Sari la conținut

osciloscop simplu

rams

Postări Recomandate

bun gasit!de curand am achizitionat un tub de osciloscop(6lo1i)si as dori sa construiesc un osciloscop mai simplu, cel de la care l-am cumparat avea si schema originala a osciloscopului dotat cu tubul acesta dar mi sa parut cam complicata mai ales ca era parca in rusa din cate am vazut, de aceea rog pe cei care au mai lucrat cu tubul acesta sa-mi dea o mana de ajutor.

multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 months later...

bun gasit!de curand am achizitionat un tub de osciloscop(6lo1i)si as dori sa construiesc un osciloscop mai simplu, cel de la care l-am cumparat avea si schema originala a osciloscopului dotat cu tubul acesta dar mi sa parut cam complicata mai ales ca era parca in rusa din cate am vazut, de aceea rog pe cei care au mai lucrat cu tubul acesta sa-mi dea o mana de ajutor.

multumesc.

Nu te mai chinui sa-l construiesti. Vezi aici unul care te va multumi http://www.ekit.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=23

. Este un Osciloscop Digital care se foloseste pe un PC si mai are alte 5 functii suplimentare, analiza spectrala , analiza logica, generare semnale , generator PWN si inca o functie care nu am testat-o . Eu lucreaz de multa vreme electronica digitala si am rezolvat ceva probleme cu el.

Link spre comentariu

ma tot intreb cam ce poti sa faci cu un osciloscop cu frecventa de esantionare de 200Khz ? sa vezi prost semnale audio de 20Khz?

nu mai zic de electronica digitala ca nici semnalul de ceas de la un MCU nu se vede cu jucaria aia.

RR

Link spre comentariu

ma tot intreb cam ce poti sa faci cu un osciloscop cu frecventa de esantionare de 200Khz ? sa vezi prost semnale audio de 20Khz?

nu mai zic de electronica digitala ca nici semnalul de ceas de la un MCU nu se vede cu jucaria aia.

RR

Nu iti da cu parerea pana nu vezi ce face...

Semnalele de 20kHz nu se vad prost. Se vad foarte bine, chiar foarte bine ......tinand cont ca rezolutia monitorului meu este SVGA.

Eu vorbesc aici de aparatura ieftina cu care iti faci treaba. Nu mai vorbesc despre faptul ca toate marimile vizualizate se pot inregistra, ca in acelasi aparat este si analizor spectral, analizor logic pe 16 canale, generator de semnal , generator PWM si toate in acelasi pret, nu fiecare separat sute de euro.

Nu te contrazic, daca te ocupi de reparatii in video sau al microundelor (zic si eu...)...iti cumperi scule pe masura....cheltui bani...pentru ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine , dar nu induce in eroare electronistul amator care nu isi permite orice aparat si care sigur va aprecia ca poate vizualiza semnalele, chiar si la frecvente mici. De multe ori imaginile fac cat o mie de cuvinte...

Link spre comentariu

Semnalele de 20kHz nu se vad prost. Se vad foarte bine, chiar foarte bine ......tinand cont ca rezolutia monitorului meu este SVGA.

cam cum se vede o perioada a semnalului formata din 10 esantioane (200Khz impartit la 20KHz =10) - deseneaza tu cu pixu' o sinusoida din 10 puncte si spune-mi si mie cum arata. (sau mai bine o semiperioada din 5 puncte)

ce importanta are rezolutia monitorului cand tu nu ai esantioane destule sa reprezinti forma aia de unda?

ma rog, de banii aia face multe, si din pacate nu exceleaza la nici una, e bun pentru micul hobby-ist amator, aici sunt de acord cu tine.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

cam cum se vede o perioada a semnalului formata din 10 esantioane (200Khz impartit la 20KHz =10) - deseneaza tu cu pixu' o sinusoida din 10 puncte si spune-mi si mie cum arata. (sau mai bine o semiperioada din 5 puncte)

ce importanta are rezolutia monitorului cand tu nu ai esantioane destule sa reprezinti forma aia de unda?

ma rog, de banii aia face multe, si din pacate nu exceleaza la nici una, e bun pentru micul hobby-ist amator, aici sunt de acord cu tine.

RR

Chestia cu rezolutia a fost o ... gluma....care sa scoata in evidenta faptul ca se vede bine orice forma de unda afisata ( din domeniul de lucru al osciloscopului) pe ecranul monitorului. Am sa revin cu detalii , capturi de ecran si inregistrari , sa va dati seama cu toti ca nu este chiar asa... o imagine formata din 10 puncte. Am desfacut osciloscopul si citesc pe Microcontrolerul cu care este echipat ca este de la SILABS , un model C8051F321 cu un convertor AD pe 10 biti. Nu stiu daca este corect calculul tau cu 10 puncte care sa formeze o sinusoida, mai degraba Osciloscopul citeste de 10 ori pe secunda semnalul de 20KHz, pe care il afiseaza ulterior intr-o forma grafica adecvata. Am gasit aici o foaie de catalog al Microcontrolerului : http://www.keil.com/dd/docs/datashts/silabs/c8051f32x.pdf

Uite si 2 capturi pentru osciloscop si analiza logica.

post-13909-014616600 1299308548_thumb.jpg

post-13909-081426400 1299308625_thumb.jpg

Link spre comentariu

crede-ma nu ma insel cand e vorba de ADC-uri, in imaginea ta, forma e construita cu cel putin 100 de puncte pe perioada, si arata suficient de bine, dar e folosita o tehnica prin care se esantioneaza mai multe perioade (de exemplu 10) ca sa se acumuleze un numar suficient de esantioane pentru reconstructia formei. Figura asta e folosita la multe osciloscoape ieftine (e data in foaia de catalog ca: "equivalent samplig rate") si functioneaza bine cu conditia ca semnalul sa fie periodic si qvasiconstant pe numarul de perioade esantionat (merge la hobby) daca ai semnal neperiodic, nu mai e de folos. (deci nu poti vedea regimuri tranzitorii, glitch-uri, oveshoot-uri, sau ringing)

In electronica digitala (specialitatea mea) tot ce se intampla interesant de vazut pe oscilocop e in jurul tranzitiilor (a fronturilor) si acolo e caca maca osciloscopul asta. (am avut cazuri cand un periferic I2C care are semnale relativ lente, 100Khz clk, avea o buba pe frontul crescator al clock-ului si nu puteam sa vad corect cu osciloscopul meu de 100Mhz numai cu unul cu latime de banda de 300Mhz, pana n-am inteles ce se intampla cu clock-ul nu am putut rezolva problema aia)

Osciloscopul asta ieftin e bun daca injectezi semnal de test dintr-un generator (semnal periodic) si vrei sa-l vezi la iesirea unui amplificaor, la asa ceva merge, sau sa vezi daca oscileaza.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

crede-ma nu ma insel cand e vorba de ADC-uri, in imaginea ta, forma e construita cu cel putin 100 de puncte pe perioada, si arata suficient de bine, dar e folosita o tehnica prin care se esantioneaza mai multe perioade (de exemplu 10) ca sa se acumuleze un numar suficient de esantioane pentru reconstructia formei. Figura asta e folosita la multe osciloscoape ieftine (e data in foaia de catalog ca: "equivalent samplig rate") si functioneaza bine cu conditia ca semnalul sa fie periodic si qvasiconstant pe numarul de perioade esantionat (merge la hobby) daca ai semnal neperiodic, nu mai e de folos. (deci nu poti vedea regimuri tranzitorii, glitch-uri, oveshoot-uri, sau ringing)

In electronica digitala (specialitatea mea) tot ce se intampla interesant de vazut pe oscilocop e in jurul tranzitiilor (a fronturilor) si acolo e caca maca osciloscopul asta. (am avut cazuri cand un periferic I2C care are semnale relativ lente, 100Khz clk, avea o buba pe frontul crescator al clock-ului si nu puteam sa vad corect cu osciloscopul meu de 100Mhz numai cu unul cu latime de banda de 300Mhz, pana n-am inteles ce se intampla cu clock-ul nu am putut rezolva problema aia)

Osciloscopul asta ieftin e bun daca injectezi semnal de test dintr-un generator (semnal periodic) si vrei sa-l vezi la iesirea unui amplificaor, la asa ceva merge, sau sa vezi daca oscileaza.

RR

Si asa ne intoarcem de unde am plecat. M-a bucur ca esti de acord ca si acest aparat poate fi folositor. Nu am avut nici o intentie sa m-a laud ca am un osciloscop profesional. Aici este vorba de electronistul amator sau de laboratorul de acasa. Este o penurie mare de electronisti in lumea asta a noastra. Acum , tinerii, daca stiu sa schimbe niste placi intr-un calculator au impresia ca sunt buni, dar cand ii pui sa lipeasca doua fire au nevoie de calificare. Parerea mea, cred ca electronica nu prea mai este un Hobby, poate si din cauza ca electronistul amator crede ca nu are acces la aparatura de testare ieftina. Suntem inundati de rebuturi electronice si lumea s-a invatat sa arunce electronica sticata chiar daca defectele sunt minore. In ultimi ani, probabil si din cauza crizei financiare, am avut discutii cu diverse companii care au dorit sa repare cutii intregi de module aruncate, deoarece nu au tehnicieni suficient de buni electronisti pentru efectuarea reparatiilor. Tehnicienii lor merg de multe ori pe reparatii facute dupa ureche, dupa o lista de defecte mostenita de la Nea Gicu, si cand nu reusesc reparatia schimband un tranzistor, arunca placile la lada de rebuturi. Rezolva defectul dar nu cauta sa inteleaga si sa elimine cauza care a generat acel defect. Nu zic, in ziua de azi lucrurile sunt cu mult mai complicate ca altadata. Dar toate pleaca din pozitia de electronist amator, din experienta acumulata in multele ore petrecute construind si testand si reconstruind si iar testand. Aici este bun aparatul asta , Osciloscopul USB (eu aici il folosesc si-mi este foarte util). Cred ca electronisti amatori trebuie incurajati, nu descurajati . Sfatul meu este ca electronistul amator poate folosi aparatura ieftina pentru pentru laboratorul de acasa, iar atunci cand ajunge sa lucreze intr-un laborator al vre-unei companii sa fie pregatit pentru utilizarea aparaturii performante. Acum , pe cine il tine buzunarul, isi poate lua ce doreste. Oricum, m-a bucur ca am avut discutia asta. Bafta.

Link spre comentariu

orice aparat poate fi folositor intr-un fel sa altul.

Eu am incercat sa descriu aparatul din perspectiva mea, atargand atentia ca lucrurile astea de 150 eur nu te pot ajuta la lucruri mai complicate. Daca ai fi citit pe forum mesajele din ultimele luni, o gramada de copii se chinuie sa incropesca module DC/DC in comutatie si nu au osciloscop, sau construiesc frecventmetre de 1-10Mhz cu PIC/AVR, pe astia nu-i ajuta prea tare osciloscopul asta mic cu o rata de esantionare de 200KHz, practic e folositor celor care-si pot duce viata sub 20 KHz, cate aplicatii digitale din ziua de azi (chiar si la nivel de amator) mai sunt sub frecventa asta? Eu personal nu mi-as lua un aparat care are potentialul sa ma ajute in 10% din montaje, dar cum am mai spus asta e parere pesonala si nu incerc s-o impun nimanui.

Pentru semnale lente (sub 5Khz sau 1Khz sinus) mai bine sa construiasca osciloscopul postat de EDY (cateva mesaje mai sus) macar invata ceva din tot exercitiul ala, si nu cred sa coste mai mult de 40 eur toata constructia aia. Eu personal as fi pus un ADC mai serios la jucaria aia (ceva cu rata de esantionare de 10 Mhz si memorie externa pentru a salva esantioanele cu DMA)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock