Sari la conținut

"Microcontrollerul" tip stick USB, visul oricarui incepator

argus

Postări Recomandate

"Microcontrollerul" tip stick USB, visul oricarui incepator

Cautam un microcontroller de preferat Atmel AVR Atmega care sa poata fi programat direct pe USB si daca este posibil sa aiba si un conector USB, asa ca un stick de memorie, care sa permita conectarea lui directa la calculator, astfel incit, fara a face nici o lipitura, pasionatul de automatizari sa se poata apuca de programare iar mai tirziu sa monteze "microcontrollerul" ca pe o capsula DIL oarecare intr-un cablaj realizat de el prin mijloace artizanale (cel mult, folosind metoda fotorezistului).

Intr-un tirziu am dat peste o pagina interesanta cu astfel de controllere (placi de dezvoltare miniaturale identice sau asemanatoare ca dimensiuni si numar de pini cu capsulele DIL).

Intrebarea mea ar fi legata de experienta directa a unor membri ai forumului de fata cu asemenea procesoare. M-ar tenta sa cumpar unul insa din cite inteleg, cel putin o parte din ele, pot prezenta unele capcane care le-ar limita flexibilitatea. Pe mine m-ar interesa indeosebi Microcontrollere Stick USB in format DIL (sau aproape DIL) care sa aiba functionalitatea completa a chip-ului SMD (ex. ATmega32U4) in jurul carora sunt construite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

argus,

poti sa folosesti orice atmega32/16/8 si sa pui un bridge usb/serial extern, noi (la firma mea) am dezvoltat un produs pe o asemenea platforma (e un receiver de telemetrie) in forma unui usb stick.

putem sa schimbam firmware-ul din MCU oricand via USB.

uite un link sa vezi cum arata http://www.adaptived...e/products.html

ce vezi acolo e cu atmega88 + FTDI232RL

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

evident e in carcasa.

Link-ul era ca sa-ti dai seama ca nu vorbesc prostii.

RR

PS - problema cu UC3 (atmel + USB) e ca are un USB hardware implementat in hardware (are FIFOs pentru mai multe endpoint-uri) si nu e chiar simplu de progrmat (si de inteles). Chiar daca folosesti un bootloader facut pentru U3/U4 nu e asa simplu sa-l legi cu aplicatia ta. Varianta cu USB/serial bridge e simpla, usor de inteles, si cu componente la indemana oricui. In nici un caz nu recomand U3/U4 la incepatori ca o sa le franga inima.

uite schema de la arduino uno ca sa-ti dai sema de complexitate: http://arduino.cc/en...o-schematic.pdf

comparativ cu arduino nano http://arduino.cc/en/uploads/Main/ArduinoNano30Schematic.pdf

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

PS - problema cu UC3 (atmel + USB) e ca are un USB hardware implementat in hardware (are FIFOs pentru mai multe endpoint-uri) si nu e chiar simplu de progrmat (si de inteles). Chiar daca folosesti un bootloader facut pentru U3/U4 nu e asa simplu sa-l legi cu aplicatia ta.

Acel bootloader incorporat in Atmega32U4, de exemplu, ar trebui sa incarce programe scrise cu AVR Studio 4 - WinAVR fara nici o dificultate. Asta este ceea ce ma intereseaza in primul rind. Face sau nu face bootloaderul aceasta operatiune?

Pe urma, in timpul executiei programului, daca doresc ca uC-ul sa interactioneze cu calculatorul pe USB cu scopul primirii sau transmiterii de date atunci probabil ca programarea portului este complicata dar oricum este o chestiune de soft careia pina la urma ii dai de cap.

Link spre comentariu

Acel bootloader incorporat in Atmega32U4, de exemplu, ar trebui sa incarce programe scrise cu AVR Studio 4 - WinAVR fara nici o dificultate. Asta este ceea ce ma intereseaza in primul rind. Face sau nu face bootloaderul aceasta operatiune?

pai daca n-ar face nu ai mai avea nevoie de el? corect? ai deja bootloaderul, ca daca-l ai atunci nu mai avea rost discutia din capul locului. Daca-l gasesti si e bine documentat e perfect, problema e ca tu probabil vrei (in viitor) sa si comunici cu MCU dupa boot si acolo se complica treburile si pe MCU si pe PC.

Pe urma, in timpul executiei programului, daca doresc ca uC-ul sa interactioneze cu calculatorul pe USB cu scopul primirii sau transmiterii de date atunci probabil ca programarea portului este complicata dar oricum este o chestiune de soft careia pina la urma ii dai de cap.

eu ti-am dat sfaturile astea pentru ca eu deja m-am lovit de lucrurile astea, si ti-am spus de alternativa asta simpla cu FTDI232RL (sau CP2102) care practic face exact ce vrei tu. Nu e neaparat s-o folosesti, e o chestiune de alegere. (sincer, mi-e indiferent care-ti place mai mult)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock