Sari la conținut

KIT101 - Corector de ton cu preamplificator audio (Colectia Tehnium Azi)

Postări Recomandate

DSCN1348.jpg

DSCN1350.jpg

Cablajului i-am aplicat colofoniu topit in diluant ( impotriva coroziunii).

Realizat in graba , cu cateva piese lipsa (15nF , 15pF , 2,2uF pe iesire) nu le-am gasit pe stoc la magazinul de unde am facut cumparaturile. Se aude momentan , maine sper sa fac rost de piesele lipsa sau sa completez cu valori apropiate . Sarbatori fericite !!! :cheers:

Editat de DanielBull
  • 2 weeks later...

Salut! Si LA MULTI ANI! Cam la ce cost aproximativ ai ajuns cu corectorul?

DSCN1350.jpg

Cablajului i-am aplicat colofoniu topit in diluant ( impotriva coroziunii).

Realizat in graba , cu cateva piese lipsa (15nF , 15pF , 2,2uF pe iesire) nu le-am gasit pe stoc la magazinul de unde am facut cumparaturile. Se aude momentan , maine sper sa fac rost de piesele lipsa sau sa completez cu valori apropiate . Sarbatori fericite !!! :cheers:

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Donpetru am realizat preamplificatorul si din neatentie am montat C34 invers si s-a unflat. L-am schimbat dar pe canalul R nu se mai aude bass-ul bine, se aude mult mai incet fata de canalul L. Oare ce s-a mai defectat? Ca sa fac o diferenta intre canale, bass-ul pe canalul R se aude cam la sfert fata de canalul L.

post-7747-0-70787600-1491040939_thumb.jpg

post-7747-0-32228900-1491040977_thumb.jpg

Editat de uscatu83

Revin cu problema mea pe un canal. Am rezolvat-o, era un traseu de l?ng? poten?iometru ?ntrerupt. Se aude foarte bine acum pe ambele canale.

O schema reu?it?, mul?umesc Donpetru pentru schema.

• Like 1
  • 2 weeks later...

Dompetru am o problema cu corectorul ?i anume sunt niste oscila?ii in difuzoarele de bass care cresc odat? cu ridicarea volumului,mai precis se misca difuzorul cu o frecventa mica ?nainte ?i ?napoi ?i este ?i ?nso?it de un zgomot mic care fluctueaz? odat? cu mi?carea difuzoarelor. Daca deconectez corectorul dispar aceste fluctuatii. Am cablu ecranat ?i pe intrare ?i pe ie?ire, am chimbat integratele, am verificat toate traseele, am verificat condensatoarele, potentiometrele sunt legate la masa. Alimentarea corectorului este dintru-un transformator 2x12v 600ma,la punte in paralel cu fiecare alternanta am condensatori de 10nf, filtraj 2x4700uf, 2x100nf dup? punte, stabilizatori 7812,7912, 2x100nf, 2x2200uf,rezistente 2x2,7k ohm, 0,25w.

Editat de uscatu83

Acest corector de ton, precum cred ca ati observat, are un etaj preamplificator audio pe iesire, unde amplificarea globala se regleaza din R20 si R44. Sunt situatii cand, in functie de amplificatorul folosit, va trebui mers cu R20 si R44 pe minim (sau, cu alte cuvinte, R20=R44=0 Ohm). Deci, intr-o prima faza verificati treaba asta.

In plus, precizati ce etaj de amplificare folositi, care este valoarea rms sau varf-varf necesara pe intrarea amplificatorului pentru a obtine puterea nominala a lui ? Dar sursa de semnal folosita ce capabilitate in tensiune are pe iesiire ?

Deci, postati aceste informatii.

Facand o paranteza la problema dvs. as vrea sa aduc in discutie un aspect de cablare statii de amplificare audio care nu prea a fost discutat in forumurile tehnice de profil. Exista o sumedenie de kituri pe net, atat de corectoare de ton cat si de amplificatoare audio, care au fost gandite de proiectanti mergand pe un anume concept de cablare, care nu a fost comunicat cumparatorilor si de multe ori acel concept nu este 100% potrivit. Astfel multi dintre electronisti amatori au constatat ca au probleme cand interconecteaza aceste etaje (corector de ton - preu - amplificator) si asta si din cauza ca multi dintre noi nu avem stabilit de la bun inceput cum trebuie facuta cablarea. Nu mai zic de faptul ca sunt firme care comercializeaza kituri si care din start au promovat un concept gresit de interconectare a lor. Cei care urmaresc mai des forumul Tehnium Azi au vazut ca la diverse proiecte eu am recomandat o anume metoda de interconectare (un exemplu in acest sens fiind topicul dedicat kitului de intrare audio DP0257 - acolo am postat o schema de cablare generala amplificator). Deci, cand gandim o statie de amplificator audio cu tot ce trebuie, inclusiv daca folosim doua transformatoare sau unul singur, daca folosim protectii, daca folosim preu, pentru a obtine printre alte un zgomot de fond minim si o separare buna intre canale fiecare statie de amplificare are propria lui cablare.

Si inca un mic, sa-i zic "secret", apropo de kiturile electronice pe care le vedeti prin comert, cum ar fi: corector de ton cu alimentare si atat s.a.m.d. Unele kituri au fost gandite sa fie alimentate dintr-o sursa de alimentare separata "galvanic" de cea a amplificatorului. Nu mai zic de faptul ca sunt situatii cand trebuie reconfigurata alimentarea preului sau a corectorului de ton pentru a obtine rezultate bune, dar aceste mici aspecte tin de experienta practica a fiecaruia si mult mai important: de tipul si modul de cablare a proiectului de amplificare abordat. Kitul prezentat de mine in acest topic este kit de corector de ton-preu "universal" care trebuie adaptat in functie de proiect. Spre exemplu, am intalnit cazuri in schema acestui corector de ton pentru a reduce "bombardarea lui" pe intrare cu frecvente inalte (care trec usor de spectrul audio din diverse motive, unii folosesc cabluri de semnal prea lungi !!!), sa montez in paralel cu R28 si R51 a unui capacitor de cca. 1uF nepolarizat.

In paralel cu aceste proiecte am promovat si proiecte complete, acum a fost AS15201, pentru a pune in evidenta cum trebuie abordata metoda de cablare a unui amplificator de acest tip si nu numai.

Potentiometrele semireglabile indica acum 17k ohm. Ca etaj de amplificare folosesc doua gx400b cu cate trei perechi de finali, alimentate la +-65v.

O sa incerc sa dau potentiometrele la minim.

Semnal dau din laptop sau televizor pe ie?irile de c??ti. Nu stiu ce tensiune maxima au pe ie?ire.

Editat de uscatu83

Am dus semireglabile la minim ?i tot mai produce oscila?ii , dar de intensitate mai mica. Am g?sit ?i la reac?ia amplificatoarelor gx400b in locul rezistentei de 510 ohm, aveam 330 ohm. Am primit piesele in pungi marcate cu pixul, cu valoarea rezisten?elor, nu le-am mai m?surat la montare ?i erau toate din punga de 330 ohm. Le-am schimbat cu 560 ohm.

Urmeaz? s? schimb r21 ?i r45 de 10k ohm cu 1k ohm. Am mai abservat c? amplificatorul urca mult ?n volum cu semnal relativ mic, sau corectorul amplifica mai mult dec?t e nevoie pentru etaje finale. Am dat volumul laptopului la aproximativ 50% volum, la Winamp, cam 45-50% ?i cu volumul din corector cam la 25%, deja de auzea tare pe doua boxe home made cu difuzoare Visaton w170s 8ohm, vibra mobila in camera. Vreau s? schimb ?i cablul ecranat de semnal, poate are ?i el o vina. O sa devin dup? ce implementez ce am scris mai sus.

Ziceti-mi daca afecteaz? cu ceva inserarea unei rezistente de 1k dup? condensatoarele de intrare la corector?

Am schimbat r21 si r45 cu 1k ohm, am refacut toate lipiturile pa placa, si fara cablul de semnal introdus in placa si volumul dat la maxim, nu mai produce deloc oscilatii. Am setat semireglabilele de la preamplificator la 17k ohm. Cu cablul introdus mai oscileaza foarte putin pe canalul R. Cu volumul la maxim si fara semnal abea se aude un fasait mic in boxe, dar trebuie apropiata urechea de boxa se se auda. Urmeaza sa schimb cablul ecranat de semnal deoarece ne e de calitate. Ma declar multumit acum.

Multumesc Donpetru pentru acest proiect. Mai am un corector cu lm1036 si nici nu se compara cu kit-ul 101 proiectat de dumneavoastra.

Editat de uscatu83
  • Like 1
  • 4 weeks later...

Buna seara,

Salutare tuturor!

Sunt un nou membru in aceasta comunitate si am realizat acest proiect cu un real succes dar de asemenea o mica problema.

Am conectat ecranele potentiometrelor la masa cu ajutorul unui conductor subtire de cupru.

Problema este ca, inaltele nu sunt reproduse corect, aparare o anumita distorsiune iar la volum ridicat este chiar deranjant.

Poate atunci cand voi realiza carcasa si voi face un ecranaj si un cablaz corespunzator se va remedia problema?

Seara frumoasa si toate cele bune!

Editat de ValentinEVS

Verificati componentele electronice care se ocupa cu reglajul frecventelor inalte, plus lipiturile acestora. Orice lipitura rece realizata in graba poate compromite functionarea corecta a corectiei de ton pe frecvente inalte.

In al doilea rand, asigurati o adaptare de impedanta buna intre intrare si iesirea kitului. Eu am prevazut acei semireglabili in etajul preu dar nu intotdeauna e suficient sa ne rezumam la reglajul acestora. In al doilea rand, verificati cablarea amplificatorului. E de preferat ca sursa de alimentare a kitului sa fie separata de cea a amplificatorului. Deci mare atentie la strategia adoptata de cablare a amplificatorului. In functie de constructia kiturilor (amplificare, preamplificare, corectie ton, respectiv daca sunt cu alimentare simetrica sau nesimetrica) se va alege si strategia de cablare care in anumite situatii poate impune folosirea unui transformator cu infasurari separate pe alimentare amplificator si kit101. Bineinteles toate aceste aspecte trebuie coroborate cu legarea ecranului potentiometrelor la masa. 

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock