Sari la conținut

KIT101 - Corector de ton cu preamplificator audio (Colectia Tehnium Azi)

Postări Recomandate

Cred ca am facut o greseala, eu am pus rezistente de 0.25w , si vad ca trebuiau de 0.6w,oare deaia se comporta in halul acesta?am cautat rezistente de 20k dar nu exista:D si am pus 2 in serie de 10k.Oare mi-ati putea spune fiecare condensator din ce trebuie sa fie construit (materialul).

Comparati rezultatul dvs. cu a altor utilizatori din imaginile atasate de acestia. Din imaginile cu kitul construit de utilizatori, o sa vedeti daca ati folosit tipul potrivit constructiv de capacitoare. Si da, capacitoarele polarizate pot fi de tip electrolitic dar va recomand niste producatori mai de renume.

In ceea ce priveste rezistoarele, va recomand varianta cu pelicula metalica, toleranta 1%, care se gasesc in comert cotate la 0,6W, desi in realitate au 0,25W (de fapt, nici nu se recomanda depasirea acestei puteri disipate - nu e cazul kitului 101). Deci, cand v-ati referit la acele rezistoare cu PM de 0,6W, e ca si cum ati spune 0,25W dar de tolerante mai ridicate. E aproape acelasi lucru. Daca mai aveti nelamuriri de genul asta va recomand sa accesati si rubrica: http://www.tehnium-azi.ro/forum/33-intrebarile-incepatorilor/

pentru ca nu se cade ca intr-un asemenea topic sa discutam chestiuni de baza, care se presupun din start stiute cand incepeti sa ansamblati un montaj asemenea KIT101. Din acest motiv nu v-am dat un raspuns aici, ma asteptam sa o faca alti utilizatori, dar vazand ultima observatie care ati facut-o in topicul acesta, am formulat aici un raspuns.  

Salut! Revin cu niste intrebari desprr acest kit minunat.

Vreau sa incep sa imi "tunez" amplificatorul cu piese de calitate.

Ce alte operationale as putea sa pun? Unele mai calitative si care sa se potriveasca.

Cat despre condensatori, nu stiu ce sa aleg.

Pentru cei electrolitici vreau sa fie Panasonic dar nu stiu ce model sa aleg. FC sau FM? Care sunt mai potriviti pentru aplicatii audio? Stiu ca seria FM este special pentru audio dar am mai citit ca cei FC sunt mai buni. Ce imi recomandati?

Iar cei nepolarizati, stiu ca firma WIMA ar fi cea mai buna, dumneavoastra ce recomandati?

Si in final, rezistoarele, sa le las pe cele de la Mivarom sau imi recomandati altele mai calitative?

Multumesc!

Salut,  eu primul l-am facut exact asa cum sunt in schema, fara a inlocui nimic, la al doilea am schimbat cu TLE20172 si TLE2074, la condensatori electrolitici daca ai posibilitatea poti sa pui Panasonic FC sau FM, nu cred ca vei observa mare diferenta... la nepolarizati am pus wima si arctronics, la rezistoare am pus metal-oxide de la Royal Ohm, si cateva sovietice . La intrare am inlocuit condensatorul electrolitic cu nepolarizat... cu toate modificarile astea sincer nu am observat mare diferenta.

La rezistoarele de la Miva trebuie avuta grija, masurate , pot fi diferente semnificative de la valorile marcate.

Succes

Hmmm. Interesant. Zici ca nu e mare diferenta intre calitatea si claritatea sunetului dintre cele doua kituri? Eu acum am pe al meu numai piese de la mi arom respectiv condensatori samwha si mi se pare ca suna destul de bine.

Tu pe primul kit ce consensatoare aveai?

Da, cel putin eu n-am auzit mare diferenta... s-ar putea ca in alte conditii (amplificator, boxe mai performante) sau masurate sa fie diferenta. In primul montaj am folosit in mare parte elna re3 , ceva nichicon si daca nu ma insel mai erau vreo patru panasonic, nu mai stiu exact ce serie. Oricum, am pus numai piese de calitate , cel putin am incercat sa evit cele de calitate indoielnica, toate masurate.

Cu samwha n-am avut problema, adevarat ca am folosit destul de rar,  unde pot folosesc Panasonic FC, Nichicon  UK, UF, sau in cel mai rau caz Elna RE3.

Operationalele le-am pus in soclu, ma gandeam ca mai tarziu poate ma apuc sa mai fac niste teste si cu alte operationale, dar inca n-am reusit  din lipsa de timp si lene :)

TLE2072 si TLE2074 cel putin pe hartie sunt mult superioare, adevarul este ca sunt si mai scumpe, TI propune ca "drop-in replacement" pentru seriile anterioare.

Ma intreb ce diferenta o sa fie daca pun condensatori de calitate mai buna in locul celor Samwha. O sa incerc cu Panasonic FC si FM, iar la operationale ma mai gandesc.

Ce zici de OPA2134 si OPA4134 ar merge?

Nu stiu care ar fi diferenta daca schimbi condensatoarele, oricum sunt sigur ca rau nu faci... la operationale trebuie incercat. OPA2134 si 4134 sunt operationale bune pentru gama audio, mult mai bune decat TL072 si 074, cu toate ca astea din urma sunt cu intrare JFET, iar seria OPA x134 este cu intrare FET.

Merita incercat eu am ceva de la Analog cu care am vrut sa fac incercari.

Apoi ma intra in calcul si calitatea semnalului de intrare, alimentare in sine a corectorului, ecranarea si multe alte chichite care pot influenta rezultatul.

In privinte operationalelor eu am pus MC33079 si MC33078 si lucreaza foarte bine,parerea mea este ca am redus un pic zgomotul de fond.L-am testat pe FET300 si GX400 ambele variante si lucreaza foarte bine.

Operational OPA 4134 trebuie sa ai noroc sa gasesti P,eu am gasit doar SMD si este destul de greu sa faci adaptor DIP14.

• 3 weeks later...

eu am alimentat un corector de ton cu preamplificator dintr-o sursa ATX, dar cei 12V i-am stabilizat la +/-9Vcc cu LM337/317 iar masa montajului am despartit-o de masa sursei printr-o rezistnta de 10 ohmi/3W .... zgomotul a fost egal cu "0" ... din punct de vedere tehnic nu stiu cat de corect este, dar a functionat si a mers asa ani de zile ... bafta

Astazi sau saptamana viitoare imi vor veni piesele pentru acest kit , nu am gasit 15nF , 15pF ...

Carcasa unde este montat amplificatorul este una de pc modificata (in care am lasat si sursa).

Avand sursa acolo , cand am facut comanda de piese nu m-am gandit si la optiunea de a nu merge sa alimentez din ea acest kit asa ca nu am mai  comandat  piese pentru construirea unui stabilizator de tensiune. Daca vor aparea probleme , voi monta un traf toroidal de 500mA.

Avand in vedere piesele lipsa pot inlocui cei 15nF cu 10nF  ?

Editat de DanielBull

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock