Sari la conținut

Postări Recomandate

O schema de sursa de alimentare pe care ma gandesc sa o personalizez putin si sa o includ in colectia Tehnium Azi de anul viitor:

post-2-029294200 1289650825_thumb.jpg

Daca aveti pareri si idei despre largirea functionalitatii acestei surse sau reducerea puterii disipate va rog sa deschideti un subiect in aria de kituri electronice din forum sau in cadrul sectiunii Surse de alimentare.

 

Numai Bine

Schema pare interesanta. Cred ca unele detalii nu ar strica sa le precizati. Spre exemplu ati putea incepe prin a da detalii constructive despre transformatorul T1. Ar fi interesant de stiut, de ce tensiunea auxiliara de 6,8 V se obtine printr-un dublor de tensiune, de vreme ce provine direct dintr-o infasurare a transformatorului de alimentare, care ar putea fi dimensionata pentru utilizarea unei scheme clasice, in punte. Tensiunea este mult prea mica pentru a pune problema economiei de conductor de bobinaj. Mai repede probabil, s-ar fi potrivit un dublor de tensiune in cazul tensiunii principale de 70 V. Apoi folosirea lampilor cu incandescenta LP1/LP2 sugereaza niste rezistente neliniare pentru controlul schemei, care ar trebui putin explicata.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/
Distribuie pe alte site-uri

M-am uitat la schema, dar LP1 si LP2 eu cred ca sunt leduri. Schema pare preluata dintr-o carte in lb. engleza, poate ne spune adminul care?!!!!!!!! Oricum, merita cosmetizata, demult cautam o schema care sa varieze tensiunea in asa limite mari si sa functioneze din prima. Mai vazusem ceva asemanator dar mi-a displacut total - schema aia cu multe MOSFET-uri in paralel - dar am impresia ca nici nu functiona ca lumea.

In fine, ce mai, ai incercat petrule o simulare? merge, adica ca sa stim daca se merita sa trecem la partea a doua a problemei.

In secundar, se poate prevede o priza, atunci cand tensiunea pe iesirea sursei e mica, sursa sa se alimenteze automat din acea infasurare. Cred ca ar fi mai bine asa.

 

BAFTA :baned:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30125
Distribuie pe alte site-uri

...In fine, ce mai, ai incercat petrule o simulare? merge, adica ca sa stim daca se merita sa trecem la partea a doua a problemei...

Tocmai de aceea solicitam date constructive despre traf si despre cele doua lampi (care eu nu cred ca sunt LED-uri) pentru a incerca o simulare. Pana la urma traful, impreuna cu redresorii, pot fi inlocuiti pentru simulare cu doua surse de cc, insa pentru lampi trebuiesc create modele.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30128
Distribuie pe alte site-uri

Ar fi interesant de stiut, de ce tensiunea auxiliara de 6,8 V se obtine printr-un dublor de tensiune

 

e un mod ieftin de a obtine tensiunile diferentiale (+,- 6.8V) pentru AO cand nu dispui de infasurari cu priza mediana (cu dezavantajul unui riplu de 50Hz in loc de 100 Hz)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30129
Distribuie pe alte site-uri

Ar fi interesant de stiut, de ce tensiunea auxiliara de 6,8 V se obtine printr-un dublor de tensiune, de vreme ce provine direct dintr-o infasurare a transformatorului de alimentare, care ar putea fi dimensionata pentru utilizarea unei scheme clasice, in punte. Tensiunea este mult prea mica pentru a pune problema economiei de conductor de bobinaj.

Eu vad ca este pentru alimentarea simetrica a IC-urilor.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30130
Distribuie pe alte site-uri

Intr-adevar, schema a fost preluata mai demult dintr-o carte. O aveam salvata in forma in care am postat-o aici pe HDD. Initial am crezut ca s-a mai postat in forum, dar vazand ca acest lucru nu s-a facut, am zis ca nu ar fi rau sa fac lucru asta acum, poate intereseaza si pe alti utilizatorii. Schema aceea inca nu am simulat-o - am sa fac lucru asta in cursul zilelor ce urmeaza. Dar pana atunci, as dori sa venim cu posibile completari si observatii asupra schemei. Intre timp am sa incerc sa-mi amintesc exact sursa de unde am luat schema.

 

Referitor la schema, as dori sa adaug cateva precizarii:

- operationalul A1 are rol de control sau reglaj al tensiunii de iesire, pe cand operationalul A2 reprezinta un element de curent constant a curentului de iesire al sursei;

- LP1 si LP2 sunt leduri (nu are cum sa fie tuburi flourescente pentru tensiunea de operare e destul de mica pentru asemenea sau posibile tuburi). LP1 si LP2 semnalizeaza intrarea in zona limita a regimurile de operare a unei sarcini conectate la iesirea sursei. Deci, sursa reglabila poate functiona atat in regim de curent constant pe iesire, cat si "la tensiune constanta". Daca o sarcina, spre ex. o rezistenta, se conecteaza la un moment dat pe iesirea sursei, cele doua operationale compara valoarea curentului si tensiunii de iesire cu propriile referinte realizate cu TL431. Daca valoarea sarcinii provoaca scaderea tensiunii, operationalul aferent se ocupa de acest lucru si regleaza automat tensiunea de iesire (s-ar putea ca la un moment dat sa se aprinda ledul LP2). Dupa aceea, e posibil ca sarcina sa ceara un curent mai mare, peste cel limita reglat de potentiometrul RV1. In acest caz, se aprinde ledul LP1.

 

Deci, probabil fiind o carte mai veche si cu autor nu din Europa, e posibil ca acesta sa fii folosit in reprezentarea ledurilor simple simboluri, cunoscute la noi, ca becuri. Dar asta nu inseamna ca sunt becuri, cu atat mai putin, tuburi flourescente.

 

Nu e rea ideea cu o priza mediana pe infasurarea transformatorului, ca si realizarea unei surse de alimentare mai buna pentru operationale.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30135
Distribuie pe alte site-uri

@titi, era mai corect sa intrebi daca trebuie neaparat rez. de 30 ohmi? Daca montezi 2 tranzistoare 2n3055 in paralel, cred ca merge sa montezi rez. de 10ohmi sau chiar mai putin! Dar, ia stati asa, rezistenta aia e suntata de al doilea 2n3055?!

 

La sursa asta as adauga un voltmetru ampermetru cu microcontroler, posibilitate de shutdown cu +5V, eventual un buzzer, un potentiometru pentru acordul fin al tensiunii de iesire..

Editat de politehnica
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30146
Distribuie pe alte site-uri

e un mod ieftin de a obtine tensiunile diferentiale (+,- 6.8V) pentru AO cand nu dispui de infasurari cu priza mediana (cu dezavantajul unui riplu de 50Hz in loc de 100 Hz)

RR

Eu vad ca este pentru alimentarea simetrica a IC-urilor.

Asa este. Se pare ca am tratat schema cam superficial. Este in logica lucrurilor ca AO sa fie alimentate diferential-simetric. Schema la zoom maxim, ascunde partea de jos cu tensiunea de -6,8 V. Ar fi o justificare.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-30148
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Cu respect,

 

Mai trebuie clarificata problema potentiometrelor. Adica: valoarea,puterea si daca sunt liniare sau logaritmice.

Dupa aceea sa ne apucam sa o realizam. Stiu ca e mai facil sa facem surse cu 7805,7812 si mai ales cu LM317

asa cum ne recomanda toti "cunoscatorii". Ar fi pacat sa abandonam proiectul...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-43799
Distribuie pe alte site-uri

O idee foarte buna modul de aducere in zero a tensiunii pe iesirea LM317. Ma gandeam ca nu ar fi rau, sa implementez acel mod de reglaj intr-o schema mai veche pe care am prezentat-o in acest forum acum vreo 3...4 ani in urma. Ma refer la montajul cu LM317/337 si BD911/912 de aici:

http://www.tehnium-a...or/page__st__30

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3304-sursa/#findComment-43817
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock