Sari la conținut

Viitorul ingineriei romanesti.


ola_nicolas

Postări Recomandate

Mos Craciun mi-a adus o "Temperature Controled Soldering Station" marca DURATOOL Code: 1498366, Part No:D00677, 48W.

Multumesc Mos Craciun

Am reprodus mai sus un citat dintr-un topic de pe forum, unde o - hai sa-i spunem tanara, desi notiunea corecta este cea de copil - se bucura in mod public de marinimia unui coleg de-al nostru, care intr-adevar in acest caz a fost pentru ea un adevarat Mos Craciun. Nu am sa-l desconspir pe mos-craciunul de ocazie, daca el nu doreste, desi ii cunosc identitatea - mi-a scris pe PM despre intentiile sale. Nu pot insa sa trec cu vederea, un exemplu de darnicie de care doar prea putini romani sunt capabili.

 

Stimati colegi. Se pare ca cetatenii acestei tari sunt in prea mica masura orientati, ca mentalitate, spre a produce. Si inainte, dar mai ales dupa - ceea ce indeobste numim - revolutie, romanul si-a insusit o mentalitate de om care respinge ab initio munca, atat fizica, cat si cea intelectuala directionata spre tehnologie, ca modalitate moderna de a produce bunuri materiale. O natie intreaga a adoptat mentalitati de comercianti, care pasami-te duc direct la imbaogatire, de parca obiectul acestui comert - care in ziua de astazi se identifica intr-o mare masura cu productia de natura tehnologica - ar creste pe camp ca flora spontana, sau in cel mai bun caz in livezi plantate si intretinute de cei fara chemare pentru comert.

 

Trecand rapid peste aceste divagatii, sa observam un fenomen, care doar pe guvernanti se pare ca nu-i ingrijoreaza. Meseriasii:

- Tamplarii;

- Fierarii;

- Strungarii;

- Lacatusii;

- Electicienii;

- Electronistii, etc - ca sa nu mai vorbim de inginerii specializati in tehnologii ca cele de mai sus, au imbatranit odata cu generatiile celor formati ca atare pana in 1990 si risca sa dispara fizic odata cu disparitia din aceasta lume a celor inca existenti.

 

Romanul nu este cu nimic mai prejos, din punctul de vedere al capabilitatilor umane indreptate catre aceste meserii decat americanii, nemtii, japonezii, sau mai stiu eu care alte semintii de oameni de pe acest pamant. De aceea consider ca este mare nevoie de romani capabili de gesturi precum cele din exemplul citat initial. Ma abtin cu greu sa nu nominalizez pe acel coleg forumist, dar consider ca el merita dimpotriva mentionat ca sa il stie toata comunitatea noastra, si chiar sa treaca spre stiinta, dincolo la guvernantii cei nesimtiti, de mai bine de doua decenii. Iata ca romani care cautand in lumea larga locuri unde sa traiasca putin mai bine, isi amintesc de originea lor si considera ca au o obligatie, mai mult decat morala, ca din relativa abundenta dobandita, sa participe material la mentinerea in viata a fenomenului propasirii meseriilor de sorginte tehnologica la ei in tara.

 

Laude si felicitari nenumarate celui in cauza si urari de bine lui si celor apropiati lui pe pamant. De la noi nu poate capata decat aceasta manifestare a recunostintei publice. Poate de la Dumnezeu mai mult.

 

Pentru conformitate, ola_nicolas.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 32
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

felicitari lui Mos Craciun!

 

revenind la subiect (cu ingineria) sunt multe de zis.

E interesant cum un inginer deschis la minte si care-i place cat de cat ce face, pus in mediul potrivit poate face lucruri extraordinare.

Eu personal am o viziune foarte diferita despre ingineri fata de momentul cand am plecat din tara cu 10 ani in urma, dupa cum urmeaza:

- inginerii romani nu sunt cu nimic mai prejos sau mai presus decat cei din strainatate (ca si capacitati intelectuale) cu pregatirea e alta poveste dar si acolo e interesant ca lucrurile nu stau chiar asa cum credeti.

- nu se poate face o medie pentru ca nici nu ar fi de folos, cel mai bine e sa iei varfurile (si cele pozitive si cele negative) cei mai de succes ingineri sunt cei la care le place meseria.

- pregatirea inginerilor romani e este destul de stiintifica (ma refer la cei de 40 de ani in sus, nu stiu despre cei mai tineri) si anume, in IRL gradul meu de inginer absolvent de universitate in RO echivaleaza cu gradul de master al IRL.(ca numar de ani de studii si programa scolara) - deci stim multa teorie, suntem destul de larg pregatiti (multe domenii) dar asta nu e neaparat un lucru pozitiv, dar pusi in locurile potrivite putem intelege lucrurile de la alt nivel. De exemplu un inginer electrotehnist din Ro, stie si putina electronica, si putina mecanica, si niste fizica, si matematica si un pic de programare, si asta-l face bun ca "system architect" - "ca proiectant al unei masinarii complexe" si poate conduce 3 colective de proiectanti care sunt specialisti pe domeniile lor fara ca ei sa stie alte domenii.

In general inginerii pregatiti aici sunt ingust specializati dar specialisti pe felia lor.

- inginerii romani nu pornesc cu nici un handicap profesional in meserie de pe bancile scolii, ei au access la aceleasi informatii ca si cei din US, Canada si Germania, poate au handicapul limbii engleze, dar hai sa fim seriosi, si nemtii invata engleza, si rusii, si spaniolii. Deci revin absolventii romani pleaca in meserie de la aceasi linie de start si cu concurenti asisderea.

- nu conteaza nivelul la care se preda in facultati decat in proportie de 20% (maxim) restul depinde de student, este destula informatie pe internet ca sa te faca sa nu ai timp sa citesti tot. Deci scuza cu sistemul de invatamant nu tine, e doar o refulare tampita a lenesilor.

- din pacate (pentru unii) electronica in special si ingineria in general avanseaza mai rapid decat putem noi sa invatam, si trebuie sa stam cu cartea in mana, sau cu internetul in poala (laptop) si aici ajungem iar la chestia cu lenea.

- revin cu problema mediului, evident mediul conteaza enorm, e foarte important sa fii sustinut in ce faci de cei din jur, dar cel mai important e sa crezi in ce faci. Multi sunt descurajati de lipsa perspectivelor, sau de societatea gri in care se afla (sa nu credeti ca in Irlanda e roz, poate nu e la fel de gri cum cititi prin ziare, evident raportat la alte standarde) - pana la urma nu va opreste nimeni sa fiti destepti si sa faceti lucrurile tot mai bine. De multe ori lipsa perspectivelor care descurajeaza multi ingineri din Romania devine oportunitate pentru altii, e mult mai simplu sa razbati ca inginer bun printre ingineri descurajati, nu?

- Niciodata sa nu va raportati la repere proaste, inceracati sa va raportati la repere clare si sus puse, vreau sa devin un inginer de avioane, sau sa construiesc submarine, sau motoare cu reactie, si incercati sa ajungeti acolo pas cu pas, nu va luati dupe cei care zic, e greu, trebe bani, trebe timp (asta apropos de aia care nu se apuca de microcontrolere ca e greu...)

da, e greu, ca daca era usor toti prostii faceau asta, asta diferentiaza desteptii de prosti...greul.

 

eu personal cred ca viitorul ingineriei in Romania e la discretia inginerilor, ei fac viitorul ingineriei, cu toate ca sunt suprins ca inca sunt multi care se asteapata ca statul sa faca ceva pentru ingineri, ce sa faca ? o intrprindere de stat si sa-i angajeze pe toti? sa-i adune intr-o hala pe toti? chiar credeti ca firmele private din Romania: Petrom, combinatele chimice, Renault, Nokia, etc. nu au nevoie de ingineri buni? statul nu are mare amestec aici, e vorba de cerere si oferta de calitate si pret. Degeaba visam la intreprinderi mamut si mari fabrici si uzine, cei mai multi ingineri care intr-adevar inoveaza lucreaza in firme mici.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Subscriu si eu: felicitari lui Mos Craciun!

 

Citind cele de mai sus mi-a atras atentia urmatoarea proprozitie a utilizatorului @roadrunner, pe care o citez mai jos:

.... vreau sa devin un inginer de avioane, sau sa construiesc submarine, sau motoare cu reactie, si incercati sa ajungeti acolo pas cu pas, nu va luati dupe cei care zic, e greu, trebe bani, trebe timp...

 

E greu atunci cand iti trebuie bani ca sa ajungi unde vrei sa ajungi si nu poti sa faci rost de bani pentru ca ai pe cineva din familie sau chiar tu insuti cu probleme medicale. E greu cand vezi ca nu poti sa faci rost de 1000 Euro ca sa-ti atingi macar cu varful degetului visul, acela de a crea sau construi. Sunt cazuri si cazuri, oameni si oameni si nu putem generaliza. Sunt atatia tineri dornici de o cariera care nu pot sa o implineasca din cauza ca, chiar daca exista vointa, nu au mijloacele financiare necesare sa puna in miscare acea vointa. Deci, intr-un mediu ingineresc romanesc, nu e suficient sa vrei, ci sa ai cu ce ca sa reusesti. Sunt destul de multi oameni capabili in Romania care simt ca pot face mai mult dar nu au unde, pentru ca tara, asa cum e acum, nu le ofera nicio perspectiva inginereasca iar in alta parte sa ajunga... e greu!.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sa inteleg ca pe tine de despart 1000 de euro de succes?

in cazul asta e simplu: iti iei al doilea job si-i strangi, sau cauti pe cineva cu care te asociezi, sau iei imprumut de la banca.

RR

 

PS - e o reclama la TV in Romania unde un regizor roman care s-a scolit in USA zice: "nu poti sa urci o scara cu mainile in buzunare" - cam ce crezi ca zice el acolo?

 

PPS -

"pentru ca tara, asa cum e acum, nu le ofera nicio perspectiva inginereasca iar in alta parte sa ajunga... e greu!."

asta e diferentiatorul intre cei ce reusesc si cei ce nu reusesc: "greul" - e greu pentru toti din jurul tau nu numai pentru tine, deci nu e greul tau mai greu decat al altuia.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, nu e vorba de mine, vorbeam la modul general. Daca nu cunostii asemenea cazuri, unde intr-adevar e greu, asta inseamna ca nu ai luat la cunostiinta 100% cu realitatea din Romania iar modul cum o privesti acum este oarecum difuz.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E greu atunci cand iti trebuie bani ca sa ajungi unde vrei sa ajungi si nu poti sa faci rost de bani pentru ca ai pe cineva din familie sau chiar tu insuti cu probleme medicale.

nu e vorba de mine, vorbeam la modul general.

 

deci asta e cazul general in Romania? toti inginerii au pe cineva bolnav in familie si/sau sunt bolnavi?

 

probabil ca ai dreptate, eu vad lucrurile difuz.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e cazul general in Romania.

In Romania, cei care invata si abordeaza domenii din inginerie, fac parte in majoritatea cazurilor din familii cu un statut financiar scazut. Tinerii din aceste familii sunt motivati sa invete, pentru ca multi nu au bani sa-si cumpere produsele electronice visate, dar au capacitatea sa construiasca (sa invete sa le construiasca). Asa s-a nascut spiritul de electronist amator. Daca tinerii aveau bani atunci nu isi mai dadeau silinta sa invete. Atunci cand nu iti permiti sa cumperi un produs electronic, parca vrei si mai mult sa vezi cum functioneaza si daca poti sa faci unul, cu atat mai bine. Asa te motivezi si incepi sa studiezi, sa progresezi. Dar acest drum e presarat cu obstacole. Ca sa construiesti iti trebuie aia-aia, iti trebuie bani si ca sa faci rost de bani, trebuie sa ai un job, uneori chiar doua joburi. Dar aceste joburi, la inceput de drum, sunt niste joburi care nu au tangenta cu meseria de electronist amator, sunt joburi care iti mananca din timpul necesar construirii montajelor electronice si dezvoltarii aptitudinilor ingineresti caracteristice, care iti limiteaza capacitatea de a progresa si care la un moment dat, te pot indeparta de la directia pe care vroiai sa mergi initial. Crezi ca cu doua joburi (salariu min. pe economie in Romania) mai ai timp sa inveti sa programezi microcontrolere? Mai ai timp oare sa speri sa crezi ca o sa ajungi sa construiesti avioane sau placi cu FPGA, atat timp cat acele joburi sunt joburi de duzina necesare pentru a supravietui? Deci, e greu - e greu pentru cineva care e la inceput de drum si care nu are, chiar acei 1000 Euro simbolici si un mic suport financiar din familie, nu poate ajunge sa construiasca sau sa ajunga acolo unde ai spus tu. Si sunt cazuri si cazuri in Romania, iar visul de a creea si realiza lucruri marete se atinge cu multa multa munca, noroc si bani. Nu se poate numai cu munca sau numai cu bani. Deci, nu e suficient sa vrei, trebuie sa ai si cu ce sa poti ca sa vrei. Asta e ideea pe care vroiam sa o punctez.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca tu confuzi meseria (ingineria) cu hobby-ul. Cand esti inginer electronist esti asta pentru ca asta-ti place sa faci, ca vrei tu sa faci niste montaje cu led-uri in timpul liber, e altceva.

Eu vorbeam de inginerie nu de hobby.

Nu ai nevoie de 1000 de euro ca sa devii un bun inginer, cand ai devenit unul iti cauti un job in inginerie si faci bani, sau iti faci firma proprie cum am facut eu pe vremea lui Ilici. (sau te angajezi la stat si injuri guvernul)

Cat esti student lucrezi unde poti la orice job care te sutine pe linia de plutire fast food, depanezi PC-uri, repari motoare de dacia. Ca o paranteza, cand aveam firma aveam studenti care lucrau la noi si ne ajutau, faceau ceva bani, nu multi, si invatau meserie, veneau la noi cu placere si trebuia sa-i dam afara din sediu seara, acum ei au firme si sunt ingineri, si la randul lor au studenti care lucreaza la ei.

Unii pot altii nu, depinde ce modele iti alegi in viata.

RR

 

PS - asa pentru informarea ta majoritatea studentilor in IRL au job-uri de 4 ore (de obicei seara) in toate benzinariile si fast food-urile lucreaza studenti. In anii terminali studentii sunt luati de firme (in sensul ca li se propune, la cei buni) si lucreaza pe timpul verii, dupe ce-si iau diplomele unii primesc oferte de contract. Totul pleaca de la metalitate.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...eu personal cred ca viitorul ingineriei in Romania e la discretia inginerilor, ei fac viitorul ingineriei, cu toate ca sunt suprins ca inca sunt multi care se asteapata ca statul sa faca ceva pentru ingineri, ce sa faca ? o intrprindere de stat si sa-i angajeze pe toti? sa-i adune intr-o hala pe toti? chiar credeti ca firmele private din Romania: Petrom, combinatele chimice, Renault, Nokia, etc. nu au nevoie de ingineri buni? statul nu are mare amestec aici, e vorba de cerere si oferta de calitate si pret. Degeaba visam la intreprinderi mamut si mari fabrici si uzine, cei mai multi ingineri care intr-adevar inoveaza lucreaza in firme mici.

RR

Nu m-ai inteles Mos Cr... :wallbash: , scuze ...RR. Peste tot statul este implicat enorm in crearea conditiilor propice infiintarii si functionarii unor intreprinderi, chiar daca el este cel mai prost manager al unei asemenea intreprinderi. Numai ca in occident aceste chestiuni au devenit banale si de aceea neobservabile pentru un cetatean obisnuit. Specialistul - in orice domeniu - insa, stie ca pentru a creea spre exemplu o industrie extractiva, trebuiesc realizate niste elemente de infrastructura specifice si in special drumuri, cai ferate si porturi nautice. Este putin probabil sa existe la ora actuala in lume un om atat de bogat si puternic, incat sa si le realizeze singur inainte de a infiinta o exploatare miniera. Sa ne amintim anii de dupa razboi de la noi. Primele guverne, mai mult sau mai putin democratice, care oricat am vrea nu puteau fi acuzate de bolsevism, desi legitimarea acestuia incepuse, au adoptat o politica speciala de reconstructie a tarii pe termen mediu si lung, pe care au continuat-o vrand - nevrand si comunistii. Sa ne aducem aminte ca s-a apelat la voluntariat - asa-numitii brigadieri - recrutati dintre cei mai buni specialisti, pe care razboiul ii lasase in viata, pentru a reface rapid infrastructura distrusa. Au fost (re)construite cu sacrificii imense, sosele, viaducte, unitati energetice, cai ferate, porturi si aeroporturi, etc. Toate aceste elemente de infrastructura, s-au facut pe cheltuiala statuluisi si au creat conditiile propice prin anii '60 pentru dezvoltarea industriei de toate tipurile. Desi ulterior au devenit obiect de lauda pentru comunisti, nu se poate spune ca aceste obiective economice au fost ctitorii comuniste. Mai degraba, urmasii acelor brigadieri, au format o imensa retea de rezistenta pasnica, prin dezvoltare tehnologica, la care statul oricat de comunist ar fi fost nu s-a putut opune. Acea retea de infrastructuri, de nelinlocuit, pentru o dezvoltare durabila, s-a degradat in timp si chiar a devenit improprie in preajma revolutiei. Romania se afla deci dupa revolutie (respectand anumite delimitari si proportii) in aceeasi situatie in care se afla dupa 1945. Adica trebuia re-elaborat de urgenta un plan de dezvoltare durabila pe termen lung, dar mai ales mediu, care sa fie respectat pas cu pas. Deci, hai sa privim lucrurile asa cum sunt RR. Ca sa infiintezi o microintreprindere industriala in Romania anului 2011, trebuie ca initiator privat sa ma gandesc sa o amplasez pe undeva pe langa o cale de acces, cu rang de cel putin drum national, care cei de aici stiu cum arata. Daca in plus vreau sa mai fac operatiuni de import-export in cont propriu, imi mai trebuie acces la gari de cai ferate, porturi si aeroporturi, despre care mai bine sa nu mai vorbim. Cel putin in aceasta consta rolul oricarui stat modern.

 

Toata poliloghia de mai sus RR, a fost doar pentru a-ti raspunde la ceea ce nu vezi tu de acolo, sau vezi probabil destul de rar cand mai vii ca turist in Romania. Eu insa ma refeream la un fenomen mult mai ingrijorator, care de acolo se vede si mai putin. Ma refeream la faptul ca ultimele generatii de ingineri bine pregatiti sunt exact cei care dupa revolutie si-au inceput activitatea din plin. Ei au acum cam varsta ta - 45...50 de ani. Doar in mod cu totul si cu totul izolat, mai exista rataciti pe ici pe colo ingineri mai tineri de 45 ani. Aceste lucruri, se vad insa foarte bine de aici RR, iar rolul predominant in actiuni de re-creare a bazei de specialisti in orice tara, il are tot statul, prin sistemul de invatamint, dar mai ales prin ceea ce analizam mai sus - crearea bazei de infrastructura, necesara demararii si mentinerii ulterioare a obiectivelor economice. Pentru ca de geaba exista un sistem de invatamant - care si el este in regres - daca nu exista unitati tehnologice unde tanarul inginer isi poate desfasura activitatea. In acest sens, acest forum, precum si altele frecventate pe Internet, au devenit pentru romani, unitati informale de rezistenta moderna, impotriva pasivitatii statului in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara a tehnologiei in Romania. De aceea am remarcat ca pozitiv si bine venit - si de urmat si de catre altii - un lucru mai putin observabil pentru un occidental, si anume sprijinirea prin mijloace private a unei tinere interesate de electronica si care poate peste cativa ani ar putea intra in noua generatie de ingineri specialisti romani cu obiectivul de a lucra in Romania. Intre generatia ei si cea a noastra se va casca in acel moment o mare prapasie generata de lipsa generatiilor intermediare de specialisti. De aceea incercam sa facem pe forum o educatie tehnologica, asa cum ne pricepem noi acestia, care nu peste mult timp vom fi - cu putin, sa poate cu mult noroc - pensionari.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@roadrunner, mai intai trebuie sa avem insusita electronica ca hobby si dupa aceea, dupa urmarea unor studii superioare de specialitate, sa devenim ingineri. Ceea ce nu a inteles tanara generatie de absolventi in Romania e tocmai un aspect important a problemei: ingineria nu se rezuma doar la teorie, nu esti "inginer" daca faci o facultate de inginerie, pentru ca ingineria nu e drept sau management, nu se rezuma doar la teorie. Nu inseamna ca daca ai invatat teoria esti inginer. Nu e suficient. Asta nu au inteles tanara generatie de inginerii din Romania care, culmea, au pretentii de inginer si lefuri de asemenea. Un inginer, in adevaratul sens al cuvantului, se formeaza de la intrarea la liceu si pana la iesirea din facultate, cu multa practica si teorie. Trebuie sa ai si plecare spre inginerie ca sa poti sa ajungi sus si sa spui: ...vreau sa devin un inginer de avioane, sau sa construiesc submarine, sau motoare cu reactie.. Si chiar daca sa presupunem le ai pe toate, ca sa poti sa ajungi undeva anume, iti trebuie si bani si noroc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Doar in mod cu totul si cu totul izolat, mai exista rataciti pe ici pe colo ingineri mai tineri de 45 ani"

 

deci mergem pe principiul "cantitatea de inteligenta pe pamant e constanta si populatia in continua crestere" - eu nu sunt de acord cu asta, tineri talentati de nasc continuu, ia dute pe la Nokia, sau al firmele de software zi vezi care e media de varsta, crezi ca sunt multi programatori de FPGA peste 35 de ani? Eu stiu destui ingineri buni in Brasov (proiectare de circuite digitale) care castiga aproape cat mine aici in IRL.(si nu unul ci 20 intr-o singura firma)

Pai cu ce m-a oprit pe mine lipsa drumurilor din RO sa invat singur despre FPGA-uri? nu am avut de unde sa cumpar FPGA-uri si m-am suit in tren si m-am dus la Budapesta si an cumaparat cateva si am facut placi de dezvoltare cu FPGA pe care le-am vandut la universitati? alti in timpul asta stateau la bere.

Mai vrei exemple? faceam automatizari pentru sectia de turnatorie din Roman SA Brasov, cu firma mea, aia nu aveau bani si ma plateau cu arbori cotiti de dacia (semifabricat turnat) pe care-i vindeam in pierdere la o firma care-i prelucra. Cu banii ramasi cumparam FPGA-uri, software si programatoare de microcontrolere. Tu crezi ca mi-a fost usor in RO? dar nu m-am plans si am mers mai departe, am facut cursuri de proiectare de circuite digitale post universitare (finantate de EU) la universitatea din Brasov, altii erau la bere.

Pai ce m-a oprit lipsa infrastructurii, sau guvernele socialiste sa invat despre microntrolere, FPGA, si programare de drivere linux, nu nu m-au oprit, m-au oprit sa-mi fac un website in 1998 dedicat fpga unde vindeam placi de dezvoltare nu, nu m-au oprit.

Intrebare: unde sunt profesional aia care erau la bere?

RR

 

impotriva pasivitatii statului in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara a tehnologiei in Romania.

cacat cu perje, cand Stephen Wozniak si Steve Jobs au infintat Apple crezi ca i-a sprijinit statul, sau cand aiuritii aia doi au infintat Google, sau Yahoo? astea-s cacaturi comuniste si de aici se vad cel mai bine.

Pai tu crezi ca pe guvernul Irlandez il doare in basca ca eu ma strofoc sa proiectez smart metere (contoare de energie) in timpul meu liber? de ce fac asta? pentru ca-mi place si pentru ca sunt hotarat sa fac bani cu asta. Va bazati prea mult pe stat in loc sa va bazati pe voi, si crede-ma asta se vede dupa cum scrieti. Nu sunteti cu nimic inferiori inginerilor de aici, ce va lipseste (la unii) este detrminarea.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...cand Stephen Wozniak si Steve Jobs au infintat Apple crezi ca i-a sprijinit statul, sau cand aiuritii aia doi au infintat Google, sau Yahoo?...

Toate acestea se intamplau in America, unde statul si-a facut din plin datoria. Nu cred ca in cautarea aprobarilor necesare pentru infiintarea Apple sau Google, sau Yahoo, si-au rupt planetarele la Forduri ruland pe drumuri precum centura Bucurestiului - bunaoara. In 1990, Romania avea construit cam 100 km de autostrada (Bucuresti-Pitesti) Astazi dupa douazeci de ani, are cam tot atatia, daca insumezi portiunile realmente circulabile. Deunazi, in poarta unui vecin, a intrat un biet posesor de Dacie, caruia i s-a rupt planetara intr-o groapa din sosea. Ce crezi, ca a platit cumva reparatiile primaria pentru ca groapa era comunitara? Nici gand. Tot bietul om a platit si poarta vecinului si propriile reparatii destul de consistente. Ar trebui RR sa faci o socoteala, cam cati ani i-ar trebui Romaniei sa cumuleze - spre exemplu - cei 4700 km de sosea ai Germaniei, construind cate 40 km pe an, asa cum se pare ca a facut in 2010 - asta in conditiile in care Germania ar sta pe loc. Hai sa ne gandim, ca dupa razboi si Germania si Romania au pornit aproximativ de la zero. Eu personal astept de 30 de ani ca primaria (deci statul) sa construiasca un sistem de canalizare, caci oficial traiesc la oras. Intre timp hasnaua din spatele casei s-a umplut (si am fost nevoit sa o golesc cu galeata) de zeci, daca nu chiar de sute de ori. Dintre acesti treizeci de ani douazeci sunt "in timpul erei noastre", adica dupa revolutie. Ori crezi ca astea nu sunt probleme cu care un inginer trebuie sa-si bata capul? Bineinteles ca daca dai la o parte toate aceste probleme ale societatii in care traiesti, iti poti dedica propriul timp in scopuri profesionale. Totusi, daca s-ar fi redus totul la o simpla problema tehnica, nu as mai fi postat la "Discutii libere" ci la o sectiune tehnica.

 

Altminteri, toate bune.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:discuss_gathering: Postarea gresita se datoreaza unei erori personale, dar si faptului ca nu dispun de uneltele tehnice necesare pentru a decide atata timp cat pot face modificari, inclusiv stergerea ei.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce fel de firma RR? Nu cumva era de comert, asa dupa cum am mai sporovait si mai la deal? Iti pot da suficiente exemple de oameni care pana in 1995...'96, infiintasera 4...10 firme - toate de comert.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock