Sari la conținut

am nevoie de o schema de amplificator

Postări Recomandate

salutare.....sunt nou pe aici pe forum si am si eu o intrebare.....am un traf de 2*36,6V 700W si ma gandeam sa-mi fac un subwoofer.....cineva mi-a recomandat sa-l fac pe MOSFET.....imi poate recomanda si mie cineva o schema mai "bunicica"....o schema pe care a incercat-o si stie ca se merita.....vreau sa alimentez cu el un hp-15w.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/
Distribuie pe alte site-uri

imi poate recomanda si mie cineva o schema mai "bunicica"....o schema pe care a incercat-o si stie ca se merita

O schema bunicica cum spui tu poate fi: pe trazistoare bipolare sau pe tranzistoare MOS. Tinand cont de caracteristicile HP15W si a transformatorului, un amplificator audio AV400 este alegerea potrivita. Schema acestuia o gasesti in topicul cu "Scheme de amplificatoare audio" din cadru acestei sectiuni.

P.S. Va rog sa va completati locatia in profil.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2805

O schema bunicica cum spui tu poate fi: pe trazistoare bipolare sau pe tranzistoare MOS. Tinand cont de caracteristicile HP15W si a transformatorului, un amplificator audio AV400 este alegerea potrivita. Schema acestuia o gasesti in topicul cu "Scheme de amplificatoare audio" din cadru acestei sectiuni.

P.S. Va rog sa va completati locatia in profil.

m-am uitat peste caracteristicile de la Av400.....si am o intrebare.....cu traful meu nu e tensiunea prea mica?....dupa redresare si filtrare o sa am cam +- 50V si la av400 ii trebuie vreo +-70V....deci e o diferenta....astept parerea ta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2810

Nu este tensiunea prea mica. AV400 l-am probat si la +/-30Vcc si se comporta foarte bine. La o tensiune de alimentare de +/-70Vcc Av400 moduleaza o putere pe impedante de 4 Ohmi de aprox. 400W, respectiv 200W in 8 Ohmi. Daca utilizezi ca sarcina HP-15W (200W, 8 Ohmi) si alimentezi amplificatorul Av400 la +/-50Vcc, ai sa obti pe impedante de 8 Ohmi o putere de aprox. 150W.

O precizare importanta si utila in cazul tau:in cazul unui amplificator de subwoofer iti recomand sa ai puterea amplificatorului cel mult egala sau putin mai mica cu a difuzorului, deoarece la frecvente de functionare sub 100Hz bobina difuzorului este foarte puternic solicitata cat si excursia membranei acestuia. In domenii de frecventa peste 400Hz, amplificatorul audio trebuie sa aiba puterea sinus putin mai mare sau egala cu puterea difuzorului masurata obligatoriu dupa standardul AES sau IEC (daca puterea difuzorului este masurata pe baza altor standade ultima regula expusa anterior nu mai este valabila). Aceste reguli pot suferi mici "modificari" daca lantul de sonorizare contine sau nu corectii de ton.

Uite, cam cum arata bobina lui HP-15W (asta asa ca idee, ca sa-ti dai seama cam ce poate difuzorul asta - daca ai difuzorul cred ca iti imaginezi cam cat de mare poate fi bobina si cam cu ce diametru de conductor este bobinata):

Bobina_HP_15W.jpg

Trebuie sa mai mentionez aici ca difuzorul HP-15W nu este conceput pentru aplicati de subwoofer chiar daca se comporta decent in bandpass-uri. Totusi, asta nu inseamna ca suna a subwoofer. Dar daca vrei sa faci asa ceva si sa ai impresia ca asculti sunetul reprodus de un subwoofer e alegerea ta.

P.S. Dl.home, nu inteleg de ce nu te-ai inscris pe forum cu user-ul folosit pe alt forum. Te rog sa-ti completezi in profil locatia.

P.S.S. Dl. miron1947, recomandarea dvs. nu este tocmai potrivita, deoarece prin redresare monoalternata valoarea tensiuni redresate este mult mai mica (sub cei 50Vcc asteptati in cazul folosiri redresari bialternanta). In cazul redresari monoalternata nu mai adog faptul ca valoarea capacitatilor din blocul de redresare va trebui dubla fata de cazul redresari bialternanta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2812

dupa ce am citit ce ai scris aici.....si dupa chestia "puterea amplificatorului cel mult egala sau putin mai mica cu a difuzorului" m-am gandit sa adopt o alta schema de amplificare pt ca nu vreau sa stric nici ampliful si nici difuzorul......sau totusi merge sa construiesc AV400 si sa alimentez HP-15W cu el......daca nu, merge schema de mai jos ca o alternativa?amplif_150W_mosfet.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2818

Schema de amplificator audio, o alternativa propusa de tine, reprezinta de fapt "un schelet" pe baza careia s-a construit schema AV400. De fapt, daca la amplificatorul AV400 renunti la doua perechi din "finali" din cele patru si o alimentezi la o tensiune de +/-50V obti schema de amplificator audio de aceeasi putere ca cea a amplificatorului prezentat de tine. Marele dezavantaj al schemei prezentate este acela ca nu are un generator de curent constant pe intrare etajului amplificator si nici protectie la supratensiuni pe grila tranzistoarelor MOSFET, lucru de altfel foarte important. In al doilea rand, ce iti mai recomand OBLIGATORIU, daca tot vrei sa folosesti schema banuiesc inclusa intr-un subwoofer, sa-i atasezi acesteia o schema de protectie la DC si softstart cu temporizare la cuplarea difuzorului.

au totusi merge sa construiesc AV400 si sa alimentez HP-15W cu el

Merge, chiar as putea spune ca AV400 a fost creat special pentru HP15W. Iti recomand din anumite puncte de vedere AV400 deoarece este o "schema completa", iar combinatia cu HP15W si alimentarea amplificatorului tau cu o tensiune de aprox. +/-50Vcc este solutia ideala. In al doilea rand, mai trebuie sa reti ca capabilitatea in curent a trazistoarelor MOSFET este mai mica ca bipolarilor. Daca ai fi utilizat un amplificator pe bipolari, in aplicatia asta, ti-as fi recomandat sa ai pe amplificator cel mult doua perechi de finali. Spre exemplu, alimentat la +/-70vcc AV400 moduleaza, in cazul aplicari unui program sonor mai putin complex, un curent efectiv de max.5A pe impedante de 8Ohmi. Acum imagineazati ca il alimentezi la +/-50Vcc, la o prima analiza fara efectuarea unui calcul curentul va atinge un max. 4A pe 8 Ohmi. Daca HP15W suporta 5A, suporta si 4A.

In concluzie, pentru ca vrei sa-l folosesti pentru un simplu subwoofer, poti sa alegi si schema prezentata de tine cu conditia sa nu uiti sa-i montezi protectiile de care vorbeam mai sus. Schema: amplif_150W_mosfet am implementat-o si eu in anumite amplifcatoare unde "clienti" nu doreau ceva foarte performant dar doreau un produs ieftin.

In schema amplificatorului am facut urmatoarele modificari (vezi cablajul mai jos):

- finali i-am inlocuit cu perechea IRFP240 / IRFP9240 (am probat montajul si cu IRF640 / IRF9640) - maxim patru perechi;

- 2SA827A=BC640;

- 2SD756=BC639;

- 2SB716=MJE350;

- 47k=56k - 0,25W;

- 3k9=4k7 - 0,25W;

- 33k=22k - 0,25W (rezistenta de pe reactia amplificatorului);

- R9=12k-0,25W;

- 1N4001 = 1N4148.

Deci, alegerea iti apartine.

LATER EDIT: un exemplu de cablaj imprimant pentru amplificatorul postat mai sus de tine (varianta constructiva cu 8 finali IRF640 - IRF9640)

amplificator_300W.JPG

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2819

mersi pt sfaturi si pt idei....o sa ma gandesc vreo 30 min ce o sa fac si dupaia o sa aleg ce amplif o sa fac....mersi inca odata.....dar cred ca o sa raman la AV400 ...asa cum ai zis si tu este "o schema completa"...dar si la AV400 trebuie facute protectie la DC si softstart cu temporizare la cuplarea difuzorului?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2826

poti sa-mi pui o schema pentru protectie la DC si softstart cu temporizare la cuplarea difuzorului?

Vezi schema de protectie DC si softstart de la IPA300 (o gasesti in pdf-ul IPA300 din topicul Scheme de amplificatoare audio)

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2832

Salutare....am revenit cu niste vesti proaste pentru mine.....am facut o lista cu toate piesele si materialele necesare pt constructia amplifului si pt constructia subwooferului si am constatat ca depasesc cu mult suma de bani pe care vreau sa o investesc....prin urmare......am acasa 2 boxe Visaton destul de bune zic eu aduse de un prieten din Germania si nu prea imi mai merge amplificatorul de la ele(pioneer stereo receiver SX-202L)....de fapt merge prost de tot si ma gandeam sa-mi fac o statie stereo (2 canale)....reamintesc ca traful scoate 2*36,6V 700W.....ce module mi-ati recomanda???...e bun modulul pus de mine mai sus cel cu 150W mosfet?...sau sa iau schema pe care a postat-o donpetru si sa-i mai scot 1 sau 2 perechi de finali?...astept parerile voastre.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/352-am-nevoie-de-o-schema-de-amplificator/#findComment-2878

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock