Sari la conținut

F.P.G.A.

edy_wheazel

Postări Recomandate

In primul rand nu stiam unde sa postez acest topic. Aceste componente nu sunt microcontrollere, l-am postat la circuite logice, veti vedea de ce.

Cum ziceam in acel post imi pare rau ca nu prea dadeam pe la scoala cand aveam materia asta.

Ok, in primul rand un link: http://en.wikipedia.org/wiki/Field-programmable_gate_array

Eu am folosit in faculta' cele facute de Xilinx: http://www.xilinx.com/products/silicon_solutions/fpgas/ http://direct.xilinx.com/bvdocs/publications/ds001.pdf

Pe scurt, aceste componente au in interior o retea de porti logice (de aceea am postat aici) care se pot programa in functie de necesitati. Adica, ai softu' pe calculator si doua optiuni: poti sa desenezi pur si simplu o schema cu circuite logice si sa o programezi in chip, sau scrii programul cu un limbaj de programare dedicat (VHDL): http://en.wikipedia.org/wiki/VHDL

Ca sa va faceti o idee ce inseamna la nivel de amator acest lucru aveti aici schema unei placi de dezvoltare: http://www.xilinx.com/bvdocs/userguides/s3...r_schematic.pdf

Ok, si acum daca nu doriti sa cititi materialele de mai sus, pe scurt: cum am zis componentele contin o retea complexa de porti logice (depinde de model, cateva zeci,sute de mii). Cum acestea sunt baza in electronica digitala, practic poti face orice cu ele. Avantajele sunt viteza mare de lucru (pot suplini DSP-uri) si usurinta programarii. Dezavantajul principal este faptul ca la noi sunt cam rare la vedere, si au capsule la care trebuie sa fii expert in fabricarea cablajelor pt. a realiza ceva cu ele. De asemenea soft-ul utilizat in programarea lor nu cred ca are versiune free. Softul este foarte usor de folosit, se ocupa inclusiv de simularea si programarea + verificarea componentelor. Ca idee, una din aplicatiile care trebuia sa le realizam era un procesor pe 8 biti. De asemenea am gasit programe care implementeaza procesoare din familia 8051, cu toate mnemonicile de programare. Am vazut proiecte realizate cu aceste componente in domeniul retelelor neuronale, camere video, etc... practic tot ce tine de procesare semnale la mare viteza, unde microcontrollerele uzuale nu fac fata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant topicul! Poate ar fi trebuit sa creez o sectiune dedicata in special acestor procesoare sau sa fi incercat sa gasesc o alta denumire acestei sectiuni (nr. Circuite logice). Sa ma gandesc, astept cateva idei in acest sens... :a5:

Daca doriti sa realizati un proiect FPGA cu procesoare de la Xilinx, va recomand cu cea mai mare caldura sa instalati platforma DXP Altium Designer. Un program - cum spun analisti in domeniu - special pentru digital design si suport FPGA. O sa gasiti in biblioteca acestui program cateva procesoare interesante (FPGA), inclusiv unul din ele care se regaseste intr-o legatura web postata de edy mai sus. Puteti simula schema, adica sa o realizati propriuzis ca in MultiSim si apoi sa incarcati programul in modelul procesorului folosit . In acest scop Altium pune la dispozitie o fereastra de editare directa a programului. Din pacate nu am reusit sa fac rost de un programator pentru astfel de procesoare. Mi-as fi dorit foarte mult dar nici timpul dar nici buzunarul din pacate nu mi-a permis.

Link spre comentariu

Am avut si eu odata ocazia sa vad la treaba un procesor (parca Spartan ii spunea) dar cand am vazut ce cablaj are placa suport a acestuia, m-am lasat la mana mea. Tehnologia FPGA nu este pentru "amatori" dar daca vreti sa realizati un circuit pe cinste care sa faca ce doriti este o alegere buna procesoarele "FPGA". Din cate cunosc aceste procesoare echipeaza multe din PLC-urile actuale ale unor firme de prestigiu - asta din auzite .

Link spre comentariu

• 7 months later...

ma bucur ca exista interes pentru FPGA (circuite logice programabile) care sunt viitorul in proiectarea de circuie digitale. Am lucrat pentru firma Xilinx cam cinci ani ca senior engineer si mai pot ajuta cu un sfat doua pe cei interesati. Am proiectat cateva produse bazate pe circuite FPGA, iar pe vremea cand eram in tara am construit placi de dezvoltare pentru universitati, placi simple dar bune de invatat, totusi pe vremea aia (2000) era foarte dificil sa obtii softul de programare acum e simplu ca e free (sau aproape free) deci baieti si fete daca vrei sa intrebati am sa incerc sa raspund

Roadrunner

Link spre comentariu

Edy,

daca vrei sa incepi cu FPGA-uri iti recomand ceva din seria Spartan3 (sunt cele mai ieftine) dar mai bine incepi cu un CPLD (complex programable logic device) ca sunt mai simple si mai mici, si mai ieftine (stiu cuvantul complex e derutant) - am sa pun pe web un kit cu CPLD curand (sper in 6 saptamani) pentru cei ce vor sa invete sa programeze CPLD/FPGA si o sa fie cam 25-28 Eur

vin la jumatatea lunii august in tara si am sa aduc cateva cu mine (vro 10 sa zicem) ca sa nu mai platiti si posta internationala.

softul de programare e free si se cheama webpack il gasesti aici: http://www.xilinx.com/support/download/index.htm (trebuie sa te inregistrezi dar e free)

sa faci singur o placa de dezvoltare cu fpga e mai complicat pentru ca sunt cu capsule SMT si sunt mai greu de lipit (sau imposibil cele BGA) in conditii de amator.

R.

PS - pana acum nu prea s-a aratat lumea entuziasmata de kiturile astea asa ca mai vedem, trebuie sa fac cam 100 buc ca sa pot ajunge la pretul asta, deci daca nu sunt cel putin 10 doritori probabil ca o sa ramana pe HDD proiectul asta, am sa revin cu documentatie curand.

Link spre comentariu

• 3 months later...

buna, roadrunner!

am si eu o mica mare intrebare.sunt in ultimul an si trebuie sa-mi pregatesc un proiect pt licenta. Eu as vrea sa folosesc un FPGA, spartan3.

ma gandesc sa fie un proiect mai complex, cunostinte am destul de multe, problema este ca nu prea am lucrat la proiecte.

acu as vrea sa-mi spui daca un DSP este posibil de realizat pe un FPGA si poate imi poti sugera tu niste idei de proiect avand in vedere ca esti mai familiarizat cu proiectele pe FPGA-uri. hixx

Link spre comentariu

• 8 months later...
buna, roadrunner!

am si eu o mica mare intrebare.sunt in ultimul an si trebuie sa-mi pregatesc un proiect pt licenta. Eu as vrea sa folosesc un FPGA, spartan3.

ma gandesc sa fie un proiect mai complex, cunostinte am destul de multe, problema este ca nu prea am lucrat la proiecte.

acu as vrea sa-mi spui daca un DSP este posibil de realizat pe un FPGA si poate imi poti sugera tu niste idei de proiect avand in vedere ca esti mai familiarizat cu proiectele pe FPGA-uri. hixx

Hixx

probabil ca ai terminat facultatea intre timp,...dar raspunsul era: da. Poti realiza DSP-uri cu FPGA, o mare parte din aplicatiile cu FPGA exact asta sunt (procesoare video, receptoare digitale, base station-uri pentru telefonie celulara, radare, sonare etc.)

RR

Link spre comentariu

• 1 year later...

Trec si eu printr-o situatie asemanatoare...trebuie sa-mi aleg o tema de licenta cu implementare fpga...dar nu prea am idei...nu vreau nici ceva simplu dar nici ceva in care sa-mi prind urechile...Ceva sugestii?java script:bbc_pop()

Link spre comentariu

Hixx

probabil ca ai terminat facultatea intre timp,...dar raspunsul era: da. Poti realiza DSP-uri cu FPGA, o mare parte din aplicatiile cu FPGA exact asta sunt (procesoare video, receptoare digitale, base station-uri pentru telefonie celulara, radare, sonare etc.)

RR

Poti da cateva detalii mai amanuntite referitor la aceste aplicatii??? imnew.gif help.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock