Sari la conținut

LC metru pic


trax

Postări Recomandate

Am facut si eu un lc metru cu pic16f628 http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/index2.html aici este schema dar nu inteleg prima data am programat picul si am tras fire la ecran si iam pus quartul sa aprins mia afisat calibration dupa care over range,bun am zis ca merge dar sa fac schema completa si am facut schema pe o placa de test si la fel imi da over range,daca a mai facut cineva aceasta schema sa imi spuna si mie daca face la fel daca nu am inductanta de 100uH ca deocamdata nu o am am pus ceva la nimereala;poate sa influenteze si cei 2 condesatori de la quart?? ca nici pe aia nu ii am;iar la 1000pF am folosit 1nF sunt cei 2 verzi.

post-2611-045812000 1291278677_thumb.jpg

post-2611-079649400 1291278688_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

afisat calibration dupa care over range

Calibrarea nu cumva se face cu testerele in scurt, nu aveti indicatii despre cum se face in acest montaj?

ca nici pe aia nu ii am;iar la 1000pF am folosit 1nF sunt cei 2 verzi.

Pai 1000pF=1nF, care este problema.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stiu ca se face cu testerele in scurt dar nu inteleg de ce nu merge :hi: in text pe site spune de acei pini la ecran cu 1k si am 4 butoane si daca vreau sa verific oscilatorul imi da 000000000 nu am gresit nimic in schema am lucrat linistit ma gandesc sa nu fie ceva la program ca daia zic si cand era uc doar alimentat si conectat la lcd fara restul schemei rezistente etc la fel imi dadea; am programat cu clona pickit2 nu mia dat nici o eroare si am 2 uc si la amandoua la fel...poate la facut cineva sa imi spuna poate a patit la fel sau ce a descoperit.

Editat de trax
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am rezolvat a fost o greseala din schema[am aflat pe alt forum ca nu sunt singurul patit]din acel site rezistenta de 4,7k de la pinul 3 trebuia conectat la + nu la - cum este in schema ca altfel nu pornea oscilatia, acum functioneaza da urmeaza sa fac un cablaj pe masura la lcd si sa iau piesele exacte

post-2611-008857700 1291340565_thumb.jpg

Editat de trax
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stiu deoarece a modificat detinatorul siteului eu am un pdf de cateva luni si este la -,nici el nu a observat deoarece facuse cablajul si acela era corect dar schema nu,si eu facand pe cablaj de test ca nu eram sigur ca merge am facut dupa schema...asta e bine ca merge am sa ma apuc sa fac cablajul pentru lcd acesta cu pinii intr-o parte.

LCM2.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In schema respectiva e musai sa folosesti un quartz de 4Mhz, deci nu variante aproximative. Conteaza foarte mult sa folosesti si condensatoare de calitate, in special cele etalon de 1000pF.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trax,

asa cum bine spunea si Ciro, totul pleaca de la calitatea quartz-ului, fara condensatoarele de 22p de la quartz, e posibil sa pornesca oscilatorul (cu quartz) dar sa mearga schiopatand (sau de multe ori sa nici nu porneasca) e important sa ai condensatoarele alea.

Singura referinta de timp care o are pic-ul sunt oscilatiile semnalului de ceas (CLK) deci e important sa fie stabil si de frecenta pentru care a fost facut softul.

Valoarea initiala a condensatoarelor de 1nF nu e asa importanta cum e stabilitatea lor (cu temperatura si cu imbatranirea)

chiar daca valoarea initiala nu e perfecta se mai poate calibra din software, mai important e sa nu alunece in timp/temperatura.

RR

 

PS M-am uitat si eu la schema asta, e interesanta i-as adauga un tranzistor mos in loc de relelul reed care adauga condensatorul de 1 nF.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am refacut montajul de data asta pe placa normala nu test cat despre condesatoarele de 1000pf nu am gasit ceva mai bun dar o sa mai caut.Indica cu aproximatie dar trebuie sa fac rost de condesatoare mai bune ca sa fie foarte precis.

 

Video :

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

@dfi_57 felicitari pentru realizare.

 

Dupa cateva teste cu el miam dat seama ca daca il ridicam de pe masa[in aer] mai crestea valoare si daca il puneam jos scadea, am pus sub placa o tabla de aluminiu cu distaniere sa nu atinga traseele si am legat masa[-] de aluminiu si nu mai face asa.

 

Am o nelamurire daca fac calibrarea la L inductanta cu testarele in scurt coboara la 0 dar dupa careva secunde incepe sa imi apara minus - si incepe si scade [cu testerele in scurt] ceea ce ma gandesc ca se modifica frecventa, nu am gasit condesatori de 1n mai buni am pus multistrat[cred] care sunt galbeni din plastic.Cum arata cei din etanol?? poate gasesc prin casa si nu ii cunosc. Multumesc :discuss_gathering:

Editat de trax
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am incercat mai multe bobine facute de mine pe un tor de ferita, dar a fost foarte greu de reglat inductanta corecta. atunci mi-a venit o idee, sa caut o bobina cu miez reglabil si daca se poate ecranata. Am gasit in cutia cu bobine de MF. una cu inductanta apropiata. Vezi poza atasata. Valoarea exacta a inductantei se face prin rotirea miezului cu ceva izolat. Pentru a afla inductanta am folosit un adaptor construit de mine si care se conecteaza la aparatul de masura, vezi aici: Linkul meu

Masurarea inductantelor cu acest adaptor se face in doua game.selectabile cu comutatorul S1. 3uH - 500 uH low range si 100uH - 5mH high range. Se monteaza la bornele aparatului de masura si aparatul pus pe scara de 2V, valoarea se citeste direct pe aparat. Este bine sa citesti ,,How to test the circuit lcmeter", de aici:Linkul meu vei avea multe de invatat. Bobina este montata intr-un conector, gardut, pt. a putea fi schimbata usor.

Condensatorii de 1000p folositi se pot vedea in cea de-a doua poza atasata. Eu am sortat condensatorii cu un capacimetru cumparat, precizie 2%. Au fost testati la stabilitatea capacitati incalzindu-i cu ciocanul de lipit sau racindu-i, trebuie sa varieze cat mai putin.

post-4483-048500800 1294514447_thumb.jpg

post-4483-076648800 1294514494_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bobina am cumparato de la conex e fix 100uH[dupa codul culorilor atata indica] dar la condesatori tot nu am inteles ce sa caut care sunt condesatorii pusi de Dvs. ? cei albastii? ca sagetiile leati indreptat catre rezistente

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

tot nu am inteles ce sa caut care sunt condesatorii pusi de Dvs. ? cei albastii? ca sagetiile leati indreptat catre rezistente

Prietene trax, ce am notat in a doua imagine cu ,,C" si este indicat cu sageti verzi nu sunt rezistori, sunt condensatori numai ca arata ca rezistorii.

In aparatura electronica mai noua gasesti asa ceva. Vezi ca sunt si bobine care arata la fel. Intre rezistori, condensatori si bobine difera culoarea corpului componentei. Condensatorii sunt de regula portocaliu sau galben, eu am pus unul verde, :unknow: vezi imaginea, iar bobinele sunt verde deschis. Nu conteaza forma, conteaza valoarea capacitati si stabilitatea in timp a acesteia. Condensatorul si bobina cumparata de tine formeaza un oscilator pe 550kHz asa scrie in link-ul postat de mine mai sus ,,working the an oscillator parallel LC with digital exit. L is the shock of 82 ?H and C it is the capacitor of 1000 pF. The frequency therefore it is f1 = 550 kHz.". Daca aceasta fercventa este buna si stabila, atunci aparatul va functiona corect.

Poate fi vazuta pe afisajul L/C metrului.

O seara buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock