Sari la conținut

Comanda in faza triac

roadrunner

Postări Recomandate

Am construit un circuit de comanda in faza a unui triac, sincronizat cu trecerile prin zero, care e comandat de o tensiune 0-5V care moduleaza un semnal in latime care la randul lui comanda un optotriac.

Triacul de putere e comandat de catre un optotriac care e comandat la radul lui de un semnal pwm sincronizat cu trecerile prin zero. Ce e bizar e ca traicul ramane in conductie si dupa trecerea prin zero a curentului (si tensiunii ca am o sarcina rezistiva)cu toate ca nu mai e comandat in poarta

Atasez niste forme de unda cu sinusoida AC si semnalul de comanda al optotriacului pentru doua unghiuri diferite. Singurul lucru care ma nelinisteste e ca poate latimea de comanda a portii e prea mare, daca are cineva alte idei sunt numai ochi si urechi.

RR

post-1482-001218400 1282914031_thumb.png

post-1482-064463100 1282915736_thumb.jpg

post-1482-094596600 1282915743_thumb.jpg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cat este tensiunea pe rezistenta de 10K din poarta triacului atunci cand nu mai e comandat in poarta?

Comanda triacul fara componentele 2k4 si 0.1uF (deci direct prin rezistenta de 180 Ohmi pe care o inlocuiesti cu o rezistenta de 390...470 Ohmi). Rezistenta de 10K de care ti-am spus mai sus o inlocuiesti cu o rezistenta de 300... 500 Ohmi.

Suplimentar, decupleaza intrarea optotriacului cu un condensator de 0,1uF. Rezistentia Rin ce valoare are?

Link spre comentariu

cred ca am elucidat misterul e o greseala de masurare, de fapt schema functioneaza perfect.

atasez un desen cu conectarea osciloscopului.

Oricum multumesc pentru ajutor.

RR

PS - practic cand triacul se blocheaza la trecerea prin zero a curentului, ce vedeam pe osciloscop ca o continuare de conductie era de fapt tensiune pozitiva a capatului de jos a infasurarii secundare (fata de priza mediana), care trecea prin sarcina (eu masuram tensiune) dar de fapt nu trece curent prin sarcina (trece un curent foarte mic dat de impedanta de intrare a oscilocopului) Din pacate osciloscopul e cu masa la pamantare (sau din fericire) iar trafo care-l utilizez e din constructie cu pamantarea la priza mediana in secundar.

post-1482-003116400 1282921878_thumb.png

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock