Sari la conținut

SMPS vs TRAF


pole

Postări Recomandate

Buna tuturor. Am vazut pe mai multe forum-uri ca unii useri folosesc surse SMPS pt a alimenta amplificatoare. Intrebarea mea este daca o asemenea sursa (sa zicem 1000W), este echivalenta, sau poate sa duca un amplificator care a mers cu un toroidal de aceeasi putere? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da merge fara probleme...insa e relativ greu sa faci un SMPS. Iti trebuie cunostinte macar medii in folosirea osciloscopului pentru ca nu are rost sa te apuci sa faci SMPS-uri fara un osciloscop. Alegerea trafului de ferita preferabil tor nu ETD pe masura puterii cerute si calitatea acestuia.De asemenea numarul de spire din secundar si primar trebuie sa corespunda si ele in functie de tensiunea de alimentare a amplificatorului. In cazul unei surse de 1000W traful de ferita e destul de maricel(nu se compara cu cel normal)numarul tranzistoarelor de putere din sursa creste si el, e.t.c. Avantajul pe care il vad eu si pt care as face un SMPS ar fi un SMPS ridicator de la 12v la sa zicem 2x50v pentru a fi folosit in masina. orice amplificator auto de putere mare are in carcasa lui un SMPS care de multe ori ocupa cam 60% 70% din dimensiunile carcasei amplifului. o singura data am facut un amplificator auto de 300w cu smps insa din lipsa fondurilor clientului care vroia si pe masa si pe taso daca se putea moca a rezultat o sursa de putere la limita si cu componente bineneteles fake made in China si pana la urma au cedat tranzistorii. Asa ca recomand tot trafuri fie ele si E+I fiind mult mai simplu si la indemana oricui(sau aproape oricui).

Din punct de vedere bugetar e posibil sa te duca mai ieftin un SMPS decat un traf suficient cat sa simti la buzunar insa daca nu ai experienta in electronica si nu studiezi bine fenomenele ce pot apare si apar intr-o sursa in comutatie nu are rost sa te apuci. Stiu de ce forumuzi zici si sincer acolo gasesti cam tot ce vrei despre SMPS-uri dar pana nu pui in practica nu rezolvi nimic. Acum ramane sa alegi si tu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator crriss

intrebarile de gen: "ce e mai bine sa folosesc pentru un amplificator, transformator de retea sau sursa in comutatie" se justificau in anii 80-90 cand dificultatea construirii unei surse in comutatie si pretul componentelor pentru o smps cu performante care sa se apropie macar de o sursa liniara nu depaseau pretul unui transformator plus restul, condensatori, punte redresoare.

de atunci tehnica a mai evoluat cu ceva si azi se poate construi un smps de putere mai mare decat o sursa liniara la un pret sub 50% si o dimensiune/greutate de 20-30%. daca aplicatia este audio, sursa poate fi dimensionata electric la puterea amplificatorului x 1.2-1.5 iar termic la puterea amplificatorului x 0.4

desigur ca pentru un amator constructia de smps e un pas delicat si costisitor, care vine la pachet cu riscurile si frustrarile de rigoare numarate in "mosi" (un acronim imbecil dat transistorilor MOS de catre unii experti) explodati si condensatoare bubuite. multi au impresia ca daca au gasit o schema pe undeva de o sursa, deja sursa lor e 90% gata. wrong! de cele mai multe ori schema ori e gresita, ori nu corespunde cerintelor. si chiar daca schema ar fi corecta, de aici pana la o sursa functionala mai e drum lung.

ca sa nu va speriati prea tare, oricine poate sa faca o sursa in comutatie sa mearga si sa scoata o tensiune, dar sa o fie stabila fiabila si EMI complient e cu totul alta poveste 39.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sursa nu o voi face eu ci un electronist cu experienta care face si kit-uri audio (chiar de calitatea I) si de curand a anuntat ca va pune si surse in vanzare. Pentru a alimenta doua kit-uri DIY400 aveam nevoie de un traf de 1500W 2x50Vca iar pretul acestuia sarind mult peste 100 euro, tocmai de aceea am intrebat care este diferenta si daca inlocuieste cu succes clasicul transformator.

Deci sa inteleg ca nu afecteaza cu nimic performantele amplificatorului folosirea unei surse (SMPS) in locul unui traf.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci sa inteleg ca nu afecteaza cu nimic performantele amplificatorului folosirea unei surse (SMPS) in locul unui traf.

Influenteaza raportul semnal-zgomot a amplificatorului, prin micsorarea valorii acestuia, si uneori destul de mult. Sunt aplicatii audio unde acest lucru conteaza, in altele acest dezavantaj e trecut cu vederea. Nu degeaba, nu s-a renuntat complet in amplificatoarele si sistemele audio pro, la clasicul alimentator cu transformator - si audiofilii stiu de ce!

 

Totodata, subscriu spusele utilizatorului @criss de mai sus, citez:

oricine poate sa faca o sursa in comutatie sa mearga si sa scoata o tensiune, dar sa o fie stabila fiabila si EMI complient e cu totul alta poveste

E foarte greu in regim DIY sa se realizeze o sursa in comutatie care sa tina cont de toate dezideratele enumerate, mai ales pentru audio, unde anumite cerinte sunt mult mai severe - mai ales daca urmarim performanta, si cand spus asta nu ma refer numai la partea fiabilistica a problemei. In acest caz, daca se doreste constructia unei astfel de surse, e obligatoriu sa avem un osciloscop si componentele potrivite (in special acele tipuri de condensatoare si miez pe tranformatorul de inalta frecventa). Nu mai aduc in discutie aici partea cu realizarea PCB a sursei, unde conditiile care trebuie respectate sunt mult mai importante ca in cazul constructiei unui alimentator clasic.

 

Numai Bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator crriss

Sursa nu o voi face eu ci un electronist cu experienta care face si kit-uri audio (chiar de calitatea I) si de curand a anuntat ca va pune si surse in vanzare.

 

a izbucnit epidemia de smps-uri in rromania :warmup: oricum sper ca macar de data asta sa apara pe piata o sursa de calitate si care sa ma si mearga. am incredere in Sorin ca stie el ce face. :rock:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E posibil sa se faca DIY o sursa in comutatie buna dar necesita multa munca, teste si cate si mai cate. Iar daca mai vrei sa faci sursa SMPS si pentru audio, atunci trebuie sa fii tatic in sursa in comutatii. Sunt firme de renume in afara care au lucrat si 2 - 3 ani la o sursa care sa fie sursa SMPS, nu gluma.

 

Apropo de glume si celalalte forumuri din RO, nu spun care, se discuta in alta parte de posibilitatea folosirii unui SMPS pentru alimentarea unei clone quad modificata. Ma scuzati, dar cine alimenteaza un amplificator quad cu un SMPS ori e prost, ori nu are deloc tangente cu fidelitatea audio. Stimati domni, quad-ul, inclusiv cel modificat si prezentat pe alte forumuri, a fost conceput si ii se pune in valoare cel mai bine calitatiile, daca e alimentat clasic, cu transformator si punte redresoare. Nu sunt cine stie ce expert in audio, dar cand eram mai tanar am cochetat si eu destul de mult cu acest domeniu, si am facut si un quad.

 

:warmup:

Editat de politehnica
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@politehnica, chiar 2..3 ani (exagerezi)? La ce avant are piata de electronica din ziua de astazi, as spune ca si 2..3 luni e mult. Sa nu uiti totusi ca nu lucreaza numai o singura persoana la un proiect in acele companii la care faci referire, iar un proiect de sursa in comutatie e o nimica toata pe langa proiectarea unei nave maritime, hidrocentrale sau avion. Deci, sa nu facem confuzii.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da.Raspunsul tranzitoriu al surselor SMPS face ca alimentarea clasica sa fie de preferat in amplificatoarele de calitate (cel putin in cele din clasa B sau clasa AB)

 

 

"raspunsul tranzitoriu" = raspunsul sursei la sarcini tranzitorii, adica o crestere a consumului brusc (step response) e foarte bun la sursele in comutatie, esti sigur ca asta ai vrut sa spui? (la majoritatea CNC-urilor motoarele pas cu pas, si servomotoarele sunt alimentate de surse in comutatie, si raspund foarte bine la sarcini si regimuri tranzitorii.

din nou, esti sigur ca asta vrei sa spui?

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock