Sari la conținut

SONDAJ  

33 membri au votat

1. 1. Aplicatii cu microcontrolere sau porti logice - ce preferati ?

• Microcontrolere (PIC, Atmel etc)
      9
    • Porti logice (Si, Sau, Nand etc)
      24

Postări Recomandate

Pierzi din vedere faptul, ca 90...95% dintre cei de aici sunt hobby-isti si/sau amatori. Daca ei nu "stiu cum", ar fi laudabil din partea unui cunoscator/profesionist sa publice un mic articol-indrumar pentru aplicatii curente.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-39914
Distribuie pe alte site-uri

Prefer categoric portile logice, in special cele din seria CMOS 4000, dar nu fug nici de TTL-uri.Motivele sunt:

-microcontrollerele reprezinta o tehnologie proprietara, aflata practic in mana a doua firme mamut, daca Atmel si Microchip dau faliment, sau pur si simplu decid sa scumpeasca de 50X produsele lor, gata cu joaca...no way!

-durata de viata a unui echipament echipat cu uC e limitata, rareori astfel de device-uri mai functioneaza dupa 10 ani de la data programarii....pur si simplu, microcontroller-ul "uita" tot.Daca nu exista soft-ul+programatorul, intregul aparat e scos din functiune fara sa aiba nimic defect, in fapt.

-uC-urile te ajuta sa aprofundezi mai mult soft-ul, decat electronica in sine.

-in multe cazuri utilizarea uC-urilor e complet absurda, de ex. un astfel de uC poate juca doar rol de convertor analog digital+interfata driver pt. un afisaj LCD, dar proiectarea echipamentului "migreaza" catre acest uC, in loc sa fie axata pe restul montajul in special pe partea de achizitie de semnal.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-39920

Philips,

-microcontrollerele reprezinta o tehnologie proprietara, aflata practic in mana a doua firme mamut, daca Atmel si Microchip dau faliment, sau pur si simplu decid sa scumpeasca de 50X produsele lor, gata cu joaca...no way!

microcontrolerele sunt fabricate de cel putin 25 de fabricanti (numai ARM e probabil licentiat la 20 de companii incluzand philips)

nu cred ca o sa dispara pre curand MIPS, Zilog, IBM, Intel, Philips, Cypres, Maxim, Texas Instruments, Analog Device, Mirochip, Atmel, NEC, Toshiba, Samsung, etc, si nici nu cred ca o sa scumpeasca toti de 50x. - nu mai vorbesc de procesoarele soft implementate pe FPGA (in VHDL si/sau Verilog) care sunt doar linii de cod.

-durata de viata a unui echipament echipat cu uC e limitata, rareori astfel de device-uri mai functioneaza dupa 10 ani de la data programarii....pur si simplu, microcontroller-ul "uita" tot.Daca nu exista soft-ul+programatorul, intregul aparat e scos din functiune fara sa aiba nimic defect, in fapt.

deci supa 10 ani daca teoria ta e valabila ar trebuis sa se strice, toate instumentele de bord din avioane, toate GPS-urile, toate masinile cu injectie electronica, toate masinile de spalat, toate televizoarele, toate monitoarele, toate PLC-urile, ...apocalipsa 2.0 (aia a maiasilor e 1.0) - durata de retentie la NOR flash e minim 25 ani in conditii normale, nu prea tine nimeni utilaje asa mult timp.

ambele masini care le posed au 11+ ani vechime si nu cred ca o sa cedeze ECU la ele, te anunt cand cedeaza.

-in multe cazuri utilizarea uC-urilor e complet absurda, de ex. un astfel de uC poate juca doar rol de convertor analog digital+interfata driver pt. un afisaj LCD, dar proiectarea echipamentului "migreaza" catre acest uC, in loc sa fie axata pe restul montajul in special pe partea de achizitie de semnal.

partea de achizitie de semnal e cel mai usor de manipulat in domeniu digital (DSP) toate modem-urile, radio-urile, base station, two way radio, SDR (software defined radio) - radarele, instalatiile de sonar, coputer tomograf, ecograf, encefalograf, X-ray (radiologie) , drivere de motoare, industrial iamagining, camere de luat vederi, pelucrare video in timp real, toate astea folosesc prelucrarea digitala (DSP)

iti doresc success cu seria 4000, si TTL-uri, la toate astea enumerate mai sus, sa ne spui cum merge.

RR

PS - eu de cand am invatat VHDL + Verilog (acum 15 ani) nu mai folosesc porti logice, ca-s scumpe, consuma mult, sunt lente. E mult mai simplu sa scrii linii de cod HDL si folosesti un CPLD sau FPGA iar daca vrei sa schimbi ceva nu refaci cablaje si lipesti cu ciocanul de lipit, doar mofifici niste linii de cod, generezi niste fisiere, si rescrii niste memorii flash.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-39922

Dl. roadrunner, Dvs. vorbiti din perspectiva utilizarii industriale, de nivel profesional, acolo aveti perfecta dreptate in ce ati scris, ori eu priveam problema din punctul amatorului care construieste acasa mici montaje de automatizare, etc. Portile logice scumpe?! Pai un integrat cu 4-6 porti din seria 4000 de care pomeneam e 40 bani la magazin, cumparat cu amanuntul!

Cat despre nevoia de-a utiliza letcon la testarea montajelor cu porti logice, nici pomeneala de asa ceva, exista breadboard pt. teste.

Cat despre fiabilitatea echipamentelor electronice bazate pe microcontrollere, am la firma cel putin 5 prize programabile digitale care nu au nimic defect, in afara de softul din uC, plus doua multimetre Fluke decedate, cat despre masini de spalat, frigidere, etc, e plin netul de bin-uri, si mii de posturi in forumuri, legate de defecte cauzate de placa logica a acestor electrocasnice...

Editat de Philips
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-39926

Philips,

vrei sa facem un experiment? cat te costa sa faci un frecventmetru digital de 9 digiti, cu baza de timp plecand de la un quartz de 100 Mhz, cu porti logice? (d'alea de 40 de bani de la magazin) - te las sa-i pui un prescaler cu 10 in fata si zicem ca prescaler-ul e gratis (cadou de la mine), dar comutarea bazei de timp se va face cu 2 butoane +,- (cu mux intern) - afisaj multiplexat la digiti (asta ca sa nu zici ca sunt rau) - il faci cu 10 lei pe breadboard?

si eu iti zic de acum cat ma costa pe mine 1 singura componenta de 2.5 euro. (sa zicem 12 lei) eu as folosii un cpld de 72 macrocelule si niste VHDL

RR

PS- daca am fost nedrept cu alegerea proiectului, alege alta tema da sa fie cel putin 50 de porti si 20 de registrii, si sa fie la o frecventa de peste 40 -50 Mhz ca sa nu fie usor de facut cu microcontroller ca daca se poate face cu MCU pierzi sigur la pret.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-39927

• 2 months later...

Am lucrat si cu unele, si cu altele. Pentru unicate votez cu CMOS-urile, iar pentru serie mica cu microcontrolere (robuste, din generatia noua de la Microchip). Satisfactia proiectarii, respectiv a programarii este aceeasi, dar sunt meserii diferite. La interval de multi ani am facut doua sisteme de achizitie de date analogice pentru PC. Primul, pe vremea lui 386, era un ADC de 11 biti construit numai cu MMC-uri (multe), cu comunicatie si alimentare prin interfata paralela. Al doilea, pe vremea lui P4, un ADC de 14 biti (inventie proprie) pe trei canale cu comunicatie si alimentare prin portul serial. Am folosit un 12F675 de un euro si cateva piese marunte. Nu se compara pretul, performanta si volumul de munca, odata scris softul (.asm). Nu mai vorbesc de frecventmetre, generatoare de sunete, telecomenzi, etc. pe care nimeni nu le mai face cu circuite logice. TTL-uri am destule, dar nu le mai folosesc decat ca piese de scimb. Le consider de mult depasite.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/312-circuite-logice-uzuale/page/2/#findComment-40963

• 5 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock