Sari la conținut

Energie eoliana sau energie solara


releu

Postări Recomandate

De curand am avut o discutie cu o cunostinta careia ma gandesc sa-i fac schema cu interfonul ala simplu (de fapt nu mai am mult si o termin) si din una in alta am ajuns sa discutam putin si despre surse de energie neconventionala. Acum ma intreb si eu dar as dori sa stiu sa parearea voastra: mentionez de la bun inceput ca casa omului se afla intr-o zona unde vantul cam bate cam nu bate, dar cam vreo 6 -8 ore pe zi bate. Acum, sa-si faca o eoliana sau nu? De fapt o sa-l ajut eu (spunea ca de generator de curent alternativ poate face rost, unul de vreo 2-3kW) sau sa incerce o solutie de celule fotovoltaice pentru captarea energiei soarelui. Voi ce ati recomanda ? Adica in primul si in primul rand care solutie e mai ieftina si mai usor de utilizat pentru o putere pana in 3 kW (sa mearga pe o eoliana sau pe celule solare ?) ? A..si mai e ceva, din punct de vedere a intretineri: care solutie e mai ieftina ? Am auzit ca celule solare sunt ca ecranul TV, mai trebuie sterse din cand in cand, dar cine stie!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Adica in primul si in primul rand care solutie e mai ieftina si mai usor de utilizat pentru o putere pana in 3 kW (sa mearga pe o eoliana sau pe celule solare ?) ? A..si mai e ceva, din punct de vedere a intretineri: care solutie e mai ieftina ? Am auzit ca celule solare sunt ca ecranul TV, mai trebuie sterse din cand in cand, dar cine stie!!!

Captarea energiei eoliene,este mai usor de abordat financiar,celeulele solare sunt scumpe si nici nu stiu daca in Romania se gasesc.Pentru mine care stau intr-un bloc,celula solara ar fi solutia care as putea-o aborda,daca nu ar fi problema costurilor,o elice, nu cred ca pot monta pe balcon.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand un generator eolian se poate face home-made de la A la Z. Panourile solare mai greu, si daca le cumperi sunt cam scumpe. Problema panourilor home made este urmatoarea: practic orice semiconductor care are joctiunea la vedere (LED-uri, fotodiode, etc...) genereaza o tensiune daca sunt luminate. Dar apar doua probleme:

 

1-- Tensiunea generata este foarte mica si nu sunt ergonemice

2-- Sunt mai greu de intretinut.

 

Aici apar panourile solare, care sunt de fapt o retea de semiconductoare cu niste deosebiri:

 

1-- Jonctiunea este special impurificata pt. a genera tensiune maxima daca sunt luminate.

2-- Sunt acoperite din constructie de o "pelicula" care "focalizeza" (nu e prea corect termenu') lumina pe suprafata semiconductoare. Aceste avantaje cresc pretul de productie si implicit de achizitionare.

 

Eu propun urmatorul experiment: cum este mai usor sa incerci partea cu fotocelule (nu implica piese in miscare, chestii de mecanica, etc...), incearca sa masori ce fel de LED sau fotoelement genereaza tensiune mai mare, dupa care calculezi combinatia optima si faci un mic panou (sa zicem 10/10 elemente, sau mai putine). In functie de asta poti sa-ti faci o parere obiectiva asupra metodei comparand preturile cu panourile din comert.

Am inteles de la altii ca se obtin rezultate bune cu LED-uri albastre (ca cele din brichete), dar a incercat cineva fotodiode? (sa aveti grija sa nu fie genu' care sunt sensibile la inflarosii)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles de la altii ca se obtin rezultate bune cu LED-uri albastre (ca cele din brichete), dar a incercat cineva fotodiode? (sa aveti grija sa nu fie genu' care sunt sensibile la inflarosii)

Dar celulele cu seleniu,care echipau apartele foto mai vechi,mai pot fi gasite,deoarece la o iluminare destul de slaba, miscau un ac indicator.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vad ca inclinatia spre ambele variante ar fi posibila dac tipul are bani.Solutia eoliana necesita intretinere mecanica si electrica,panourile doar electric si aici ma refer la acumulatori ,practic in ambele variante ai nevoie de acumulatori si invertor.Ultimele doua se pot cumpara.Invertir de1,5kw cam560 lei la practiker.Asa ca daca omul vrea sa fie non stop alimentat poate folosi solutia redresor-acumulator-invertor.. :143:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Azi am vazut un documentar,unde era prezentata o elice verticala,de fapt o turbina cu pale rare, semi elicoidale.Functiona intr-un oras(in Olanda),si folosea chiar si curentii verticali,fara a mai fi nevoie de un dispozitiv de orientare sub vant.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 years later...

In mod cert energia eoliana. Este mult mai ieftina. Sunt mai multe ore pe an cu vant, inclusiv noaptea, decat ore cu soare fara nori. Dezavantaje: un spatiu mare pe orizontala (montare si ancorare) si pe verticala (15-30 metri), constructie solida care sa reziste la cele mai puternice vanturi din ultimii o suta de ani, orientare dupa vant, multiplicator de turatie, limitarea automata a turatiei, acces dificil la turbina, etc. Energia electrica obtinuta ar trebui sa fie folosita in timp real (iluminat, irigatii, etc.). Stocarea in acumulatori chimici este complet nerentabila, investitia fiind imposibil de amortizat. Un acumulator auto de 12V si 80 Ah nou si bun poate stoca in toata viata lui (cel mult 300 de cicluri) doar 250 kWh.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock