Sari la conținut

Schema simpla si performanta de amplificator

titi

Postări Recomandate

O fi chiar asa ? Daca da, as dori sa-mi aratati si o schema pe tranzistoare buna (am auzit ca cele...parca pe FET-uri sunt mai bune ?

Sunetul redat de un montaj cu tranzistoare nu se compara cu sunetul redat de un integrat in tehnologie monolitica gen TDA. Ca "incepator" in amplificatoare va recomand sa realizati un montaj cu TDA2050. Ati putea incerca si o alta schema cu tranzistoare MOS-FET, cum sunt cele prezentate aici. Alegerea va apartine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunetul redat de un montaj cu tranzistoare nu se compara cu sunetul redat de un integrat in tehnologie monolitica gen TDA.

Poate ca e un pic offtopic,dar am o curiozitate totusi.

Am tot auzit ca amplifurile cu tranzistoare sunt superioare celor cu circuite integrate.

Sa fie asa de net sesizabila urechii umane diferenta sau e mai mult o chestie de teorie doar?

Pana la urma si circuitele integrate sunt facute tot dintr-un ansamblu de tranzistoare si alte componente,nu?

Care ar' fi "smecheria" de sunt mai superioare cele cu tranzistoare?

Mersi.

Link spre comentariu

Care ar' fi "smecheria" de sunt mai superioare cele cu tranzistoare?

Performantele amplificatoarelor audio (Slew rate, raport semnal zgomot ...) sunt decisiv influentate de tehnologia adoptata la realizarea lor: monolitica (ex. TDA2030, TDA7294 etc), hibrida (ex. STK4148 ...) si discreta (orice montaj cu tranzistoare).

In general, se poate afirma ca:

- tehnologie monolitica este pentru uz casnic, considerata fara mari pretenti;

- tehnologie hibrida este utilizata in sistemel audio home si semiprofesionale;

- tehnologie discreta se utilizeaza numai in aplicatiile profesionale unde se poate combina cu tehnologia monolitica pentru realizarea unor etaje din lantul sistemului audio respectand cerinte mult superioare elaborari unor circuite integrate monolitice destinate in mod uzual aplicatiilor de larg consum.

Actualmente, un sistem audio Hi-Fi poate fi realizat cu orice tip de tehnologie, fiecare tehnologie permitand modularea unui anumit prag maxim de putere de catre amplificatorul audio dupa cum urmeaza:

- tehnologie monolitica - capsule de amplificatoare audio cu puteri pana in 50W (slew rate scazut, raport semnal zgomot relativ scazut, dinamica scazuta);

- tehnologie hibrida - capsule de amplificatoare audio cu puteri de regula pana in 200W (slew rate de nivel mediu, raport semnal zgomot relativ ridicat, dinamica modesta);

- tehnologie discreta - amplificatoare audio cu puteri mergand pana la cateva sute de wati (slew rate mare, raport semnal zgomot ridicat, dinamica ridicata).

Acum va puteti face o idee asupra celor mentionate anterior prin care se subliniaza ca:

Sunetul redat de un montaj cu tranzistoare nu se compara cu sunetul redat de un integrat in tehnologie monolitica gen TDA.
Link spre comentariu

ok, multumesc mult - interesanta dezbaterea asta, chiar nu stiam chestia cu tehnologiile de realizare a amplificatoarelor. Cred ca pana la urma am sa cumpar un kit cu tranzistoare MOS de la firma aia.

inca o data multumiri tuturor.

Link spre comentariu

Da, aveti dreptate. Kiturile de la firma e****** au o putere de 100W. Cum as putea sa micsorez puterea, adica sa o aduc la un 30W precum ati spus. Sau mai bine sa cumpar sau sa fac niste montaje cu TDA2050. Sunt cam indecis. :b7:

Link spre comentariu

Cum as putea sa micsorez puterea, adica sa o aduc la un 30W precum ati spus.Sau mai bine sa cumpar sau sa fac niste montaje cu TDA2050.

Ce rost are sa cumparati un autobuz,daca aveti nevoie de o bicicleta.

Link spre comentariu

Ce rost are sa cumparati un autobuz,daca aveti nevoie de o bicicleta.

Buna comparatia.

Totusi, eu vroiam sa stiu daca se merita ? Adica daca tot suna mai bine sa incerc sa-i fac o adaptare la amplificatorul ala de 100W sa scoata cat imi trebuie mie ? Am inteles din ce am citit de pe site-ul ala ca nu are protectie. La TDA-uri cat de eficienta este protectia ?

Nu m-am hotarat inca, TDA2050 sau amplificator ala cu MOS-FET-uri ? Stiu ca sunt incepator, e primul meu amplifcator care urmeaza sa-l fac dar cred ca pana la urma o sa ma descurc!

Link spre comentariu

La TDA-uri cat de eficienta este protectia ?

Nu prea este eficienta. Te iarta o data dar dupa aceea...PA. :f1:

Amplificatorul ala de 100W nu scoate 100W, ci undeva pe la jumatate la o tens. de alimentare de +/-35vcc . Ca sa nu arzi boxele tale de magnetofon poti sa alimentezi amplif de la e****** C&S-0001 (stereo) cu +/-25Vcc (l-am probat eu varianta mono si merge)

BAFTA.

Link spre comentariu

Nu prea este eficienta. Te iarta o data dar dupa aceea...PA.

Nu stiu la TDA 2050,dar la 2020(am avut unul pentru sacrificat) i-am legat intentionat,iesirea in scurt de mai multe ori si a supravietuit,cu toate ca era unul ceh(parca MDA2020).

Link spre comentariu

multumesc tutoror, am sa cumpar pana la urma un montaj C&S-0001 (stereo) si o sa-l alimentez la +/-25Vcc. Acum sa vad de unde fac rost de niste bani, oricum pana la sarbatori vreau sa-mi termin mica mea statioara.

Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock