Sari la conținut

termocuplu cuptor aragaz

Postări Recomandate

Dar capatul capilarului unde este?Daca este pentru aprindere nici nu are nevoie de lagatura cu termostatul.Poate cateva poze ar ajuta?

Capatul capilarului este fixat linga arzator, la ochiuri sau la cuptor,astfel incit indiferent de marimea flacarii,capilarul sa fie in contact cu flacara.Eu am un aragaz care are siguranta(termostatul) la arzatorul de la cuptor.Si eu am avut probleme de acest fel.Eu am rezolvat problema simplu.Cu o cheie am slabit piulita de fixare a capilarului si am apropiat capatul capilarului de arzator,apoi am strins piulita de fixare.Capilarul are posibilitatea de a fi atit ridicat cit si coborit,pentru ca exista si o alta piulita dedesubt.

Editat de george b
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3446-termocuplu-cuptor-aragaz/page/2/#findComment-44521
Distribuie pe alte site-uri

• 1 year later...

Generatorul de inalta tensiune(cel care da scanteia pentru aprinderea ochiului respectiv) este activ tot timpul.Din ce cauza se intampla asta?Greu de raspuns fara sa vedem aparatul.Depinde de schema,depinde de cum este gandit aragazul.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3446-termocuplu-cuptor-aragaz/page/2/#findComment-56309

• 1 year later...

Referitor la detectia flacarii, prin senzorul montat langa arzator, din descrierile de mai sus pot trage doua concluzii:

1) exista termostat (descris mai sus de utilizatorul "george b") pe baza de lichid care se dilata

2) exista termocuplu - care are la baza variatia rezistentei interne intr-un circuit electric.

In cazul meu, la un aragaz Indesit model K6G21S(W)R, am varianta 2

Inlocuind un electrod de aprindere am mai miscat/demontat si acesti detectori de flacara.

Am constatat, ca urmare a inlocuirii bujiei de aprindere, faptul ca ochiul se aprindea normal dar se stingea imediat ce eliberam butonul de reglare a fluxului de gaz..

Normal dupa ce tineam apasat butonul 2-3 secunde, detectorul de flacara se incalzea, iar la eliberarea butonului, flacara continua sa arda.

Termocuplul era destul de curat, nu avea depuneri pe partea superioara dar totusi nu functiona.

L-am demontat si curatat pe partea de fixare: gaura de suport, filet, piulita. Imediat functionarea lui a revenit la normal.

Functionarea acestui termocuplu este urmatoarea: firul electric care intra in partea inferioara a senzorului este izolat si duce la butonul de gaz(care are si o supapa actionata electric).

La existenta flacarii rezistenta interna a senzorului creste la 15-20ohmi (fara flacara este de aprox 0,6-0,8ohmi)  si comanda supapa care ramane deschisa cat timp exista flacara.

Valorile rezistentei interne a senzorului se pot masura cu un aparat electronic de masura pe scara cea mai mica de rezistoare (ohm);  se masoara intre firul de iesire si corpul senzorului.

termocuplu-indesit-w300.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3446-termocuplu-cuptor-aragaz/page/2/#findComment-65569

2) exista termocuplu - care are la baza variatia rezistentei interne intr-un circuit electric.

gresit - tremocuplul functioneaza altfel. Efect termoelectric (doua metale diferite conectate care dezvolta o tensiune prin efect termoelectric) tensiunile date de un termocuplu sint de ordinul milivoltilor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermocouple

cei ai acolo e probabil un termistor.

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3446-termocuplu-cuptor-aragaz/page/2/#findComment-65570

• 5 months later...

Azi am vazut topicul asta.Sa incepem cu inceputul.In primul rind nu este termocuplu ci un termostat si este denumita de catre constructor "sistem de siguranta pentru inchiderea gazului la stingerea accidentala a flacarii de la ochiuri sau cuptor".Termostatul functioneaza exact ca si termostatul de la masina, care se deschide cind temperatura apei din motor ajunge la o anumita valoare.Pe acelasi principiu functioneaza si termostatul de la ochiuri sau cuptor.Daca vrei sa aprinzi flacara , rotesti robinetul si cu robinetul apasat aprinzi flacara.Tii apasat robinetul timp de 5-10 secunde ,dupa care poti sa eliberezi robinetul fara ca flacara sa se stinga.Dupa stingerea flacarii dupa citeva secunde, daca vrei sa mai aprinzi flacara , va trebui sa faci aceiasi pasi. De la capatul termostatului de linga arzator,pleaca un tub din cupru cu diametrul de max.3mm.Tubul respectiv intra in lateralul robinetului corespunzator ochiului sau cuptorului.Termostatul, cel de la ochiuri sau cuptor are in tubul din cupru, un lichid special care la temperatura se dilata si apasa pe un obturator care deschide gazul .Cind nu exista flacara la ochi sau cuptor,obturatorul inchide accesul gazului la arzator,chiar daca robinetul este deschis.Acesta este mentinut in pozitia "inchis" de catre un arc.Cind vrei sa aprinzi focul la ochi sau cuptor rotesti robinetul si il mentii apasat ,tija robinetului apasa obturatorul,arcul se comprima si da posibilitate gazului sa ajunga la arzator.Gazul se aprinde iar capatul termostatului fiind in flacara se incinge,incalzind la o temperatura destul de mare lichidul din tubul din cupru care se dilata.Presiunea lichidului din tubul din cupru este destul de mare pentru a invinge forta arcului care impinge obturatorul,mentinind-ul deschis implicit accesul gazului la arzator. De ce nu mai functioneaza respectiva siguranta sau termostat? S-ar putea ca din cine stie ce cauze lichidul din tubul respectiv sa se fi pierdut.Cauze posibile?Tub spart sau fisurat,piulita cu care se prinde tubul de robinet sa se fi destrins,obturatorul blocat,capatul tubului prea departe de flacara.Daca defectiunea se repeta, intrebi la un atelier care repara aragaze ce se poate face.De cele mai multe ori se recomanda inlocuirea robinetului cu siguranta cu unul obisnuit.Daca are un astfel de robinet cu siguranta o sa ti-l inlocuiasca.

Dle George, personal va multumesc pentru informatiile pe care ni le-ati oferit, datorita acestora am inteles cum functioneaza termostatul. Aveam aceeasi problema cu un aragaz Zanussi la care se stingea flacara de la cuptor si am impins putin tubul spre flacara si acum merge fara probleme, mentine flacara aprinsa.

Toata stima! Va multumesc inca o data, m-ati scutit de timp si bani!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3446-termocuplu-cuptor-aragaz/page/2/#findComment-68314

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock