Sari la conținut

racire amplificator...

alynjmenaru

Postări Recomandate

In primul rand salut toti membri sitelui!Am si eu o nedumerire personala si poate o mai au si altii...Deci,am un sistem home cinema care cica ar avea 15 watti pe iesire si 8 ohmi.Din lipsa de ocupatie am mai pus eu pe 2 iesiri cate un difuzor in plus care nu stiu cati wati are dar este pe 6 ohmi...amplificatorul are racitor pasiv (fara cooler) care se incingea destul de mult cand il "chinuiam" doar cu boxele lui.I-am atasat eu un cooler pe racitor sau radiator cum ai zice...si akum observ ca sta rece chiar si cu cele 2 difuzoare in plus forjat la maxim.Nelamurirea mea este daca se poate defecta ceva la amplificator atat timp cat sta rece racitorul tinand cont si de cele 2 difuzoare puse de mine in plus pt ca ma gandesc in necunostiinta de cauza bineinteles ca el sta rece dar acolo este vorba de intensitatea curentului,rezistenta pieselor a.s.m.d...deci lamuriti-ma si pe mine cum sta defapt treaba?Multumesc mult!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati desfacut acel sistem ? De unde ati aflat ca are iesiri de 15W si 8 Ohmi? De regula, sistemele home cinema au realizata partea de amplificare cu un circuit integrat. Daca e vorba de 15W, asa cum presupuneti, s-ar putea ca in etajul final sa aveti circuitul integrat TDA2030. Deci, trebuie mai intai sa aflati cu exactitate cum este construit etajul final (poate este realizat cu tranzistoare, putin probabil) si de abia dupa aceea, va pot spune daca puteti sau nu folosi pe iesirea unui canal, doua incinte acustice in paralel, cu impedantele specificate.

Numai Bine

Link spre comentariu

Verificati daca TDA 7269A este alimentat la cca. +/-12Vcc. Daca da, atunci puteti folosi pe iesirea TDA-ului o incinta acustica de 6 Ohm in paralel cu o alta incinta de 8 Ohmi si cu un radiator corespunzator.Daca tensiunea de alimentare este mai mare atunci nu puteti folosi TDA cu aceste incinte. Oricum, chiar si asa 8 || 6 = 3,5 Ohm. Ceea ce este usor sub limita minim admisa.

Link spre comentariu

cred ca aceea este tensiunea la care este alimentat tda7294 dar orilum pe aceea iesire nu pot lega nimic deoarece este subwoofer activ iar difuzorul se afla in el impreuna cu statia propriuzisa...deci doar pe iesirile de sateliti pot lega.totusi nu m-am lamurit in privinta racitorului...adica se poate defecta sau nu ceva atat timp cat este rece?

Link spre comentariu

Va repet, in primul rand trebuie sa aflati cu ce tensiune este alimentat TDA 7269A. Acesta este TDA-ul satelitilor. Pe una din iesirile acestui TDA ati conectat boxele mentionate.

In al doilea rand, avand in vedere ca sarcina rezultata prin conectarea celor doua boxe in paralel este aprox. 3,5 Ohmi (sub cei 4 Ohmi admisi de acel TDA), pentru orice eventualitate - sa presupunem ca nu aveti cum sa aflati tensiunea de alimentare - ar fi bine sa nu folositi doua boxe in paralel pe o singura iesire. Mai sus va spuneam ca ati putea doar daca tensiunea de alimentare este max. +/-12Vcc, dar cum nu puteti sa aflati lucru asta, mai bine nu le conectati asa.

Apoi, incalzirea lui TDA 7269A este dependenta de valoarea sarcinii (calculata anterior) si cat de tare dati volumul cu semnal audio. Deci, practic ati putea folosi acele boxe in paralel pe iesirea acestui TDA cu conditia sa nu dati volumul la maxim, dar nu stiu cat de mult va convine sa folositi sistemul in asa fel.

Nu am zis nimic de TDA-ul subwoofer-ului (TDA7294) pentru ca acesta nu intereseaza in problema pe care ati expus-o initial, asta daca nu cumva va ganditi la altceva.

In final, recitind topicul, as vrea sa va mai intreb (ca sa lamurim si acest aspect): cand spuneti ca ati mai conectat un difuzor in paralel pe iesirea de sateliti, unde l-ati conectat: in boxa, in paralel cu woofer-ul (difuzorul de bass) sau notiunea de difuzor folosita de dvs. reprezinta o alta boxa (initial asa am inteles)?

Numai Bine

Link spre comentariu

deci...din 5 sateliti cat are sistemul eu am mai legat cate un difuzor(de fapt este tot satelit dar de la alt sistem) la doi din ei,in felul urmator:am scos firele din spate de la sateliti(plus si minus,le-am legat de plus si minusul satelitilor care ia-m pus in plus iar apoi am bagat din nou firele in spatele satelitilor originali.cam asa am procedat...acum am inteles ca treaba e mai complicata pt a da un raspuns exact neavand toate detaliile de care aveti nevoie,dar din cate am inteles se poate defecta chiar daca este rece...?

Link spre comentariu

V-am spus mai sus in ce conditii se poate defecta:

Apoi, incalzirea lui TDA 7269A este dependenta de valoarea sarcinii (completez a impedantei boxelor calculata anterior) si cat de tare dati volumul cu semnal audio.

Cand spuneti mai sus "sta rece" va referiti la radiatorul pe care e prins TDA 7269A? Daca e asa, atunci temperatura radiatorului nu reprezinta un punct de reper ca sa stabiliti daca se poate defecta sau nu un circuit integrat ca TDA 7269A. Spre exemplu, cred ca nu e cazul dvs., dar radiatorul poate avea, sa presupunem o suprafata foarte mare. Atunci daca TDA 7269A lucreaza pe iesiri sub impedante de 4 Ohmi acesta se poate defecta, lucru pe care nu-l puteti sesiza punand mana pe radiator, deoarece daca radiatorul e mare acesta s-ar putea sa se incalzeasca foarte putin. Apoi, nu stiu exact ce radiator aveti atasat de acest TDA in sistem ca sa va pot spune daca va sta sau nu rece. Asta va ramane sa determinati dvs. practic.

Link spre comentariu

V-am spus mai sus in ce conditii se poate defecta:

Apoi, incalzirea lui TDA 7269A este dependenta de valoarea sarcinii (completez a impedantei boxelor calculata anterior) si cat de tare dati volumul cu semnal audio.

Cand spuneti mai sus "sta rece" va referiti la radiatorul pe care e prins TDA 7269A? Daca e asa, atunci temperatura radiatorului nu reprezinta un punct de reper ca sa stabiliti daca se poate defecta sau nu un circuit integrat ca TDA 7269A. Spre exemplu, cred ca nu e cazul dvs., dar radiatorul poate avea, sa presupunem o suprafata foarte mare. Atunci daca TDA 7269A lucreaza pe iesiri sub impedante de 4 Ohmi acesta se poate defecta, lucru pe care nu-l puteti sesiza punand mana pe radiator, deoarece daca radiatorul e mare acesta s-ar putea sa se incalzeasca foarte putin. Apoi, nu stiu exact ce radiator aveti atasat de acest TDA in sistem ca sa va pot spune daca va sta sau nu rece. Asta va ramane sa determinati dvs. practic.

Radioatorul este mare si este in afara statiei (subwooferului) pe acest radiator sunt toti cei 4 finali(tda 7269a si tda 7294).Pot sa verific in orice moment temperatura punand mana pe el (deaia am si zis in post ca fara coolerul pus de mine statea foarte incins).Deci pana in final se poate defecta daca ai atasez alte boxe...am inteles.Dar doar cu boxele lui cu volumul la maxim si radiatorul stand rece nu se poate defecta.Cred ca am inteles bine...

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu

Un amplificator se poate defecta din diverse cauze. Avand un radiator mare (supradimensionat) e mai putin probabil sa se defecteze din cauza supraincalzirii (suprasarcina)

Nu e important ca un amplificator sa stea rece, e important sa nu urce peste o anumita temperatura maxima in conditii de sarcina nominala (pentru care a fost construit) lucrurile astea sunt scrise de obicei in specificatiile produsului (in manualul de utilizare)

doua lucruri sunt importante sarcina maxima, si temperatura maxima a mediului in care poate functiona (de regula max 40C la bunurile de larg consum)

RR

Link spre comentariu

imi raspunde si mie cineva...se poate defecta sau nu...atat timp cat sta rece?

Iata un raspuns simplu si clar: toate dispozitivele semiconductoare, indiferent daca sunt circuite integrate sau discrete, au garantata functionarea cat timp temperatura capsulei se afla la temperatura mediului iar tensiunea pe jonctiuni nu depaseste valoarea de strapungere. In aceasta consta de fapt succesul unora care reusesc sa scoata putere peste cea de catalog (si eu am reusit sa extrag puteri pana la dublu din semiconductori, dar si din tuburi electronice pe vremuri), daca reusasc sa tina capsula rece (la tuburi sa nu se supraincalzeasca anodul). Deci, raspunsul este clar: daca nu ai intervenit in modificarea vreunei tensiuni sau nu ai inlocuit rezistente care sa schimbe tensiunea de polarizare in anumite puncte, totul este OK cat timp capsula sta rece. Este un principiu pe care vad ca foarte multi "sfatuitori" l-au uitat, inlocuindu-l cu tot felul de filosofii alambicate. Felicitari pentru preocupari!

Link spre comentariu

"indiferent daca sunt circuite integrate sau discrete, au garantata functionarea cat timp temperatura capsulei se afla la temperatura mediului"

temperatura mediului poate sa fie diferita la 6000 m sub apa sau la instalatie de foraj (sau la avioane unde merge la +20C la -40C in cateva minute)

cu tot respectul, nici o foaie de catalog nu garanteaza temperatura de functionare in functie de temperatura mediului. Temperatura mediului e diferita in limite foarte largi, (producatorul nu stie unde anume o sa folosesti semiconductorul) - de obicei e dat un interval de temperaturi (absolute nu relative) pentru domeniul comercial sau industrial al capsulei si resistenta termica semiconductor capsula, si capsula mediu.

Radiatorul il alegi in functie de diferenta intre mediul tau ambiant (in functie de aplicatie) si temperatura la care ti-ai propus sa-ti functioneze semiconductorul.

Iar afirmatia cu cat e mai rece e mai bine iar nu e corecta, la circuite digitale FPGA intarzierile de propagare prin porti sunt proportionale cu temperatura dar in sens invers fata de intarzierile din conexiuni (metal layer) si nu se anuleaza una pe alta, deci e o functie destul de complicata de modelat. Daca ai modul in fpga care e proiectat prost (cu mai multe cai combinatoriale) poti ajunge la hazard logic sau la metastabilitate la diferite temperaturi.

Ma indoiesc ca cel ce a initiat topicul asta e interesat pana la sange, el a pus o intrebare simpla, daca a facut bine ca racit fortat radiatorul, a facut bine, acum poate sa puna amplificatorul si intr-un mediu mai cald. (parerea mea)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock