Sari la conținut

termocuplu cuptor aragaz


paulus

Postări Recomandate

Buna ziua si "La Multi Ani" tuturor membrilor forumului!

Cuptorul sau mai bine spus flacara dela cuptor nu mai sta aprinsa decat daca tin apasat butonul respectiv. Cu restul arzatoarelor nu este problema. Constructiv, cand se aprinde cuptorul, trebue sa tii 5-6 sec. butonul apasat si apoi flacara se automentine. Dupa un timp, cca 3 ani, timpul de mentinerea butonului apasat s-a tot lungit pana cand nu se mai poate utiliza. Din ce-am aflat dela prieteni, defectul este clasic la aragazurile moderne, se defecteaza termocupla sau sesizorul de prezenta flacara.

Daca s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema, va rog sa-mi spuneti cum se inlocuieste aceasta piesa, care sunt pasii de urmat si ce tip de termocupla este cel mai bun. Evident ca operatiunea se face cu gazele inchise, se verifica in final cu apuma de apa cu sapun la toate imbinarile, se monteaza de un specialist acreditat ANRE, etc...

Multumesc celor care ma pot indruma.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cred ca e o valva cu bimetal nu o termocupla, termocupla se bazeaza pe pe efectul termoelectric, iar contactul cu bimetal se baseaza pe deformarea (dilatarea) diferita a doua metale diferite suprapuse (efect mecanic)

asta e o banuiala a mea neffind spcialist. Cel mai bine vorbeste cu cei ce vand sau fac service la centrale de incalzire, ca unele au un sistem similar.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am mai citit pe alte site-uri cate ceva referitor la termocupla care de fapt este un sesizor de flacara ce comanda o valva magnetica din robinetul de gaz propriuzis. Dupa aprinderea flacarii de veghe sesizorul transmite un semnal electric catre valva ce deschide gazul la arzator la debit maxim. Apoi intervine un termostat care comanda reglarea debitului de gaz functie de pozitia selectata pe buron dela 1 la 8. Destul de complicat dar previne orice scurgere de gaz daca se stinge flacara accidental sau alte incidente periculoase. Ca orice lucru bun si ultraprotejat, probabilitatea de defectare creste exponential, fapt ce devine deranjant pentru orice gospodina care de fapt are un aragazultramodern si foarte scump, dar care nu functioneaza. Mai mult, cei dela service aragaze considera termocupla si termostatul drept consumabile ce trebuesc schimbate la 2-3 ani si la niste costuri de 35-40% din valoarea aragazului. Drept consecinta vreau sa-mi cumpar acest sesizor de flacara si sa-l schimb singur.

In acest sens am deschis topicul, poate s-a confruntat cineva cu aceasta problema si poate sa-mi dea cateva indrumari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca-l puteti localiza, verificati sa nu aiba cumva depuneri(resturi de mancare scurse pe el, sau produse de ardere) care sa creeze un strat izolator termic, viciind astfel informatia despre existenta flacarii.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

L-am localizat, este montat la baza arzatorului si cam la 5mm de flacara. Este curat si nu poate ajunge murdarie la el, partea proasta este ca nu am cum sa-l probez chiar daca il incalzesc cu bricheta sau altceva, n-am ce sa masor la celalalt capat. Dela senzor pleaca un tub capilar metalic cum este cel dela termostat, merge intre carcasa exterioara si izolatia termica si intra in laterala robinetului de gaz. Aici se rupe filmul si nu stiu ce sa-i mai fac.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cuptorul functioneaza perfect acum. Am demontat sesizorul de flacara, l-am curatat cu o perie de sarma mai mica si smirghel foarte fin, l-am montat rotit la 180 grade si mai aproape de flacara, practic cu varful in flacara. De mentionat ca pentru interventii la senzorul de flacara si la termostat nu se atinge in niciun fel traseul de gaze, deci se poate lucra fara oprirea gazului.

Nu pot spune ce a contat mai mult-curatirea senzorului, rotirea lui sau apropierea de flacara, cert este ca acum munceste corespunzator. Ramane de vazut pentru cat timp, daca mai tine 3 ani, s-a amortizat aragazul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...
  • 1 year later...

Azi am vazut topicul asta.Sa incepem cu inceputul.In primul rind nu este termocuplu ci un termostat si este denumita de catre constructor "sistem de siguranta pentru inchiderea gazului la stingerea accidentala a flacarii de la ochiuri sau cuptor".Termostatul functioneaza exact ca si termostatul de la masina, care se deschide cind temperatura apei din motor ajunge la o anumita valoare.Pe acelasi principiu functioneaza si termostatul de la ochiuri sau cuptor.Daca vrei sa aprinzi flacara , rotesti robinetul si cu robinetul apasat aprinzi flacara.Tii apasat robinetul timp de 5-10 secunde ,dupa care poti sa eliberezi robinetul fara ca flacara sa se stinga.Dupa stingerea flacarii dupa citeva secunde, daca vrei sa mai aprinzi flacara , va trebui sa faci aceiasi pasi. De la capatul termostatului de linga arzator,pleaca un tub din cupru cu diametrul de max.3mm.Tubul respectiv intra in lateralul robinetului corespunzator ochiului sau cuptorului.Termostatul, cel de la ochiuri sau cuptor are in tubul din cupru, un lichid special care la temperatura se dilata si apasa pe un obturator care deschide gazul .Cind nu exista flacara la ochi sau cuptor,obturatorul inchide accesul gazului la arzator,chiar daca robinetul este deschis.Acesta este mentinut in pozitia "inchis" de catre un arc.Cind vrei sa aprinzi focul la ochi sau cuptor rotesti robinetul si il mentii apasat ,tija robinetului apasa obturatorul,arcul se comprima si da posibilitate gazului sa ajunga la arzator.Gazul se aprinde iar capatul termostatului fiind in flacara se incinge,incalzind la o temperatura destul de mare lichidul din tubul din cupru care se dilata.Presiunea lichidului din tubul din cupru este destul de mare pentru a invinge forta arcului care impinge obturatorul,mentinind-ul deschis implicit accesul gazului la arzator. De ce nu mai functioneaza respectiva siguranta sau termostat? S-ar putea ca din cine stie ce cauze lichidul din tubul respectiv sa se fi pierdut.Cauze posibile?Tub spart sau fisurat,piulita cu care se prinde tubul de robinet sa se fi destrins,obturatorul blocat,capatul tubului prea departe de flacara.Daca defectiunea se repeta, intrebi la un atelier care repara aragaze ce se poate face.De cele mai multe ori se recomanda inlocuirea robinetului cu siguranta cu unul obisnuit.Daca are un astfel de robinet cu siguranta o sa ti-l inlocuiasca.

Editat de george b
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Problema e ca exista si ceva asemanator cu un electromagnet (o bobina din cateva spire,si un miez). Nu stiu daca asa ceva exista la toate modelele, dar sigur am vazut asa ceva. Ciudatenia e ca nu are nici o legatura cu instalatia electrica (la instanturi de acm. cu flacara de veghe nici vorba de inst.el.)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt doua circuite distincte: cel de aprindere, care poate fi piezo(la instante acm) sau electonice cu trafo de inalta (la aragaz) si circuitele de siguranta.Capatul capilarului se termina in vana de gaz(la instant) sau la robinetii de aprindere a ochiurilor aragazului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock