Sari la conținut

microcontroler pe 8bit cu ADC extern de 16bit?

dan_e

Postări Recomandate

Va salut,

Am o nedumerire. Sa zicem ca am un microcontroler Atmel sau PIC pe 8bit cu porturi ADC de 10bit. As putea sa conectez la aceste microcontrolere, unul din ele, un circuit integrat ADC pe 12 sau 16biti si daca da, cum?

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interfata I2C are limita de transfer de date la aprox. 100Kb/sec. Nu stiu cat de mult te ajuta lucru asta, depinde ce vrei sa faci cu convertorul ADC de 16bit. Daca citesti semnale cu frecventa de 50hz sau de c.c., nu e o problema, dar daca te gandesti sa citesti cu ADC semnale de frecvente mai mari, atunci s-ar putea sa fie o problema. Am citit pe undeva ca exista posibilitatea sa poti transfera date pe I2C la si la viteze mai mari decat 100kb/s, dar nu cred ca se poate intre un uC Atmel pe 8 bit si un ADC pe 16bit. Nu sunt 100% sigur!

Link spre comentariu

Multumesc. Ma gandeam sa folosesc combinatia uC +ADC pentru un voltmetru-ampermetru, ca sa-i maresc rezolutia de citire. Spre exemplu, cu un ADC intern pe 10bit dintr-un microcontroler Atmel obtin rezolutii de cca. +/-10mV. Ma gandeam daca folosesc un ADC mai performant sa ma duc in +-1mV. As putea sa fac lucru asta cu un ADC pe 16bit?

Si as vrea sa-mi spuneti un ADC ieftin pe 16 bit? Un model, ceva..

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Vizitator crriss

exista microcontrollere cu ADC de 12-16 biti intern, pretul lor e comparativ sau chiar mai mic decat un mcu+external ADC. e mult mai simplu de utilizat un ADC intern. iar rezolutie de 16 biti... eu zic ca pentru o aplicatie hobby e destul 10-12 biti. pentru 16 biti daca vrei sa nu pierzi din precizie iti trebuie un buffer de intrare cu componente selectionate, cu tolerante de 200-500ppm, si o referinta de tensiune foarte precisa. pana si layout-ul cablajului poate influenta precizia.

Link spre comentariu

Am citit pe undeva ca exista posibilitatea sa poti transfera date pe I2C la si la viteze mai mari decat 100kb/s, dar nu cred ca se poate intre un uC Atmel pe 8 bit si un ADC pe 16bit. Nu sunt 100% sigur!

I2C poate fuctiona si in modul fast cu 400Kbit/s (si interfata sin AVR la fel) daca fosesti SPI nu mai ai problema vitezei ca SPI e la ordinul zecilor de megabit.

nu conteaza daca microcontollerul e pe 8 biti si ADC-ul pe 16 sau 24 biti, transferi 2/3 octeti si constuiesti o variabila in mcu pe cati biti vrei (16, 32 etc)

Oricum si 100 Kb/s e mai mult decat suficient ca oricum nu ai nevoie de mai mult de cateva sute de esantioane pe secunda pentru un voltmetru.(sau chiar zeci)

Mai bine urmeaza sfatul lui criss, foloseste ADC-ul intern si evental o referinta de tensiune externa mai buna (cu precizie mai bune si cu drift termic mic)

concetreaza te pe ceva simplu si imbunatateste de acolo ce consideri tu ca trebuie imbunatatit.

RR

PS aici ai un document cu ADC-uri pe 16 biti (cu modulator Delta Sigma) de la Linear Technology http://cds.linear.com/docs/Product%20Selector%20Card/2PB_DSADC.pdf

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock