Sari la conținut

ati realiza vreodata un preamplificator cu tuburi


releu

Postări Recomandate

Salut,

 

Tocmai am vazut pe net niste preamplificatoare cu tuburi si chiar prin comert. Am mai vazut si niste tuburi electronice care se pot alimenta la 12VDC. Acum ma gandeam daca se merita sa fac un preamplificator audio cu un tub electronic alimentat la tensiune redusa sau sa construiesc unul conventional pe baza de amplificatoare operationale. As dori sa stiu o parere in acest sens. Deci, voi ce ati face?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 35
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

nu le trebuie neaparat transformator pe iesire.

Nu,pentru preamplificatoare,doar la etajul final,pentru adaptarea impedantei tubului cu cea a difuzorului.Dar au fost si difuzoare speciale(cca,700ohmi)care puteau fi cuplate fara transformator la etajul final.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu as realiza niciodata un preamplificator cu tuburi deoarece au performante necorespunzatoare, mai ales alimentate la tensiuni mici asa cum vrei. Ca sa i-ti faci o parere despre scheme de aplicatie concrete si performante, descarca pdf-ul din topic-ul alaturat cu tuburi Philips. Acolo sunt aplicatii de preamplificatoare cu tuburi triode si pentode recomandate chiar de firma ce le producea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

scormonel am descarcat pdf-ul de care vorbesti. Daca fac un preamplif cu tuburi obtin niste viteze de raspuns a tensiuni mai mari pentru atacul unui amplificator clasic cu FET-uri (exemplu: AV400 a meu)? Din ce am citit pe ici pe colo, se spune ca se obtine Slew Rate mult mai mari ca in cazul realizari unui preampliifcator audio cu integrate. Cat despre distosiuni, nu stiu ce sa-ti spun. Am auzit pareri si pareri.

Ce ma intereseaza ? Momentan nu am un preamplificator la statia mea cu AV400 si ma gandeam sa-i montez unul cu niste tuburi alimentat la tensiuni reduse ca sa nu fiu nevoit sa-i montez transformatoare pe iesire. Din auzite si citite, am inteles ca daca nu construiesti bine transformatorul pe iesire, mai ales in cazul unui preampliifcator audio pe tuburi, coeficientul THD se poate inzeci. Sa fie doar un simplu zvon?

Asa ca va rog, daca stiti vreun site unde se prezinta preamplificatoare care folosesc tuburi alimentate la tensiuni reduse (adica sub 100V - ma gandeam eu asa sa folosesc o ramura poz a tensiuni de alim a amplificatorului - circa +70Vcc - pentru alimentarea unui preu cu tuburi potrivite - ce spuneti, este o idee buna ?)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

AV400 este un amplificator prost proiectat. Sa justific: In primul rand tranzistorii finali sunt montati ca repetoare si pentru a se putea satura, au nevoie de o tensiune de grila mai mare decat tensiunea de iesire, deci finalii nu se pot satura nici pe alternanta pozitiva, nici pe cea negativa iar intr-un amplificator bun, finalii trebuie sa se satureze inaintea celorlalte etaje pentru a avea putere si randament mare cu distorsiuni minime. Apoi se stie ca mos-urile au capacitati grila- sursa ajungand la 2 nanofarazi iar aici avem practic opt capacitati grila-sursa in paralel (de la cei 8 tranzistori), iar etajul driver este cu iesire pe colector (impedanta de iesire mare), suntata cu capacitatea enorma a celor 8 tranzistori finali in paralel. Vei avea un slew rate extrem de mic. Pot sa afirm ca este una din cele mai proaste scheme pe care le-am vazut. Daca ai un osciloscop si un generator de semnal, pune pe intrare un semnal dreptunghiular de 20 Khz si pune osciloscopul pe iesire sa vezi si sa nu crezi. Un amplificator audio de inalta performanta trebuie sa raspunda corect si la semnal ac(sin2X) sau semnal treapta, fiindca in muzica sunetele nu sunt numai sinusoidale ci pot avea orice forma ce trebuieste redata corect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand tranzistorii finali sunt montati ca repetoare si pentru a se putea satura, au nevoie de o tensiune de grila mai mare decat tensiunea de iesire

1. Tensiunea grila sursa a unui IRFP240 pentru a forta tranzistorul sa intre in saturatie este de maxim 15Vcc. Tensiunea de iesire a amplificatorului AV400 la o alim. de +/-70vcc este de aprox. 40Vef. Cum o marime electrica de cc se poate compara cu o marime de c.a efectiva, in urma comparatiei reiese clar ca afirmatia dvs. nu este adevarata.

apoi se stie ca mos-urile au capacitati grila-sursa ajungand la 2 nanofarazi iar aici avem practic opt capacitati grila-sursa in paralel (de la cei 8 tranzistori), iar etajul driver este cu iesire pe colector (impedanta de iesire mare),

2. Capacitatea grila sursa este relativ mica in audiofrecventa. Sunt FET-uri de putere care au capacitati GS mai mari de 10nF per bucata si care lucreaza la frecvente de 50-100kHz si comuta curenti de ordinul zecilor de amperi. In cazul acestor viteza de crestere a tensiuni este acceptabila si depinde foarte mult si de caracterul sarcini. In audio frecventa se obtin cele mai bune performante comparativ cu celelalte tipuri de topologi de atac a etajelor finale. In acest sens as scrie un capitol legat de aceasta tema dar nu este nici cazul si nici momentul potrivit. In concluzie, afirmatia dvs. are un gram de obiectivism teoretic dar care nu se poate atribui in totalitate unei anumite topologii de amplificator audio, mai ales unuia ca AV400.

Pot sa afirm ca este una din cele mai proaste scheme pe care le-am vazut. Daca ai un osciloscop si un generator de semnal, pune pe intrare un semnal dreptunghiular de 20 Khz si pune osciloscopul pe iesire sa vezi si sa nu crezi.

3. Am vizualizat pe osciloscop forma de unda de la iesirea lui AV400, in diferite situatii (impedante si puteri modulate pe iesire) si vreau sa va spun ca nici aici nu aveti dreptate. In comparatie cu celelate scheme de amplificatoare audio este una dintre cele mai bune scheme puse la punct. Nu este perfecta dar este o schema buna.

Un amplificator audio de inalta performanta trebuie sa raspunda corect si la semnal ac(sin2X) sau semnal treapta, fiindca in muzica sunetele nu sunt numai sinusoidale ci pot avea orice forma ce trebuieste redata corect.

4. Referitor la afirmatia asta sunt de acord cu dvs. dar nu ati "nimerit" amplificatorul caruia sa-i reprosati lucru asta (adica tocmai AV400).

 

P.S. Ma gandesc din ce in ce mai mult sa aplic pe forum metoda folosita de pe forumul diyaudio.com unde fiecare mesaj postat este analizat de o "comisie" si daca este "corect" si exprima un punct de vedere in concordata cu denumirea temei adusa in discutie, dupa cateva ore este postat in topicul respectiv de administrator. Daca nu...restul va dati si dvs. seama. Ma gandesc, mai ales in anumite sectiuni din topic ca nu ar fi rau sa aplic metoda asta. Dar poate mai traziu. Nu as vrea ca mai tarziu cand vine un user "incepator in ale electronici" sa inceapa sa citeasca topicuri unde anumite mesaje sa aiba o nuanta total "nepotrivita" si care nu reflecta realitatea. Nu de alta dar s-ar putea ca "respectivul" sa nu faca un amplificator care il are mai toata lumea si merge foarte bine ci sa incerce sa construiasca altceva care il va tine doua zile, de dragul ca a citi el undeva pe internet ca nu e bun nu stiu ce amplificator (care de fapt era numai bun) si a facut un alt amplificator pe care un user l-a recomandat dar nu l-a facut niciodata. Nu vreau sa se ajunga la asa ceva din aceasta cauza ma gandesc sa aplic metoda diyaudio.com.

ONTOPIC: releu, parerea mea, nu are rost sa te complici cu o schema de amplificator cu tuburi alimentata la o tensiune redusa. Am sa incerc sa caut zilele astea, pentru ca stiu si am vazut ca exista, o schema de preamplificator audio cu tuburi alimentat la tensiuni reduse. Totusi, performantele tuburilor in ceea ce priveste Slew rate sunt cu atat mai bune cu cat preamplificatorul este alimentat la o tensiune mai mare. In plus, mai conteaza aici si tipul tubului electronic si mai trebuie consemant aici pdf-ul adus in discutie de scormonel care ar trebui sa-ti formeze o parere in ceea ce priveste "performantele audio la care sa te astepti".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

M-am plictisit sa ma tot contrazic. Cititi, cumparati aparatura de laborator, testati si mai discutam

scormonel, despre tuburi mai ai dreptate dar despre AV400, nu! :g7:

Daca tot ti motis ca ai dreptate prezinta rezultatele de "laborator" cum spui tu. Asa ai lamuri pe toata lumea, nu crezi?

 

Deci pana la urma, sa fac sau sa nu fac montajul ala preamplicator cu tuburi? Adica, ma gandeam eu, oricum un circuit de preamplificare cu AO are un slew rate sub a unui montaj cu tuburi alimentat la tensiune redusa. Sau gresesc ? La tuburi nu prea ma pricep. Deci, voi ce ati face in locul meu ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci pana la urma, sa fac sau sa nu fac montajul ala preamplicator cu tuburi?

Eu nu va sfatuiesc,tuburile au si ele zgomot, trebuie selectate.Nu stiu unde veti gasi tuburi cu tensiunea de lucru despre care vorbiti si oricum,montajul, va avea un gabarit mult superior fata de unul cu tranzistori sau AO.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, Dl. miron1947, atunci sa fac un preamplificator cu integratul LM344H, ce spuneti ?. Tocmai am studiat caracteristicile acestuia si am vazut printre altele ca permite un +/-24Vcc. Am cautat acest AO deoarece l-am vazut in mai multe scule de amplificare audio care se lauda de performante foarte bune.

Ma scuzati ca am schimbat macazul si am plecat de pe aria retro.

 

P.S. Apropo, pe betamax l-a mai vazut cineva ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poti utiliza LM344H intr-un circuit de preamplificare audio. Este unul din operationalele cele mai indicate in acest scop. Din cate imi aduc aminte LM344H l-am folosit si eu acum vreo 5 ani in urma la realizarea unui amplificator audio foarte compact, de circa 100W in 4 Ohmi, a carui schema am vazut-o in revista franceza Electronique pratique (parmise nr.251). Pe baza acelei scheme am realizat doua variante constructive de amplificatoare audio, una avand la baza FET-uri in etajul final si una bipolari. Sa vad cum imi fac putin timp ca sa le reproduc in format electronic schemele si sa le public in topicul "Scheme de amplificatoare audio". Ce m-a impresionat la schema respectiva era simplitatea, fiabilitatea si performanta (lucru confirmat dupa realizarea practica), totul bazandu-se pe AO-ul LM344H. Pacat ca acum nu l-am mai vazut pe la magazine. In perioada respectiva stiu ca avea un pret de cativa dolari bucata.

 

P.S. Totusi, suntem in aria retro. Il rog pe releu daca mai crede ca este necesar sa continue dezbaterea problemei la Accesorii audio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock