Sari la conținut

Variator tensiune...

alynjmenaru

Postări Recomandate

Am montat un variator de tensiune la un numar de 10 spoturi (spoturi normale).Un spot consuma 35 Watt.Variatorul este unul normal,turcesc cred.Pe cutia lui scria ca suporta 600 wati.Eu m-am gandit ca suma aceea se totalizeaza din adunarea consumatorilor (in cazul meu 10x35=350).Intrebarile ar fii urmatoarele:

1.O intensitate scazuta a spoturilor (reglata din variator) rezulta si o scadere a consumului de energie electrica?

2.Am observat ca de multe ori cand opresc variatorul,spoturile fac un "blitz"...din ce cauza?a variatorului sau a curentului?

3.Stiu ca spoturile cu led nu pot fi "reglate din variator",ele ramanand la intensitatea lor nativa indiferent de reglajul variatorului.Daca inlocuiesc de exemplu 4 spoturi (din cele 10) cu led,rezultand 6 spoturi normale si 4 cu led,este vreo problema la folosirea variatorului?Adica cele cu led vor ramane constant iar cele normale vor avea intensitatea reglata din variator.

4.Daca tin variatorul la minim o perioada indelungata de timp exista vreun risc sa se arda?Pt ca am inteles de la cineva ca se poate defecta din aceasta cauza.Prin "minim" ma refer la o intensitatea foarte scazuta a spoturilor.

Multumesc frumos.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1.O intensitate scazuta a spoturilor (reglata din variator) rezulta si o scadere a consumului de energie electrica? Da

2.Am observat ca de multe ori cand opresc variatorul,spoturile fac un "blitz"...din ce cauza?a variatorului sau a curentului?Cum anume blitz?

3.Stiu ca spoturile cu led nu pot fi "reglate din variator",ele ramanand la intensitatea lor nativa indiferent de reglajul variatorului.Daca inlocuiesc de exemplu 4 spoturi (din cele 10) cu led,rezultand 6 spoturi normale si 4 cu led,este vreo problema la folosirea variatorului?Adica cele cu led vor ramane constant iar cele normale vor avea intensitatea reglata din variator.

.V-as ruga sa reformulati. personal, n-am inteles despre care este problema.

Link spre comentariu

1.O intensitate scazuta a spoturilor (reglata din variator) rezulta si o scadere a consumului de energie electrica? Da

2.Am observat ca de multe ori cand opresc variatorul,spoturile fac un "blitz"...din ce cauza?a variatorului sau a curentului?Cum anume blitz?

.V-as ruga sa reformulati. personal, n-am inteles despre care este problema.

Cand am zis blitz m-a refer ca o lumina de intensitate mare care tine o fractiune de secunda in maomentul opriri variatorului.

Vreu sa scot din cele 10 spoturi,4.Pe care sa le inlocuiesc cu unele cu led.deci 6 normale iar 4 cu led.Sper ca intelege-ti acum.Vedeti ca am mai adaugat o intrebare in post.Multumesc.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

nu lega led-uri la variator ca poti distruge dicruitul de comanda a led-urilor.

Exista si circuite de comanda a ledurilor care sunt compatibile cu variatoarele cu triac dar sunt destul de complexe si scumpe. Putin probabil ca ale tale sa fie ca cele mentionate de mine.

in concluzie nu lega ledurile dupa variatorul cu triac.

Daca vrei sa vezi cam cat de complex e un ciruit driver pentru led-uri compatibile cu triac uite aici:

http://www.national.com/ds/LM/LM3445.pdf

oricum circuitul de mai sus e o jucarie fata de ce se folosesc in ziua de azi pe submarine.

Cand am zis blitz m-a refer ca o lumina de intensitate mare care tine o fractiune de secunda in maomentul opriri variatorului.

probabil un variator construit prost (ieftin) sau traful spot-urilor care e sarcina inductiva face ca variatorul sa nu functioneze corect. Nu ne-ai spus ce fel de spoturi sunt (tensiunea) si cum sunt alimentate, transformator sau convertor.(sau fara daca sunt la tensiune mare)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

nu lega led-uri la variator ca poti distruge dicruitul de comanda a led-urilor.

Exista si circuite de comanda a ledurilor care sunt compatibile cu variatoarele cu triac dar sunt destul de complexe si scumpe. Putin probabil ca ale tale sa fie ca cele mentionate de mine.

in concluzie nu lega ledurile dupa variatorul cu triac.

Daca vrei sa vezi cam cat de complex e un ciruit driver pentru led-uri compatibile cu triac uite aici:

http://www.national.com/ds/LM/LM3445.pdf

oricum circuitul de mai sus e o jucarie fata de ce se folosesc in ziua de azi pe submarine.

probabil un variator construit prost (ieftin) sau traful spot-urilor care e sarcina inductiva face ca variatorul sa nu functioneze corect. Nu ne-ai spus ce fel de spoturi sunt (tensiunea) si cum sunt alimentate, transformator sau convertor.(sau fara daca sunt la tensiune mare)

RR

spoturile sunt legate direct la firele de curent electric(fara transformator sau altceva...)Poate imi raspundeti si la ultima intrebare.Multumesc.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

4.Daca tin variatorul la minim o perioada indelungata de timp exista vreun risc sa se arda?Pt ca am inteles de la cineva ca se poate defecta din aceasta cauza.Prin "minim" ma refer la o intensitatea foarte scazuta a spoturilor.

Multumesc frumos.

ce sa se arda, variatorul? spoturile? led-urile?

variatorul nu are de ce sa se arda pe minim.

spoturile nici ele

led-urile daca sunt de tensiune scazuta, se poate distruge cicuitul driver care le comanda, daca sunt se tensiune mare (fara driver electronic) nu sunt sigur dar cred vor rezista.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

ce sa se arda, variatorul? spoturile? led-urile?

variatorul nu are de ce sa se arda pe minim.

spoturile nici ele

led-urile daca sunt de tensiune scazuta, se poate distruge cicuitul driver care le comanda, daca sunt se tesnsiune mare (fara driver electronic) nu sunt sigur dar cred vor rezista.

RR

La intensitate mica,variatorul ma interesa daca se poate arde.Si spoturile cu incandescenta si cele cu led se leaga direct fara nici un transformator sau altceva...cum am mai zis,cele cu incandescenta consuma 35 watt iar cele cu led (am deschis si un post desprea asta) consuma 2.8 asa scrie pe cutie si au cate 18 leduri.Deci ma sfatuiti sa nu le folosesc pe variator impreuna cu cele cu incandescenta...?Si inca o intrebare...cam cat consuma un spot (35 watt) cand este tinut pe minim din variator.Multumesc.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

de obicei scrie pe ambalaj daca sunt "triac dimmable" adica compatibile cu variatoare cu triac.

daca nu scrie atunci cel mai probabil nu sunt. Sfatul meu e sa nu le legi la variator daca nu e specificat, dar daca insisti sa faci un experiment pe riscul tau poti sa legi unul sa vezi ce se intampla.

Oricum nu e o idee buna sa le combini, pentru ca becurile cu incandescenta se vor regla pe in interval mare iar ledurile probabil sa sa treaca din aprin in stins in jurul valorii maxime a variatorului.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

de obicei scrie pe ambalaj daca sunt "triac dimmable" adica compatibile cu variatoare cu triac.

daca nu scrie atunci cel mai probabil nu sunt. Sfatul meu e sa nu le legi la variator daca nu e specificat, dar daca insisti sa faci un experiment pe riscul tau poti sa legi unul sa vezi ce se intampla.

Oricum nu e o idee buna sa le combini, pentru ca becurile cu incandescenta se vor regla pe in interval mare iar ledurile probabil sa sa treaca din aprin in stins in jurul valorii maxime a variatorului.

RR

Si daca ar fii "triac dimmable" spoturile cu led ar putea fi modificata si intensitatea luminii...?sau doar ar suporta varioatorul fara sa se arda?Si mai pun odata intrebarea aici pt ca poate nu ati observat-o..."cam cat consuma un spot cu incandescenta de 35 watt tinut la minim din variator.Multumes frumos.Sunteti de un mare ajutor.

Link spre comentariu

daca sunt "triac dimmable" se regleaza corect (aproape la fel cu becurile)

daca un spot e de 35W cand il folosesti laq 10% va consuma 3.5W (logic nu?) variatorul taie din forma de unda a curentului alternativ (sinusoidala) deci reduce energia transferata becurilor in functie de pozitia potentiometrului.

Asta funtioneaza bine la becurile cu incandescenta pentru ca nu se sting pe perioada pauzelor de curent (unde taie variatorul) din cauza inertiei termice a filamentului. In cazul ledurilor care nu au inertie, daca sunt atacate direct (fara driver electronic) ele se vor stinge si aprinde cu frecenta (dubla)retelei adica cu 100Hz. De reglaj nu poate fi vorba, daca tensiunea scade cu 10% led-urile se sting.

RR

Link spre comentariu

daca sunt "triac dimmable" se regleaza corect (aproape la fel cu becurile)

daca un spot e de 35W cand il folosesti laq 10% va consuma 3.5W (logic nu?) variatorul taie din forma de unda a curentului alternativ (sinusoidala) deci reduce energia transferata becurilor in functie de pozitia potentiometrului.

Asta funtioneaza bine la becurile cu incandescenta pentru ca nu se sting pe perioada pauzelor de curent (unde taie variatorul) din cauza inertiei termice a filamentului. In cazul ledurilor care nu au inertie, daca sunt atacate direct (fara driver electronic) ele se vor stinge si aprinde cu frecenta (dubla)retelei adica cu 100Hz. De reglaj nu poate fi vorba, daca tensiunea scade cu 10% led-urile se sting.

RR

Va multumesc mult.Sanatate maxima!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock