Sari la conținut

Postări Recomandate

Nu cred ca ar mai trebui sa adog ceva deoarece este de la sine inteles denumirea topicului. Asadar, credeti ca un elev care a luat o nota (fie 7, 8 sau 9) are aceeasi "valoare" comparativ cu a unui elev care a luat aceeasi nota dar inainte de 89 (sa luam ca referinta acelasi liceu sau scoala gimnaziala). Nu stiu, dar din ce mi-au spus parinti, se pare ca nu ? Sa fie chiar asa ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/326-o-intrebare-despre-cum-acorda-note-profesori/
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred ca un elev de liceu daca primeste nota 8, aceasta nota mai are aceeasi semnificatie cu a unui elev care a luat aceeasi nota acum 20 de ani (in ipoteza ca au urmat aceeasi scoala si au luat nota la aceeasi disciplina - bine, nu neaparat sa fi urmat acea disciplina cu acelasi profesor).

Balanta ar fi cam asa: nota 8 de acum = nota 6 de atunci. Nu cred ca ma insel. :j8:

  • 1 month later...
Asadar, credeti ca un elev care a luat o nota (fie 7, 8 sau 9) are aceeasi "valoare" comparativ cu a unui elev care a luat aceeasi nota dar inainte de 89 (sa luam ca referinta acelasi liceu sau scoala gimnaziala). Nu stiu, dar din ce mi-au spus parinti, se pare ca nu ? Sa fie chiar asa ?
Balanta ar fi cam asa: nota 8 de acum = nota 6 de atunci. Nu cred ca ma insel.

Cateva amanunte:

  • Docimologia este stiinta care se ocupa cu principiile si tehnica de examinare si notare a elevului.
  • Notele la examinare in sistemul actual contin o mare doza de subiectivism datorita omului-examinator.
    (In perioada de pionerat eu am construit o "masina" automata de examinare si notare a elevului, eliminand sursa erorilor aleatorii, subiectivismul. Masina a fost testata si s-a dovedit functionala intr-o institutie de invatamant.)
  • Ipoteza privind valoarea notei in timp, enuntata in topic ,nu ia in considerare anumite criterii valabil in acel timp.

Sa ma explic si pe intelesul celor care n-au fost examinatori folosind un exemplu in care noi, barbatii, ne pretindem mari specialisti si chiar dam si note: frumusetea femeii. E drept ca ne intereseaza mai mult "ce are" si mai putin de cat stie candidata.

Pe vremea lui Rubens etalonul frumusetii si la mare pret era femeia bine rotunjita si atarnand greu la cantar. Ea primea o nota mare. Altadata, de bon ton era femeia chinuita mereu de "spleen" daca se poate si suferinda, vezi "Traviata".

Astazi criteriile s-au schimbat deci si aprecierea superlativa a frumusetii femenine exprima altceva. Un elev mediu de astazi, cu cat stie, ar trece drept o somitate, un savant de renume mondial(!!!) intr-o epoca trecuta . Ideea a si fost folosita de M.Twain in "Un yankeu la curtea regelui Arthur".

Deci, parerea mea, notele exprima cantitatea si calitatea cunostintelor unui elev, stabilite dupa anumite criterii valabile pentru acel timp. In consecinta, nota 8 de astazi este tot nota 8 de acum 50 ani, dar criteriile sunt altele.

P.S. Scuze ca m-am intins cam mult (deformare profesionala !) si nu ma supar daca imi spuneti unde am gresit, cu argumente daca se poate. :j4:

In consecinta, nota 8 de astazi este tot nota 8 de acum 50 ani, dar criteriile sunt altele.

Aici cred ca va inselati (referitor la afirmatia din citat). Actualmente am vazut elevi care iau nota 8-9 si nivelul cunostintelor NU se ridica la nivelul unui elev din anii 80, poate 90-95, comparatie facuta pe aceeasi materie de studiu. Bineinteles ca examinarea unui elev este subiectiva si depinde de profesor.

 

Spre exemplu, sa iau cazul unei profesoare cu care am facut matematica in gimnaziu. Daca la vremea respectiva (adica anii 90) cu greu putem lua nota 6 toti elevi - nota 7 era deja pentru candidatii la olimpiada, actualmente, am avut ocazia sa vad ca ceea ce se preda la o clasa de elevi si modul de evaluarea a cunostintelor este sub nivelul la care eram "noi" la vremea aceea evaluati. Vreau sa va spun ca acum am vazut elevi atat de slab pregatiti care iau nota 7-8 si chiar 9 ("scoli de calitate medie") cu asa multa usurinta dar nu stapanesc nici macar 60% din cunostintele pe care eram nevoiti sa le insusim la vremea aceea.

 

Din pacate tind sa constant, mai ales uitandu-ma la tanara generatie care maine - poimaine vor lucra in diferite sectoare de productie industriale, lipsa de interes pt. a mai invata ceva (lucru valabil atat la fete cat si la baieti). Sunt si exceptii, adica tineri cu "minti mai luminate" dar din pacate parca mai putini comparativi cu anii precedenti. De ce ? Poate vreti sa gasiti un raspuns! :c8:

.........

Din pacate tind sa constant, ....... De ce ? Poate vreti sa gasiti un raspuns! :c8:

Ma puneti in mare incurcatura si tare ma tem ca nu voi putea gasi raspunsul corect destul de repede, avand in vedere realitatea evidenta pe care ati descris-o. Poate ca dupa ce voi viziona "10 PENTRU ROMANIA", faza finala, voi gasi acolo o sursa de inspiratie, mai ales in privinta criteriilor si aprecierea valorilor in vigoare in Romania 2007.

  • 9 months later...

Cu tristete constat ca topicul asta s-a stins (de moarte buna, adica) prea repede, dupa parerea mea. As fi avut niste intrebari pentru resort, asa, ca intre examinatori (spre deosebire de VOI, restul, care ati fost doar niste examinati). Daca va luati dupa "10 Pentru Romania", e si mai trist. Dar lucrul cel mai regretabil, valabil pentru toata lumea, e faptul ca nu va (mai) intereseaza subiectul acesta, multi dintre voi parinti fiind.

betamax, as fi vrut sa posteze in acest topic mai multi utilizatori, fiecare spunandu-si parerile. Cred ca acest lucru dadea mai multa viata acestui topic si nici nu se stingea asa rapid. Dar niciodata nu e prea tarziu... discutiile pot continua.

 

Apropo, bine ai revenit pe forum. hi.gif

  • 4 months later...

Dupa revolutie sau schinbat multe criterii ,mai ales in scoli ,de ex:

- inainte elevi erau ciufuliti de catre profesori ,situoatia crea o echipa din elevi .In vremurile democratiei elevi se ciufulesc fara ajutoru profesorului ,ba mai este si acesta ciufulit cateodata .

- inainte chestia cu droguri ,alcol ,tutun ,pornografie etc. existau dar foarte diminuoate fata de zioa de azi .

- avantaju copiilor din zioa de azi esta ca sant fortati de sitoatie sa evolueze ,datorita schinbarilor petrecute la nivelu de tehnologie .inainte telecomanda tete ,schinba ma pustule programu la rusi ,bulgari , PC baubau ,electronica ,pai cautai un tranzistor cu lumanarea ,si daca aveai noracu il gaseai ,telefon ,pai daca aveau vrio casuta bine altfel pa , intrnet ,poate niste vise SF , si altele.

- in ceia ce priveste criteriile in care se acordau notele .Parerea mea ,erau si atunci fata primarului ,a militianului ,profesoru daca permitea situoatia ,exigenta profesorului mai putin clasificarea scoli ,cadouri , floricele ,atentii micute .

- ce este ingrijorator este ,respectu elevilor ,fata de viitor "binenteles nu in general"

Eu am avut un profesor de matematica care stia matematica pentru toti profesori din judet ,dar dezavantaju era ca nu stia cum sa trezeasca interesu elevilor fata de matematica ,si nici sa-se faca inteles .

In concluzie elevi din zioa de azi sant tolerati la note, conportament ,si altele .

Inainte sa ajungi sa faci un liceu cam greu .In zioa de azi faci si facultate usor daca ai bani dar nuti foloseste la nimic.

Eu am avut un profesor de matematica care stia matematica pentru toti profesori din judet ,dar dezavantaju era ca nu stia cum sa trezeasca interesu elevilor fata de matematica ,si nici sa-se faca inteles .

 

Da, sunt interesante si in buna parte adevarate observatiile . Un bun profesor, fie si de matematica, trebuie sa-si cunoasca bine specialitatea dar si pedagogie - psihologie si daca mai este inzestrat si cu anumite calitati, poate deveni cu adevarat un bun profesor de care isi va reaminti cu respect fosti sai elev .

 

@Adiere a avut un profesor de matematica despre care si-a spus pe scurt parerea cum l-a perceput Desigur a avut si un profesor de limba romana despre care nu ne-a spus nimic.

Sunt foarte interesat si il rog pe @Adiere sa ne spuna parerea despre acest profesor de limba romana, calitatile si eventual minusurile pe care le-a observat la el, daca a stiut sa "trezeasca interesul elevilor" si care a fost interesul elevului Adiere pentru limba romana? :hi:

Scuze pentru Romana.

Profesori mei de Romana au fost cu zecile "ghinion"

Problemele si nationalitatea pe care o am atata romana imi ofera .

Profesoru de matematica a fost gasit aruncat intrun container ,dupa ce a fost batut bine , a murit la spital "elevi revolutiei"

Scuze pentru Romana.

Problemele si nationalitatea pe care o am atata romana imi ofera .

@Adiere, totul OK si multumesc pentru raspunsul prompt. Nici posibilitatile mele de comunicare cu haholi si catapi din zona nu au fost perfecte si nota care meritam nu era tocmai mare numai din vina mea.

Mai oameni buni, copii din ziua de astazi nu prea mai invata deoarece vad la TV toate golaniile care se petrec in viata de zi cu zi. Nu ati vazut la TV ca sunt invitatii - in mare parte - tot felul de oameni dubiosi, inculti pe deasupra, unde sunt etalati = STAR. Intr-o romanie unde Guta, Sorinel Pustiu s.a. asemenea castiga din gargara, pe niste versuri care in mare parte nici nu au legatura cu rima sau cu cantecul - spuneam castiga mii de euro, ce sa mai invete copii in scoli!!!!!!!! Inainte, eram educati, ca daca inveti ajungi pe un post mai bun si castigi mai multi bani. Acum, vorbele astea nu mai au sens transformandu-se intr-un fel de: fii interlop, mai da doua picioare in cap unuia, mai mituesti un procuror, mai fura o masina din Germania si vino in Romania, cu lanturi, cu mertane, ca mai ai un singur dor: aplicarea de taxe de protectie.

 

Nici macar pedeapsa cu moartea nu a fost aplicata dar nu numai la criminali ci si la procurori, judecatori ar trebui. Chiar vazusem la televiziunea B1 TV un caz cu omul ala (din Oradea) condamnat pe nedrept din cauza ca nu stiu ce judecator sau procuror ar fi luat spaga. Domne, drept ar fi, ca tot astia din justitie care iau o caruta de bani si nici nu au raspundere, judecatori si procurori care instrumenteaza cazul si fac greseli (ex. condamna un om la parnaie 20 ani de nedrept), sa ia si el sau ei cel putin 5 ani de parnaie. Ce spuneti ? Dar haideti sa nu deviem prea mult de la subiectul acestui topic.

 

Si unii se mai plang de sculele audio PRO ca sunt scumpe. Pai lasa domne sa fie scumpe ca Guta si cu X castiga intr-o seara cat ar vinde firma nu stiu care kituri electronice in 5 ani daca nu mai mult. Si cand vezi ca unii manelisti sau patroni de cluburi se plang sau stramba din nas cand vad astfel de preturi. Si nu e numai asta, uitati-va la toti directorasi astia din prin institutiile sau companiile de stat care nu au performanta dar au salarii mai mari ca in companiile private unde exista performanta (bine, nu peste tot). Numai anomalii, intr-o Romania, unde principalul scop este inavutirea personala. Cui ii mai pasa de invatat lb. romana, matematica, alti nici nu au rabdarea sa citeasca cum se rezolva o problema tehnica (ex. din electronica), sa ia la rasfoit o carte, nici articolele din revista unii nu prea au chef sa le aprofundeze, sa le inteleaga, toti asteapta totul de-a gata. Aoleu, si cand ma gandesc ca inainte nu era net si ca sa afli un calcul, ceva, iti trebuia sa rasfoiesti multe carti... rusesti. Sa pierzi zile.... Chiar si astazi cand totusi e totul aproape moaca, tineri de ziua de azi nici nu au vointa si nici nu mai au chef de invatat ceva. Dar vor salarii mari dupa absolvire (hei, nu toti!).

 

BAFTA. smoking.gif

Editat de releu

1. La ora de dirigentie de saptamana asta am discutat cu dirigintele[care mai are vro 2 ani si iese la pensie, elevi de ai lui au ajuns profesorii mei], si ne spunea ca cei care au acum media generala intre 7 ->8 defapt sunt de 5, 5 si ceva probabil a facut comarate cu notele care se luau inainte de `89.

2. Dar vina este si a prfesorilor, ei trebuie sa te faca sa intelegi ca trebuie sa inveti, sa faca ora mai "distractiva" si sa se impuna in fata elevilor [ex: un prof de gogra din generala {cel mai bun profsor pe care l am cunoscut} retineam din clasa tot ce ne spunea si cu ce mai inv pe acasa luam note bune 8,9,10; {nu aveam notele cele mai bune din clasa} dar la testele nationale inainte sa intru la examen mi a spuss ca daca o sa fiu atent o sa iau 10, eu i am spsu "cum dom`profesor nu iau eu 10 nici la anu!", iar cand am aflat rezultatul nu imi venea sa cred chiar 10 am luat], iar daca un profesor nu se impune la clasa este dezastru elevii il iau la mishto, chiar ii adreseaza injurii etc.

3. Profesori noi pe care ii am sunt -cum zic multi- "praf" da de ex profa de romana nu stu cum a intrat ca profesoara la liceul meu [este destul de renumit la nivel de judet ca fiind f bun] vorbeste mai prost ca noi, face anumite greseli parca ar fi Marian Vanghelie [chiar am trecut o parte din greslei pe un caiet de fizica al sfarsit:D] la anumite lucruri chiar o uimeam [habar nu auzise de ele], profa de engleza lafel si mai sunt o grmada de prfesori.:|

ps: elev clasa a 11 a

Editat de alex_91

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock