Sari la conținut

rebobinat difuzor

creative19

Postări Recomandate

Am si eu o rugaminte . As vrea sa stiu tot ce se poate despre difuzoare.Cum il bobinez , cum aflu nr spirelor , cum centrez bobina , etc .

Am un dif mare si e ars .Cum as putea sa il repar .

Cine poate sa ma ajute sa posteze pe forum sau daca poate sa imi dea detalii mai multe la !M : "crazy_maniak007"

Va multumesc !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 4 months later...

Am si eu o rugaminte . As vrea sa stiu tot ce se poate despre difuzoare.Cum il bobinez , cum aflu nr spirelor , cum centrez bobina , etc .

Am un dif mare si e ars .Cum as putea sa il repar .

Cine poate sa ma ajute sa posteze pe forum sau daca poate sa imi dea detalii mai multe la !M : "crazy_maniak007"

Va multumesc !

O idee foarte buna.

Te-as ajuta eu cu cateva detalii dar sunt nou in bransa pe partea difuzoarelor deci ma abtin.Sa lasam profesionistii sa ne zica mai multe detalii.

Link spre comentariu

• 6 years later...

Salutare, stie cineva ce formula sa aplic pentru rebobinare?

Am un dif de 12`` romanesc din incintele Club 200 de 15 VA/buc si vreu sa rebobinez unu, insa vreau sa ii cresc puterea foloosind o lita mai groasa. 

Are cineva idee cum si ce sa folosesc?

Link spre comentariu

Te uiti sa vezi cu ce sarma de Cu a fost bobinat difuzorul vechi si cate spire avea, si folosesti aceeasi reteta. Atat tot.

Ca sa calculezi totul prin forte proprii... cam greu in regim D.I.Y.

Editat de ionut90
Link spre comentariu

In principiu, volumul conductorului ramane acelasi. Poti folosi un conductor mai gros, dar scade impedanta si exista riscul de a nu incape bobinajul in intrefier; in plus apar dificultati constructive legate de conexiunile la borne. Uzual, numarul de straturi este par, pentru a avea capetele bobinei pe aceeasi parte...

Link spre comentariu

Va salut !

Ma bag putin la aceasta problema. Ma incita.

Mai exact m-am ocupat la un moment dat de asa ceva.

Trebuie precizat cati toli are, ceva poze . Nu orice difuzor poate fi rebobinat.

Nu are importanta DIY sau profesional.

Ex. eu am folosit un tub fluorescent de 20W pe post de calibru, dif. 12" Doina, RFT, Goodmans,   etc

@ionut90 a spus deja reteta, clasica si "sanatoasa"

@Nardu

Editat de Nardu
Link spre comentariu

Problema sta in felul urmator.

Am 4 difuri, din care 1 ars, si doua care se aud cam aproape la fel si incet iar al treilea se aude ff bine. Toate 3 au separat 7.8 Ohm. Masurate de un multimetru ieftin, dar care, aleasi multimetru imi indica, la alte pereche de incinte, exact cat sunt ele ... 8 ohm.

Acum vorbesc despre cel ars. In momentul in care am dat de bobina aceasta era prajita destul de bine incat cateva spire "n..." la numar, erau carbonizare. Intr-un cuvant nu mai existau.  Restul... am despiralat 47 de spire. Conductorul in sine l-am masurat si are urmatoarele valori: L= 6.88 m cu 4,3 Ohm, iar daca imi indica bine sublerul, un Fi de 0.2 mm (firul).

Vreau sa gasesc in prima faza lungimea totala a firului la o impedanta de 8 Ohm, insa nu stiu exact ce formula de calcul sa folosesc, dupa care altele...

Nu asi dorii sa desfac unul din difuzoarele bune doar pentru a afla nr de spire sau latimea bobinei, desi.... ma cam bate gandul sa le desfac pe cele 2 care se aud mai incet. Dar prima data vreau sa-l rebobinez pe cel ars si daca suna la fel ca ce-l de-al treilea, nu-mi ramane decat sa rebobinez pe celelalte doua.

Dar asta este o apta poveste  :)

O sa revin cu poze... ca vorba multa saracia omului :P

Editat de daptzoanca
  • Like 1
Link spre comentariu

Pune poze!

Altfel vorbim degeaba.

Ex . difuzoare cu lichid magnetic; cine spune treaba cu repartatu' e bun targ, Cine le arde nu stie cu ceea ce a avut de a face

@Nardu

Link spre comentariu

Rezistenta ohmica a unui difuzor zis de "8-ohmi" este mai mica de 8 ohmi si la diverse tipuri variaza intre 6,2 ohmi si 7,5 ohmi.

Se masoara in felul urmator:

- se scurtcircuiteaza virful tastelor de masura si astfel se masoara rezistenta reziduala, Rrez, care poate fi de la 0,1 ohmi la 1-2 ohmi;

- rezistenta firului de cupru(fara izolatie) se obtine din rezistenta masurata a difuzorului Rdif (masurat la borne) din care se scade rezistenta reziduala Rrez.

Din tabelul urmator alegeti sirma pe care o aveti, dar care sa fie cit mai apropiata de cea originala,

tineti cont de diametrul cu izolatie, pentru a afla diametrul real al sirmei de cupru si cu rezistenta pe metru aflati lungimea sirmei intre lipituri.

Click pentru marire.

post-24607-0-84600200-1527614839.jpg

Problema este putin mai complicata daca nu aveti un micrometru, deoarece sirmele au diverse tipuri si grosimi de izolatie ( un strat sau 2 straturi)

Acum aveti lungimea sirmei si puteti calcula numarul de spire dupa diametrul dornului cu straturile adaugate pentru intrefier.

In final urmati instructiunile de bobinaj, impregnare, lipire centrata si de montaj final.

Succes!

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

vreu sa rebobinez unu, insa vreau sa ii cresc puterea foloosind o lita mai groasa

Ipoteza:

- ai un magnet cu proprietatile date (afectate negativ de trecerea timpului);

- piesele polare sunt realizate dintr-un otel ale carui proprietati nu le poti modifica;

- bobina este amplasata in spatiul limitat de latimea intrefierului;

Se cere:

- marirea puterii difuzorului prin realizarea bobinei dintr-un conductor emailat cu diametru majorat.

Rezolvare:

- marirea diametrului conductorului duce la majorarea grosimii celor doua straturi bobinate;

- bobina (daca totusi incape sa o introduci in intrefier) are toate sansele sa frece de piesele polare, ceea ce va duce la exfolierea stratului de email si scurtcircuitarea unui anumit numar de spire din bobina;

- prin aplicarea unei puteri majorate pe bobina, se va mari cantitatea de caldura ce trebuie disipata, dar prin majorarea grosimii bobinei se va micsora spatiul liber din intrefier ce va duce la o diminuare a cantitatii de aer "pompate" prin spatiul respectiv, ceea ce inseamna supraincalzirea zonei respective;

Concluzie:

- mai bine lasi difuzorul asa cum este original.

• Like 1
Link spre comentariu

Sa pozati si partea cu suportul bobinei deoarece pe alt forum nu a-ti aratat-o.

post-24607-0-37080100-1527737876.jpg

De fapt am impresia ca a fost distrusa si trebuie reconstruita. Deasemenea se vad doua zone mototolite,

si chiar o ruptura, adica starea membranei nu este prea grozava. Poate ne spuneti si noua ce adezivi veti folosi pentru

lipit bobina si pentru impregnare, dar pentru piesa de centrare si margina membranei. Ati pastrat si firele leonice?

Din punct de vedere constructiv o bobina mai lunga cu sirma mai groasa reduce randamentul si poate induce frecari mecanice.

Succes!

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Neata` Da. Intradevar am cerut ajutor si pe alt forum concomitent cand am inceput sa postez si aici, dar acolo reusisem foarte simplu sa inserez poze...
Da. Acesta este difuzorul cu pricina.
 Membrana (conul are) este intr-o stare acceptabila, nu este rupta ci doar "slabita" datorita trecerii anilor de folosinta. Are cateva pete care nu stiu ce sunt cu ele, dar nu prezinta fisuri. In ceeea ce priveste conul auxiliar cel destinat frecventelor inalte, acesta prezinta in partea superioara spre buza o "presare" ce a facut-o fostul proprietar din neatentie :)
 Revenind la portul-bobina, acesta este distus.Mi-a ramas doar o panglica arsa in partea superioara. De acolo in sus era carbonizata:)

Nu m-am gandit inca ce adezivi o sa folosesc pt. bobina respectiv con/conuri. Poate pentru conuri prenadez, dar nu sunt sigur.

Oricum o sa trebuiasca sa ma curat membrana de prenadez, dupa cum se vede si-n poze, inainte de a o monta.

Ma gandeam daca asi folosii o bobina mai lunga datorita faptului ca grosimea canalului in care intra bobina este de 2.5 mm nefiind astfel spatiu suficient sa ma "joc" cu grosimea bobinei, sa o fac mai lata. Asta insemnand ca pot sa ma duc cu ea in latime pana 8.3 mm cat are latimea interfierului.

PS Merci  pentru tot. Am avut probleme un update la browser, de aceea nu am reusit sa inserez pana acum :(

post-40006-0-72590800-1527743784.jpg

post-40006-0-68839900-1527743885.jpg

post-40006-0-54106400-1527743905.jpg

post-40006-0-38706200-1527744227.jpg

Editat de daptzoanca
  • Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock