Sari la conținut

Angrenaje

jucausul

Postări Recomandate

discul exterior se mi?c? ?n sens contrar celui interior

Motorul de actionare are un singur sens prestabilit?

Daca realizati demultiplicarea clasic, cu doua roti dintate, nu tot se inverseaza sensul de rotire?

Daca doriti sa isi pastreze sensul, utilizati demultiplicarea cu curea.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e vorba de un motor de ac?ionare, ci este ac?ionat cu m?na ?n ambele sensuri, este un ax de poten?iometru sau de condensator variabil, dar nu este solidar cu acesta dec?t prin intermediul ro?ilor din?ate.

Sensul de rotire al axului trebuie s? corespund? cu cel al indicatorului (discului exterior) cu multiplicarea de rigoare. Vezi filmul din prima mea postare.

post-27518-0-58682200-1388850733_thumb.jpg

Editat de cordial
Link spre comentariu

Imaginea atasata de Dvs. este un cuplaj planetar, probabil are intern doua module cuplate daca pastreaza sensul intre cele doua axe.

Pentru eforturi mici se poate realiza acest sistem cu rulmenti la care exista posibilitatea mentinerii bilelor in pozitie fixa.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Eu m-am g?ndit la o chestie de tipul ?sta:

1. cu ro?i din?ate ?i

2. cu band? de fric?iune ?i curea de transmisie.

post-27518-0-53361100-1388853227_thumb.png

post-27518-0-16693700-1388854278_thumb.png

Editat de cordial
Link spre comentariu

raportul de demultiplicare optim.

Primul pas ar fi sa va decideti care trebuie sa fie acest raport si urmatorul, care este diametrul maxim al coroanei.

Pentru restul va poate ajuta D-l ola_nicolas.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Mie personal mi se pare ca asemenea mecanisme au doar avantajul de a pastra coaxialitatea arborilor diferitelor trepte.

1 - Compactitatea si dimensiunile reduse sunt discutabile, datorita existentei coroanei cu dantura interioara;

2 - Un numar foarte mare de roti dintate necesare. Pentru o singura treapta sunt necesare patru roti dintate plus o coroana cu dantura interioara, exceptand cele doua roti conice, necesare schimbarii directiei de rotatie;

3 - Jocuri multiple intre diferitele roti in miscare, precum si intre diferitii arbori si lagarele corespunzatoare, care duc la un joc final marit si care influienteaza in acest mod precizia (jocul) unghiulara a ansamblului;

4 - Pretul mare al constructiei, pe de o parte datorita multitudinii de componente si pe de alta parte existentei coroanei cu dantura interioara, care are o tehnologie aparte, mult mai costisitoare decat orice roata dintata la exterior;

5 - Problemele complicate de tehnologie, pe care le presupune coroana dintata la interior, impune comandarea ei doar in anumite ateliere, detinatoare ale acestei tehnologii;

6 - Nu in ultimul rand problemele foarte delicate care apar la centrarea mecanismului.

In filmulet, este folosit un ansamblu de piese construite din lemn si fara pretentii privind centrarea si jocurile intre diversele componente. Parerea mea este, ca daca tot se alege o varianta cu schimbarea directiei axiale de rotatie, atunci cel mai avantajos ar fi un mecanism melc - roata melcata. Doar cu doua piese in angrenare (melcul + roata) se poate rezolva elegant problema. Avantajul principal ar fi un raport de transmitere suficient de mare (mai mare decat 1:4, maximum de obtinut cu o singura treapta de roti dintate) care poate merge pana la 1:100 si chiar mai mult. Comparativ, pentru un raport maximal de 1:64, sunt necesare trei trepte de reducere precum cele din film, adica 12 roti exterioare, 3 coroane cu dantura interioara, trei suporti "stelari" cu trei brate, 12 arbori intermediari si unul pentru schimbarea directiei de rotatie, doua pinioane conice si suportul principal de sustinere al constructiei. In plus coroanele dintate la interior, care pot avea dimensiuni diferite, in functie de numarul de dinti necesari diferitelor trepte, trebuiesc centrate fata de suportul principal si intre ele printr-un sistem de stifturi cilindrice (cel putin 2 stifturi pe o treapta) foarte precise.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

a pastra coaxialitatea arborilor

Pai asa este in imaginea respectiva si eu sunt de parere ca este dificil de realizat un astfel de angrenaj in regie proprie, este si motivul pentru care am facut trimiterea la butonul cu demultiplicare, dar ste scump.

Link spre comentariu

...cu band? de fric?iune ?i curea de transmisie.

Daca ai in vedere si un asemenea sistem, atunci cel mai eficient si ieftin este cel utilizat la vechile aparate de radio - cu un disc de diametru mare si un tambur cu diametru mai mic. Pentru transmitere se foloseste un fir inextensibil, de tipul celor utilizate la pescuit. Firul se infasoara de mai multe ori pe tamburul de diametru mai mic, si va avea capetele fixate in acelasi punct pe discul cu diametrul mai mare - solidar cu axul condensatorului variabil. Intinderea necesara frictiunii, este realizata cu un arc elicoidal de intindere, avand doi ocheti la capete. Firul poate fi trecut peste un sistem de roti de scripeti, pentru schimbarea sensului si poate fi atasat unei scale cu deplasare liniara a indicatorului. La simplitatea si costul redus al sistemului, calitatile lui de precizie sunt mai mult decat satisfacatoare.
Link spre comentariu

V? mul?umesc tuturor pentru interesul acordat acestui subiect.

Se pare, totu?i, c? nu m-am f?cut destul de clar ?n?eles, a?a c? voi ?ncerca s? l?muresc unele lucruri.

?n primul r?nd, vreau s? ob?in un mecanism cu raport de demultiplicare de 1:10.

?n al doilea r?nd, doresc s? p?strez coaxialitatea arborilor deci nu m? intereseaz? ro?ile conice din exemplul luat de pe youtube,

el este doar orientativ.

A?a cum am mai spus, este vorba de o ac?ionare a unui ax de condensator variabil a?a cum se vede ?n filmul din prima mea postare. La minutul

0,32 se vede cum se ac?ioneaz? butonul central ?i u?oara deplasare a discului scalei aparatului. Dup? 5 rota?ii complete

ale butonului central se ob?ine o rotire de 180? a discului indicator.

Pesupun c? nu este necesar? o precizie de ordinul unit??ilor de micrometri.

?n al treilea r?nd, nu ?in mor?i? la realizarea mecanismului cu ro?i din?ate, orice alt? idee care s? conduc? la o dimensiune conform celei

din postarea mea cu nr. 18 (gear.jpg - presupun c? diametrul celei mai mari piese este cam de 3?4cm) ?i la un volum de munc?

c?t mai redus realizat ?n regim de amator, este binevenit?.

Link spre comentariu

Daca ai in vedere si un asemenea sistem, atunci cel mai eficient si ieftin este cel utilizat la vechile aparate de radio - cu un disc de diametru mare si un tambur cu diametru mai mic. Pentru transmitere se foloseste un fir inextensibil, de tipul celor utilizate la pescuit. Firul se infasoara de mai multe ori pe tamburul de diametru mai mic, si va avea capetele fixate in acelasi punct pe discul cu diametrul mai mare - solidar cu axul condensatorului variabil. Intinderea necesara frictiunii, este realizata cu un arc elicoidal de intindere, avand doi ocheti la capete. Firul poate fi trecut peste un sistem de roti de scripeti, pentru schimbarea sensului si poate fi atasat unei scale cu deplasare liniara a indicatorului. La simplitatea si costul redus al sistemului, calitatile lui de precizie sunt mai mult decat satisfacatoare.

Am g?sit pe net un material care descrie peste 500 de mecanisme de acord cu fir.

Nu ?tiu care este cel descris de tine.

Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock