Sari la conținut

Buck-bost converter sau transformator

sinergicus

Postări Recomandate

Referitor la ridicarea tensiunii ,din cite am inteles exista cel putin 2 metode de a face acest lucru :

1. folosind principiul de transformator cu primarul si secundarul bobinat corespunzator

2.folosind principiul buck -bost converter...

Nu ma prea pricep la aceste domenii;in viziunea mea de ignorant in domeniu ,buck bost converter mi se pare mai avantajoasa deoarece ne scuteste de secundar;avem o singura bobina de pe care colectam in condensator energia care colapseaza si care are un voltaj mult superior voltajului de intrare.

Pe mine ma intereseaza sa ridic tensiunea de la 12 V CC la 1000 V CC

si sa am un amperaj de iesire undeva in jurul valorii de 20-30 ma ...

Aceasta energie este trimisa intr-un condensator de 75 -100 microfarazi ( ma gindesc ca poate fi chiar condensatorul de la buck bost converter)care trebuie sa se incarce instant si apoi sa se descarce intr-o bobina ...

Am nevoie de un sfat calificat :transformator sau buck bost converter? (avantaje,dezavantaje intre cele 2)

Poate aveti stire de un calculator pentru a introduce datele necesare si a obtine parametri de proiectare corespunzatori....

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator crriss

Buck converter si Boost converter sunt doua chestii diferite. buck e convertor coborator iar boost convertor e ridicator de tensiune. convertorul buck-boost e inversor. varianta neinversoare se numeste sepic. din 12V nu o sa scoti niciodata 1000V cu un convertor boost. e nevoie de transformator. 30mA la 1000V e suficient sa ne faca sa iti simtim lipsa. la fel si cu 100uF la 1000V. condensatorul ala poate stoca 50J !!!. sigur nu o sa gasesti un asemenea condensator, dar o sa legi serie-paralel o galeata de condesatori de tensiune mai mica.

Editat de donpetru
stergere comentarii inutile
Link spre comentariu

...Pe mine ma intereseaza sa ridic tensiunea de la 12 V CC la 1000 V CC...

Nu cred ca se poate face o ridicare de tensiune de acest ordin cu buck/bost. Convertizorul static insa este absolut necesar, iar in acelasi timp nu poate fi evitat transformatorul. Din cate inteleg, aplicatia solicita in jur de 30 W, deci un flyback ar fi cel mai indicat. In atasamentul pdf, ai un exemplu de proiectare de la a la z al unui asemenea convertizor. Succes!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Nu cred ca se poate face o ridicare de tensiune de acest ordin cu buck/bost. Convertizorul static insa este absolut necesar, iar in acelasi timp nu poate fi evitat transformatorul. Din cate inteleg, aplicatia solicita in jur de 30 W, deci un flyback ar fi cel mai indicat. In atasamentul pdf, ai un exemplu de proiectare de la a la z al unui asemenea convertizor. Succes!

Multumesc domnului Ola nicolas pentru amabilitate;

Editat de donpetru
stergere comentarii inutile
Link spre comentariu

@sinergicus,

- observ de ceva timp ca sunteti o persoana care va place sa faceti tot felul de experimente, care mai de care... "mai inovatoare". Apoi, lucrul cu tensiuni de ordinul sutelor de volti sau chiar odinul kV trebuie facut cu mare precautie, atat in ceea ce priveste masurile de protectie contra electrocutari care vor trebui luate, cat si cele de izolatie intre diverse puncte ale montajelor pe care doriti sa le realizati. Asadar mare atentie in acest sens;

- apoi, desi sunt cateva subiecte pe care le-ati tratat in forum si care li s-a parut multor utilizatori de domeniu SF, incercarile dvs. inca nu ne-au convins, macar peste 50% ca nu sunt din acest domeniu (nu e cazul acestui subiect);

- inainte sa abordati o chestiune sau vreun experiment documentati-va (tehnic), ca sa nu cadeti in derizoriu;

- referitor la subiectul acesta, va recomand un ridicator de tensiune (boost convertor) pentru ca este mult mai usor, modern si compact.

Numai Bine

Link spre comentariu

Poate aveti stire de un calculator pentru a introduce datele necesare si a obtine parametri de proiectare corespunzatori....

incearca cu pagina asta de la wurth (eu o folosesc de lene) care-ti recomanda si inductorul lor (evident)

nu e nemaipomenit de bine facuta dar e suficienta la nivelul tau de cunostinte (trebuie sa rulezi softul ala din zip)

http://www.we-online.com/web/en/emc/produkte_4/archiv_newsletter/Inductor_Selector_2.php

sau cei la national semi au o aplicatie java dar e mai complexa

http://webench.national.com/webench5/power/webench5.c

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock