent decat sa supradimensioneze de la bun inceput un post trafo.

 

Revenind la intrebare, nu e deloc bine intrebat ce putere maxima trebuie sa aiba postul trafo, pentru ca, ori ca vorbim de o putere de 2x1000kVA ori de 100kVA, in ambele situatii, avand in vedere distanta fata de postul trafo (12m fata de PT +12m am presupus cel putin fata de casa), nu pot aparea probleme care sa produca disconfort sau cine stie ce probleme medicale. Deci, nu trebuie sa va faceti astfel de griji. Apoi, daca vorbim de 26 de case, sa presupunem cu o putere instalata medie de 7kW, la un simplu calcul, ar fi suficient un post trafo de min.160kVA. Bineinteles, o determinare exacta a puterii trafo se face in urma unor calcule mult mai amanuntite, tinand cont totodata si de cea mai mare distanta fata de PT a unei case din cele 26 (inclusiv pierderea de tensiune pe acea distanta).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...
La 09.10.2014 la 11:46, ozanalatex a spus:

Dar fata de linia de inalta tensiune (110 kV) la ce distanta minima trebuie amplasata o casa?

In normativul NTE 003 postat aici:

http://www.tehnium-azi.ro/files/file/3-%7B%3F%7D/

 

la art.137 se specifica, citez:

 

Citat

Art. 137. Latimile normate ale culoarelor de trecere pentru LEA simplu/dublu circuit sunt urmatoarele:

- 24 m, pentru LEA cu tensiuni

- 37 m, pentru LEA cu tensiuni de 110 kV;

- 55 m, pentru LEA cu tensiuni de 220 kV;

- 75 m, pentru LEA cu tensiuni de 400 kV;

- 81 m, pentru LEA cu tensiuni de 750 kV.

respectiv art.139:

 

Citat

Art. 139. Dimensiunile culoarului de trecere (functionare) pot fi mai mari decat cele prevazute la art. 137 si art. 138 in cazurile si in panourile LEA in care acestea:

a) se realizeaza cu stalpi echipati cu mai mult de doua circuite;

b) necesita deschideri mari, impuse de configuratia terenului (traversarea unor elemente naturale etc.);

c) au in vecinatate obiective, constructii, depozite cu materiale explozive, instalatii etc., pentru care conditiile de coexistenta cu acestea impun masuri speciale sau distante de siguranta mai mari decat cele prevazute la art. 136.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock