Sari la conținut

Impuls power_on


Postări Recomandate

Cine-mi poate spune ce durata minima trebe sa aiba impulsul de power_on, ca PC-ul sa plece sigur? Semnalul pe care-l am e de la o iesire cmos, alim cu 3V, perioada 60 sec.

Deocamdata m-am gandit sa fac ca in desenul atasat, dar nu stiu daca se poate evita elco, vreau C1 sa fie un cond smd ieftin.

Fiind vorba de serie, se impune un nr cat mai mic de componente,pe deasupra si f. ieftine... . Alte idei? (fara integrate in plus)

post-7-061837400 1285879826_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cine-mi poate spune ce durata minima trebe sa aiba impulsul de power_on, ca PC-ul sa plece sigur?

N-am masurat, dar daca va intereseaza cat tin apasat butonul cand pornesc, estimez intre 3 si 5 sec.

Alte idei?

 

Un monostabil cu cele doua tranzistoare existente in schema.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Emil,

nu sunt sigur ca am inteles care e aplicatia, dar daca incerci sa pornesti automat pc-ul dupa diparitia a tensiunii (posibil sa vrei cu totul altceva si nu m-am prins eu) la majoritatea PC-urilor fabricate in ultimi 4-5 ani au o optiune insetup (BIOS setup) sa porneasca singure la aplicarea tensiunii (practic genereaza singure impulsul de pornire pe motherboard cand apare yensiunea 5V de stand-by de la sursa) - eu folosesc frecvent optiunea asta la PC-urile embedded care le livrez impreuna cu aplicatiile vcare le fac.

 

Daca nu asta era aplicatia, atunci poate ca e mai simplu sa folosesti un PIC sau un AVR ATtiny (cu 8 pini) care-l alimentezi din 5V stand-by ai sursei. Nu ai nevoie de oscilator pentru ca au intern, si nu ai nevoie de monostabilul cu 2 tranzistori sa generezi o latime dorita a impulsului (o faci in software) plus ca IO-urile au iesire totem-pole (doi complementari CMOS) si pot sa faca drive/sink ~20mA (deci nu mai ai nevoie de tranzistor sa tragi la masa pinul de start al sursei.

Succes,

RR

 

PS - un PIC sau ATtiny e sub 1 euro, probabil ca o sa te coste PCB-ul mai mult, iar software in Romania costa o bere.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e vorba de pornire dupa disparitia tensiunii, PC-urile respective sunt deja setate corespunzator din BIOS.

Cerinta este pornirea cu temporizare dupa shutdown software. In plus, cu o alta temporizare trebe comutata o tensiune

care alimenteaza un periferic, si aici am optat pt un load switch cu pmos logic level, nu vreau sa pun releu.

Sunt cateva sute de PC-uri montate deja in echipamente industriale, care trebe dotate cu acest dispozitiv. Asta e in mare.

Am avut in vedere si o varianta cu ATtiny, dar per total costurile sunt comparabile.

... iar software in Romania costa o bere...

S-au mai schimbat treburile in Romania, te-ai descurca mai bine in aceasta privinta daca ai avea o fabrica de bere...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, ar trebui relamurite afirmatiile urmatoare:

Nu e vorba de pornire dupa disparitia tensiunii, PC-urile respective sunt deja setate corespunzator din BIOS,

si

Cerinta este pornirea cu temporizare dupa shutdown software.

 

Asadar, sa recapitulam, daca software-ul face shutdown (ar fi util de mentionat numele acestui software), PC-ul se inchide (cazul a) sau se restarteaza / se inchide doar software-ul (cazul b)? Daca se inchide, atunci setarea automata din BIOS va reporni PC-ul sau PC-urile. Daca se restarteaza, atunci setarea din BIOS nu mai are niciun rol, deoarece toata treaba va fi preluata de sistemul de operare. Pana aici e corect? Daca e asa, atunci ar trebui sa mentionez o posibila solutie pentru fiecare caz enumarat anterior (a si b):

 

Cazul a:

 

1. Va trebui sa anulati setarea din BIOS de repornire la reaparitia tensiunii de alimentare pentru fiecare sistem PC;

 

2. Dupa aceea, daca software-ul respectiv face shutdown la un grup de PC sau la numai unul sigur, se poate adopta o metoda de pornire intervenind ori pe alimentarea mai multor PC_uri, ori in fiecare sursa de alimentare a unui PC.

 

3. Daca doriti sa interveniti in fiecare sursa de alimentare a calculatorului (o munca destul de laborioasa!), atunci deschideti fiecare sursa PC si cu ajutorul a maxim doua tranzistoare si un optocuplor, realizati pe un cablaj test, un circuit de temporizare avand ca date de intrare curentul tras de sursa in regimul shutdown si in sarcina. Optional puteti prevede circuitul cu un comutator on-off. Senzorul de curent poate fi rezistiv si se poate intercala, daca cablajul sursei primite, in locul unui strap de pe cablajul sursei, pe 230Vac. Deci, principiu de functionare consta in monitorizarea curentului tras de sursa atunci cand functioneaza PC-ul si atunci cand, din diverse motive, software-ul face shutdown. Tranzistoarele se vor folosi pentru realizare unui TRIGGER SCHMITT cu element de executie - a se vedea in special fig.3 din pdf-ul de mai jos. Figura reprezinta doar o idee in ceea ce urmeaza sa faceti, idee care va trebui usor simplificata pentru intercalarea optocuplorului de care spuneam:

http://www.etc.tuias...gherSchmitt.pdf

Tranzistorul final de executie va pune la masa conductorul verde din sursa dupa un anumit timp in care curentul sursei scade sub valoarea de functionare in sarcina cu software-ul respectiv.

De asemenea, ideea aceasta mai poate fi realizata si cu ajutorul unui microcontroler.

 

Cazul b:

 

1. Daca PC-ul se restarteaza, atunci repornirea software-ul se poate face din msconfig-ul sistemului de operare.

 

2. Daca nu se restarteaza PC-ul, ci doar se inchide programul respectiv, redeschiderea acestuia nu mai reprezinta obiectul acestui subiect - se va interveni tot in setarile sistemului de operare.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Emil,

 

oricare solutie o alegi (MCU sau temporizator+monostabil) poti sa faci o placuta mica care o interpui intre MB si conetorul sursei (pe coectorul ISO) acolo ai access la toate semnalele, poti detecta daca intra in shutdown, poti alimenta din 5V standby, si ai access la power_on. Eu personal as prefera MCU ( o piesa in loc de mai multe + flexibilitate mai mare daca vrei sa schimbi ceva fara a schimba piese/legaturi)

RR

 

PS -Poti sa pornesti un PC si de pe reteaua ethernet cu pachete WOLAN (wake up on LAN), banuiesc ca sunt legate in retea,

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Emile, daca calculatoarele sunt conectate in retea si e vorba numai de shutdown software, acum te intreb si eu, cand se inchide softul se inchid de tot calculatoarele? Eu partea asta nu am inteles-o. Daca se inchide doar software-ul, atunci repornirea acestuia se poate face direct din serverul unde sunt conectate toate calculatoarele. Daca se inchid calculatoarele, normal ca le trebuie un impuls pe butonul power on, circa 1 secunda e suficient. Nu iti trebuie monostabile in cazul asta, e suficient sa faci asta din serverul unde sunt calculatoarele arondate. Bineinteles, un program simplu C/C++ instalat pe server, ar face cu brio toata treaba.

 

BAFTA domnilor 21.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...PS -Poti sa pornesti un PC si de pe reteaua ethernet cu pachete WOLAN (wake up on LAN), banuiesc ca sunt legate in retea...

...Fara doar si poate, e mai bine prin wake up on LAN...

...Emile, daca calculatoarele sunt conectate in retea...

 

Nu sunt in retea ethernet,sunt conectate la internet prin modemuri USB-GPRS.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am folosit 2 timere CMOS 4060.

Primul porneste PC-ul la o perioada prestabilita dupa shutdown.

Al 2lea trimite tens de 5V la un periferic, dupa alta perioada de timp prestabilita.

Ca load switch am folosit un tranz pmos logic level.

Am testat vreo 5-6 variante, cu diferite circuite, incercand sa iasa cat mai simplu si mai ieftin.

Cel mai multumit am fost cu 4060, merge bine incepand de la 3.0V (inclusiv MMC-uri romanesti).

Intrucat temporizarile sunt succesive as fi vrut sa pun un singur timer. Nu am fost multumit de rezultat,

intrucat s-a complicat logica de reset si a devenit mai stufos.

Cu 2 timere separate a iesit mai simplu, resetarea se face la aplicarea alimentarii, iar incheierea duratelor de temporizare prin blocarea osc.

Intrucat nu prea agreeez monostabilele (risc de declansare la impulsuri false), nu m-am mai legat de o durata anume a impulsului de pornire, deci am renuntat la monostabil ca sa nu mai pierd timpul cu experimente,

si am procedat la invalidarea acestuia in momentul cand pc-ul a pornit.

Varianta finala foloseste numai componente smd asa ca iese mic si compact, placuta e infipta intr-un singur conector de pe MB.

Cerinta a fost folosirea exclusiva a acestui conector, fara interventii pe MB, asa ca pt alimentare singura posibilitate e folosirea tensiunii destinate power led.

Consumul fiind extrem de mic, sper sa nu fie probleme in timp, totusi sunt nemultumit ca pur si simplu nu-mi dau seama cum se alimenteaza acest led.

Cei 2 pini din conector in care era infipt ledul in montajul original prezinta ambii tensiune fata de masa, in gol.

De la fiecare pin pleaca cate o rezistenta de 1K la borna 9 a conectorului de alimentare (+5V standby).

Am identificat pe MB cele 2 rezistente si am verif cu ohmetrul cum sunt legate.

Deci nu stiu cum isi primeste masa acest led.

Practic am alimentat montajul intre pinul +LED si masa care e prezenta in conector (pt comanda on-off).

Editat de em2007
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Emil,

 

de ce nu pui placuta asta intre conectorul de alimentare (sursa) si MB.

o placuta mica in care infigi conectorul sursei, si de la care pleaca fire cu un conector la MB.

sau o interpiui direct pe firele sursei. Acolo ai 5V stanby indiferent daca PC-ul e pornit, si stii cand e pornit ca apare 12V/5V sursei, si si access si la ON/OFF care merge la sursa.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cine-mi poate spune ce durata minima trebe sa aiba impulsul de power_on, ca PC-ul sa plece sigur? Semnalul pe care-l am e de la o iesire cmos, alim cu 3V, perioada 60 sec.

Deocamdata m-am gandit sa fac ca in desenul atasat, dar nu stiu daca se poate evita elco, vreau C1 sa fie un cond smd ieftin.

Fiind vorba de serie, se impune un nr cat mai mic de componente,pe deasupra si f. ieftine... . Alte idei? (fara integrate in plus)

post-7-061837400 1285879826_thumb.png

 

cel mai simplu si eficient (testat)e un condensatur pe butonul de power_on 2.2micro e suficient

toate cele bune

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock