Sari la conținut

Schema simpla si performanta de amplificator

titi

Postări Recomandate

M-au uitat pe schemele de amplificatoare dar nu stiu care schema sa o aleg ca sa o construiesc. Ma intereseaza sa-mi fac un simplu amplificator pentru PC, stereo, de o putere asemanatoare cu a amplificatorului din fostul meu magnetofon Akai. Am niste boxe de magnetofon si ma gandesc sa le folosesc tot pe acelea. Problema e ca nu stiu ce putere avea amplificatorul ala din magnetofon si imi placea cum suna. Pentru ca e prima mea tentativa de a construi un amplificator audio, va rog sa-mi recomandati o schema simpla. La cablaje imprimante ma pricep cat de cat. As dori ca schema amplificatorului sa fie insotita si de cablaj.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tocmai acum am dat difuzor ala mare din fata boxei jos si scrie pe el un cod de genul NTRE 2701/1-83 MAX 40VA/20L4OHMI (simbolul de la ohmi, aici nu pot sa-l reproduc). Ati putea sa-mi recomandati o schema buna, acum nu stiu pe ce sa fie: tranzistoare sau un integrat ? Stiti cumva pe ce era schema din magnetofon, ma gandeam ca poate ati mai reparat si ati vazut.

Link spre comentariu

Ramane sa va decideti daca doriti cu circuite integrate sau cu tranzistoare.

Pai tocmai asta nu stiu, care schema e mai buna si daca puteti sa-mi aratati una.

Link spre comentariu

Schema cu TDA2050 este buna in regim de amator dar nu se poate declara ca este "performanta". Totusi, cred ca mag-ul ala AKAI sigur era pe tranzistoare. E bine totusi sa incepi cu un integrat mai ales ca nu ai facut nici un amplif pana acum. Poti sa incepi sa cumperi Kiturile cu TDA2050, un transformator (de preferinta toroidal) de vreo 150W pe putin (2x14V in secundar) si o punte redresoare de 10A. Condesatoarele pot fi de 4700uF la vreo 35V (daca alegi montajul cu alimentare simetrica +/-20Vcc).

Link spre comentariu

Ok, am descarcat datasheet-ul integratului, multumesc pentru informati. Cred ca am sa cumpar kiturile, acum sa vad de la ce firma. Nu stiu daca pot sa fac rost de un transformator toroidal, am vazut ca in magazine sunt cam scumpe, dar ma gandesc sa folosesc unul de la un mag mai vechi, de ala oval, parmise din doua segmente "U" construit. Credeti ca este o idee buna ?

O schema pe tranzistoare ar fi mai complexa sau e mai greu de realizat ? Am auzit ca se aud mai bine ??? :a3:

Link spre comentariu

dar ma gandesc sa folosesc unul de la un mag mai vechi, de ala oval, parmise din doua segmente "U" construit. Credeti ca este o idee buna ?

Cele cu miez dublu U,sunt cu particule orientate si au scapari mai mici,dar nu stiu daca un transformator de magnetofon va putea debita cca.6A la +/- 25V.

O schema pe tranzistoare ar fi mai complexa sau e mai greu de realizat ? Am auzit ca se aud mai bine ??? :a3:

Circuitele integrate sunt realizate din tranzistoare, pe acelasi cip.Da,este mai greu de realizat un amplificator cu tranzistori,presupune si imperecheri de tranzistori si reglaje.

Link spre comentariu

Daca mai stiti modelul de AKAI pe care l-ati vazut puteti cauta manualul service .

Si macar de curiozitate sa va uitati la partea lui de amplificare,cam cum a fost construit.

Aici sunt cateva site-uri cu scheme de magnetofoane AKAI:

http://akai.tekcities.com/models.html

http://obsoletemedia.com/geeklog/staticpag...061030062855980

Link spre comentariu

Din pacate nu mai cunosc modelul vechi de Akai. Nu mi-a treut niciodata prin cap sa-l retin inainte sa-l dezmembrez si sa-l arunc la gunoi. L-am aruncat deoarece nu mai functiona deloc si nici nu am crezut necesar util o posibila reparatie a sa. Atunci nu prea aveam idee cu ce se mananca electronica. De fapt nici acum nu prea stiu. Acum sunt anul II la facultate si am vazut ca e posibil cu cativa bani si ceva efort pentru a face un amplificator audio care sa inlocuiasca rolul magnetofonului. Totusi, sunt cam indecis: sa-l fac pe integrate sau bipolare. Un coleg de facultate, din Cluj, mi-a spus ca e mai bine pe tranzistoare dar iti trebuie o oarecare experienta. O fi chiar asa ? Daca da, as dori sa-mi aratati si o schema pe tranzistoare buna (am auzit ca cele...parca pe FET-uri sunt mai bune ?)

Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock