Sari la conținut

Modificare amplificator

Postări Recomandate

1.Vreau sa va dati cu parerea daca schema bloc de aici e completa sau incompleta? E buna sau nu e buna?

Mie mi se pare cam ingust canalul de medii,in banda de medii este si zona de prezenta,care are ca nivel superior,cca 4KHz.

2.Vreau sa va intreb de asemenea ce rol au blocurile de Buffer IN si OUT?

Au rolul de adaptare a impedantei.

3.Am vazut unele scheme care incep,buffer in, cu condensatoare electrolitice polarizate,de cativa uF,si altele doar cu condensatoare nepolarizate,de cativa nF. Care e diferenta?

De impedanta de intrare,cu cat impedanta de intrare este mai mare,condensatorul,poate fi de capacitate mai mica.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4412
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 212
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Referitor la intrebarile Dl.SIG:

1.Vreau sa va dati cu parerea daca schema bloc de aici e completa sau incompleta? E buna sau nu e buna?

Schema bloc, in general si cu cateva mici observatii figurate in imaginea atasata de mine mai jos, pot sa spun ca este completa. Ce tipuri de amplificatoare operationale v-ati gandit sa utilizati ?

2.Vreau sa va intreb de asemenea ce rol au blocurile de Buffer IN si OUT?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat de miron1947 mai sus, NU este nevoie sa-l mai repet.

3.Am vazut unele scheme care incep,buffer in, cu condensatoare electrolitice polarizate,de cativa uF,si altele doar cu condensatoare nepolarizate,de cativa nF. Care e diferenta?

Idem raspuns la intrebarea 2.

untitled.JPG

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4422

In urma recomandarii am modificat schita bloc.

Intrucat nu cunosc bine cum sa concep buffer-ele din schita as' indrazni sa va rog sa ma ajutati cu niste schite la buffer-ele marcate cu rosu,care sa aiba inclusiv condensatoarele de intrare mai sus amintite.

Buffer-ele de iesire le-am inlocuit cu niste semireglabili liniari.

De asemenea am mai introdus pe calea de iesire ptr. subwoofer un comutator de faza,care sa fie realizat tot cu AO.

Mersi.

post-5-1198819474_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4423

Am gasit acest tip de buffer.

Sper sa fie bun sa il folosesc in toate buffer-ele din schita.

Da, este o solutie buna. Totusi, de ce doriti ca la toate buffer-ele sa aveti un filtru trece sus RC pe intrare ??? Montarea filtrului RC se face de regula doar la etajul de pe intrarea circuitului si nu la etajele sau buffer-ele intermediare.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4430

Da,nu prea are sens.

In consecinta,la etajele intermediare am sa folosesc acest buffer.

Sper sa fie bun.

Mersi.

post-5-1198892525_thumb.jpg

Later edit :

Am reusit sa fac schema.

Daca e cineva amabil sa analizeze daca sunt erori de proiectare.Am trecut valorile componnentelor in locurile mai "sensibile",de care nu sunt sigur. Nu vreau sa ma chinui sa fac PCB-ul fara rost daca este vre-un viciu de proiectare.

In rest componentele filtrelor le voi calcula azi sau maine.

Mersi.

ExpressSCH.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4434

Observatii referitoare la schema din PDF-ul de mai sus:

1. Limita inferioara a domeniului de frecventa "Woofer L OUT", respectiv "WoOFER R OUT", trebuie sa fie de minim 60- 100Hz. Cred ca este mai bine ca iesirea "Woofer CENTRAL OUT" sa reproduca frecventele sub 100Hz, pentru ca din discutia avuta pana acum am inteles de la dvs. ca semnalul il veti aplica unui amplificator de subwoofer.

2. Domeniul de frecventa "Woofer L OUT" si "WoOFER R OUT", va recomand sa-l alegeti in domeniul 60 sau 100Hz pana la 800Hz-1kHz Frecventele medii peste 1kHz si cele inalte le veti aplica "satelitilor".

E bine totusi sa aveti in vedere faptul ca frecventele de taiere sa le alegeti cat mai bine si corespunzator cu caracteristica de frecventa a difuzoarelor utilizate. Exista pericolul ca sa alegeti o frecventa de taiere nu tocmai potrivita. Regula care are cel mai mare succes referitor la alegerea sau adoptarea frecventelor de taiere a filtrelor, fie ca sunt active, fie ca sunt pasive, este urmatoare:

- domeniul de frecventa reprodus de subwoofer sa se incadreze intr-o octava, octva si jumatate, limita de taiere a spectrului de frecventa luata pe axa de 0db, acolo unde defapt filtru rejecteaza complet orice frecventa (in acest caz superioara);

- domeniu de frecventa reprodus de woofer sa inceapa aproximativ de la a doua octava, a doua octava si ceva si sa se termine la a patra octava;

- celelalte octave for fi reproduse de difuzoarele: medii si inalte. De regula alegerea frecventei de separare intre medii si inalte se face in urma unui studiu asupra caracteristici amplitudine-frecventa a fiecarui difuzor in parte, deoarece tweeter-ul are o capacitate de a suporta o anumita putere daca este mai mult sau mai putin incarcat cu frecvente medii. Sau altfel spus, cat de mult coboram cu frecventa de taiere a filtrului sa-i redam un spectru mai mult sau mai bogat de frecvente mediii tweeter-ului. Trebuie avut aici in vedere si faptul ca aplicarea unor frecvente foarte inalte care depasesc limita superioara a tweeter-ului, nu este benefica difuzorului.

Ce as dori sa va recomand? Inaintea iesirii "L si R, MEDII si INALTE" sa inlocuiti filtru existent cu un filtru trece banda. Nu este o conditie obligatorie dar in multe cazuri am vazut ca este mai folositoare.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4445

chestia asta cu condensatoarele nu prea o cunosc eu bine dar as dori sa va intreb: a incercat cineva intr-un montaj audio sa puna condensatoare de poliester (francezi am vazut intr-o revista ca le numesc scurt LCC) si apoi condensatoare MKT si sa faca o comparatie audio asupra unei melodii. Adica daca folosesc MKT se va auzi mai bine ??? Eu nu prea cred, dar astept parerile voastre.

mersi.

LA MULTI ANI.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4508

Raportandu-ma la o suprafata data,am placuta,am reusit acest PCB.

Poate sunt cam multe strap-uri dar nu reusesc mai mult de atat.Deh experienta,lipsa ei, isi spune cuvantul.

Sper ca nu sunt probleme majore de functionare.

Am sa-l mai analizez,iar mai apoi trec la executia lui.

ExpressPCB.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4509

Dl. SIG, am calculat valorile componentelor din filtrul activ prezentat de dvs. mai sus. Suplimentar, in urma simularii efectuate dar si tinand cont de indeplinirea anumitor cerinte de ordin practic, am introdus in schema doua AO buffer "suplimentare".

In plus, pe langa schema initiala am considerat necesar efectuarea unor modificari in privinta pantei de taiere a filtrelor din componenta schemei. Ca urmare, am considerat suficient ca sarcina minim admisa pe iesirile circuitului, pentru obtinerea unor performantel bune, sa fie de 10kOhmi.

Caracteristicile filtrelor se prezinta astfel (a se vedea schema de mai jos anexata):

- caracteristica filtrului realizat cu amplificatoarele operationale U1A, U1B, U6A si U6B:

filtru_1.JPG

- caracteristica filtrului realizat cu amplificatoarele operationale U2D si U5D:

filtru_3.JPG

- caracteristica filtrului realizat cu amplificatorul operational U3C:

filtru_2.JPG

- caracteristica filtrului realizat cu amplificatorul operational U3D:

filtru_4.JPG

Mai jos aveti schema calculata:

filtru_activ_SIG.pdf

Fac observatia ca nu este o cerinta obligatorie utilizarea AO de tipul TL072 sau TL074. Spre ecemplu, in locul lui TL072 merge foarte bine si NE5532 dar si alte tipuri de amplificatoare operationale mai performante. Recomand utilizarea unor rezistente cu pelicula metalica avand o toleranta de 1% sau mai putin. Condensatoarele pot fi si cu poliester.

Acum as dori sa-mi spuneti daca considerati ca mai trebuie adaogat, dupa parerea dvs., ceva in schema sau daca domeniul de frecventa reprodus pe iesiri nu sadisface in totalitate necesitatile dvs. ? Dupa ce o sa-mi dati un raspuns la aceasta intrebare o sa incerc, cel tarziu in cursul zilei de maine, sa va prezint o posibila varianta a unui PCB de la schema aceasta, asta daca nu va mai trebui modificata schema.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/347-modificare-amplificator/page/5/#findComment-4512

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock