Sari la conținut

O intrebare despre relee


releu

SONDAJ  

9 membri au votat

  1. 1. Functioneaza un releu de curent contiunuu alimentat in curent alternativ ?

    • DA
      2
    • NU
      7
  2. 2. Functioneaza un releu de curent alternativ alimentat in curent continuu ?

    • DA
      5
    • NU
      4


Postări Recomandate

Bine, bine, nu stiu daca am postat unde trebuie topicul asta dar sper ca l-am postat bine.

Ce spuneti de intrebarea asta:

Functioneaza un releu DC alimentat in AC?

Aceasta intrebare am dezbatut-o de curand cu un prieten de bloc, bineinteles ca nu am incercat niciodata in viata mea sa conectez un releu de curent contiunuu la curent alternativ, dar pur si simplu as dori sa stiu parerile voastre. Pana acum, scorul dintre mine si amic era 1 -1. Voi ce spuneti ? As dori sa justificati, daca se poate.

 

P.S. Am considerat necesar realizarea unui sondaj. Am postat si intrebarea viceversa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

As dori sa justificati, daca se poate.

In principiu se poate,la un releu de AC,exista in plus o spira in scurt.Deci daca la un releu CC,se pune o spira in scurt(un inel de cupru) functioneaza in AC,iar daca la unul de AC,se extrage spira,poate functiona in CC.Dar nu vad rostul unei astfel de transformari,cu exceptia unui caz de urgenta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din experienta mea personala am observat unele lucruri: un releu este prectic o bobina pe un miez metalic, in cazul in care prin bobina trece un curent electric atrage armatura. Am observat la unele "relee home made" (adica erau un set de tole E, si tolele I nu erau rigidizate prea bine) conectate la c.a. tolele I oscilau (cred) cu 50Hz, adica alimentate la 24Vca faceau ca o sonerie. Cu toate astea am votat ca un releu de c.a. poate functiona in c.c. deoarece dupa judecata mea faptul ca tensiunea care trece prin releu duce la acelasi rezultat indiferent de faptul ca este alimentat in c.c. sau c.a. (nu vad de ce faptul ca se schimba polaritatea ar schimba datele problemei, cu toata experienta anterioara).

Un post interesant (prietenii mei de bloc nu sunt electronisti, ca in cazul lui releu, ai mei sunt alcolisti), chiar ma pune pe ganduri reply-ul dl. miron1947.... Stiu ca spira respectiva influenteaza campul electromagnetic creat in jurul bobinei, dar eu aveam impresia (cand eram mai tanar si am pus mana pe ceva relee capsulate) ca au dioda redredoare in capsula. Trebuie experimentata chestia...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Desfaceti un releu de AC(contactor)si veti vedea spira in scurt.Mai mult,verificarea unui rotor(bobinat) de motor electric,se face prin plasarea intr-un camp magnetic alternativ(un miez doar E) si daca devine magnetic(atrage o lama metalica)este cu spira sau spire in scurt.

nu vad de ce faptul ca se schimba polaritatea ar schimba datele problemei,

Deoarece,sunt atrase de un camp magnetic care variaza ca amplitudine si polaritate,asta explica si manifestarea ca buzer,in lipsa unei spire in scurt.Nu pot vota cu Da sau NU,deoarece fara modificare,nu pot fi substituite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un releu de curent continuu conectat la curent alternativ nu va fi capabil sa-si mentina contactele sau contactele inchise fiind fortat sa functioneze intr-un regim intermitent, producand un zgomot asemenea unui "buzer". Acest mod de functionare nu este caracteristic functionari unui releu chiar daca din anumite puncte de vedere zgomotul releului s-ar putea sa-i incante pe "auditori". Pentru a permite functionarea unui releu de curent continuu ca "buzzer" va trebui sa-i aplicam o tensiune alternativa (valoare efectiva) mai mare decat tensiunea nominala a bobinei releului in DC. Totusi, REPET, acesta nu este un mod de functionare. Pentru a functiona in curent alternativ un releu de DC ii trebuie o spira in scurtcircuit.

 

Prin analogie, un releu de curent alternativ nu va functiona in curent continuu datorita prezentei spirei in scurtcircuit care va satura puternic miezul electromagnetic a releului de CA (depinde de tensiunea continua aplicata, pt ca riscam sa pierdem releul). :b6:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, sa concluzionez ce am inteles si ce a rezultat din sondaj:

1. Releul de curent continuu nu va functiona in curent alternativ

2. Releul de curent alternativ va functiona in curent continuu.

 

P.S. Totusi, nu inteleg de ce donpetru a spus ca: "un releu de curent alternativ nu va functiona in curent continuu". Ma gandeam sa fac un mic experiment legat de intrebarea a doua din sondaj. Totusi, daca stau bine sa ma gandesc nu are cum intr-o situatie sa fie "NU" si intr-o situatie sa fie "DA", pentru ca nu se mai respecta COMUTATIVITATEA (parca asa ii spunea la matematica) ??? Gresesc, cumva ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

NU prea inteleg ce vreti sa spuneti cu nu fara modificare? Ma scuzati dar la ora asta sunt cam greu de cap. Adica, vreti sa spuneti ca un releu de CA nu va functiona in CC doar daca elimin spira aia in scurtcircuit din el ? Daca da, asta inseamna ca era mai corect sa va fi exprimat asa:

2. Releul de curent alternativ va functiona in curent continuu cu modificare

In fine... sa ma corectati daca gresesc. :e4:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

In domeniul in lucrez folosesc numai relee de c.c. iar cele denumite de c.a. sunt tot de c.c. alimentate printr-o punte redresoare. Releele de c.c. sunt doua tipuri, neutrale si polarizate. Releele neutrale sunt acele relee care indiferent de sensul curentului prin bobina se atrag iar cele polarizate sunt cele care in functie de sensul curentului prin bobina comuta armarura de pe o pozitie pe alta. Din ce-am vazut in practica, posibile relee de c.a. ar fi buzzerul, unele pistoale de vopsit, pompe de apa. Aplicarea unui c.a. la bobinele unor astfel de aparate face ca armatura acestora sa vibreze. Deci, un releu de c.c. nu poate fi alimentat in c.a. pentru ca armatura nu ramane atrasa sau nu comuta si nici invers pt ca armatura s-ar atrage si ramane in acea pozitie atata timp cat bobina este alimentata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Salut Comunitatea Tehnium !

Privitor la releul de c.a./c.c. exista doua aspecte:

a)Spira in scurt e pentru defazajul fluxului magnetic pe sectiunea

de miez din lnteriorul perimetrului ei.Astfel avem doua fluxuri

defazate cu 90 grd.Forta magnetica nu se anuleaza desi I trece prin zero

b)Impedanta bobinei de c.a. e radical din suma patratelor R si XL.XL e preponderent

Folosirea bobinei c.a. in c.c.(la aceeasi tensiune)va anula XL si I va fi limitat

doar de R.Defectarea bobinei devine o chestiune de timp f. scurt.Alte calcule se au

in vedere la dimensionarea bobinei de c.c.

nic99

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock