Sari la conținut

Luna se micsoreaza lent, ca un mar care se usuca


Postări Recomandate

Vizitator absolutep0wer

Luna ?şi reduce circumferinţa lent, la fel ca un măr care se usucă, au declarat specialiştii NASA, care explică această contracţie prin răcirea internă a singurului satelit natural al Păm?ntului.

Imaginile publicate, joi, ?n revista americană Science prezintă anumite modificări ale suprafeţei Lunii, nedetectate p?nă de cur?nd, care indică faptul că circumferinţa lunară "s-a redus cu aproximativ 100 de metri ?n trecutul recent" - aproximativ un miliard de ani -, a declarat Thomas Watters de la National Air and Space Museum din Washington, principalul autor al studiului.

Concluziile sale au fost formulate pe baza fotografiilor realizate de camerele performante de la bordul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), o sondă spaţială pe care NASA a plasat-o pe orbita lunară ?n iunie 2009.

Aceste fotografii indică existenţa unor pliuri ale suprafeţei lunare. Este vorba despre "faliile inverse", care se găsesc ?n principal ?n regiunile montane cu altitudini medii, distribuite pe ?ntreaga suprafaţă a Lunii. Aceste falii indică faptul că Luna se contractă, la fel cum o fac podurile din fier, iarna, din cauza frigului.

Aceste formaţiuni geologice au fost deja fotografiate ?n apropiere de ecuatorul Lunii de către camerele panoramice utilizate ?n timpul misiunilor Apollo 15, 16 şi 17, la ?nceputul anilor 1970. Pe imaginile de ?naltă definiţie realizate de LRO apar alte 15 falii inverse, necunoscute ?n trecut.

Luna s-a format ?n urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ?n momentul apariţiei sistemului nostru solar. Circumferinţa ei la ecuator este de 10.920 de kilometri, de 3,7 ori mai mică dec?t cea a Terrei (40.000 de kilometri).

Luna se află la o distanţă medie de 384.000 de kilometri faţă de Terra, de care se ?ndepărtează cu 3,8 centimetri pe an.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3139-luna-se-micsoreaza-lent-ca-un-mar-care-se-usuca/
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock